ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
«Πλημμύρισε» η αγορά με διαγωνισμούς μεγάλων έργων

Published
5 έτη agoon
Με “γεμάτο το σακούλι” είναι η αγορά των κατασκευών. Θα μπορούσε να είναι ειρωνικός ο τίτλος μιας και ο κλάδος περνά περίοδο ανομβρίας. Στην πραγματικότητα όμως είμαστε στο τέλος αυτής της παρατεταμένης περιόδου και η πολυπόθητη περίοδος των …βροχών, ή στην περίπτωση μας των έργων, δεν φαίνεται ότι θα αργήσει πολύ. Αυτό το “επενδυτικό σοκ” που έχει ζητήσει η κατασκευαστική αγορά μπορεί να μην έχει καταφθάσει αλλά τα έργα που βρίσκονται σε διαγωνιστική διαδικασία είναι πλέον τόσα πολλά που αυτό που χρειάζεται είναι ένα-ένα να μπαίνουν σε σειρά και να αρχίσουν να υπογράφονται για να περάσουμε σε μία πιο βιώσιμη περίοδο.
Την αρχή την κάνει σήμερα το μεγαλο έργο της επέκτασης του προβλήτα κρουαζιέρας στο λιμάνι του Πειραιά που υπογράφεται πανηγυρικά. Είναι έργο 160εκατ.ευρώ και θα δώσει την πρώτη μεγάλη ανάσα. Οι πολλοί διαγωνισμοί που έχουν συσσωρευθεί από το 2018 εν πολλοίς είναι η απόρροια μίας περιόδου δικαστικών εμπλοκών. Για να δούμε όμως τι ακριβώς συμβαίνει στα σημαντικότερα από αυτά τα έργα.
ΤΑ ΩΡΙΜΑ
Μετρό Γραμμή 4: Οι δύο φιναλίστ ΑΚΤΩΡ και ΑΒΑΞ έχουν καταθέσει προσφυγές στο ΣτΕ. Ανάλογα με τις αποφάσεις που θα ληφθούν θα βρεθούμε στις υπογραφές του μεγαλύτερου έργου Μετρό όλων των εποχών για τη χώρα. Μάλλον προς το τέλος του έτους, εφόσον δεν έχουμε περαιτέρω εμπλοκές.
Ολοκλήρωση προβλήτα 6 ΟΛΘ: Αυτό το έργο των 170εκατ.ευρώ, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον 7 σχημάτων, μία ομολογουμένως μεγάλη επιτυχία. Μέχρι το καλοκαίρι (καθώς είναι αμιγώς ιδιωτικό έργο) εκτιμάται ότι θα “πέσουν” οι υπογραφές. Θα είναι το πρώτο μεγάλο έργο για την πόλη μέτα από το αεροδρόμιο Μακεδονία που φέτος ολοκληρώνεται.
Ηλεκτροκίνηση Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα και Κιάτο-Αίγιο: Αυτά τα δύο έργα με κόστος περίπου 140εκατ.ευρώ, ανήκουν στην κατηγορία των “δικαστικών εμπλοκών”. Η ΕΡΓΟΣΕ αναμένει την έκδοση των αποφάσεων του ΣτΕ για να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες. Μια πιθανότητα είναι αυτό να συμβεί μέσα στο καλοκαίρι.
Ηλεκτρική Διασύνδεση Κρήτης-Αττικής: Ένα θηριώδες ενεργειακό project που βρίσκεται σε προχωρημένο διαγωνιστικό στάδιο. Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για έναρξη των έργων μέσα στο καλοκαίρι. Το συνολικό κόστος των εργολαβιών ξεπερνά το 1,3δισ.ευρώ.
Οκτώ Σχολικές Μονάδες-ΣΔΙΤ στα Χανιά: Διαγωνισμός που ξεκίνησε πριν ένα έτος. Συνολικά 4 εταιρείες εκδήλωσαν ενδιαφέρον. Αναμένουμε την ωρίμανση του διαγωνισμού. Οι υπογραφές ενδέχεται να πέσουν στο τέλος του έτους. Το κόστος φτάνει τα 50εκατ.ευρώ.
Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο: Στο τέλος της περιπετειώδους πορείας του είναι αυτός ο διαγωνισμός. Με μία διαδικασία θρίλερ και ανταλλαγή επιστολών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όλα δείχνουν πως φτάνουμε στο happy end. Εδώ έχουμε έργα 120εκατ.ευρώ που έχει εξασφαλίσει η Μυτιληναίος.
ΤΑ ΑΝΩΡΙΜΑ
Φοιτητικές Εστίες-ΣΔΙΤ Πανεπιστημίου Κρήτης: Εχθές ξεκίνησε ο διαγωνισμός με ισχυρή συμμετοχή επτά σχημάτων. Το κόστος ξεπερνά τα 250εκατ.ευρώ και αφορά το μεγαλύτερο κτιριακό έργο εδώ και πολλά χρόνια. Είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για υπογραφές.
Οδικός Άξονας Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη: Ο διαγωνισμός ξεκίνησε το καλοκαίρι με 5 σχήματα. Φέτος αναμένεται να ωριμάσει μελετητικά και το 2021 να πέσουν οι υπογραφές.
Υποθαλάσσια Ζεύξη Σαλαμίνας-Περάματος: Ένας “αρχαίος” διαγωνισμός που κρατά από το 2016. Τρία σχήματα διεκδικούν το μεγάλο αυτό έργο των 400εκατ.ευρώ. Για υπογραφές “βλέπουμε” το 2021.
Υπάρχουν και μικρότερα έργα όπως το Θέρμη-Γαλάτιστα και το γήπεδο της ΑΕΚ που μειοδότησε η ΙΝΤΡΑΚΑΤ.
ΠΟΙΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΕΠΟΝΤΑΙ
Στις 18 Μαρτίου ξεκινά ο διαγωνισμός για το μεγάλο έργο-ΣΔΙΤ που αφορά το Κέντρο Έρευνας της Ακαδημίας Αθηνών με 89εκατ.ευρώ. Μέχρι το καλοκαίρι εκτιμάται ότι θα βγει στον αέρα η επαναδημοπράτηση της εργολαβίας-σκούπα Ακτιο-Αμβρακία. Επίσης αναμένεται ο διαγωνισμός για την σύνδεση του προβλήτα 6 του ΟΛΘ με τον ΠΑΘΕ, το Φράγμα Χαβριά Χαλκιδικής και σχολεία σε Θεσσαλονίκη-Κατερίνη (και τα δύο ΣΔΙΤ), η Β` φάση τη ανάπλασης Φαληρικού όρμου και του σιδηροδρομικού σταθμού της Αθήνας, η ηλεκτροκίνηση στα σιδηροδρομικά τμήματα Αίγιο-Ρίο και Λάρισα-Βόλος κ.α.
ΠΟΙΑ ΕΡΓΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ
Το μεγαλύτερο όλων είναι αυτό του Ελληνικού που έχει όμως τις δικές του ιδιαιτερότητες. Σε επίπεδο προετοιμασίας είναι τα τρία μεγάλα νοσοκομεία σε Κομοτηνή, Αθήνα και Σπάρτη από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το βόρειο τμήμα του Ε65 από τα Τρίκαλα μέχρι την Εγνατία. Για αυτά τα δύο έργο πιθανότατα θα δούμε μπουλντόζες το 2021. Σε επίπεδο προετοιμασίες είναι και αντιπλημμυρικά έργα κόστους 350εκατ.ευρώ από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Τα έργα αυτά εκτιμάται ότι θα ενεργοποιηθούν εντός του 2020.
Πηγή: ypodomes.com

You may like
-
Τα 5+1 σε εξέλιξη μεγάλα έργα real estate της Premia Properties – Σε ποιές περιοχές επενδύει
-
Σε φοιτητικές εστίες και ξενοδοχεία στρέφεται το ενδιαφέρον της Premia Properties – Στόχος το χαρτοφυλάκιο ακινήτων 1 δισ. ευρώ
-
Πώς 2 νέα μεγάλα έργα ΣΔΙΤ αλλάζουν το real estate των περιοχών που θα γίνουν
-
Οι 3 νέες κατηγορίες ακινήτων που επενδύουν οι ΑΕΕΑΠ στην Ελλάδα
-
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Το “σταθερό τιμόνι” στις κατασκευές – τα μεγάλα έργα και οι νέες επενδύσεις 4 δισ.ευρώ
-
Θεσσαλονίκη: Μεγάλος αριθμός ακινήτων προς ενοικίαση – Μειωμένη προς το παρόν η κίνηση

Άνοιξε στη Χαλκιδική το νέο ξενοδοχείο της Hyatt – Τι περιλαμβάνει το Zélia Halkidiki

Σε νέα “εποχή” περνά σύντομα το Mitsis Grand Hotel στη Ρόδο – Δείτε πώς θα μεταμορφωθεί

Στον Αναπτυξιακό προς χρηματοδότηση έργο ανακαίνισης ξενοδοχείου στη Φθιώτιδα

Εγκρίθηκε έργο για νέο ξενοδοχείο στη Μύκονο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

Οι 7 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις που προχωρούν στον Πειραιά – Σε ποιά σημεία θα γίνουν και ποιές εταιρείες επενδύουν

Τα 3 έργα “πράσινων” γραφείων που ολοκληρώνει η Noval Property το 2025 – Πώς στοχεύει σε χαρτοφυλάκιο ακινήτων 1 δισ. ευρώ έως το 2030

“Πράσινο φως” για τη νέα Στρατηγική Τουριστική Επένδυση στην Πρέβεζα – Πώς εμπλέκεται ο Δήμος

Ανοδικά κινήθηκε το 2024 η αγορά ακινήτων στη Χαλκιδική – Ποιά ακίνητα προτίμησαν οι επενδυτές και από ποιές χώρες προέρχονται

Μειώνονται οι αυξήσεις στις τιμές διαμερισμάτων στην Ελλάδα το 2025 – Ποιές οι τάσεις για Αθήνα και Θεσσαλονίκη

“Πράσινο φως” για έργο επέκτασης ξενοδοχείου 4 αστέρων στην Κέρκυρα

“Στα σκαριά” νέο μεγάλο έργο ξενοδοχείου και γραφείων στο κέντρο του Πειραιά – Πού θα γίνει

Σε ποιό νησί των Κυκλάδων “μετακομίζει” ο επενδυτικός “πυρετός” για νέα ξενοδοχεία – Ποιά 4 νέα έργα προχωρούν

Οι 7 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις που προχωρούν στον Πειραιά – Σε ποιά σημεία θα γίνουν και ποιές εταιρείες επενδύουν

“Στα σκαριά” νέα τουριστική επένδυση στο Κουκάκι – Ποιό ακίνητο θα αξιοποιηθεί

Ολοκληρώνεται έως τέλος του 2025 το ήμισυ του “πράσινου” συγκροτήματος γραφείων The Grid στο Μαρούσι – Ποιός θα είναι ο μισθωτής

Ανοίγει το καλοκαίρι το νέο ξενοδοχείο Nyx του Ομίλου Fattal στη Θεσσαλονίκη

Piraeus Gate: από το 2026 οι πρώτες παραδόσεις στη μεγάλη επένδυση real estate στην καρδιά του Πειραιά – Ποιές 10 αναπτύξεις περιλαμβάνει

Από το 2028 ξεκινά η μεγάλη επένδυση της Noval στο ακίνητο – φιλέτο στην Πειραιώς – Ξενοδοχείο, γραφεία και κατοικίες στα πλάνα

Έρχονται στην Ελλάδα τα νέα ξενοδοχεία Luura – Σε ποιό νησί θα ανοίξει το πρώτο το 2026

Εγκαινιάστηκε το νέο ξενοδοχείο Hilton Garden Inn στη Λεωφόρο Συγγρού

[VIDEO] Σε εξέλιξη η μεγάλη οικιστική επένδυση Nea Polis στην Καβάλα – Πώς θα αναβαθμίσει την περιοχή με 7 νέους σύγχρονους οικισμούς με κατοικίες

[VIDEO] Πώς θα γίνει το νέο έργο logistics Eleusis Project στον Ασπρόπυργο – Ποιά εταιρεία επενδύει

[VIDEO] Δείτε πώς θα γίνουν τα νέα “πράσινα” κτίρια κατοικιών και γραφείων στο Piraeus Gate Project

[VIDEO] The Ellinikon: “ψήλωσε” και άλλο ο “πράσινος” ουρανοξύστης κατοικιών Riviera Tower στο Ελληνικό

[VIDEO] Piraeus Gate: πώς θα μεταμορφωθεί μια ολόκληρη περιοχή στο κέντρο του Πειραιά – Ποιά κτίρια θα αξιοποιηθούν

[VIDEO] Ποιά είναι τα 4 μεγάλα έργα για νέα “πράσινα” κτίρια γραφείων στο Μαρούσι που έχει αναλάβει η ΤΕΡΝΑ

[VIDEO] Ξεκίνησαν τα έργα για τη νέα οικιστική επένδυση Athens Sansiveria στην Λεωφόρο Ποσειδώνος

[VIDEO] The Ilisian: πώς προχωρά το μεγάλο έργο μεταμόρφωσης του πρώην Hilton της Αθήνας

[VIDEO] The Ellinikon: “ψηλώνει” και άλλο ο “πράσινος” ουρανοξύστης κατοικιών Riviera Tower στο Ελληνικό

[VIDEO] Ξεκίνησε νέα οικιστική επένδυση στη Γλυφάδα η Ten Brinke
TRENDING
-
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ4 ημέρες ago
“Στα σκαριά” νέο μεγάλο έργο ξενοδοχείου και γραφείων στο κέντρο του Πειραιά – Πού θα γίνει
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago
Σε ποιό νησί των Κυκλάδων “μετακομίζει” ο επενδυτικός “πυρετός” για νέα ξενοδοχεία – Ποιά 4 νέα έργα προχωρούν
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες ago
Οι 7 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις που προχωρούν στον Πειραιά – Σε ποιά σημεία θα γίνουν και ποιές εταιρείες επενδύουν
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ7 ημέρες ago
“Στα σκαριά” νέα τουριστική επένδυση στο Κουκάκι – Ποιό ακίνητο θα αξιοποιηθεί
-
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago
Ολοκληρώνεται έως τέλος του 2025 το ήμισυ του “πράσινου” συγκροτήματος γραφείων The Grid στο Μαρούσι – Ποιός θα είναι ο μισθωτής