Connect with us

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Καραμανλής: Νέο πρόγραμμα υποδομών με καινοτόμες προτάσεις και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία

Newsroom

Published

on

Για ένα πρόγραμμα καλά μελετημένο, που χαρακτηρίζεται από μέτρο, ορθολογισμό και ειλικρίνεια χωρίς μεγαλόστομες εξαγγελίες έργων που ούτε έχουν μελετηθεί, ούτε έχουν κοστολογηθεί μίλησε χθες στην παρουσίαση του προγράμματος υποδομών ο Κώστας Καραμανλής, τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της ΝΔ.

Ξεκινώντας την ομιλία του επεσήμανε πως “οι πόροι είναι πλέον εξαιρετικά περιορισμένοι. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε έναν μελετημένο στρατηγικό σχεδιασμό για τα μεγάλα έργα υποδομής της επόμενης 10ετίας και προσοχή στις δεσμεύσεις που αναλαμβάνουμε. Κανένα έργο χωρίς μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας από ανεξάρτητο φορέα. Βέβαια, αυτά δεν είναι εύκολα πράγματα για άλλες παρατάξεις, βλέπετε έχουν πολιτικό κόστος! Πρέπει, όμως, κάποτε ο πολιτικός κόσμος να σοβαρευτεί και να είναι μετρημένος στις υποσχέσεις του. Στη Νέα Δημοκρατία, τα έργα δεν τα βλέπουμε ως εργαλεία υφαρπαγής ψήφων. Τα βλέπουμε ως εργαλεία ανάπτυξης. Πρωτογενώς, γιατί δημιουργούν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Άμεσα και έμμεσα”.

Όπως υπογράμμισε ο κ.Καραμανλής «είναι η ώρα, λοιπόν, να ετοιμάσουμε την νέα γενιά έργων της επόμενης 10ετίας που έχει ανάγκη η πατρίδα μας. Με σχέδιο και συνοχή, όπως το 2004-2009 όταν άλλαξε ο σχεδιασμός του οδικού και σιδηροδρομικού χάρτη της χώρας. Η χώρα χρειάζεται ένα «Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Φυσικών Πόρων κι Ανάπτυξης Υποδομών» σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης και ακολούθως σε επίπεδο Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Πρέπει να απαντήσουμε σήμερα και σε μια καίρια ερώτηση: Ποιος έχει την ευθύνη για τον σχεδιασμό των εθνικής σημασίας έργων υποδομής; Ο Υπουργός; Ο Περιφερειάρχης; Ο Δήμαρχος; Όλοι μαζί; Ποιος ιεραρχεί και με ποια κριτήρια ώστε ο ορθολογισμός να επικρατήσει της μικροπολιτικής; Νομίζω ότι όλοι εδώ σ’αυτήν την αίθουσα γνωρίζουν την απάντηση. Σε μια Ελλάδα που παλεύει να βγει από την κρίση, ο σοβαρός και τεκμηριωμένος σχεδιασμός είναι απαραίτητος όσο ποτέ άλλοτε. Καλό, λοιπόν, θα είναι, όλοι φυσικά να ακούγονται αλλά ο κεντρικός σχεδιασμός μεγάλων έργων υποδομής να υπάγεται στο Πρωθυπουργικό Γραφείο».

Για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν σαφής: «η αλήθεια, λοιπόν, είναι ότι αυτά τα 4 χρόνια δεν έχει ξεκινήσει κανένα μεγάλο έργο Υποδομής! Ούτε ένα! Και το μόνο έργο που έχει έστω συμβασιοποιηθεί, μόλις πριν λίγες ημέρες, είναι το Αεροδρόμιο στο Καστέλι. Ένα έργο που ο σχεδιασμός του είχε ξεκινήσει πριν πολλά χρόνια. Ο ΒΟΑΚ καρκινοβατεί, το Πάτρα – Πύργος κατατμήθηκε και έμεινε χρόνια πίσω, ενώ είχε έτοιμη χρηματοδότηση και ήταν έτοιμο να ξεκινήσει ως ενιαίο έργο από την κυβέρνηση Σαμαρά».

Ο κ.Καραμανλής σημείωσε ότι ο ν.4412/2016 θα παραμείνει: «ξεκαθαρίζουμε πως δεν θα αλλάξουμε τον Νόμο Δημοσίων Συμβάσεων, τον 4412. Το μόνο εύκολο για κάθε νέα κυβέρνηση είναι να εξαγγέλλει νέα νομοθετικά πλαίσια κάτι που θα δημιουργούσε σύγχυση στην αγορά, ανασφάλεια και μεγάλες καθυστερήσεις. Γι’ αυτό και εμείς φέρνουμε αλλαγές και βελτιώσεις στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο».

Στη συνέχεια πρότεινε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως τις «Πληρωμές Διαθεσιμότητας» [«availability payments»] και τις «καλά σχεδιασμένες Συμβάσεις Παραχώρησης» που έχουν ανταποδοτικότητα ενώ μίλησε για ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο, το λεγόμενο Unsolicited Proposals ή «Προτάσεις Καινοτομίας» κάτι που εφαρμόζεται σε αρκετές χώρες της Ε.Ε.. Ξεκινά με την πρωτοβουλία του Επενδυτή με μια ιδέα και μια μελέτη. Παραδίδει στις Υπηρεσίες του Υπουργείου τη μελέτη με πλήρη κοστολόγηση, χρηματοδότηση, χρονοδιάγραμμα, εκμετάλλευση. Κατόπιν, η Υπηρεσία την αξιολογεί και μπορεί να κάνει 2 διαγωνιστικές διαδικασίες: Εάν κρίνει ότι η μελέτη είναι τεχνικά καλή και πλήρης κάνει ανοικτό διαγωνισμό. Αντίθετα, εάν η Υπηρεσία κρίνει ότι η ιδέα είναι καλή και το έργο βιώσιμο, αλλά η μελέτη δεν είναι πλήρης τεχνικά, τότε θέτει σε δημόσια διαβούλευση την παραδοτέα μελέτη».

Μάλιστα ο τομεάρχης Υποδομών έδωσε σαν παράδειγμα το χώρο του παλιού αεροδρομίου στο Ηράκλειο «θα μπορούσε να εφαρμοστεί η πρόταση των Unsolicited Proposals στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, το οποίο – όπως όλοι γνωρίζουμε – θα αντικατασταθεί στο άμεσο μέλλον από τη λειτουργία του αεροδρομίου στο Καστέλι.

Στη συνέχεια μίλησε για την δημιουργία βάσης δεδομένων για τις υποδομές: «Σχεδιάζουμε, τη δημιουργία ψηφιακού «Εθνικού Μητρώου Υποδομών». Δηλαδή μιας ενιαίας βάσης δεδομένων, που θα περιλαμβάνει όλα τα έργα Υποδομής της χώρας και ποιος φορέας είναι αρμόδιος για τον τακτικό έλεγχο και τη συντήρησή τους. Όλα τα έργα Υποδομών θα έχουν έναν μοναδιαίο αριθμό για να τελειώνει το πρόβλημα με το μπαλάκι των ευθυνών. Άλλη καινοτομία: η επίβλεψη Δημοσίων Έργων και Μελετών – όπου δεν επαρκεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων Επιβλεπόντων Μηχανικών – θα γίνεται από πιστοποιημένες ιδιωτικές εταιρείες, με κριτήρια και με ηλεκτρονικό διαγωνισμό τη γενική εποπτεία κι ευθύνη του οποίου θα έχει η κεντρική διοίκηση. Έτσι θα έχουμε καλύτερο ποιοτικό αποτέλεσμα, κέρδος χρόνου, περισσότερη διαφάνεια, μείωση της κλίμακας εκπτώσεων, αλλά και θα «ελευθερωθούν» εργατοώρες από τις υπηρεσίες του ελληνικού δημοσίου.

Επίσης: θα υλοποιήσουμε μικρές θεσμικές προσθήκες αξιολόγησης, όπως το Βαθμολόγιο έργων που εφαρμόζεται σε αρκετές χώρες της Ε.Ε.. Το κάθε έργο ή μελέτη θα βαθμολογείται, με συγκεκριμένα ποιοτικά κριτήρια. Ο βαθμός θα αναρτάται διαδικτυακά στο ΕΣΗΔΗΣ και θα προσμετράται -με ειδικό συντελεστή– στη βαθμολογία του εργολάβου ή του μελετητή σε κάθε επόμενο διαγωνισμό. Έτσι θα επιβραβεύονται όσοι που υλοποιούν τα έργα τους εντός χρονοδιαγράμματος, χωρίς οικονομικές υπερβάσεις και με άριστο αποτέλεσμα.

Παράλληλα, θα γίνεται τακτική επικαιροποίηση των τιμολογίων, ώστε οι συμμετέχοντες να καλούνται να υποβάλουν οικονομικές προσφορές με βάση τιμολόγια που αντανακλούν τις πραγματικές τιμές αγοράς.

Επίσης, σημαντική θέση στο σχεδιασμό μας έχει και η συντήρηση των οδικών, σιδηροδρομικών και άλλων έργων Υποδομής. Οι καλά συντηρημένες Υποδομές, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση των υφιστάμενων οδικών και σιδηροδρομικών έργων και με την ανάπτυξη των logistics, μπορεί να αναβαθμίσει την εικόνα της χώρας και την οικονομική της κατάσταση.

 

Πηγή: Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

Advertisement Omikron Kappa Consulting
Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement Omikron Kappa Consulting
Advertisement Ergon Tzanidakis
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
Σύρος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ32 λεπτά ago

Νέο ξενοδοχείο δρομολογείται στη Σύρο – Σε ποιά περιοχή θα αναπτυχθεί

Το νέο boutique ξενοδοχείο Casa Cook Samos στη Σάμο - Πηγή: Fosun
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ώρα ago

Παραμένει στην παγκόσμια ελίτ για τουριστικές επενδύσεις η Ελλάδα – Τι δείχνουν τα 3+1 νέα ξενοδοχειακά deals του 2026

King Jason Zante - Πηγή: Louis Hotels
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ώρα ago

Συνεχίζει τις επενδύσεις σε Ελλάδα και Κύπρο η Louis Hotels – Σε ποιές περιοχές και κατηγορίες ξενοδοχείων στοχεύει

Kilada Country Club, Golf & Residences - Πηγή: Dolphin Capital Investors
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ώρα ago

Σε φάση πώλησης το Kilada Hills – Ενδιαφέρον επενδυτών, τράπεζες και διεθνείς operators στο κάδρο

Το Logistics Park της BriQ Properties στον Ασπρόπυργο - Πηγή: BriQ Properties
REAL ESTATE1 ώρα ago

Άγγιξε τα 288 εκατ. ευρώ το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της BriQ Properties το 2026 – Σε ποιά 3 ακίνητα επενδύει

O CEO της Dimand Real Estate, Δ. Ανδριόπουλος, κατά την παρουσίαση της αστικής ανάπλασης των πρώην εγκαταστάσεων της ζυθοποίας ΦΙΞ. στη Θεσσαλονίκη - Φωτό: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI
REAL ESTATE1 ώρα ago

Ανδριόπουλος (Dimand): βελτίωση στο στεγαστικό πρόβλημα μόνο με άμεσο σοκ προσφοράς κατοικιών

Aθηναϊκή Ριβιέρα - Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
REAL ESTATE23 ώρες ago

Οι 9 ακριβότερες περιοχές της Ελλάδας για νεόδμητα ακίνητα κατοικίας

Ρόδος - Φωτό: ΑΡΓΥΡΩ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ/EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

“Πράσινο φως” σε έργο για νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Ρόδο

Άποψη ενός data center - Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
Χωρίς κατηγορία1 ημέρα ago

“Άνοιγμα” της PRODEA στα data centers με πρώτο σταθμό την Κρήτη – Γιατί προσθέτει και τρίτο πυλώνα ακινήτων μετά τα ξενοδοχεία και τα logistics

Πηγή: Alpha Bank
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ1 ημέρα ago

Προχωρά το μεγάλο κτιριακό έργο της Alpha Bank στο κέντρο της Αθήνας – Πώς θα διασυνδεθούν τα 7 κτίρια γραφείων

To κτίριο στη Λεωφόρο Συγγρού 6 στο Σύνταγμα που θα μετατραπεί στο 5άστερο ξενοδοχείο Onoma Hotel Athens - Πηγή: Google Maps
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

“Πρόσω ολοταχώς” για το νέο 5άστερο ξενοδοχείο της Anatolia Hospitality στο Σύνταγμα – Ποιό γνωστό κτίριο θα αξιοποιηθεί

Η νέα 5άστερη τουριστική επένδυση της Μπλε Κέδρος στη Μονεμβασιά - Πηγή: Μπλε Κέδρος
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Στα “σκαριά” τα δύο πρώτα Coco-mat Village από την Μπλε Κέδρος – Πώς αλλάζουν το επενδυτικό προφίλ της εταιρείας

Το Μέγαρο ΤΑΝΠΥ στην Ακτή Μιαούλη στον Πειραιά - Πηγή: Google Maps
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ5 ημέρες ago

Σε διαγωνισμό από τον EΦΚΑ ακίνητο – φιλέτο στην Ακτή Μιαούλη στον Πειραιά – Ποιό γνωστό κτίριο αφορά

Το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης Γενιάς στη Θεσσαλονίκη - Φωτό: ThessINTEC
REAL ESTATE6 ημέρες ago

Η Hellenic Properties μπαίνει στο Thess INTEC με συμφωνία για έκταση 10.000 τ.μ.

Πηγή: Alpha Bank
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ1 ημέρα ago

Προχωρά το μεγάλο κτιριακό έργο της Alpha Bank στο κέντρο της Αθήνας – Πώς θα διασυνδεθούν τα 7 κτίρια γραφείων

Ikos Kissamos - Πηγή: SANI / IKOS Resorts
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Ολοκληρώνεται η μεγαλύτερη ξενοδοχειακή επένδυση που έχει γίνει ποτέ στην Κρήτη – Πότε ανοίγει το νέο Ikos Kissamos

Κως - Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

7 νέες επενδύσεις σε ξενοδοχεία 5 αστέρων σε όλη την Ελλάδα – Σε ποιές περιοχές θα γίνουν

Εικόνα αρχείου - Design by Canva Pro
RESIDENTIAL1 εβδομάδα ago

“Στα σκαριά” 3 οικιστικά έργα από τη νεοσύστατη Taurus Development – Γιατί στοχεύει σε μικρά διαμερίσματα και σε ποιές περιοχές θα επενδύσει

Το ακίνητο στη συμβολή των οδών Σακελλαρίου και Τεώ - Πηγή: Europe Holdings
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ1 εβδομάδα ago

Ποιές είναι οι 2 επενδύσεις σε κτίρια γραφείων που υλοποιεί η Intracom στον Ταύρο – Πότε ολοκληρώνονται

ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago

Ολοκληρώθηκε η μεγάλη επένδυση “πράσινων” γραφείων της DKG Development στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης

Voria Project - Πηγή: North Star Entertainment
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για τη μεγάλη τουριστική επένδυση VORIA στο Μαρούσι

Green Haven Melissia - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL2 ημέρες ago

[VIDEO] Green Haven: προχωρά η μεγάλη οικιστική επένδυση της Ten Brinke στα Μελίσσια

Etolikou 11- Πηγή: MIBS Group
RESIDENTIAL5 ημέρες ago

20 οικιστικά έργα στα “σκαριά” για την MIBS – Σε ποιές περιοχές της Αττικής επενδύει

Το οικισιτκό έργο της στην οδό Καραμανλή 5 στην Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL6 ημέρες ago

[VIDEO] Ξεκίνησε το νέο οικιστικό έργο της Ten Brinke στη Γλυφάδα

Το logistics center BriQ στον Ασπρόπυργο - Πηγή: BriQ Properties
LOGISTICS6 ημέρες ago

[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για την επέκταση της επένδυσης logistics της BriQ στον Ασπρόπυργο

Η Riviera Galleria στο The Ellinikon - Πηγή: Lamda Development
Χωρίς κατηγορία4 εβδομάδες ago

[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα έργα κατασκευής της Riviera Galleria στο Ελληνικό

To logistics hub της INTERIKEA στον Ασπρόπυργο - Πηγή: Ten Brinke
LOGISTICS2 μήνες ago

[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η mega επένδυση logistics για την IKEA στον Ασπρόπυργο

Promenade Heights - Πηγή: 314 Architecture Studio / Lamda Development
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρά η κατασκευή της οικιστικής επένδυσης Promenade Heights στο The Ellinikon

Το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά όταν ολοκληρωθεί - Πηγή: Dimand Real Estate
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ3 μήνες ago

[VIDEO] Ολοκληρώνεται έως τέλος του 2026 από την Dimand το νέο Δικαστικό Μέγαρο του Πειραιά

The Syndesis Hub - Πηγή: Ten Brinke
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ3 μήνες ago

[VIDEO] Λίγο πριν την ολοκλήρωση το μεγάλο έργο γραφείων Syndesis Hub στο Ελληνικό

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).
Μ.Η.Τ.
Αριθμός Μ.Η.Τ. 242890