ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ
Πρόσω ολοταχώς για τα νέα malls στο Ελληνικό με τη νέα εταιρεία ειδικού σκοπού της Lamda
Published
3 έτη agoon
By
Παύλος Ρίζος
Πρόσω ολοταχώς για τα νέα malls στο Ελληνικό με τη νέα εταιρεία ειδικού σκοπού της Lamda που ιδρύθηκε πριν λίγο καιρό.
Το όνομά της είναι Lamda Ellinikon Malls Holding, όπως αναφέρεται σε σχετική καταχώρηση στο ΓΕΜΗ, ενώ το μετοχικό της κεφάλαιο ορίζεται σε 234 εκατομμύρια ευρώ.
Όπως προβλέπεται από τη σύστασή της, σκοπός της νέας θυγατρικής μεταξύ άλλων είναι “η απόκτηση, διαχείριση και διάθεση μετοχών και εν γένει μετοχικών δικαιωμάτων ή εταιρικών μεριδίων εταιρειών οποιασδήποτε μορφής και οποιουδήποτε τομέα οικονομικής δραστηριότητας για ίδιο λογαριασμό” όπως και “η απόκτηση, διαχείριση, ανάπτυξη, ανέγερση, αξιοποίηση εκμετάλλευση και διάθεση πάσης φύσεως ακινήτων, η παροχή υπηρεσιών διοίκησης επιχειρήσεων, η παροχή υπηρεσιών μελέτης, κατασκευής, επίβλεψης και διαχείρισης τεχνικών έργων”.
Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της νέας εταιρείας ορίζεται ο κος Οδυσσέας Αθανασίου, που είναι και CEO στη Lamda Development.
Η νέα εταιρεία ειδικού σκοπού πρόκειται να αποτελέσει το όχημα με το οποίο θα αναπτυχθούν τα 2 malls στο Ελληνικό: το Vouliagmenis Mall στην πλευρά της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, και το Marina Galleria κάτω στη Μαρίνα του Αγίου Κοσμά.
Σημειώνεται ότι η νέα θυγατρική αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση από τη Lamda Malls, η οποία έχει συσταθεί ήδη από το 2017 με στόχο την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των malls που ήδη διαθέτει η Lamda Development σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Η πορεία προς το Χρηματιστήριο
Ρευστότητα με “φρέσκα” κεφάλαια άνω των 300 εκατ. ευρώ αναμένεται να αποκομίσει η Lamda Malls και κατ’ επέκτασην η Lamda Development από την εισαγωγή της πρώτης στο Χρηματιστήριο.
Από την εταιρεία είχε ειπωθεί πολλές φορές ότι η κατάλληλη στιγμή για τη δημόσια εγγραφή είναι όταν μεγιστοποιηθεί η αξία των εμπορικών κέντρων που έχει ήδη στο χαρτοφυλάκιό της.
Αυτή τη στιγμή η Lamda ελέγχει (μερικώς ή ολικώς) τα 3 μεγάλα εμπορικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Με στόχο μάλιστα την αύξηση της αξίας τους, η Lamda έχει ήδη υλοποιήσει ή σχεδιάζει σημαντικές επενδύσεις επέκτασης, ανακαίνισης ή/και ενεργειακής αναβάθμισης των τριών malls.
Στο Golden Hall ολοκληρώθηκε ήδη από το 2021 η επέκταση του εμπορικού κέντρου και η δημιουργία του νέου Ολυμπιακού Μουσείου της Αθήνας. Η επένδυση 25 εκατ. ευρώ έλαβε χώρα σε μια δύσκολη συγκυρία λόγω της πανδημίας και δεν κατάφερε ακόμη να αποδώσει τα μέγιστα. Αυτό όμως αναμένεται να συμβεί τα επόμενα χρόνια με αρχή το 2022.
Στο μεγαλύτερο εμπορικό της Ελλάδας, το The Mall Athens στο Μαρούσι, προγραμματίζεται το μεγάλο έργο ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης, ύψους ενδεχομένως και 15 εκατ. ευρώ, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τα 3-4 έτη από την έναρξη των έργων (που υπολογίζεται να λάβει χώρα στο τέλος του 2022).
Παρόμοια επένδυση προγραμματίζεται και για το Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη.
Σημειώνεται ότι σήμερα η Lamda ελέγχει το 100% του The Mall Athens και το 68% περίπου των Golden Hall και Mediterranean Cosmos μέσω θυγατρικών της (Lamda Δομή Α.Ε. και Πυλαία Α.Ε.).
Η μέση απόδοση (yield) των malls που έχει σήμερα η Lamda Malls είναι 7% και αναμένεται να μειωθεί όσο αυξάνεται η καθαρή αξία των παραπάνω assets.
Τα δύο νέα εμπορικά διαμάντια της Lamda στο Ελληνικό
Εκτός του εμπορικού πάρκου που θα γίνει από τον Όμιλο Φουρλή στο Ελληνικό, δύο είναι τα κατεξοχήν εμπορικά κέντρα (malls) που θα δημιουργηθούν στο Ελληνικό.
Το ένα αφορά το Vouliagmenis Mall στο commercial hub στην πλευρά της Λεωφόρου Βουλιαγμένης και το άλλο την εντυπωσιακή Marina Galleria κάτω στη μαρίνα.
Vouliagmenis Mall
Αρχές Δεκεμβρίου παρουσιάστηκε από τη Lamda Development το νέο Commercial Hub στο Ελληνικό, το νέο εμπορικό συγκρότημα που θα αναβαθμίσει την ποιότητα της ζωής και θα αποτελέσει το νέο υπερσύγχρονο εμπορικό, ψυχαγωγικό και επιχειρηματικό προορισμό του Ελληνικού!
Με την κατασκευή του την ερχόμενη πενταετία, το εμπορικό κέντρο επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, επιφάνειας 130.000 τ.μ., θα είναι το μεγαλύτερο και το πιο σύγχρονο στην Ελλάδα, προσφέροντας μία πολυδιάστατη εμπειρία στους επισκέπτες του, κάθε ώρα της ημέρας.
Θα έχει συνολική επιφάνεια 130.000 τ.μ. με περίπου 72.000 τ.μ. εκμισθώσιμων χώρων.
Θα είναι κατά 20% μεγαλύτερο από το The Mall Athens της Lamda στο Μαρούσι, αποτελώντας το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στην Ελλάδα (με τα σημερινά δεδομένα).
Εντάσσεται στα έργα της Α’ φάσης της μεγάλης επένδυσης στο Ελληνικό, όντας το μεγαλύτερο σε προϋπολογισμό έργο, που αγγίζει τα 400 εκ. ευρώ (ακολουθεί η οικιστική επένδυση για τον Marina Residential Tower με προϋπολογισμό περίπου 300 εκ. ευρώ).
Θα φιλοξενεί καταστήματα νέας γενιάς από τα δημοφιλέστερα, αλλά και ανερχόμενα ελληνικά και διεθνή brands.
Θα προσφέρει, επίσης, ολοκληρωμένες προτάσεις εστίασης, ψυχαγωγίας και ευεξίας, με εκθέσεις, συναυλίες, γυμναστήρια, gaming corners, κινηματογράφους, χώρους παιδικής αναψυχής, κ.ά., που θα λειτουργούν και μετά το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων.
[VIDEO] Δείτε πώς θα γίνει το νέο Vouliagmenis Mall και το υπόλοπο Commercial Hub στο Ελληνικό
Marina Galleria
H Marina Galleria αποτελεί την εμπορική ζώνη, με τη μορφή ανοικτού mall, που θα γίνει στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά, κοντά στο νέο casino resort αλλά και τις οικιστικές μονάδες στην περιοχή.
Tο κτίριο θα είναι υπόδειγμα αισθητικής και πράσινου σχεδιασμού με την αρχιτεκτονική υπογραφή του διάσημου Ιάπωνα αρχιτέκτονα Kengo Kuma. Θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2025 και στόχος είναι να αποτελέσει διεθνές σημείο συνάντησης.
Θα εκτείνεται σε 22.000 τ.μ. με λιτές γραμμές και είναι σχεδιασμένη αρμονικά με το περιβάλλον, ενώ η σκεπή της είναι εμπνευσμένη από τα πανιά των σκαφών.
Θα προσφέρει πολύπλευρη εμπειρία που θα ανταποκρίνεται στις πιο σύγχρονες διεθνείς τάσεις στη διασκέδαση, τη ψυχαγωγία και τις νέες τεχνολογίες.
Θα πραγματοποιείται εκεί πληθώρα εκδηλώσεων και εκθέσεις ενώ θα διαθέτει 30 εστιατόρια και καφέ και θα φιλοξενεί καταστήματα από 70 σχεδιαστές, Έλληνες και ξένους.
Στο έργο έχουν συνεργαστεί σημαντικοί έλληνες μελετητές, όπως ο Γιάννης Βεντουράκης, ο Ανδρέας Γιαννακάς και ο Δημήτρης Κιριμλίδης.
[ΦΩΤΟ – VIDEO] Δείτε πώς θα γίνει η εντυπωσιακή Marina Galleria στο Ελληνικό
You may like
-
“Πράσινο φως” στο ομολογιακό 5 εκατ. ευρώ από την Trade Estates για το mega κέντρο logistics της IKEA στον Ασπρόπυργο
-
Πώς θα αξιοποιηθούν τα ακίνητα των Σιδηροδρομικών Σταθμών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης – Πρόβλεψη για κτίρια φιλοξενίας και καταστήματα
-
Συνεχίζονται οι επενδύσεις logistics στη Δυτική Αττική – Τι περιλαμβάνει το έργο της ΠΑΕΓΑΕ
-
Πιστοποιήθηκε με LEED Gold το Ardittos House της Noval Property στο Μετς
-
Ποιές οι τάσεις στο real estate για logistics στην Ελλάδα – Γιατί κυριαρχούν Θριάσιο και Ασπρόπυργος
-
Διεθνές αρχιτεκτονικό βραβείο για το κτίριο γραφείων Oxygen που κατασκευάζεται στο Μαρούσι
“Πράσινο φως” στο ομολογιακό 5 εκατ. ευρώ από την Trade Estates για το mega κέντρο logistics της IKEA στον Ασπρόπυργο
“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στην Κεφαλονιά – Πού θα γίνει
Πώς θα αξιοποιηθούν τα ακίνητα των Σιδηροδρομικών Σταθμών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης – Πρόβλεψη για κτίρια φιλοξενίας και καταστήματα
Προχωρούν οι νέες επενδύσεις στα ξενοδοχεία της Grecotel στο νησί – ναυαρχίδα του ομίλου – Ποιές μονάδες στην Κρήτη αναβαθμίζονται
“Πράσινο φως” για τη μεγάλη τουριστική επένδυση της Phaea στην Ελούντα – Τι σχεδιάζεται να υλοποιηθεί
Συνεχίζονται οι επενδύσεις logistics στη Δυτική Αττική – Τι περιλαμβάνει το έργο της ΠΑΕΓΑΕ
Πιστοποιήθηκε με LEED Gold το Ardittos House της Noval Property στο Μετς
“Στα σκαριά” νέες επενδύσεις του Ομίλου MarBella στην Κέρκυρα – Ποιό έργο προχωρά
Εγκρίθηκε έργο για νέο ξενοδοχείο στο Ρέθυμνο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει
“Στροφή” σε επενδύσεις logistics και για την PRODEA – Πώς σκοπεύει να αναδειχθεί ηγέτης στις ξενοδοχειακές επενδύσεις μέσω της MHV
Άνοιξε το πρώτο ξενοδοχείο Sokio στην Αθήνα – “Στα σκαριά” ακόμη 3 νέα καταλύματα σε Αττική και Χαλκιδική
“Στα σκαριά” 14 νέα έργα για ξενοδοχεία στις Κυκλάδες – Σε ποιά νησιά θα γίνουν
Οι 11 νέες επενδύσεις για ξενοδοχεία 5 αστέρων σε όλη την Ελλάδα – Σε ποιές περιοχές θα γίνουν
“Πράσινο φως” και με τη “βούλα” για τη μεγάλη τουριστική επένδυση του νέου Four Seasons στο Πόρτο Χέλι – Τι θα περιλαμβάνει
Σε hot spot νέων ξενοδοχείων μετατρέπεται το Μεταξουργείο – Ποιές δύο νέες επενδύσεις προχωρούν
Προς ολοκλήρωση η μεγάλη εμπορική επένδυση στη Στοά Αρσακείου – Ποιοί χώροι έχουν ήδη ξεκινήσει να λειτουργούν
Οι 3 νέες επενδύσεις της Athenaeum Hotels στην Αθήνα – Που σχεδιάζονται νέα 5άστερα ξενοδοχεία
“Πράσινο φως” για 4 νέες επενδύσεις σε ξενοδοχεία στην Πελοπόννησο – Ποιές δύο περιοχές μονοπωλούν το επενδυτικό ενδιαφέρον
8 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις δρομολογούνται στα Ιόνια Νησιά – Σε ποιά νησιά θα γίνουν
5 νέα έργα ξενοδοχείων δρομολογούνται στα Δωδεκάνησα – Ποιό νησί “κυριαρχεί” στις επενδύσεις
[VIDEO] Το όραμα της Dimand για τις πόλεις του σήμερα και του αύριο μέσα από 20 εμβληματικά έργα
[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα κτιριακά έργα για τις μεγάλες οικιστικές, εμπορικές και τουριστικές επενδύσεις στο Ελληνικό
[VIDEO] Προχωρά η mega επένδυση logistics της ΙΚΕΑ στον Ασπρόπυργο
[VIDEO] Δείτε πώς μεταμορφώθηκε παλιό κτίριο γραφείων στην Πλατεία Μαβίλη
[VIDEO] Πώς θα γίνει το νέο έργο logistics Eleusis Project στον Ασπρόπυργο – Ποιά εταιρεία επενδύει
Ξεκινούν από τη ΜΕΤΚΑ τα έργα για τη μεγάλη επένδυση VORIA στο Μαρούσι – Εκδόθηκαν οι οικοδομικές άδειες
[VIDEO] Προχωρά η νέα οικιστική επένδυση στη Νέα Σμύρνη – Σε ποιά περιοχή κατασκευάζεται
[VIDEO] Ολοκληρώνεται η οικιστική επένδυση της Ten Brinke στην Αργυρούπολη – Πού βρίσκεται το ακίνητο
[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα έργα σε Riviera Tower, IRC και Little Athens
Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση ανακαίνισης στο εμβληματικό Filoxenia Kalamata της Grecotel – “Στα σκαριά” και η επόμενη φάση
TRENDING
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα agoΆνοιξε το πρώτο ξενοδοχείο Sokio στην Αθήνα – “Στα σκαριά” ακόμη 3 νέα καταλύματα σε Αττική και Χαλκιδική
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 ημέρες ago“Στα σκαριά” 14 νέα έργα για ξενοδοχεία στις Κυκλάδες – Σε ποιά νησιά θα γίνουν
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες agoΟι 11 νέες επενδύσεις για ξενοδοχεία 5 αστέρων σε όλη την Ελλάδα – Σε ποιές περιοχές θα γίνουν
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago“Πράσινο φως” και με τη “βούλα” για τη μεγάλη τουριστική επένδυση του νέου Four Seasons στο Πόρτο Χέλι – Τι θα περιλαμβάνει
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες agoΣε hot spot νέων ξενοδοχείων μετατρέπεται το Μεταξουργείο – Ποιές δύο νέες επενδύσεις προχωρούν










