REAL ESTATE
Έως και 3 εκατ. επίδοξοι Ευρωπαίοι επενδυτές για εξοχική κατοικία στην Ελλάδα
Published
3 έτη agoon
By
Newsroom
Πόλο έλξης ευρωπαϊκών κεφαλαίων αποτελεί η Ελλάδα για αγορές εξοχικών κατοικιών, σύμφωνα με αποτελέσματα ερευνών και αναλύσεων που συνεχίζουν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Ειδικότερα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Elxis, ελληνικής εταιρείας που εδρεύει στην Ολλανδία και ειδικεύεται σε πωλήσεις εξοχικών κατοικιών στην Ελλάδα, η ελληνική αγορά εξοχικών μετατρέπεται σε «Ελ Ντοράντο» για έως και 3 εκατ. επίδοξους Ευρωπαίους αγοραστές εξοχικών κατοικιών.
Σύμφωνα με την εταιρία, η αύξηση των επιτοκίων, παραδόξως, έχει λειτουργήσει θετικά για την άνοδο της ζήτησης τους τελευταίους μήνες. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στις χαμηλότερες τιμές πώλησης που επικρατούν στην χώρα μας, συγκριτικά με άλλες αγορές στην Ευρώπη. Έτσι, οι ξένοι μπορούν να αποφύγουν την λήψη στεγαστικού δανείου στην πατρίδα τους, προκειμένου να αποκτήσουν μια εξοχική κατοικία στην Ελλάδα επιλέγοντας την χρηματοδότηση της αγοράς με ίδια κεφάλαια, εκ αποταμιεύσεων ή άλλων πόρων.
Μετά την αύξηση των επιτοκίων, διαπιστώνεται ότι έχει παγώσει η επιθυμία για τραπεζικό δανεισμό, στο πλαίσιο της απόκτησης ενός εξοχικού. Αυτό συμβαίνει επειδή, το επιτόκιο του δανεισμού, ύψους 4% – 5%, στην ουσία εκμηδενίζει την απόδοση που μπορεί να έχει ένας επενδυτής, από την εκμετάλλευση της εξοχικής κατοικίας που αγοράζει», ανέφερε ο Γιώργος Γαβριηλίδης, διευθύνων σύμβουλος της Elxis, με βάση στοιχεία από την εταιρία. Όσοι επενδυτές προέρχονται από χώρες της Δυτικής και Βόρειας Ευρώπης, π.χ. από Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστρία και Ελβετία, προτιμούν πλέον να χρησιμοποιούν αποκλειστικά και μόνο τις αποταμιεύσεις τους για την απόκτηση ενός εξοχικού στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Ελλάδα.
Με τον τρόπο αυτό, εξασφαλίζουν τετραπλό όφελος, αναφέρει η Elxis σε ανάλυσή της. Προστασία των κεφαλαίων τους από τον πληθωρισμό, και ικανοποιητική απόδοση από την εκμετάλλευση του ακινήτου στο οποίο επενδύουν. Επίσης, συνδυάζουν έσοδα από εκμετάλλευση και προσωπική χρήση καθώς και εξαιρετικές προοπτικές μελλοντικής υπεραξίας του ακινήτου τους σε περίπτωση που επιθυμούν να το μεταπωλήσουν μετά από 5-10 χρόνια.
Οι τιμές πώλησης θεωρούνται επενδυτική ευκαιρία
Το γεγονός ότι στην Ελλάδα, η μέση τιμή πώλησης ενός νεόδμητου εξοχικού κινείται πέριξ των 300.000 – 350.000 ευρώ, την καθιστά ιδανική για τους Ευρωπαίους επενδυτές, κάτι που έχει αρχίσει να γίνεται πλέον αντιληπτό από όλο και μεγαλύτερη μάζα υποψήφιων αγοραστών. Υπάρχει πολύ μεγάλη αξία στα εξοχικά της Ελλάδας, καθώς με ένα χαμηλό ποσό, συγκριτικά με άλλες αγορές, μπορεί κανείς να αποκτήσει ένα σπίτι, κοντά στην θάλασσα, ή με θέα σε αυτήν, με πισίνα και όλες τις ανέσεις, εκτιμά ο κ. Γαβριηλίδης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις που βασίζονται σε σχετικές έρευνες, τη στιγμή αυτή υπάρχει ένας αριθμός περίπου 3 εκατομμυρίων πολιτών από την Δυτική Ευρώπη, που σκέφτεται να επενδύσει ένα κεφάλαιο περίπου 300.000 – 350.000 ευρώ για εκμετάλλευση και ίδια χρήση.
Οι περιοχές που προτιμούν – Οι λόγοι που η αγορά εξοχικών κατοικιών γνωρίζει άνθηση
Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις και αποτελέσματα ερευνών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας εκτός από τα ελληνικά νησιά που προτιμούν διαχρονικά οι ξένοι για αγοραστές ανοδική πορεία γνωρίζει και η Αθηναϊκή Ριβιέρα. Ανοδική είναι ταυτόχρονα η ζήτηση για αγορά εξοχικών και από την Ομογένεια. Ειδικότερα σύμφωνα με στοιχεία από πρόσφατη έρευνα της Elxis πάνω από 1 στα 10 εξοχικά (12,3%) στην Ελλάδα αγοράστηκαν εφέτος από ομογενείς, δεύτερης ή ακόμα και τρίτης γενιάς, κυρίως από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Γερμανία. Κινητήρια δύναμη των αγορών εξοχικών κατοικιών και από Έλληνες ομογενείς, αποτελεί το γεγονός ότι η ελληνική αγορά κατοικίας βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης και ανόδου των αξιών. Την ίδια στιγμή προσφέρει ποιοτικά ακίνητα σε ανταγωνιστικές τιμές, ειδικά σε σύγκριση με τις χώρες που ζουν μόνιμα οι ομογενείς. Οι περιοχές που ενδιαφέρουν τους ομογενείς είναι κυρίως η Κρήτη, Χαλκιδική και το Ιόνιο Πέλαγος.
Η ελληνική αγορά πολυτελών κατοικιών όπως έχει αναφέρει και ο Σάββας Σαββαΐδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Greece Sotheby’s International Realty, έχει αλλάξει ουσιαστικά μέσα στα τελευταία έτη. Οι αξιοσημείωτες πωλήσεις που ολοκληρώθηκαν τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα, το Πόρτο Χέλι και τη Μύκονο αποτελούν μόνο την αρχή. Οι τρέχουσες τιμές των ιδιαίτερων κατοικιών (trophy assets) στην Ελλάδα αποτελούν μόνο ένα κλάσμα των τιμών που καταγράφονται στη Νότια Γαλλία, στην Ιταλία ή ακόμα και στην Ισπανία. Οι τιμές είναι σχετικά σταθερές για τις πολυτελείς κατοικίες στις κύριες τοποθεσίες της χώρας, και κυμαίνονται από 6.000 έως 12.000 ευρώ ανά τ.μ., ενώ τα ιδιαίτερα ακίνητα έχουν ήδη φθάσει τα 20.000 ευρώ ανά τ.μ. και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα υψηλότερα.
Σύμφωνα με την έρευνα Greece Sotheby’s International Realty που έχει δει το φως της δημοσιότητας σε επίπεδο ζήτησης η Κέρκυρα παραμένει για μια ακόμη φορά στην κορυφή των προτιμήσεων, ωστόσο για πρώτη φορά η Αθηναϊκή Ριβιέρα ξεπέρασε σε ζήτηση τη Μύκονο σημειώνοντας αύξηση στα αιτήματα ζήτησης για αγορά κατοικίας κατά 25,8%. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν το κέντρο της Αθήνας και η Πάρος, ενώ ακολουθούν Λευκάδα, Κρήτη, Κέα, Τήνος και Ρόδος.
Καθοριστική στην αύξηση της ζήτησης ακινήτων σύγχρονων διεθνών προδιαγραφών στην Αθηναϊκή Ριβιέρα όπως αναφέρεται και σε διεθνή μέσα είναι και η συμβολή των έργων υποδομών με την πραγματοποίηση σημαντικών επενδύσεων που γίνονται στο πλαίσιο αναπτύξεων υπερτοπικού χαρακτήρα σε Δήμους της περιοχής. Με επίκεντρο τα έργα στη μεγαλύτερη ανάπλαση που βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη στην περιοχή του Ελληνικού από την Lamda Development. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα πρώτα αυτά ακίνητα στην παράκτια ζώνη του Ελληνικού που ανακοινώθηκαν είναι sold out από μήνες, έχοντας ξεπεράσει και τις αρχικές προσδοκίες για την τόσο μεγάλη ζήτηση.
Καθοριστικός ο ρόλος των επενδύσεων
Τόσο ο δημόσιος όσο και ο ιδιωτικός τομέας έχουν επενδύσει μεγάλα ποσά σε ζωτικής σημασίας υποδομές, όπως λιμάνια, αυτοκινητόδρομους και αεροδρόμια, συμβάλλοντας καθοριστικά όχι μόνον στην ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων αλλά και του τουρισμού γενικότερα και δεκάδων κλάδων της οικονομίας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε Γιάννης Αντσακλής, οικονομικός διευθυντής της KOSTOPOULOS HORECA, εταιρείας εξοπλισμού επιχειρήσεων εστίασης και τουρισμού, σε ενημερωτική εκδήλωση στο πλαίσιο της ΧΕΝΙΑ, oι ιδιωτικές υποδομές έχουν αναπτυχθεί σε σημαντικό βαθμό τα τελευταία χρόνια και συνεχίζουν να αναπτύσσονται με γρήγορο ρυθμό σε δημοφιλείς προορισμούς, αλλά και σε προορισμούς με ήπια επισκεψιμότητα. Οι επενδύσεις Ελλήνων και ξένων επιχειρηματιών έχουν εκτοξεύσει το τουριστικό προϊόν της χώρας συνολικά, έχοντας προσφέρει πλήθος θέσεων εργασίας. Συμπαρασύρουν σε ανάπτυξη και άλλους κλάδους όπως τον κατασκευαστικό, τις ψηφιακές τεχνολογίες, τις γενικές τροφοδοσίες ανοίγοντας ένα νέο αναπτυξιακό κύκλο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
You may like
-
Προχωρά σε απορρόφηση θυγατρικής της η Orilina Properties – Ποιό ακίνητο με serviced apartments αφορά
-
Γιατί τα Ιόνια Νησιά αποτελούν μία από τις πιο ώριμες αγορές prime κατοικίας της Μεσογείου – Κυριαρχούν οι Βρετανοί επενδυτές
-
Οι 3 νέες τάσεις που διαμορφώνουν την αγορά εξοχικής κατοικίας στην Ελλάδα – Από ποιές χώρες υπάρχει ζήτηση για ακίνητα κατοικίας
-
Πώς ωριμάζει η ελληνική αγορά real estate – Οι νέες τάσεις στους 5 βασικούς κλάδους ακινήτων
-
Ανεβαίνουν οι “μετοχές” των Δυτικών Προαστίων στην αγορά real estate της Αθήνας – Πού κινούνται ενοίκια και τιμές πώλησης κατοικών το 2026
-
Με αύξηση κερδοφορίας έκλεισε το 9μηνο για την BriQ Properties – Ποιές οι προοπτικές έως τέλος του 2026
Νέος CEO της Mirum Hellas ο Φίλιππος Ανδριόπουλος
Προχωρά σε απορρόφηση θυγατρικής της η Orilina Properties – Ποιό ακίνητο με serviced apartments αφορά
Γιατί τα Ιόνια Νησιά αποτελούν μία από τις πιο ώριμες αγορές prime κατοικίας της Μεσογείου – Κυριαρχούν οι Βρετανοί επενδυτές
“Πράσινο φως” για το νέο ξενοδοχειακό έργο της Atali Hotels στο Ρέθυμνο
Προς υλοποίηση το έργο αναβάθμισης γνωστού ξενοδοχείου στην Κω
Τα επόμενα βήματα της Brown Hotels στην Ελλάδα – Το νέο ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας και η επένδυση στην Αίγινα
Νέο αδειοδοτικό βήμα για τη μεγάλη επένδυση της Intracom στα Κουφονήσια – Τι σχεδιάζει στο Άνω Κουφονήσι
Προς νέο διαγωνισμό η αναβάθμιση του ξενοδοχείου Βέρμιον στη Νάουσα
Οι 3 νέες τάσεις που διαμορφώνουν την αγορά εξοχικής κατοικίας στην Ελλάδα – Από ποιές χώρες υπάρχει ζήτηση για ακίνητα κατοικίας
Τα 5 κριτήρια για την επιλογή επαγγελματικών γραφείων – Γιατί τα κτίρια με managed workspaces αποκτούν ιδανική επιλογή
Νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων δρομολογείται στην Καλλιθέα – Σε ποιό σημείο θα γίνει
Σε διαγωνισμό ακίνητο 354 στρεμμάτων στη Λάρισα για τουριστική επένδυση με αυτοκινητοδρόμιο και ξενοδοχείο
H νέα “εποχή” του Titania στην Πανεπιστημίου και το νέο 5άστερο ξενοδοχείο της H Hotels Collection στη Ρόδο
Πέρα από την κλασική πολυκατοικία: 4 νέα οικιστικά μοντέλα που αναπτύσσονται στην Ελλάδα
“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο στο Νότιο Πήλιο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει
Προχωρά με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2027 το μεγάλο έργο αναβάθμισης του Athenaeum InterContinental
Νέα εποχή για το Ξενία Βυτίνας – “Πράσινο φως” για τη μετατροπή του σε 5άστερο ξενοδοχείο
Telekom Estate: έτοιμες οι μελέτες για το μεγάλο project γραφείων στην Πατησίων – Σύντομα η κατασκευή
Πώς αλλάζουν την αγορά κατοικίας στον Πειραιά οι δύο μεγάλες οικιστικές επενδύσεις – Ποιές εταιρείες επενδύουν
Ανοίγει το 2029 το νέο 5άστερο Fairmont Chania Resort – Πώς προχωρά η αδειοδοτική διαδικασία της επένδυσης
[ΦΩΤΟ] Δείτε πώς θα γίνει το νέο mega mall στο The Ellinikon
[VIDEO] Εγκαινιάστηκε το νέο Wyndham Residences στη Μαρίνα Ζέας – Τι αφορούσε η επένδυση 25 εκατ. ευρώ
[VIDEO] Δείτε τη “μεταμόρφωση” του πρώην Εκθεσιακού Κέντρου ΕΚΕΠ στη Μεταμόρφωση σε “πράσινο” συγκρότημα γραφείων NEXIS
[VIDEO] The Ellinikon: πως προχωρά η κατασκευή των μεγάλων κτιριακών έργων στο Ελληνικό
[VIDEO] Green Hills Residences: προχωρούν τα έργα για τη μεγάλη οικιστική επένδυση στη Βούλα
[VIDEO] The Syndesis Hub: ολοκληρώθηκε η μεγάλη επένδυση “πράσινων” γραφείων της Ten Brinke στο Ελληνικό
[VIDEO] Δείτε πώς παρουσιάζει η Bouygues τον πύργο κατοικιών Riviera Tower στο Ελληνικό
[VIDEO] Σε εξέλιξη η νέα οικιστική επένδυση Almyra Complex στις Σέρρες – Ποιός γνωστός όμιλος επενδύει
[VIDEO] Δείτε το νέο “πράσινο” κτίριο γραφείων AENORA στη Λεωφόρο Ποσειδώνος
[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για την επέκταση της οικιστικής επένδυσης Pinea Living στο Νέο Ηράκλειο
TRENDING
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες agoΝέο ξενοδοχείο 4 αστέρων δρομολογείται στην Καλλιθέα – Σε ποιό σημείο θα γίνει
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ6 ημέρες agoΣε διαγωνισμό ακίνητο 354 στρεμμάτων στη Λάρισα για τουριστική επένδυση με αυτοκινητοδρόμιο και ξενοδοχείο
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες agoH νέα “εποχή” του Titania στην Πανεπιστημίου και το νέο 5άστερο ξενοδοχείο της H Hotels Collection στη Ρόδο
-
RESIDENTIAL3 εβδομάδες agoΠέρα από την κλασική πολυκατοικία: 4 νέα οικιστικά μοντέλα που αναπτύσσονται στην Ελλάδα
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο στο Νότιο Πήλιο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει








