Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδ. Γεωργιάδης: Πόροι που ισοδυναμούν με «σχεδόν ένα ΑΕΠ» σε μια 6ετία στην οικονομία

bizness.gr

Published

on

Φωτογραφία Αρχείου

Πρωτοφανείς διαθέσιμους πόρους, που ισοδυναμούν «με σχεδόν ακόμα ένα ΑΕΠ για τη χώρα», έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει η Ελλάδα στην επόμενη εξαετία, αν αθροιστούν το τρέχον και το επόμενο ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και οι αγροτικές επιδοτήσεις, συνολικού ύψους περίπου 73 δισ. ευρώ και ληφθεί υπόψη «ελάχιστος πολλαπλασιαστής της τάξης του δύο ή έστω του ενάμισι», όπως επισήμανε από το βήμα του Thessaloniki Helexpo Forum ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης.

Ανησυχίες για την απορρόφηση

«Η ανησυχία μας είναι να βρούμε τρόπο να απορροφήσουμε τα χρήματα», επεσήμανε ο υπουργός.

Η καλύτερή μας επίδοση μέχρι τώρα ήταν τα 5,5 δισ. ευρώ τον χρόνο και τώρα πρέπει να αξιοποιούμε περίπου 11 δισ. ευρώ ετησίως, δηλαδή έχουμε έναν στόχο υπερδιπλάσιο, σε σχέση με την καλύτερη μέχρι σήμερα επίδοσή μας» υπογράμμισε ο κ.Γεωργιάδης, ενώ ως προς τον στόχο για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, με έμφαση στη βιομηχανία και τις εξαγωγές, σημείωσε ότι η μεν πρώτη κατέγραψε ήδη θεαματική άνοδο της συμμετοχής της στο παραγόμενο προϊόν της χώρας, από 9% στο πρώτο εξάμηνο του 2019 σε 26% στο πρώτο μισό του 2020, οι δε δεύτερες «άντεξαν μια χαρά» στο ίδιο διάστημα και, χάρη και στην πτώση των εισαγωγών, επετεύχθη μείωση εμπορικού ελλείμματος κατά 18,2% (χωρίς τα πετρελαιοειδή).

«Αυτό έχει προφανώς να κάνει με την αλλαγή, γενικώς, του μίγματος οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη και την επιστροφή της στην εξεύρεση πρώτων υλών και παραγόμενων αγαθών μέσα από την Ευρώπη.

Το μεγάλο στοίχημα είναι πώς θα το επιταχύνουμε αυτό» υπογράμμισε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η βιομηχανία θα μπορέσει να απορροφήσει μεγάλο κομμάτι του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ και το επόμενο ΕΣΠΑ «θα αξιοποιηθεί κατά κόρον» για την προώθηση της μετάβασης της βιομηχανίας στην εποχή του Industry 4.0.

Πιο ευέλικτοι οι τρόποι χρήσης του ΕΣΠΑ λόγω Covid-19

Πρόσθεσε ότι λόγω Covid-19 έγιναν πολύ πιο ευέλικτοι οι τρόποι χρήσης του ΕΣΠΑ και έτσι η κυβέρνηση «μπόρεσε να φτιάξει εργαλεία».

Μέσα στην πανδημία, εξήγησε, τα βασικότερα εργαλεία που αξιοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας ήταν μέσω του ΕΣΠΑ: «π.χ, στην επιστραπτέα προκαταβολή το πρώτο δισεκατομμύριο προερχόταν από το ΕΣΠΑ, το ΤΕΠΙΧ ΙΙ, τα εγγυοδοτικά, η επιδότηση των τόκων είναι ΕΣΠΑ. Με φαντασία και αρκετή ταχύτητα αξιοποιήσαμε τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά χρήματα για να απορροφήσουμε σε κάποιον βαθμό τις συνέπειες της κρίσης».

Ο υπουργός υπενθύμισε ακόμα ότι προχώρησε η σύσταση του Εθνικού Συμβουλίου Βιομηχανίας, η πρώτη σύγκληση του οποίου θα γίνει στις αρχές Οκτωβρίου, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού.

Αλ. Χαρίτσης: Τρεις πιθανούς κινδύνους στην απορρόφηση των πόρων

Τρεις πιθανούς κινδύνους στην απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης «βλέπει» ο Αλ. Χαρίτσης.

Την ανάγκη να αλλάξει συνολικά η πολιτική της Ευρώπης, με βάση το νέο «μοτίβο» που σηματοδοτεί η δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, υπογράμμισε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης.

«Ελπίζω πως αυτή η εξέλιξη (σ.σ. η δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης) θα γίνει κανόνας, γιατί κρίσεις θα έχουμε κι άλλες μπροστά μας» σημείωσε, ενώ αναφέρθηκε σε τρεις πιθανούς κινδύνους κατά την απορρόφηση των πόρων του Ταμείου στην Ελλάδα.

Ως πρώτο κίνδυνο ανέφερε «την απορρόφηση για την απορρόφηση». ‘Οπως είπε, οι πόροι του Ταμείου πρέπει να απορροφηθούν σε δράσεις και έργα με πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην ελληνική οικονομία, για να μην επαναληφθούν φαινόμενα του παρελθόντος: «Από τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα (ΜΟΠ) της δεκαετίας του ‘80 μέχρι σήμερα έχουν περάσει από τη διαχείριση του ελληνικού κράτους πάνω από 300 δισ. ευρωπαϊκών κονδυλίων, που θα μπορούσαν να έχουν πολύ μεγαλύτερο αποτύπωμα στην οικονομία αν η αξιοποίησή τους γινόταν σωστά» υποστήριξε.

Πρόσθεσε ότι ο δεύτερος φόβος του σχετίζεται με το γεγονός ότι για να αξιοποιηθούν αυτοί οι πόροι χρειάζεται να υπάρξει πρωτοφανής κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού σε όλες του τις εκφάνσεις -από τα υπουργεία μέχρι τον τελευταίο δήμο της χώρας. Ο τρίτος κίνδυνος, υποστήριξε, είναι μήπως οι πόροι δεν αξιοποιηθούν προς όφελος της κοινωνίας, αλλά υπέρ κάποιων συμφερόντων. «Και φυσικά υπάρχει ο “ελέφαντας στο δωμάτιο”, το τραπεζικό σύστημα. Πλέον οι τράπεζες έχουν πρόσβαση σε πρωτοφανή ευρωπαϊκή ρευστότητα, άρα είναι πολιτικό ζητούμενο πώς αυτή η ρευστότητα θα φτάσει στην οικονομία τα επόμενα χρόνια» τόνισε.

ΣΕΒ: 550.000 νέες θέσεις εργασίας, αν η συνεισφορά της βιομηχανίας φτάσει στο 15% σε μια δεκαετία

Την εκτίμηση ότι αν γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες, ώστε η συνεισφορά της βιομηχανίας στο ΑΕΠ να φτάσει από το περίπου 10% σήμερα στο 15% σε μια δεκαετία, τότε θα μπορούσαν να δημιουργηθούν περίπου 550.000 νέες «ανθεκτικές» θέσεις εργασίας, με καλές αμοιβές, διατύπωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Δημήτρης Παπαλεξόπουλος.

«Σήμερα οι συνθήκες είναι καλύτερες παρά ποτέ, για να κυνηγήσουμε αυτό τον στόχο. Οι γεωπολιτικές συνθήκες βοηθούν, η αντιστροφή έστω μερική της παγκοσμιοποίησης, φέρνει ξανά πιο κοντά τις εφοδιαστικές αλυσίδες της Ευρώπης και μας δίνει κάποιες ευκαιρίες.

Επιπλέον, πόροι διατίθενται και μετά από δέκα χρόνια κρίσης και με κρίση τουρισμού τώρα υπάρχει ωρίμανση στην κοινωνία για να πάμε προς αυτή την κατεύθυνση» σημείωσε και παρουσίασε τους έξι άξονες προτεραιοτήτων που θέτει ο ΣΒΕ, όπως η συνέχιση των οριζόντιων μεταρρυθμίσεων, η διατύπωση συγκροτημένης σύγχρονης βιομηχανικής πολιτικής, ευθυγραμμισμένης με εκείνη της ΕΕ, η κινητοδρότηση για την αύξηση του μεγέθους των επιχειρήσεων, η συστηματική ενίσχυση της καινοτομίας, η μείωση του κόστους ενέργειας στην Ελλάδα ώστε να γίνει ανταγωνιστικό και ο προσανατολισμός ικανών πόρων για επενδύσεις στις κατάλληλες υποδομές (πχ., ψηφιακές, κυκλικής οικονομίας και logistics).

Οι επιχειρηματίες Στέφανος Τζιρίτης (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ISOMAT) και Μαίρη Χατζάκου (αντιπρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της ΜΕΒΓΑΛ), παρουσίασαν με τη σειρά τους τις θέσεις τους για την προσαρμογή των επιχειρήσεων στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η πανδημική κρίση και για τις κινήσεις που πρέπει να δρομολογηθούν ώστε να μεγαλώσουν και να γίνουν πιο ανθεκτικές, καινοτόμες και εξωστρεφείς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τουρισμός: η Κεντρική Μακεδονία είναι προορισμός και για τους 12 μήνες

bizness.gr

Published

on

Φωτογραφία αρχείου

Η ανάπτυξη του τουρισμού και η προβολή του προορισμού της Κεντρικής Μακεδονίας το επόμενο χρονικό διάστημα και μάλιστα ως προορισμού επισκέψεων για όλο τον χρόνο, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης της Γενικής Γραμματέως Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Βίκυς Λοΐζου με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, παρουσία του τομεάρχη Τουρισμού Αλέξανδρου Θάνου.

Σε δηλώσεις της η κ. Λοΐζου επισήμανε ότι αναζητούνται οι κατάλληλες συνέργειες ώστε να αυξηθεί το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για τον τουρισμό, ο οποίος, όπως τόνισε, «μπορεί να αποτελέσει ένα αναβαθμισμένο προϊόν, από το οποίο μπορούμε να αξιοποιήσουμε την εμπειρία και του κορονοϊού που δημιούργησε κάποιες ιδιαίτερες συνθήκες».

Ο κ. Τζιτζικώστας ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα θα επακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις τεχνικού χαρακτήρα για την αναβάθμιση της ήδη καλής συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Υπουργείου Τουρισμού.

«Η Κεντρική Μακεδονία είναι ένας τόπος τουρισμού για 365 ημέρες το χρόνο, επί 12 μήνες. Με αυτή τη φιλοσοφία και με αυτήν τη λογική ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με τη συνδρομή και τη στήριξη του υπουργείου Τουρισμού θέλουμε να συνεχίσουμε να προβάλλουμε τον τόπο μας.

‘Αλλωστε καταφέραμε τα τρία τελευταία χρόνια η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να είναι η πρώτη περιφέρεια στην Ελλάδα σε αφίξεις τουριστών, κάτι που δείχνει ότι η δουλειά αυτή πιάνει τόπο και ότι η Βόρεια Ελλάδα και η Κεντρική Μακεδονία υπάρχουν πια για τα καλά στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη» πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πώς θα εφαρμοσθεί η τηλεργασία στις επιχειρήσεις στην Αττική

bizness.gr

Published

on

Γυναικεία επιχειρηματικότητα
Φωτογραφία αρχείου

Κατατέθηκε η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με την οποία λαμβάνονται έκτακτα προσωρινά μέτρα ως προς την οργάνωση του τόπου και του χρόνου εργασίας για την αποσυμφόρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς και του τόπου εργασίας και την προστασία της δημόσιας υγείας έναντι του κορονοϊού.

Ειδικότερα:

– Εφαρμόζεται υποχρεωτικά σύστημα εξ αποστάσεως παροχής εργασίας σε εργαζόμενους επιχειρήσεων-εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα σε όποιες περιπτώσεις η εργασία τους μπορεί να παρασχεθεί με αυτό το σύστημα σε ποσοστό 40% επί του συνολικού αριθμού αυτών των εργαζομένων.

– Υποχρεούνται οι επιχειρήσεις-εργοδότες να προαναγγείλουν εντός 24ώρου από τη δημοσίευση της υπό ψήφιση διάταξης στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» την εξ αποστάσεως εργασία του 40% των εργαζομένων τους. Σε περίπτωση παράβασης, επιβάλλεται πρόστιμο 3.000 ευρώ.

– Αναπροσαρμόζεται το ωράριο εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα κατά την έναρξη και λήξη του.

– Τα ανωτέρω ισχύουν εντός της Περιφέρειας Αττικής από τη δημοσίευσή τους έως τις 4 Οκτωβρίου 2020. Τέλος, με Κοινή Υπουργική Απόφαση είναι δυνατή η χρονική και γεωγραφική επέκταση της ισχύος των εν λόγω μέτρων και η τροποποίηση του ποσοστού του 40%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πώς κλείνει η σεζόν στη Μύκονο – Τι λένε τα στοιχεία για τον τουρισμό

bizness.gr

Published

on

Θέα στη Μύκονο
Φωτογραφία αρχείου

Με το βλέμμα στραμμένο στο 2021 η Μύκονος υποδέχθηκε χθες το πρώτο κρουαζιερόπλοιο της σεζόν σε μια παράξενη χρονιά που ανέτρεψε όλα τα δεδομένα στο τουριστικό γίγνεσθαι της Ελλάδας και του κόσμου, λόγω της πανδημίας.

Ο δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς από τη Θεσσαλονίκη όπου βρέθηκε με αφορμή την συμμετοχή του στο Thessaloniki Helexpo Forum, περιέγραψε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πώς βίωσε την κρίση ένας από τους πρώτους τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα και ποια είναι τα επόμενα βήματα.

«Στη Μύκονο το 90% των εισοδημάτων προέρχεται από τον τουρισμό, επομένως το πλήγμα ήταν τεράστιο. Τελειώνει ο Σεπτέμβρης και μαζί του τελειώνει πρόωρα μια σεζόν πολύ διαφορετική. Ωστόσο, εκτιμώ ότι πήγε καλά, καλύτερα από ό,τι περιμέναμε αλλά όχι φυσικά όπως θα θέλαμε. Θεωρώ ότι όταν κάνουμε ταμείο, θα είμαστε στο 30% της περσινής σεζόν», ανέφερε ο κ. Κουκάς.

«Η Μύκονος αποτελεί τη βιτρίνα για την τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας. Έχει τουρισμό πάνω από 80 χρόνια, ο τουρισμός είναι στο αίμα των Μυκονιατών. Από την πρώτη στιγμή λοιπόν που ξέσπασε η πανδημία καταλάβαμε ότι εμείς, ως τουριστικοί προορισμοί, θα πρέπει να διαχειριστούμε μια σοβαρή κατάσταση που αφορά όχι μόνο στην υγεία των κατοίκων του νησιού αλλά και των επισκεπτών του, κάτι που στην περίπτωση της Μυκόνου αυτό μεταφράζεται σε 10.000 κατοίκους και 2 εκατομμύρια επισκέπτες σε μια κανονική σεζόν», σημείωσε ο δήμαρχος. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι μόλις σήμερα φθάνει στο νησί το πρώτο κρουαζιερόπλοιο με 125 επιβάτες -έχουν ήδη κατασκευαστεί στο λιμάνι ειδικές υποδομές για την υποδοχή των επισκεπτών- ενώ πέρσι ο τουρισμός από την κρουαζιέρα στη Μύκονο άγγιξε τα 780.000 άτομα.

Για την αντιμετώπιση της πανδημίας ο δήμος Μυκόνου, εκτός από τα 87.000 ευρώ που έλαβε ως επιχορήγηση έβαλε από δημοτικούς πόρους επιπλέον 560.000 ευρώ. «Τα χρήματα αυτά δόθηκαν για την αναβάθμιση του Kέντρου Υγείας, για τη δημιουργία δομής κοινωνικής πρόνοιας, για απολυμάνσεις, προσλήψεις προσωπικού κτλ», τόνισε ο κ.Κουκάς, υπογραμμίζοντας ότι τα μέτρα στη Μύκονο ήταν σκληρά και σε βάρος του επιχειρείν αλλά η υγεία τέθηκε πάνω από όλα.

Πλέον όμως το ενδιαφέρον στρέφεται στην επόμενη χρονιά, που όπως επισημαίνει ο κ.Κουκάς, αν ξεπεραστούν τα εμπόδια της πανδημίας η Ελλάδα θα συνεχίσει να έλκει κόσμο και να αποτελεί αξιόλογο τουριστικό προορισμό. Όπως αναφέρει, με την επιπλέον εμπειρία του στο ΔΣ της ΚΕΔΕ, πέρα από τη δεύτερη θητεία που διανύει στο δημαρχιακό θώκο, κάθε προορισμός στην Ελλάδα έχει να δείξει τα δικά του συγκριτικά πλεονεκτήματα. «Αυτό που χρειάζεται είναι να επενδύουμε στην ποιότητα, να παρέχουμε ποιοτικές υπηρεσίες και να λειτουργούμε με επαγγελματισμό, προκειμένου να δημιουργήσουμε πιστούς επισκέπτες», πρόσθεσε ο δήμαρχος και τόνισε τη σημασία της συνεργασίας των αυτοδιοικητικών αρχών με τον επιχειρηματικό κόσμο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement

Trending