Σε δύο σημαντικές συναλλαγές συνολικής αξίας 158,3 εκατ. ευρώ προχώρησε η Dimand με τη ΔΕΔΔΗΕ, οι οποίες αφορούν αφενός την ανάπτυξη και παράδοση ενός νέου μεγάλου συγκροτήματος γραφείων στον Ελαιώνα και αφετέρου την απόκτηση υφιστάμενων ακινήτων στο Περιστέρι με στόχο την ανακατασκευή και αξιοποίησή τους.
Οι συμφωνίες υπεγράφησαν στις 30 Ιουλίου 2026, μέσω δύο κατά 100% θυγατρικών της Dimand, στο πλαίσιο σχετικού διαγωνισμού που είχε διενεργήσει η ΔΕΔΔΗΕ.
Το μεγαλύτερο σκέλος του deal αφορά την πώληση στη ΔΕΔΔΗΕ ακινήτου στον Ελαιώνα, επί του οποίου κατασκευάζεται το νέο συγκρότημα γραφείων της εταιρείας διαχείρισης του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.
Ειδικότερα, η IQ Athens Μ.Α.Ε., θυγατρική της Dimand, υπέγραψε το σχετικό συμβόλαιο πώλησης έναντι συνολικού τιμήματος 134,7 εκατ. ευρώ. Το ποσό θα καταβληθεί τμηματικά, σύμφωνα με τους ειδικότερους όρους της σύμβασης.

Η επένδυση της Dimand στο Βοτανικό – Πηγή: Dimand
Νέο συγκρότημα γραφείων 37.530 τ.μ. στο νέο Votanikos Business Park στον Ελαιώνα
Το ακίνητο αποτελεί κάθετη ιδιοκτησία, συνολικής οικοπεδικής έκτασης 32.381 τ.μ., και βρίσκεται επί των οδών Ιεράς Οδού 87-93, Αγίου Πολυκάρπου 92 και Χαρτεργατών, στην περιοχή του Ελαιώνα του Δήμου Αθηναίων.
Στην έκταση βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή ενός νέου κτιριακού συγκροτήματος γραφείων συνολικής επιφάνειας 37.530 τ.μ., το οποίο θα αναπτυχθεί από τη Dimand και, μετά την ολοκλήρωσή του, θα παραδοθεί στη ΔΕΔΔΗΕ προς χρήση.
Το νέο συγκρότημα σχεδιάζεται με βάση σύγχρονες προδιαγραφές περιβαλλοντικής και ενεργειακής απόδοσης και πρόκειται να πιστοποιηθεί κατά LEED στη βαθμίδα Gold. Πρόκειται για το διεθνώς αναγνωρισμένο σύστημα αξιολόγησης «πράσινων» κτιρίων του αμερικανικού οργανισμού U.S. Green Building Council.
Η ολοκλήρωση της ανάπτυξης και η παράδοση του νέου συγκροτήματος γραφείων στη ΔΕΔΔΗΕ προγραμματίζονται εντός του 2028.
Το project έρχεται να ενισχύσει περαιτέρω την επενδυτική δραστηριότητα στον άξονα της Ιεράς Οδού και στην ευρύτερη περιοχή του Ελαιώνα, όπου τα τελευταία χρόνια προωθούνται νέες αναπτύξεις και έργα αστικής αναγέννησης σε παλαιά βιομηχανικά ή αναξιοποίητα ακίνητα.
Απόκτηση κτιρίου 19.004 τ.μ. στο Περιστέρι
Το δεύτερο σκέλος της συμφωνίας αφορά την απόκτηση από τη Dimand υφιστάμενων ακινήτων της ΔΕΔΔΗΕ στον Δήμο Περιστερίου.
Συγκεκριμένα, η Τέρρα Αθηνά Μ.Α.Ε., επίσης κατά 100% θυγατρική της Dimand, υπέγραψε συμβόλαιο για την αγορά κτιρίου γραφείων συνολικής επιφάνειας 19.004 τ.μ. Το ακίνητο βρίσκεται επί της Λεωφόρου Κηφισού 62 και των οδών Λογοθέτου και Οικονομίδου.
Μαζί με το κτίριο αποκτήθηκαν δύο όμορα οικόπεδα, τα οποία είναι λειτουργικά συνδεδεμένα με αυτό. Τα δύο ακίνητα έχουν επιφάνεια 196 τ.μ. και 479 τ.μ. αντίστοιχα και βρίσκονται επί της οδού Οικονομίδου 31, επίσης στον Δήμο Περιστερίου. Συνολικά, τα πρόσθετα οικόπεδα καλύπτουν επιφάνεια 675 τ.μ.
Το τίμημα για την απόκτηση του κτιρίου και των δύο οικοπέδων ανέρχεται σε 23,6 εκατ. ευρώ. Η συναλλαγή θα χρηματοδοτηθεί με συνδυασμό ιδίων και δανειακών κεφαλαίων, ενώ, σύμφωνα με τη Dimand, η απαιτούμενη τραπεζική χρηματοδότηση έχει ήδη εξασφαλιστεί από ελληνικό πιστωτικό ίδρυμα.
Με βάση τον επιχειρηματικό σχεδιασμό της Dimand και του ομίλου της, τα ακίνητα στο Περιστέρι πρόκειται να ανακατασκευαστούν και στη συνέχεια να αξιοποιηθούν εμπορικά. Προς το παρόν δεν έχουν ανακοινωθεί περισσότερες πληροφορίες για τη μελλοντική χρήση τους, το ύψος της επένδυσης ανακατασκευής ή το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα των σχετικών εργασιών.
Θετική επίδραση στα οικονομικά αποτελέσματα
Με το διπλό αυτό deal, η Dimand αναλαμβάνει να παραδώσει στη ΔΕΔΔΗΕ μία νέα, μεγάλης κλίμακας και περιβαλλοντικά πιστοποιημένη ανάπτυξη γραφείων, ενώ παράλληλα προσθέτει στο χαρτοφυλάκιό της ένα υφιστάμενο κτιριακό συγκρότημα στον άξονα της Λεωφόρου Κηφισού, το οποίο προσφέρεται για ανακατασκευή και επανατοποθέτηση στην αγορά.
Η εταιρεία χαρακτηρίζει τις δύο συναλλαγές σημαντικές για τον όμιλο και εκτιμά ότι θα έχουν θετική επίδραση στα οικονομικά του αποτελέσματα, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζει στην παρούσα φάση το αναμενόμενο λογιστικό ή λειτουργικό όφελος.