ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
ΕΛΛΑΚΤΩΡ: ποιός κλάδος της αναπτύχθηκε εν μέσω πανδημίας το 1ο εξάμηνο 2020

Published
5 έτη agoon
By
NewsroomΈσοδα €438 εκατ. έναντι €705 εκατ. παρουσίασε το πρώτο εξάμηνο ο Όμιλος Ελλάκτωρ, καταγράφοντας μείωση 38% (ή €267 εκατ.) κυρίως λόγω της μείωσης των εσόδων του κλάδου της Κατασκευής κατά €265 εκατ. αντίστοιχα, όπως εξηγεί η διοίκηση στις οικονομικές καταστάσεις εξαμήνου.
Το Μεικτό Κέρδος (χωρίς αποσβέσεις) το πρώτο εξάμηνο του 2020 διαμορφώθηκε σε €106,5 εκατ. έναντι €135,6 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, σημειώνοντας μείωση κατά 21% ή €29,1 εκατ. Η μείωση αυτή προήλθε κυρίως από τον κλάδο των Παραχωρήσεων όπου το Μεικτό Κέρδος (χωρίς αποσβέσεις) μειώθηκε κατά €25,2 εκατ. λόγω της επίπτωσης από τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του COVID-19, η οποία καλύφθηκε μερικώς από τη βελτίωση που σημείωσε το Μεικτό Κέρδος κατά την ίδια περίοδο στον κλάδο των ΑΠΕ, όπου αυξήθηκε κατά €10,1 εκατ.
Τα έξοδα διοίκησης (χωρίς αποσβέσεις) το πρώτο εξάμηνο του 2020 ανήλθαν σε €32,2 εκατ. έναντι €31,8 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, αυξήθηκαν δηλαδή κατά 1% ή €0,4 εκατ. Η αύξηση αυτή οφείλεται στα έξοδα μετασχηματισμού που έχει ξεκινήσει ο Όμιλος τα οποία ανήλθαν σε €4,8 εκατ., δηλαδή χωρίς αυτά τα έξοδα διοίκησης ανέρχονται σε €27,3 εκατ σημειώνοντας μείωση κατά 15% σε ετήσια βάση.
Το EBITDA του Ομίλου
Το EBITDA του Ομίλου διαμορφώθηκε στο πρώτο εξάμηνο του 2020 σε €72,3 εκατ. έναντι €112,2 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2019, παρουσιάζοντας μείωση κατά 36% (ή €40,0 εκατ), επηρεαζόμενο από την εφαρμογή lockdown και κυρίως από την μείωση της κυκλοφορίας στους αυτοκινητόδρομους όπου η μείωση του κλάδου των Παραχωρήσεων σε επίπεδο EBITDA ανήλθε σε €26,6 εκατ. αντίστοιχα. Επίσης, τo EBITDA στο πρώτο εξάμηνο περιλαμβάνει έξοδα μετασχηματισμού ποσού €10 εκατ. (€4,8 εκατ. στα έξοδα διοίκησης και μη επαναλαμβανόμενες ζημιές €5,2 εκατ. από απομείωση αξίας ακινήτου προς πώληση), δηλαδή χωρίς αυτά διαμορφώθηκε σε €82,3 εκατ. Σημειώνεται ότι παρά τις επιπτώσεις από το COVID-19, τρεις από τους πέντε κλάδους δραστηριοποίησης του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, σημείωσαν αύξηση του EBITDA, συγκεκριμένα στις ΑΠΕ, στο Περιβάλλον και στην Ανάπτυξη Ακινήτων.
Τα αποτελέσματα εκμετάλλευσης διαμορφώθηκαν σε €19,9 εκατ., έναντι €61,6 εκατ. για το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης χρήσης. Σε επίπεδο αποτελεσμάτων προ φόρων ο Όμιλος παρουσίασε ζημιές €21,2 εκατ. έναντι κερδών €29,4 εκατ. για το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, ενώ μετά από φόρους παρουσίασε ζημιές €32,0 εκατ. έναντι κερδών €5,7 εκατ. κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019.
Σε ό,τι αφορά στον Όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 έλαβαν χώρα τα ακόλουθα σημαντικά γεγονότα:
Στον κλάδο της Κατασκευής:
– H ΑΚΤΩΡ εστίασε στην υλοποίηση σημαντικών έργων όπως το Μετρό Θεσσαλονίκης, η Ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου, το σιδηροδρομικό έργο Gurasada – Ilteu 2c καθώς και το έργο οδοποιίας του Sebes Turda Lot-2 στην Ρουμανία.
– Το σχέδιο μετασχηματισμού του Κλάδου έχει ξεκινήσει να υλοποιείται, με τη μείωση των δαπανών προσωπικού και του κόστους πωληθέντων, τη διάθεση μη λειτουργικών περιουσιακών στοιχείων, καθώς και την κατάρτιση με τις τράπεζες ενός «οδικού χάρτη» με στόχο την περαιτέρω υποστήριξη της Κατασκευής.
Στον κλάδο των Παραχωρήσεων:
– Η κυκλοφορία στους αυτοκινητόδρομους μειώθηκε σημαντικά λόγω της εφαρμογής των απαγορευτικών μέτρων κυκλοφορίας από την ελληνική κυβέρνηση για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας COVID-19 (Αττική Οδός -26,6%, Μορέας -30,4%, Ολυμπία Οδός -27,2%, Γέφυρα -30,6% και Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου -19,3% για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2020 έναντι 2019), ενώ με την άρση τους η κυκλοφορία επανακάμπτει σταδιακά.
– Στις 13.05.2020 ολοκληρώθηκε η διαδικασία υπογραφής της Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ των αρμοδίων Υπουργών – εκπροσώπων του ελληνικού Δημοσίου, της ΕΤΑΔ, του ΤΑΙΠΕΔ, της ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ και της Παραχωρησιούχου Εταιρείας «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΝΕΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΑΛΙΜΟΥ». Η συμφωνία προβλέπει την παραχώρηση για περίοδο 40 ετών – με δικαίωμα αμοιβαίας παράτασης για άλλα 10 χρόνια – του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης της Μαρίνας Αλίμου, αντιπροσωπεύοντας μία συνολική επένδυση της τάξεως των €100 εκατ. με πολλαπλάσια προστιθέμενη αξία.
Στον Κλάδο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας:
– Ολοκληρώθηκε η κατασκευή δύο ακόμη αιολικών πάρκων συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 90 ΜW, τα οποία και τέθηκαν σε δοκιμαστική λειτουργία. Στις 30.06.2020 η συνολική εγκατεστημένη ισχύς έργων ΑΠΕ της Εταιρείας και των θυγατρικών της ήταν 491 ΜW.
– Νέα έργα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 88,2 ΜW βρίσκονται σε φάση υλοποίησης. Ο αρχικός στόχος ήταν να τεθούν σε λειτουργία μέχρι το τέλος του 2020 ωστόσο λόγω καθυστέρησης διοικητικών πράξεων αλλά και των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19, η ολοκλήρωση της υλοποίησης των υπό κατασκευή αιολικών πάρκων μετατίθεται για το 2021. Διευκρινίζεται ότι με νομοθετική ρύθμιση έχει ήδη δοθεί τετράμηνη παράταση για την ισχύ των όρων σύνδεσης έργων ΑΠΕ που είχαν αρχική προθεσμία σύνδεσης την 31.12.2020.
Στον κλάδο του Περιβάλλοντος
Η ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. ανανέωσε στο σύνολό τους τις συμβάσεις διαχείρισης μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων η διάρκεια των οποίων έληγε εντός του έτους. Ο Όμιλος λειτουργεί 5 μονάδες επεξεργασίας αστικών αποβλήτων με δυναμικότητα που υπερβαίνει τους 700.000 τόνους ετησίως, 2 μονάδες επεξεργασίας κλινικών αποβλήτων, καθώς και 4 έργα παραγωγής ενέργειας από αξιοποίηση βιοαερίου εκλυόμενου από Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων με συνολική εγκατεστημένη ισχύ που υπερβαίνει τα 35 MWe.
Στον Κλάδο της Ανάπτυξης Ακινήτων:
– Λόγω των μέτρων εξάπλωσης του COVID-19 η επισκεψιμότητα στο πάρκο «Smart Park» επηρεάστηκε από την αναστολή της λειτουργίας των εμπορικών κέντρων από την 13.03.2020 μέχρι και την 04.05.2020. Από τα μέσα Μαϊου 2020 το πάρκο επανεκκίνησε σταδιακά, ενώ σημείωσε αύξηση επισκεψιμότητας κατά 19% τον Ιούνιο και 15% για τον Ιούλιο σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες του 2019.
– Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δόθηκε απαλλαγή στους μισθωτές επαγγελματικής μίσθωσης, από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο 2020.
– Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση Y.Α.1164/2020 δόθηκε απαλλαγή με παράταση της απόφασης και για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο στα καταστήματα επιχειρήσεων εστίασης, προβολής κινηματογραφικών ταινιών και πολιτισμού
You may like
-
Προχωρά η ανακαίνιση του ξενοδοχείου Civitel στη Λεωφόρο Κηφισίας στο Μαρούσι – Πώς θα μεταμορφωθεί σε THE FICTION
-
Νέα Μαρίνα Αλίμου: “πράσινο φως” για να ξεκινήσουν τα έργα – Και ξενοδοχείο “στα σκαριά”
-
Πώς θα επεκταθεί ο Όμιλος Ελλάκτωρ περαιτέρω στις τουριστικές επενδύσεις – Ποιά έργα διαθέτει ήδη
-
Νέα εταιρεία στον κλάδο του ξενοδοχειακού real estate ίδρυσε η REDS
-
Μέσα στον Ιούλιο η ολοκλήρωση της αποεπένδυσης της ΕΛΛΑΚΤΩΡ από τα δύο μεγάλα real estate έργα σε Μεσόγεια και Κρήτη
-
Προς ολοκλήρωση η εξαγορά της REDS από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ – Ποιό το ποσοστό της σήμερα

Μετριάστηκε το 2024 η αύξηση των τιμών των κατοικιών στην Ελλάδα – Ποιές οι τάσεις του 2025

Ξεκινά ριζική ανακαίνιση σε ιστορικό κτίριο γραφείων στο Σύνταγμα – Ποιά εταιρεία ανέλαβε το έργο

Οι 4 κατηγορίες ακινήτων με τη μεγαλύτερη μελλοντική ζήτηση στην Ελλάδα – Γιατί ξεχωρίζουν τα τουριστικά ακίνητα

Nέο ιστορικό υψηλό Retail EBITDA για τα 4 εμπορικά κέντρα της Lamda – Πώς προχωρούν τα δύο νέα malls στο Ελληνικό

Εντός στόχων η πορεία της Noval Property το 2025 – Τι δείχνουν τα οικονομικά αποτελέσματα του Α’ Εξαμήνου

Προχωρά κανονικά η αποεπένδυση της Prodea από το χαρτοφυλάκιο ακινήτων του deal με την Aktor

Ολοκληρώθηκε από την Karpathios Development το νέο κέντρο logistics στον Ασπρόπυργο – Σε ποιά εταιρεία μισθώθηκε

Παράταση στη διερεύνηση της αγοράς για τη μακροχρόνια μίσθωση ακινήτου 681 στρεμμάτων στη Μεγαλόπολη

Άγγιξε τα 679 εκατ. ευρώ η αξία του χαρτοφυλακίου επενδύσεων της Noval το 2025 – Ποιά έργα ολοκληρώθηκαν φέτος

Άνοιξε ο “δρόμος” για την πολεοδόμηση στο ακίνητο της πρώην βιομηχανίας Ρετσίνα στον Πειραιά

Ποιός είναι ο δεύτερος πιο περιζήτητος Δήμος στην Αττική για αγορά κατοικίας μετά το κέντρο της Αθήνας

Ξεκινά σύντομα από τον Όμιλο AKTOR η κατασκευή του νέου ξενοδοχείου στην Τρίπολη

Ανοίγει ο “δρόμος” για τις επενδύσεις του Ομίλου Μήτση στη Λουτρόπολη στα Καμένα Βούρλα

Ξεκινούν από τη ΜΕΤΚΑ τα έργα για τη μεγάλη επένδυση VORIA στο Μαρούσι – Εκδόθηκαν οι οικοδομικές άδειες

“Πράσινο φως” για το πολυτελές Triopetra Project στο Ρέθυμνο – Πού βρίσκεται και τι θα περιλαμβάνει το οικιστικό έργο

Προχωρά η κατασκευή του νέου “πράσινου” κτιρίου γραφείων MOB1 στο Μαρούσι – Που βρίσκεται το ακίνητο

Προχωρά η διαδικασία για την έναρξη της μεγάλης επένδυσης για τη μεταμόρφωση του πρώην Ξενία Κύθνου – Ποιός είναι ο επενδυτής

Προχωρά η αδειοδοτική διαδικασία για το νέο Data Center στα Μεσόγεια – Ποιές εταιρείες επενδύουν

“Στα σκαριά” η αξιοποίηση των Ξενία σε Κοζάνη και Δράμα – Τι σχεδιάζει η ΕΤΑΔ

“Στα σκαριά” 8 μεγάλες επενδύσεις της Μπλε Κέδρος – Σε ποιές περιοχές επενδύει σε κατοικίες και ξενοδοχεία

[VIDEO] Πώς θα γίνει το νέο έργο logistics Eleusis Project στον Ασπρόπυργο – Ποιά εταιρεία επενδύει

Ξεκινούν από τη ΜΕΤΚΑ τα έργα για τη μεγάλη επένδυση VORIA στο Μαρούσι – Εκδόθηκαν οι οικοδομικές άδειες

[VIDEO] Προχωρά η νέα οικιστική επένδυση στη Νέα Σμύρνη – Σε ποιά περιοχή κατασκευάζεται

[VIDEO] Ολοκληρώνεται η οικιστική επένδυση της Ten Brinke στην Αργυρούπολη – Πού βρίσκεται το ακίνητο

[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα έργα σε Riviera Tower, IRC και Little Athens

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση ανακαίνισης στο εμβληματικό Filoxenia Kalamata της Grecotel – “Στα σκαριά” και η επόμενη φάση

[VIDEO] Δείτε πώς θα γίνουν τα νέα “πράσινα” κτίρια κατοικιών και γραφείων στο Piraeus Gate Project

[VIDEO] Σε εξέλιξη η μεγάλη οικιστική επένδυση Nea Polis στην Καβάλα – Πώς θα αναβαθμίσει την περιοχή με 7 νέους σύγχρονους οικισμούς με κατοικίες

[VIDEO] Στη “γραμμή εκκίνησης” το Keranis Residences με κατοικίες, γραφεία και καταστήματα στον Πειραιά – Ποιά εταιρεία επενδύει στο ιστορικό ακίνητο

[VIDEO] Προχωρά η κατασκευή του νέου “πράσινου” συγκροτήματος γραφείων The Grid στο Μαρούσι – Πότε θα ολοκληρώσει την επένδυση η Noval Property
TRENDING
-
REAL ESTATE1 εβδομάδα ago
Ποιός είναι ο δεύτερος πιο περιζήτητος Δήμος στην Αττική για αγορά κατοικίας μετά το κέντρο της Αθήνας
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago
Ξεκινά σύντομα από τον Όμιλο AKTOR η κατασκευή του νέου ξενοδοχείου στην Τρίπολη
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago
Ανοίγει ο “δρόμος” για τις επενδύσεις του Ομίλου Μήτση στη Λουτρόπολη στα Καμένα Βούρλα
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago
Ξεκινούν από τη ΜΕΤΚΑ τα έργα για τη μεγάλη επένδυση VORIA στο Μαρούσι – Εκδόθηκαν οι οικοδομικές άδειες
-
RESIDENTIAL2 εβδομάδες ago
“Πράσινο φως” για το πολυτελές Triopetra Project στο Ρέθυμνο – Πού βρίσκεται και τι θα περιλαμβάνει το οικιστικό έργο