Connect with us

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: ποιός κλάδος της αναπτύχθηκε εν μέσω πανδημίας το 1ο εξάμηνο 2020

Newsroom

Published

on

Έσοδα €438 εκατ. έναντι €705 εκατ. παρουσίασε το πρώτο εξάμηνο ο Όμιλος Ελλάκτωρ, καταγράφοντας μείωση 38% (ή €267 εκατ.) κυρίως λόγω της μείωσης των εσόδων του κλάδου της Κατασκευής κατά €265 εκατ. αντίστοιχα, όπως εξηγεί η διοίκηση στις οικονομικές καταστάσεις εξαμήνου.

Το Μεικτό Κέρδος (χωρίς αποσβέσεις) το πρώτο εξάμηνο του 2020 διαμορφώθηκε σε €106,5 εκατ. έναντι €135,6 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, σημειώνοντας μείωση κατά 21% ή €29,1 εκατ. Η μείωση αυτή προήλθε κυρίως από τον κλάδο των Παραχωρήσεων όπου το Μεικτό Κέρδος (χωρίς αποσβέσεις) μειώθηκε κατά €25,2 εκατ. λόγω της επίπτωσης από τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του COVID-19, η οποία καλύφθηκε μερικώς από τη βελτίωση που σημείωσε το Μεικτό Κέρδος κατά την ίδια περίοδο στον κλάδο των ΑΠΕ, όπου αυξήθηκε κατά €10,1 εκατ.

Τα έξοδα διοίκησης (χωρίς αποσβέσεις) το πρώτο εξάμηνο του 2020 ανήλθαν σε €32,2 εκατ. έναντι €31,8 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, αυξήθηκαν δηλαδή κατά 1% ή €0,4 εκατ. Η αύξηση αυτή οφείλεται στα έξοδα μετασχηματισμού που έχει ξεκινήσει ο Όμιλος τα οποία ανήλθαν σε €4,8 εκατ., δηλαδή χωρίς αυτά τα έξοδα διοίκησης ανέρχονται σε €27,3 εκατ σημειώνοντας μείωση κατά 15% σε ετήσια βάση.

Το EBITDA του Ομίλου

Το EBITDA του Ομίλου διαμορφώθηκε στο πρώτο εξάμηνο του 2020 σε €72,3 εκατ. έναντι €112,2 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2019, παρουσιάζοντας μείωση κατά 36% (ή €40,0 εκατ), επηρεαζόμενο από την εφαρμογή lockdown και κυρίως από την μείωση της κυκλοφορίας στους αυτοκινητόδρομους όπου η μείωση του κλάδου των Παραχωρήσεων σε επίπεδο EBITDA ανήλθε σε €26,6 εκατ. αντίστοιχα. Επίσης, τo EBITDA στο πρώτο εξάμηνο περιλαμβάνει έξοδα μετασχηματισμού ποσού €10 εκατ. (€4,8 εκατ. στα έξοδα διοίκησης και μη επαναλαμβανόμενες ζημιές €5,2 εκατ. από απομείωση αξίας ακινήτου προς πώληση), δηλαδή χωρίς αυτά διαμορφώθηκε σε €82,3 εκατ. Σημειώνεται ότι παρά τις επιπτώσεις από το COVID-19, τρεις από τους πέντε κλάδους δραστηριοποίησης του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, σημείωσαν αύξηση του EBITDA, συγκεκριμένα στις ΑΠΕ, στο Περιβάλλον και στην Ανάπτυξη Ακινήτων.

Τα αποτελέσματα εκμετάλλευσης διαμορφώθηκαν σε €19,9 εκατ., έναντι €61,6 εκατ. για το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης χρήσης. Σε επίπεδο αποτελεσμάτων προ φόρων ο Όμιλος παρουσίασε ζημιές €21,2 εκατ. έναντι κερδών €29,4 εκατ. για το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, ενώ μετά από φόρους παρουσίασε ζημιές €32,0 εκατ. έναντι κερδών €5,7 εκατ. κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Σε ό,τι αφορά στον Όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 έλαβαν χώρα τα ακόλουθα σημαντικά γεγονότα:

Στον κλάδο της Κατασκευής:

– H ΑΚΤΩΡ εστίασε στην υλοποίηση σημαντικών έργων όπως το Μετρό Θεσσαλονίκης, η Ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου, το σιδηροδρομικό έργο Gurasada – Ilteu 2c καθώς και το έργο οδοποιίας του Sebes Turda Lot-2 στην Ρουμανία.

– Το σχέδιο μετασχηματισμού του Κλάδου έχει ξεκινήσει να υλοποιείται, με τη μείωση των δαπανών προσωπικού και του κόστους πωληθέντων, τη διάθεση μη λειτουργικών περιουσιακών στοιχείων, καθώς και την κατάρτιση με τις τράπεζες ενός «οδικού χάρτη» με στόχο την περαιτέρω υποστήριξη της Κατασκευής.

Στον κλάδο των Παραχωρήσεων:

– Η κυκλοφορία στους αυτοκινητόδρομους μειώθηκε σημαντικά λόγω της εφαρμογής των απαγορευτικών μέτρων κυκλοφορίας από την ελληνική κυβέρνηση για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας COVID-19 (Αττική Οδός -26,6%, Μορέας -30,4%, Ολυμπία Οδός -27,2%, Γέφυρα -30,6% και Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου -19,3% για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2020 έναντι 2019), ενώ με την άρση τους η κυκλοφορία επανακάμπτει σταδιακά.

– Στις 13.05.2020 ολοκληρώθηκε η διαδικασία υπογραφής της Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ των αρμοδίων Υπουργών – εκπροσώπων του ελληνικού Δημοσίου, της ΕΤΑΔ, του ΤΑΙΠΕΔ, της ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ και της Παραχωρησιούχου Εταιρείας «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΝΕΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΑΛΙΜΟΥ». Η συμφωνία προβλέπει την παραχώρηση για περίοδο 40 ετών – με δικαίωμα αμοιβαίας παράτασης για άλλα 10 χρόνια – του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης της Μαρίνας Αλίμου, αντιπροσωπεύοντας μία συνολική επένδυση της τάξεως των €100 εκατ. με πολλαπλάσια προστιθέμενη αξία.

Στον Κλάδο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας:

– Ολοκληρώθηκε η κατασκευή δύο ακόμη αιολικών πάρκων συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 90 ΜW, τα οποία και τέθηκαν σε δοκιμαστική λειτουργία. Στις 30.06.2020 η συνολική εγκατεστημένη ισχύς έργων ΑΠΕ της Εταιρείας και των θυγατρικών της ήταν 491 ΜW.

– Νέα έργα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 88,2 ΜW βρίσκονται σε φάση υλοποίησης. Ο αρχικός στόχος ήταν να τεθούν σε λειτουργία μέχρι το τέλος του 2020 ωστόσο λόγω καθυστέρησης διοικητικών πράξεων αλλά και των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19, η ολοκλήρωση της υλοποίησης των υπό κατασκευή αιολικών πάρκων μετατίθεται για το 2021. Διευκρινίζεται ότι με νομοθετική ρύθμιση έχει ήδη δοθεί τετράμηνη παράταση για την ισχύ των όρων σύνδεσης έργων ΑΠΕ που είχαν αρχική προθεσμία σύνδεσης την 31.12.2020.

Στον κλάδο του Περιβάλλοντος

Η ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. ανανέωσε στο σύνολό τους τις συμβάσεις διαχείρισης μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων η διάρκεια των οποίων έληγε εντός του έτους. Ο Όμιλος λειτουργεί 5 μονάδες επεξεργασίας αστικών αποβλήτων με δυναμικότητα που υπερβαίνει τους 700.000 τόνους ετησίως, 2 μονάδες επεξεργασίας κλινικών αποβλήτων, καθώς και 4 έργα παραγωγής ενέργειας από αξιοποίηση βιοαερίου εκλυόμενου από Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων με συνολική εγκατεστημένη ισχύ που υπερβαίνει τα 35 MWe.

Στον Κλάδο της Ανάπτυξης Ακινήτων:

– Λόγω των μέτρων εξάπλωσης του COVID-19 η επισκεψιμότητα στο πάρκο «Smart Park» επηρεάστηκε από την αναστολή της λειτουργίας των εμπορικών κέντρων από την 13.03.2020 μέχρι και την 04.05.2020. Από τα μέσα Μαϊου 2020 το πάρκο επανεκκίνησε σταδιακά, ενώ σημείωσε αύξηση επισκεψιμότητας κατά 19% τον Ιούνιο και 15% για τον Ιούλιο σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες του 2019.

– Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δόθηκε απαλλαγή στους μισθωτές επαγγελματικής μίσθωσης, από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο 2020.

– Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση Y.Α.1164/2020 δόθηκε απαλλαγή με παράταση της απόφασης και για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο στα καταστήματα επιχειρήσεων εστίασης, προβολής κινηματογραφικών ταινιών και πολιτισμού

Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement Omikron Kappa Consulting
Advertisement Ergon Tzanidakis
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
Ξενία Βυτίνας - Πηγή: ΕΤΑΔ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ13 ώρες ago

Βρέθηκε επενδυτής για την αξιοποίηση του Ξενία Βυτίνας στην Αρκαδία

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ23 ώρες ago

Εγκρίθηκε έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στα Μέγαρα

Μινιόν. Εσωτερική όψη του κτιρίου. Πηγή: ypodomes.com
RESIDENTIAL23 ώρες ago

Νέο μοντέλο οικιστικών επενδύσεων με ανακατασκευή υφιστάμενων κατοικιών από την Ten Brinke – “Στα σκαριά” τα 25 πρώτα ακίνητα

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva Pro
LOGISTICS23 ώρες ago

Νέα επένδυση για κέντρο logistics στον Ασπρόπυργο δρομολογεί o Όμιλος Metro – Προχωρά και η εμπορική επένδυση στη Χίο

Fouquet’s Mykonos - Πηγή: Barrière Group
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ23 ώρες ago

Ανοίγει τον Ιούνιο στην Παράγκα το νέο πολυτελές ξενοδοχείο Fouquet’s Mykonos της Barrière

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ24 ώρες ago

Σε τροχιά αδειοδότησης νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στο Μεγανήσι

Ιαματικές Πηγές Λουτρών Θερμοπυλών - Πηγή: Υπερταμείο
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Ξεκινά ο διαγωνισμός του Υπερταμείου για την αξιοποίηση του ακινήτου των Ιαματικών Πηγών Λουτρών Θερμοπυλών

Πηγή: CrediaBank
ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΝΕΑ2 ημέρες ago

Λύσεις “5 αστέρων” για ξενοδοχειακές επιχειρήσεις από την CrediaBank

Φωτογραφία αρχείου - Design by Canva Pro
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Νέο 5άστερο ξενοδοχείο δρομολογείται στα Χανιά – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

Κουφονήσια - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

“Πράσινο φως” σε έργο για νέο ξενοδοχείο στα Κουφονήσια

To κτίριο στη Λεωφόρο Συγγρού 6 στο Σύνταγμα που θα μετατραπεί στο 5άστερο ξενοδοχείο Onoma Hotel Athens - Πηγή: Google Maps
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

“Πρόσω ολοταχώς” για το νέο 5άστερο ξενοδοχείο της Anatolia Hospitality στο Σύνταγμα – Ποιό γνωστό κτίριο θα αξιοποιηθεί

Αργολική Ριβιέρα - Πηγή: Canva Pro
RESIDENTIAL2 ημέρες ago

Οι νέοι χάρτες της εξοχικής κατοικίας – Σε ποιές 3 περιοχές στρέφεται το ενδιαφέρον στην ηπειρωτική Ελλάδα

Η νέα 5άστερη τουριστική επένδυση της Μπλε Κέδρος στη Μονεμβασιά - Πηγή: Μπλε Κέδρος
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Στα “σκαριά” τα δύο πρώτα Coco-mat Village από την Μπλε Κέδρος – Πώς αλλάζουν το επενδυτικό προφίλ της εταιρείας

Το Μέγαρο ΤΑΝΠΥ στην Ακτή Μιαούλη στον Πειραιά - Πηγή: Google Maps
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago

Σε διαγωνισμό από τον EΦΚΑ ακίνητο – φιλέτο στην Ακτή Μιαούλη στον Πειραιά – Ποιό γνωστό κτίριο αφορά

Πηγή: Alpha Bank
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ1 εβδομάδα ago

Προχωρά το μεγάλο κτιριακό έργο της Alpha Bank στο κέντρο της Αθήνας – Πώς θα διασυνδεθούν τα 7 κτίρια γραφείων

Το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης Γενιάς στη Θεσσαλονίκη - Φωτό: ThessINTEC
REAL ESTATE2 εβδομάδες ago

Η Hellenic Properties μπαίνει στο Thess INTEC με συμφωνία για έκταση 10.000 τ.μ.

Φωτό: Γιώργος Κονταρίνης / Eurokinissi
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

Οι 3 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις που δρομολογούνται σε κέντρο Αθήνας και Γλυφάδα

Κως - Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες ago

7 νέες επενδύσεις σε ξενοδοχεία 5 αστέρων σε όλη την Ελλάδα – Σε ποιές περιοχές θα γίνουν

Πηγή: Canva
LOGISTICS6 ημέρες ago

[VIDEO] Σε λειτουργία το νέο υπερσύγχρονο κέντρο logistics της Skroutz στην Ελευσίνα

Το ακίνητο στη συμβολή των οδών Σακελλαρίου και Τεώ - Πηγή: Europe Holdings
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago

Ποιές είναι οι 2 επενδύσεις σε κτίρια γραφείων που υλοποιεί η Intracom στον Ταύρο – Πότε ολοκληρώνονται

Πηγή: Canva
LOGISTICS6 ημέρες ago

[VIDEO] Σε λειτουργία το νέο υπερσύγχρονο κέντρο logistics της Skroutz στην Ελευσίνα

Voria Project - Πηγή: North Star Entertainment
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για τη μεγάλη τουριστική επένδυση VORIA στο Μαρούσι

Green Haven Melissia - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL1 εβδομάδα ago

[VIDEO] Green Haven: προχωρά η μεγάλη οικιστική επένδυση της Ten Brinke στα Μελίσσια

Etolikou 11- Πηγή: MIBS Group
RESIDENTIAL2 εβδομάδες ago

20 οικιστικά έργα στα “σκαριά” για την MIBS – Σε ποιές περιοχές της Αττικής επενδύει

Το οικισιτκό έργο της στην οδό Καραμανλή 5 στην Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL2 εβδομάδες ago

[VIDEO] Ξεκίνησε το νέο οικιστικό έργο της Ten Brinke στη Γλυφάδα

Το logistics center BriQ στον Ασπρόπυργο - Πηγή: BriQ Properties
LOGISTICS2 εβδομάδες ago

[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για την επέκταση της επένδυσης logistics της BriQ στον Ασπρόπυργο

Η Riviera Galleria στο The Ellinikon - Πηγή: Lamda Development
Χωρίς κατηγορία1 μήνα ago

[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα έργα κατασκευής της Riviera Galleria στο Ελληνικό

To logistics hub της INTERIKEA στον Ασπρόπυργο - Πηγή: Ten Brinke
LOGISTICS2 μήνες ago

[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η mega επένδυση logistics για την IKEA στον Ασπρόπυργο

Promenade Heights - Πηγή: 314 Architecture Studio / Lamda Development
RESIDENTIAL3 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρά η κατασκευή της οικιστικής επένδυσης Promenade Heights στο The Ellinikon

Το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά όταν ολοκληρωθεί - Πηγή: Dimand Real Estate
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ3 μήνες ago

[VIDEO] Ολοκληρώνεται έως τέλος του 2026 από την Dimand το νέο Δικαστικό Μέγαρο του Πειραιά

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).
Μ.Η.Τ.
Αριθμός Μ.Η.Τ. 242890