Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

eTrader: Πρωτοφανή πακέτα στήριξης με στόχο την ανάκτηση των αγορών

bizness.gr

Published

on

Ευρώ, δολάριο

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξέδωσε ένα τεράστιο πακέτο οικονομικής ενίσχυσης ύψους 850 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη σταθεροποίηση της οικονομίας, η οποία επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τον νέο κορωνοϊό. Η ΕΚΤ, την ίδια στιγμή, ενέκρινε ένα έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 750 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή σε περίπτωση ανάγκης.

Στις χρηματοπιστωτικές αγορές σημειώθηκε το μεγαλύτερο «ξεπούλημα» που έχει να πραγματοποιηθεί από τη μεγάλη κρίση του 2008, με την απότομη πτώση του S&P 500 και όλων των άλλων μεγάλων δεικτών. Η πτώση επηρεάστηκε από δύο παράγοντες που συμπίπτουν: τη συνεχιζόμενη εξάπλωση του κορονοϊού έξω από τα σύνορα της Κίνας και την πτώση των τιμών του πετρελαίου που συνδέεται με την απότομη αλλαγή της πολιτικής παραγωγής πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία.

Εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σήμερα παγιδευμένοι στο σπίτι τους και οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού βρίσκονται σε σύγχυση λόγω του ιού, ο οποίος είχε προκαλέσει σχεδόν κατάρρευση στην Κίνα, “το εργοστάσιο του κόσμου”.

Κατά τη διάρκεια της Διεθνούς χρηματοπιστωτική κρίσης του 2008-2009, οι περισσότεροι ειδικοί δεν περίμεναν ότι οι επιπτώσεις θα ήταν τόσο συντριπτικές. Προέβλεπαν ότι η παγκόσμια οικονομία θα ανέκαμπτε κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2008. Τελικά σταθεροποιήθηκε πολύ αργότερα. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε μία από τις μεγαλύτερες χρονικές περιόδους ανάπτυξης. Αυτή η περίοδος έχει όμως τώρα παρέλθει.

Σήμερα, κάθε σενάριο είναι απρόβλεπτο λόγω του κορονοϊού. Μέχρι στιγμής ο συγκεκριμένος ιός έχει επιφέρει καταστροφικές επιπτώσεις στις αερομεταφορές, τον τουρισμό και τις αγορές πετρελαίου. Ο στόχος του 2020 για κάθε εταιρεία που δραστηριοποιείται σε αυτές τις βιομηχανίες παγκοσμίως θα είναι να επιβιώσει από την κρίση. Η οικονομική διάσωση ύψους 50 δισ. δολαρίων στη Boeing και ακόμη 60 δισ. δολαρίων σε άλλες αεροπορικές εταιρείες αποτελούν αυτή τη στιγμή τα μεγαλύτερα έξοδα των ΗΠΑ.

Εκτός από όλα τα τρέχοντα μέτρα, υπάρχει ακόμα ένα πακέτο μέτρων ώθησης που ετοιμάζεται στις ΗΠΑ. Οι λεπτομέρειες του ακόμα βρίσκονται υπό συζήτηση, ωστόσο το ποσό μπορεί να ξεπεράσει και το 1 τρισεκατομμύριο. Το πακέτο μπορεί να περιλαμβάνει άμεσες πληρωμές σε ιδιώτες, δάνεια μικρών επιχειρήσεων, περικοπές φόρου μισθωτών υπηρεσιών, πιστωτικές διευκολύνσεις για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Η κυβέρνηση Τραμπ διαπραγματεύεται περαιτέρω την άμεση πληρωμή 1.000 δολαρίων σε κάθε φορολογούμενό της, ποσό που αντιστοιχεί κατά προσέγγιση στις μηνιαίες δαπάνες για ενοίκιο, τρόφιμα και άλλες ανάγκες των Αμερικανών.

Παρόμοιο αλλά μικρότερο σχέδιο τόνωσης δημιουργήθηκε τελευταία φορά το 2008, όταν η κυβέρνηση των ΗΠΑ έθεσε ως στόχο να τονώσει την οικονομία κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Το ποσό του πακέτου ήταν 700 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στην ΕΕ, η κεντρική τράπεζα δεσμεύτηκε να αγοράσει κρατικά και εταιρικά ομόλογα και τίτλους που εξασφαλίζονται με υποθήκη. Η ΕΚΤ επέκτεινε την αγορά περιουσιακών στοιχείων της σε 120 δισεκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, η τράπεζα διεύρυνε τη μηνιαία αγορά ομολόγων της από 20 δισεκατομμύρια ευρώ σε 120 δισεκατομμύρια ευρώ. Δύο προγράμματα αγοράς ομολόγων εφαρμόστηκαν τελευταία φορά κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008.

Για πρώτη φορά, η αγορά θα περιλαμβάνει και το ελληνικό χρέος, το οποίο έχει σταματήσει λόγω ανεπαρκών αξιολογήσεων. Επί του παρόντος, υπάρχουν 12 δισεκατομμύρια ευρώ διαθέσιμα για το ελληνικό δημόσιο χρέος.

Το σχέδιο ενδέχεται να ανέλθει σε 1,1 τρισεκατομμύρια ευρώ, ποσοστό που αντιπροσωπεύει το 6% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης.

Αν και πολύ πιο μαζικά μέτρα εφαρμόζονται τώρα από ό, τι το 2008, οι αναλυτές του eTrader αναμένουν ότι η προσωρινή κρίση θα προκαλέσει λιγότερο επώδυνες και μικρότερες αρνητικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία. Μπορούμε ακόμη και να δούμε ισχυρές καθημερινές ανακτήσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών να ανταποκρίνονται στις πολιτικές που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ και την ΕΕ. Προηγούμενες περιπτώσεις πανδημιών ή φυσικών καταστροφών αποδεικνύουν ότι η επιστροφή στα κέρδη συνήθως εμφανίζεται σύντομα.

*Δημήτρης Γκομούζας
Ανώτερος Αναλυτής eTrader

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εγκρίθηκαν 20.976 αιτήσεις για επιδότηση τόκων υφιστάμενων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων

bizness.gr

Published

on

Δημοσιεύθηκε η απόφαση έγκρισης αιτήσεων χρηματοδότησης στο πλαίσιο της πρόσκλησης «Επιδότηση Τόκων Υφιστάμενων Δανείων Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων πληττόμενων από τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του ιού COVID-19» του επιχειρησιακού προγράμματος “Επιχειρηματικότητα – Ανταγωνιστικότητα – Καινοτομία”, σχετικά με την έγκριση 20.976 αιτήσεων χρηματοδότησης για το χρονικό διάστημα από 01-04-2020 έως και 30-06-2020, συνολικής δημόσιας δαπάνης 151.431.342,20 ευρώ.

Ως ημερομηνία χορήγησης της σχετικής ενίσχυσης λογίζεται η ημερομηνία οριστικοποίησης των αποτελεσμάτων στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) για την κάθε πρόταση από το οικείο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διευκρινίσεις για την ένταξη στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή

bizness.gr

Published

on

Νέα χαρτονομίσματα

Δυνατότητα υποβολής κατ’ εξαίρεση αίτησης ένταξης στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή ΙΙ έχουν όσες επιχειρήσεις δήλωσαν έως τις 26 Ιουνίου στοιχεία στην εφαρμογή «Τα Έσοδά μου», στην πλατφόρμα “myBusinessSupport” (www.aade.gr/mybusinesssupport), της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, χωρίς να υποβάλουν μέχρι τότε τη σχετική δήλωση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη χρηματοδοτική ενίσχυση. Αυτό θα προβλέπει κοινή απόφαση των υπουργών και των υφυπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η οποία θα υπογραφεί άμεσα αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

Με τον τρόπο αυτό, όπως διευκρινίζει το υπουργείο, αντιμετωπίζεται το γεγονός ότι υπήρξαν επιχειρήσεις οι οποίες αποκλείστηκαν από τη διαδικασία, επειδή εκ παραδρομής δεν υπέβαλαν δήλωση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, παρότι δήλωσαν τα στοιχεία εσόδων τους στη σχετική εφαρμογή της πλατφόρμας “myBusinessSupport”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Αμετάβλητη θα κρατήσει τη νομισματική της πολιτική η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

bizness.gr

Published

on

Κριστίν Λαγκάρντ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική την επόμενη εβδομάδα, όταν θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιό της, καθώς τα ισχυρά μέτρα στήριξης που έχει λάβει έως τώρα έχουν ηρεμήσει τις αγορές, διαμήνυσε η επικεφαλής της, Κριστίν Λαγκάρντ, με συνέντευξη που έδωσε στους Financial Times, σημεία της οποίας αναδημοσιεύει το Bloomberg.

Η Λαγκάρντ τόνισε ότι τα μέτρα που πήρε η ΕΚΤ μετά την πανδημία του κορονοϊού «έδειξαν την αποδοτικότητα, την αποτελεσματικότητά τους». Η επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. θα είναι η πρώτη μετά από αυτή στις αρχές του Ιουνίου, όταν η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε σχεδόν τον διπλασιασμό του προγράμματός της αγοράς ομολόγων στα 1,35 τρισ. ευρώ.

«Έχουμε κάνει τόσα πολλά, ώστε έχουμε αρκετό χρόνο να αξιολογήσουμε» τα οικονομικά στοιχεία «προσεκτικά», επεσήμανε η πρόεδρος της ΕΚΤ. Οι δηλώσεις της επιβεβαιώνουν ότι η ΕΚΤ έχει ουσιαστικά μετακινηθεί σε μία κατάσταση αναμονής μετά την επάνοδο της οικονομίας της Ευρωζώνης σε τροχιά ανάκαμψης. Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Ίζαμπελ Σνάμπελ δήλωσε χθες ότι η ύφεση στην Ευρωζώνη μπορεί να είναι τελικά ηπιότερη απ’ ό,τι αναμένεται.

Η Λαγκάρντ σημείωσε επίσης ότι η ΕΚΤ θέλει να «διερευνήσει κάθε διαθέσιμο δρόμο για να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή», που μπορεί να περιλαμβάνει την εξέταση «πιο πράσινων» αλλαγών σε όλες τις λειτουργίες της κεντρικής τράπεζας, περιλαμβανομένου του προγράμματός της αγορών ομολόγων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement

Trending