Connect with us

ΔΙΕΘΝΗ

eTrader: Πρωτοφανή πακέτα στήριξης με στόχο την ανάκτηση των αγορών

bizness.gr

Published

on

Ευρώ, δολάριο

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξέδωσε ένα τεράστιο πακέτο οικονομικής ενίσχυσης ύψους 850 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη σταθεροποίηση της οικονομίας, η οποία επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τον νέο κορωνοϊό. Η ΕΚΤ, την ίδια στιγμή, ενέκρινε ένα έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 750 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή σε περίπτωση ανάγκης.

Στις χρηματοπιστωτικές αγορές σημειώθηκε το μεγαλύτερο «ξεπούλημα» που έχει να πραγματοποιηθεί από τη μεγάλη κρίση του 2008, με την απότομη πτώση του S&P 500 και όλων των άλλων μεγάλων δεικτών. Η πτώση επηρεάστηκε από δύο παράγοντες που συμπίπτουν: τη συνεχιζόμενη εξάπλωση του κορονοϊού έξω από τα σύνορα της Κίνας και την πτώση των τιμών του πετρελαίου που συνδέεται με την απότομη αλλαγή της πολιτικής παραγωγής πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία.

Εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σήμερα παγιδευμένοι στο σπίτι τους και οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού βρίσκονται σε σύγχυση λόγω του ιού, ο οποίος είχε προκαλέσει σχεδόν κατάρρευση στην Κίνα, “το εργοστάσιο του κόσμου”.

Κατά τη διάρκεια της Διεθνούς χρηματοπιστωτική κρίσης του 2008-2009, οι περισσότεροι ειδικοί δεν περίμεναν ότι οι επιπτώσεις θα ήταν τόσο συντριπτικές. Προέβλεπαν ότι η παγκόσμια οικονομία θα ανέκαμπτε κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2008. Τελικά σταθεροποιήθηκε πολύ αργότερα. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε μία από τις μεγαλύτερες χρονικές περιόδους ανάπτυξης. Αυτή η περίοδος έχει όμως τώρα παρέλθει.

Σήμερα, κάθε σενάριο είναι απρόβλεπτο λόγω του κορονοϊού. Μέχρι στιγμής ο συγκεκριμένος ιός έχει επιφέρει καταστροφικές επιπτώσεις στις αερομεταφορές, τον τουρισμό και τις αγορές πετρελαίου. Ο στόχος του 2020 για κάθε εταιρεία που δραστηριοποιείται σε αυτές τις βιομηχανίες παγκοσμίως θα είναι να επιβιώσει από την κρίση. Η οικονομική διάσωση ύψους 50 δισ. δολαρίων στη Boeing και ακόμη 60 δισ. δολαρίων σε άλλες αεροπορικές εταιρείες αποτελούν αυτή τη στιγμή τα μεγαλύτερα έξοδα των ΗΠΑ.

Εκτός από όλα τα τρέχοντα μέτρα, υπάρχει ακόμα ένα πακέτο μέτρων ώθησης που ετοιμάζεται στις ΗΠΑ. Οι λεπτομέρειες του ακόμα βρίσκονται υπό συζήτηση, ωστόσο το ποσό μπορεί να ξεπεράσει και το 1 τρισεκατομμύριο. Το πακέτο μπορεί να περιλαμβάνει άμεσες πληρωμές σε ιδιώτες, δάνεια μικρών επιχειρήσεων, περικοπές φόρου μισθωτών υπηρεσιών, πιστωτικές διευκολύνσεις για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Η κυβέρνηση Τραμπ διαπραγματεύεται περαιτέρω την άμεση πληρωμή 1.000 δολαρίων σε κάθε φορολογούμενό της, ποσό που αντιστοιχεί κατά προσέγγιση στις μηνιαίες δαπάνες για ενοίκιο, τρόφιμα και άλλες ανάγκες των Αμερικανών.

Παρόμοιο αλλά μικρότερο σχέδιο τόνωσης δημιουργήθηκε τελευταία φορά το 2008, όταν η κυβέρνηση των ΗΠΑ έθεσε ως στόχο να τονώσει την οικονομία κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Το ποσό του πακέτου ήταν 700 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στην ΕΕ, η κεντρική τράπεζα δεσμεύτηκε να αγοράσει κρατικά και εταιρικά ομόλογα και τίτλους που εξασφαλίζονται με υποθήκη. Η ΕΚΤ επέκτεινε την αγορά περιουσιακών στοιχείων της σε 120 δισεκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, η τράπεζα διεύρυνε τη μηνιαία αγορά ομολόγων της από 20 δισεκατομμύρια ευρώ σε 120 δισεκατομμύρια ευρώ. Δύο προγράμματα αγοράς ομολόγων εφαρμόστηκαν τελευταία φορά κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008.

Για πρώτη φορά, η αγορά θα περιλαμβάνει και το ελληνικό χρέος, το οποίο έχει σταματήσει λόγω ανεπαρκών αξιολογήσεων. Επί του παρόντος, υπάρχουν 12 δισεκατομμύρια ευρώ διαθέσιμα για το ελληνικό δημόσιο χρέος.

Το σχέδιο ενδέχεται να ανέλθει σε 1,1 τρισεκατομμύρια ευρώ, ποσοστό που αντιπροσωπεύει το 6% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης.

Αν και πολύ πιο μαζικά μέτρα εφαρμόζονται τώρα από ό, τι το 2008, οι αναλυτές του eTrader αναμένουν ότι η προσωρινή κρίση θα προκαλέσει λιγότερο επώδυνες και μικρότερες αρνητικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία. Μπορούμε ακόμη και να δούμε ισχυρές καθημερινές ανακτήσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών να ανταποκρίνονται στις πολιτικές που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ και την ΕΕ. Προηγούμενες περιπτώσεις πανδημιών ή φυσικών καταστροφών αποδεικνύουν ότι η επιστροφή στα κέρδη συνήθως εμφανίζεται σύντομα.

*Δημήτρης Γκομούζας
Ανώτερος Αναλυτής eTrader

ΔΙΕΘΝΗ

Όλαφ Σολτς: Αν αξιοποιηθεί ο ΕΜΣ πρέπει να εκταμιεύει βοήθεια γρήγορα

bizness.gr

Published

on

Ευρώ

Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, τα οποία ενδέχεται να ζητήσουν χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) για να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού, θα πρέπει να λαμβάνουν γρήγορα αυτή τη βοήθεια, χωρίς προηγουμένως να υποβάλλονται σε χρονοβόρες διαδικασίες αξιολόγησης από αξιωματούχους που θα προτείνουν πολιτικές, όπως συνέβαινε την περίοδο της κρίσης της ευρωζώνης, επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.

Σε δηλώσεις του αργά χθες βράδυ στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD, ο Σολτς είπε πως ο ΕΜΣ, ταμείο σχεδιασμένο για τη στήριξη χωρών-μελών της ευρωζώνης σε περιπτώσεις κρίσεων με ισχύ πυρός 400 δισεκατομμυρίων ευρώ, διαθέτει εργαλεία που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου της πανδημίας του κορονοϊού, που έχει πλήξει σκληρά την Ιταλία και την Ισπανία.

«Μπορούμε να κάνουμε κάτι προληπτικά», δήλωσε ο Σολτς. Πρόσθεσε πως, εάν υπάρξει χρηματοδότηση, θα συνοδεύεται από όρους και κανόνες, που όμως θα είναι κατάλληλοι για την τρέχουσα κατάσταση, στην οποία αυτό που απαιτείται είναι κεφάλαια για την υγεία και την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας.

«Κατά τη δική μου άποψη, είναι σημαντικό ιδίως να εξασφαλιστεί πως, εάν μια χώρα πει πως θέλει να χρησιμοποιήσει αυτά τα κεφάλαια, δεν θα ακολουθήσει η επίσκεψη πολλών και διαφόρων επιτρόπων που θα πάνε εκεί και θα σπαταλήσουν εβδομάδες συζητώντας για το πώς θα πρέπει να αλλάξουν την πολιτική τους τα επόμενα χρόνια», συμπλήρωσε ο Όλαφ Σολτς.

Η βοήθεια πρέπει να δοθεί γρήγορα, εξήγησε. «Δεν χρειαζόμαστε μια Τρόικα να πηγαίνει για να κάνει πρώτα προτάσεις για το μέλλον, όπως βλέπαμε σε άλλες χώρες».

Την Πέμπτη, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε ότι ο ΕΜΣ πρέπει να διαθέσει χρηματοδότηση με τους ελάχιστους δυνατούς όρους και δίχως οι χώρες που υπέστησαν πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας να στιγματιστούν για αυτό.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ηγέτες των 27 χωρών μελών έδωσαν προθεσμία στους υπουργούς Οικονομικών ως την 9η Απριλίου για να τους υποβάλουν προτάσεις ως προς τον τρόπο που θα χρηματοδοτηθεί η ανάκαμψη, αφού η Γερμανία και η Ολλανδία απέρριψαν την πρόταση της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Ελλάδας και άλλων πέντε χωρών να εκδοθεί ευρωομόλογο ή κάποια άλλη μορφή κοινού χρέους από κάποιον ευρωπαϊκό θεσμό.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

ΕΚΤ: Παρατείνει την επανεξέταση της στρατηγικής νομισματικής πολιτικής της ως τα μέσα του 2021

bizness.gr

Published

on

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αποφάσισε να παρατείνει το χρονοδιάγραμμα για την επανεξέταση της στρατηγικής νομισματικής πολιτικής του.

Υπό τις σημερινές συνθήκες, τα όργανα λήψης αποφάσεων και το προσωπικό της ΕΚΤ και των εθνικών κεντρικών τραπεζών του Ευρωσυστήματος επικεντρώνουν όλες τις προσπάθειές τους στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτει η πανδημία του κορονοϊού. Η ολοκλήρωση της επανεξέτασης της στρατηγικής μετατίθεται επομένως από το τέλος του 2020 στα μέσα του 2021.

Λόγω των μέτρων που αφορούν την υγεία σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, στα οποία συμπεριλαμβάνονται το κλείσιμο δημόσιων χώρων και κανόνες απαγόρευσης των συναθροίσεων σε αρκετές χώρες της ζώνης του ευρώ, οι εκδηλώσεις για τη συγκέντρωση απόψεων που επρόκειτο να διοργανώσουν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος το πρώτο εξάμηνο του 2020 προβλέπεται τώρα ότι θα λάβουν χώρα το δεύτερο εξάμηνο του 2020.

Το ετήσιο φόρουμ της ΕΚΤ με θέμα τις δραστηριότητες κεντρικών τραπεζών (ECB Forum on Central Banking) στην Σίντρα έχει μετατεθεί στις 10-12 Νοεμβρίου 2020.

Η ΕΚΤ συνεχίζει να καλεί τους πολίτες της ζώνης του ευρώ να υποβάλλουν γραπτώς τις προτάσεις και τα σχόλιά τους σχετικά με τη στρατηγική νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, στις γλώσσες της ζώνης του ευρώ, μέσω της ειδικής διαδικτυακής πύλης «Η ΕΚΤ σας ακούει». Η προθεσμία υποβολής έχει παραταθεί έως το τέλος Αυγούστου του 2020.

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Οδηγίες της Κομισιόν για τη δυνατότητα ευελιξίας στις δημόσιες συμβάσεις

bizness.gr

Published

on

Σημαία της Ε.Ε.

Η Επιτροπή εξέδωσε οδηγίες σχετικά με τον τρόπο χρήσης των δυνατοτήτων ευελιξίας που παρέχει το πλαίσιο της ΕΕ για τις δημόσιες συμβάσεις στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει προκαλέσει η έξαρση του κορονοϊού.

Η νομοθεσία της ΕΕ παρέχει ήδη στους αγοραστές του δημόσιου τομέα στα κράτη μέλη ευέλικτες λύσεις για την ταχεία κάλυψη επειγουσών αναγκών, όπως η αγορά μέσων ατομικής προστασίας, φαρμάκων και αναπνευστήρων, ώστε όσοι τα έχουν ανάγκη να μπορούν να τα προμηθευτούν το συντομότερο δυνατόν.

Ο Επίτροπος κ. Μπρετόν, αρμόδιος για την εσωτερική αγορά, δήλωσε σχετικά:

«Στην τρέχουσα κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οι αγοραστές του δημόσιου τομέα υφίστανται τεράστιες πιέσεις για να εξασφαλίσουν σε όσους εργάζονται αδιάκοπα για την αντιμετώπιση της κρίσης μέσα ατομικής προστασίας, όπως μάσκες και προστατευτικά γάντια, αναπνευστήρες ζωτικής σημασίας και άλλα ιατρικά εφόδια. Θέλω να τους βοηθήσω, εξηγώντας όλες τις δυνατότητες ευελιξίας και τις λύσεις που παρέχει το πλαίσιο της ΕΕ για τις δημόσιες συμβάσεις για την ταχεία αγορά τέτοιων υλικών. Η κρίση του κορονοϊού αποτελεί μια εξαιρετικά επείγουσα και απρόβλεπτη κατάσταση. Ακριβώς για τέτοιες καταστάσεις, οι ευρωπαϊκοί κανόνες επιτρέπουν στους αγοραστές του δημόσιου τομέα να πραγματοποιούν αγορές εντός λίγων ημερών, ακόμη και ωρών, εάν είναι απαραίτητο. Απευθύνω έκκληση σε όλους τους αγοραστές του δημόσιου τομέα να αξιοποιήσουν πλήρως αυτές τις δυνατότητες ευελιξίας και να μην διστάσουν να ζητήσουν περαιτέρω οδηγίες από την Επιτροπή».

Οι οδηγίες εξηγούν τις επιλογές και τις δυνατότητες ευελιξίας που παρέχει η ενωσιακή νομοθεσία. Παρέχουν μια επισκόπηση των διάφορων διαδικασιών διαγωνισμού που έχουν στη διάθεσή τους οι αγοραστές του δημόσιου τομέα, και των προθεσμιών που ισχύουν.

Οι οδηγίες επισημαίνουν διάφορες δυνατότητες, από τη σημαντική σύντμηση των προθεσμιών που ισχύουν γενικά, ως την προμήθεια χωρίς προηγούμενη δημοσίευση προκηρύξεων διαγωνισμού, σε εξαιρετικές περιστάσεις, όπως η εξαιρετικά επείγουσα κατάσταση που συνδέεται με τη μάχη κατά του κορονοϊού.

Παρέχουν επίσης διευκρινίσεις, π.χ. για το πώς οι αγοραστές του δημόσιου τομέα μπορούν να βρουν εναλλακτικές λύσεις και τρόπους συνεργασίας με την αγορά στην παρούσα κατάσταση έλλειψης βασικών εφοδίων.

Continue Reading
Advertisement

Trending