Connect with us

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Η Λατινική Αμερική το επόμενο στοίχημα για τη ΔΩΔΩΝΗ

bizness.gr

Published

on

Το στοίχημα της εισόδου των προϊόντων της στα ράφια των σούπερ μάρκετ χωρών της Λατινικής Αμερικής φαίνεται πως κερδίζει η ηπειρώτικη γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ. Όπως εξηγεί μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, Μιχάλης Παναγιωτάκης «εφέτος ξεκινήσαμε εξαγωγές στη Λατινική Αμερική και συγκεκριμένα σε Αργεντινή, Ουρουγουάη, Χιλή και Παναμά, ενώ τον Φεβρουάριο που μας πέρασε η επώνυμη φέτα μας και το Χαλούμι ΔΩΔΩΝΗ βρίσκονται σε όλα τα καταστήματα Marks & Spencer στο Ηνωμένο Βασίλειο, γεγονός που μας κάνει ιδιαιτέρα περήφανους, αφού η συγκεκριμένη αλυσίδα πριν επιλέξει τον εκάστοτε προμηθευτή, εφαρμόζει εξαιρετικά αυστηρούς ποιοτικούς ελέγχους από την πρωτογενή παραγωγή μέχρι το ράφι».

Ο ίδιος προσθέτει ότι η ξαγωγική δραστηριότητα της εταιρείας καταγράφει χρόνο με το χρόνο ανοδική πορεία και αυτό είναι κάτι που χαροποιεί τη διοίκηση. «Φέτος η εξαγωγική δραστηριότητα της ΔΩΔΩΝΗ συνεχίζει την ανάπτυξή της. Πλέον, έχουμε φτάσει να εξάγουμε επώνυμα προϊόντα ΔΩΔΩΝΗ σε πάνω από 50 χώρες στον κόσμο, ειδικά σε Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία. Η στόχευση μας στις παραπάνω αγορές, μας έχει δώσει ηγετική θέση στην επώνυμη ΦΕΤΑ ΠΟΠ, σε χώρες όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Αυστραλία, η Αμερική και πολλές άλλες».

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, το 2019, όπως άλλωστε και τα τελευταία 8 χρόνια, οι εξαγωγές της ηπειρώτικης γαλακτοβιομηχανίας κινήθηκαν ανοδικά όχι μόνο με την φέτα ΔΩΔΩΝΗ, αλλά και με το επώνυμο ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι καθώς και με το χαλούμι ΔΩΔΩΝΗ, ενώ το 2020 εκτιμάται ότι θα είναι μία ακόμα πολύ επιτυχημένη χρονιά σε επίπεδο εξαγωγών.

Επενδύσεις 1,5 με 2 εκατ. ευρώ ετησίως

Παράλληλα, η εταιρεία συνεχίζει την υλοποίηση του επενδυτικού της προγράμματος. Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παναγιωτάκης, «σε ετήσια βάση, επενδύουμε τουλάχιστον 1,5 με 2 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των υποδομών μας, την ενδυνάμωση των εξαγωγών μας και την υλοποίηση έρευνας για την ανάπτυξη νέων προϊόντων που ανταποκρίνονται στις διατροφικές τάσεις του σήμερα. Για φέτος, θα παραμείνουμε εντός στόχων, παρά την πανδημία του κορονοϊού, και θα υλοποιήσουμε ως το τέλος του έτους επενδύσεις της τάξης των 2 εκατ. ευρώ και στα 3 εργοστάσια μας. Δεν αποκλίνουμε από το πλάνο μας».

Αναφορικά με τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας την τρέχουσα χρήση, οι εκτιμήσεις της διοίκησης είναι θετικές, ωστόσο είναι νωρίς ακόμα για να υπάρχει σαφής εικόνα για το πως θα κλείσει η χρονιά. «Αυτή η πρωτόγνωρη κρίση σίγουρα θα συνεχίσει να δοκιμάζει τις δυνάμεις όλων μας – μικρών και μεγάλων – σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, αλλά ελπίζω πως όταν τελειώσει ολοκληρωτικά, θα κοιτάμε μπροστά με ακόμη μεγαλύτερη αισιοδοξία και θα έχουμε κρατήσει τα θετικά από αυτήν την κρίση – να είμαστε προσεκτικοί, αλληλέγγυοι, ενωμένοι, να νοιαζόμαστε για εμάς και τους γύρω μας και να θέτουμε το συλλογικό καλό και την δημόσια ασφάλεια πάνω από τα προσωπικά θέλω και το ατομικό συμφέρον» σημειώνει ο κ. Παπαγιωτάκης.

Σημειώνεται ότι στην ελληνική αγορά συνολικά τα προϊόντα της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ καταγράφουν θετική πορεία, με κυρίαρχους κωδικούς τη φέτα ΔΩΔΩΝΗ, η οποία είναι η πρώτη σε πωλήσεις στην Ελλάδα με μερίδιο αγοράς 16,4% τον Απρίλιο του 2020 και το στραγγιστό μας γιαούρτι ΔΩΔΩΝΗ Κλασικό, το οποίο καταγράφει μερίδιο αγοράς 12,5% σε μία κατηγορία που κερδίζει διαρκώς έδαφος. Επιπλέον, ιδιαίτερα θετική πορεία ακολουθεί το ημίσκληρο τυρί ΔΩΔΩΝΗ ΤουΤοστ και τα κίτρινα τυριά – γραβιέρα, κεφαλογραβιέρα και κεφαλοτύρι – που ξεχωρίζουν για την γεύση και την ποιότητα τους, αλλά και η φέτα ΔΩΔΩΝΗ με 40% λιγότερο αλάτι.

Πολύ πρόσφατα η εταιρεία προχώρησε και στο λανσάρισμα του νέου κατσικίσιου γιαουρτιού ΔΩΔΩΝΗ, το οποίο εκτιμάται ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα κερδίσει την προτίμηση του κοινού, καθώς είναι ένα προϊόν υψηλής θρεπτικής αξίας και εξαίρετης ποιότητας, από 100% ελληνικό κατσικίσιο γάλα. «Το συγκεκριμένο προϊόν ήρθε να ενισχύσει την οικογένεια των γιαουρτιών μας, καθώς παρακολουθούμε στενά τις σύγχρονες καταναλωτικές τάσεις και προτιμήσεις και δημιουργούμε νέα προϊόντα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους» τονίζει ο κ. Παναγιωτάκης.

Πλήγμα για τον κλάδο η παράνομη ελληνοποίηση γάλακτος

Ως θετική εξέλιξη χαρακτηρίζει ο κ. Παναγιωτάκης την ψήφιση του νέου νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που αφορά, μεταξύ των άλλων, στις ελληνοποιήσεις τροφίμων και τις ποινές που προβλέπονται για τους παραβάτες.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τονίζει ότι «είναι μία πολύ θετική και σημαντική εξέλιξη για εμάς στης ΔΩΔΩΝΗ και τους χιλιάδες παραγωγούς μας, καθώς θα βοηθήσει να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα παράνομων ελληνοποιήσεων που πλήττουν τον κλάδο μας εδώ και χρόνια και θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον των προϊόντων μας και του πρωτογενή τομέα της χώρας μας. Εμείς στη ΔΩΔΩΝΗ, διατηρούμε τη μεγαλύτερη ζώνη γάλακτος στην Ελλάδα και είμαστε περήφανοι που καθημερινά συλλέγουμε αποκλειστικά 100% ελληνικό γάλα από 5.500 μικρούς και μεγάλους παραγωγούς, κυρίως από την περιοχή της Ηπείρου».

Επίσης, προσθέτει: «για εμάς, η παράνομη ελληνοποίηση γάλακτος είναι ένα είδος μάστιγας, η οποία ταλαιπωρεί το σύνολο της παραγωγικής και εφοδιαστικής αλυσίδας. Εμείς διαχρονικά ποτέ δεν κάναμε και δεν σκοπεύουμε να κάνουμε εκπτώσεις στην ποιότητα, στην εφαρμογή του κανονισμού περί ΠΟΠ και στην ελληνικότητα των προϊόντων μας. Με αυτήν τη φιλοσοφία πορευόμαστε και μένουμε πιστοί στις αξίες μας χωρίς να ενδιαφερόμαστε για το ”εύκολο κέρδος”, χρησιμοποιώντας πάντα πρώτες ύλες άριστης ποιότητας για να συνεχίσουμε να προσφέρουμε στους καταναλωτές αγνά γαλακτοκομικά προϊόντα που αξίζουν την προτίμηση και την εμπιστοσύνη τους».

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, προτεραιότητα της ΔΩΔΩΝΗ, πέρα από την παράγωγη αυθεντικών προϊόντων, είναι «να υποστηρίζουμε σταθερά τον πρωτογενή τομέα της χώρας μας και τους τοπικούς μας παραγωγούς, οι οποίοι αποτελούν και τους πιο σημαντικούς μας συνεργάτες, καθώς έχουμε κτίσει μαζί τους άρρηκτες σχέσεις εμπιστοσύνης και αμοιβαίου σεβασμού όλα αυτά τα χρόνια. Είμαστε και θα συνεχίσουμε με αμέριστη προσήλωση και αγάπη να είμαστε δίπλα τους στα εύκολα και στα δύσκολα, αναγνωρίζουμε την αξία τους και τους θεωρούμε αναπόσπαστα μέλη της μεγάλης οικογένειας μας, γι’ αυτό και τους προσέχουμε και θέλουμε να αναπτύσσονται και να προοδεύουν μαζί μας.

Επενδύουμε στις μακροχρόνιες συνεργασίες, στην εμπιστοσύνη, την σταθερότητα και την αξιοπιστία. Τα τελευταία χρόνια, επεξεργαζόμαστε ετησίως πάνω από 70.000 τόνους ελληνικό γάλα και τηρούμε με συνέπεια την πολιτική προκαταβολών προς τους παραγωγούς μας για την εκάστοτε γαλακτοκομική περίοδο, ενώ έχουμε συστήσει προγράμματα στήριξης τους, καθώς θέλουμε ο πρωτογενής τομέας να παραμείνει βιώσιμος στο παρόν και στο μέλλον».

Ο ίδιος προσθέτει πως «ότι παράγει η Ελλάδα είναι υψίστης ποιότητας και διατροφικής αξίας. Εμείς φτιάχνουμε πετυχημένα προϊόντα και brands και ιστορικά έρχονται συμφέροντα λοιπών χωρών τα οποία θέλουν να οικειοποιηθούν την επιτυχία μας. Αυτό συμβαίνει και με την ΠΟΠ φέτα μας, η οποία αποτελεί ένα πασίγνωστο τυρί και σημαντικό κεφάλαιο για τις εξαγωγές της χώρας μας».

«Για εμάς στη ΔΩΔΩΝΗ, η προστασία των ελληνικών ΠΟΠ προϊόντων στις διεθνείς αγορές, και κυρίως της ΠΟΠ φέτας που αποτελεί το κατεξοχήν εθνικό μας τυρί, είναι υψίστης σημασίας. Η περίπτωση της Δανίας είναι πρόκληση για όλες τις ελληνικές παραγωγικές δομές, και έρχεται να μας υπενθυμίσει πως τα ελληνικά προϊόντα δεν χρήζουν μόνο προστασίας αλλά τέτοια περιστατικά παράνομης χρήσης πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα, με δυναμισμό και έντονη επικοινωνιακή πρακτική προκειμένου να διασώσουμε εγκαίρως τη βιωσιμότητα των προϊόντων μας και κατ’ επέκταση του πρωτογενή τομέα της χώρας μας, μέσω της ανάπτυξης των εξαγωγών μας» τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παναγιωτάκης.

Επίσης, σημειώνει: «Η ΠΟΠ φέτα ΔΩΔΩΝΗ είναι η Νο1 επώνυμη φέτα σε πωλήσεις όχι μόνο στην χώρα μας, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο, και αποτελεί το κυρίαρχο προϊόν που εξάγουμε σε πάνω από 50 χώρες του κόσμου, οπότε όπως είναι φυσικό τέτοιες πρακτικές μας δυσαρεστούν ιδιαίτερα και παραβιάζουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία και το εφαρμοστικό πλαίσιο αυτής, το οποίο ιστορικά όλα τα κράτη μέλη αποδέχτηκαν δια της υπογραφής τους να ακολουθούν. Πρέπει ως Έλληνες να επιμένουμε και να διεκδικούμε μέχρι τελευταίας ρανίδας το δίκιο μας. Είμαι βέβαιος πως τόσο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όσο και η Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας προχωρούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να προστατέψουν τα εθνικά μας συμφέροντα, τον γαλακτοκομικό κλάδο και τον πρωτογενή τομέα της χώρας μας και πιστεύω πως με τις κινήσεις τους, θα αποφευχθούν αντίστοιχα φαινόμενα μελλοντικά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

89 επιχειρήσεις έχουν ήδη στηριχθεί χρηματοδοτικά από το EquiFund

bizness.gr

Published

on

Χαρτονομίσματα των 100 ευρώ

Με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία που περιλαμβάνουν μέχρι και το 4ο τρίμηνο του 2019, προκύπτει ότι 89 επιχειρήσεις έχουν στηριχθεί από την πρωτοβουλία EquiFund και έχουν λάβει ποσά ανά περίπτωση από μερικές δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ μέχρι μερικά εκατομμύρια ευρώ – ανάλογα με το στάδιο που βρίσκεται η κάθε επιχείρηση, για το αν έχει ανάγκη από κεφάλαια σποράς, εκκίνησης ή ανάπτυξης.

Το συνολικό ποσό που έχει διατεθεί στις επιχειρήσεις αυτές έχει ξεπεράσει τα 96 εκατ. ευρώ.

Η πορεία έχει ακολουθήσει γεωμετρική πρόοδο, αφού το προηγούμενο έτος (2018) τα επενδυμένα κεφάλαια ανέρχονταν σε είκοσι εκατ. ευρώ, ενώ μόλις το προηγούμενο εξάμηνο (Ιούνιος 2019) εκτοξεύθηκαν σε 43 εκατ. ευρώ.

Αυτά αναφέρει σε άρθρο που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα (ΕΣΠΑ) ο Γιώργος Γιακουμάκης, Project Manager του European Investment Fund (EIF).

Αναλυτικά το άρθρο έχει ως εξής:

Η πρωτοβουλία

Το EquiFund αποτελεί μια πρωτοβουλία του Ελληνικού Κράτους και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤαΕ) και δημιουργήθηκε με απώτερο σκοπό την επιτάχυνση της εξέλιξης του τομέα κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών στην Ελλάδα.

Ο ανωτέρω σκοπός της πρωτοβουλίας επιτυγχάνεται με τη διοχέτευση κεφαλαίων από το EquiFund σε ενδιάμεσους χρηματοοικονομικούς φορείς, δηλαδή σε επιλεγμένες από το ΕΤαΕ ομάδες διαχείρισης, με την κατάλληλη τεχνογνωσία, οι οποίες στη συνέχεια προβαίνουν, με επαγγελματικό και ανεξάρτητο τρόπο, στην επιλογή των επιχειρηματικών σχημάτων και ιδεών που θα χρηματοδοτήσουν.

Η διαχείριση της πρωτοβουλίας ανατέθηκε αποκλειστικά στο ΕΤαΕ και το αρχικό κεφάλαιο που ορίστηκε να διοχετευτεί σε αυτήν ανήλθε στα 260εκ. ευρώ, 200εκ. από εθνικούς πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020 (ΕΠΑνΕΚ) και 60εκ. από το ΕΤαΕ.

Η ανωτέρω αρχική δέσμευση των ΕΠΑνΕΚ/ΕΤαΕ αποτέλεσε καταλυτικό παράγοντα για την ανάπτυξη περαιτέρω προσπαθειών εκ μέρους των διαχειριστικών ομάδων των ταμείων κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών, προκειμένου να προσελκύσουν κεφάλαια και ιδιωτών επενδυτών. Ήδη δε με την μόχλευση επιπρόσθετων κεφαλαίων, η πρωτοβουλία έχει αγγίξει τα 450εκ. ευρώ διαθέσιμων πόρων.

Η πρωτοβουλία του EquiFund στηρίζει την επιχειρηματικότητα, χωρίς όμως να αναλαμβάνει μεγαλύτερο ρίσκο από αυτό που είναι εγγενές στον τομέα αυτού του είδους των επενδύσεων. Αυτό σημαίνει ότι αναλαμβάνει το ρίσκο που συνεπάγεται η επένδυση σε μια επιχείρηση που μόλις συστάθηκε ή σε μια επιχειρηματική ιδέα που δεν έχει δοκιμαστεί πλήρως στην αγορά ή σε ένα προϊόν που στηρίζεται στην καινοτομία και την έρευνα. Αλλά μόνο όταν η ιδέα, η ομάδα και το όλο εγχείρημα προδιαγράφονται βιώσιμα και προσοδοφόρα.

Ο σχεδιασμός

Η πρωτοβουλία του EquiFund αποτελεί πλέον παράδειγμα καλής πρακτικής στην αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων (ΕΔΕΤ) για την υποστήριξη χρηματοοικονομικών εργαλείων. Σε αυτό συνετέλεσε η ιδιαίτερη, στοχευμένη προσοχή και επιμέλεια, με τις οποίες περιβλήθηκε η όλη πρωτοβουλία ήδη από τα αρχικά στάδια του σχεδιασμού της και πριν ακόμη την έναρξη της διαδικασίας της πρόσκλησης για την υποβολή προτάσεων από τις ενδιαφερόμενες διαχειριστικές ομάδες.

Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία που σηματοδότησε την έναρξη της πρωτοβουλίας ήταν (όπως άλλωστε εξακολουθεί να είναι) η ανάληψη ουσιαστικής δέσμευσης για την επιτυχία του εγχειρήματος από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας. Εξίσου σημαντική όμως υπήρξε – και εξακολουθεί να είναι – η υποδειγματική συνεργασία που αναπτύχθηκε ανάμεσα στο ΕΤαΕ και τις αρμόδιες υπηρεσίες των συναρμόδιων φορέων. Αποτέλεσμα των ανωτέρω ήταν να επιτευχθούν σε χρόνο ρεκόρ τόσο το χρονοδιάγραμμα υπογραφής της συμφωνίας χρηματοδότησης ανάμεσα στο ΕΤαΕ και την Ελληνική Κυβέρνηση όσο και η έναρξη της διαδικασίας της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων.

Η όλη πρωτοβουλία σχεδιάστηκε για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς, καθ’Α όσον η ύπαρξη του χρηματοδοτικού κενού στον τομέα των κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών στην Ελλάδα ήταν μία από τις διαπιστώσεις της εκ των προτέρων αξιολόγησης που εκπονήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας, πριν δηλαδή ακόμη την ανάπτυξη χρηματοοικονομικών εργαλείων. Επιπρόσθετα, το ίδιο το ΕΤαΕ αξιολόγησε την αγορά και αναγνώρισε και αυτό την ύπαρξη του κενού αυτού και το μέγεθός του.

Ο σχεδιασμός της πρωτοβουλίας έθεσε το γενικό πλαίσιο των επενδυτικών σκοπών που θα έπρεπε να εξυπηρετήσει, λαμβάνοντας υπόψη τις προτεραιότητες αλλά και τις άλλες δράσεις της ευρύτερης στόχευσης των συναρμόδιων φορέων. Μέσα σε αυτό το γενικό πλαίσιο, η εταιρική διακυβέρνηση του σχήματος εμπιστεύεται την επενδυτική δραστηριότητα και τις επενδυτικές επιλογές σε διαχειριστικές ομάδες, οι οποίες επιλέγονται από το ΕΤαΕ. Το ΕΤαΕ μέσω της διαδικασίας της πρόσκλησης για υποβολή προτάσεων αξιολογεί τις προτάσεις και τα σχήματα, ακολουθώντας τις ίδιες διαδικασίες αξιολόγησης που αυτό τηρεί σε όλες τις ανάλογες εργασίες του και πάντοτε με βάση τους εσωτερικούς του κανονισμούς. Στη συνέχεια, οι επιλεγμένες από το ΕΤαΕ διαχειριστικές ομάδες έχουν την αποκλειστική ευχέρεια να προβούν οι ίδιες στην αξιολόγηση των προτάσεων και των επιχειρηματικών εγχειρημάτων και τελικώς στην επιλογή αυτών, στις οποίες θα επενδύσουν. Το ΕΤαΕ παρακολουθεί το έργο των διαχειριστικών ομάδων και αναφέρεται για την πρόοδο της όλης πρωτοβουλίας στην επιτροπή παρακολούθησης της ελληνικής κυβέρνησης (Ανώτατο Συμβούλιο). Η ανωτέρω δομή εξασφαλίζει τα εχέγγυα, ότι η επενδυτική δραστηριότητα θα είναι ανεμπόδιστη και ανεξάρτητη. Πράγματι, ο ανωτέρω σχεδιασμός είχε ως αποτέλεσμα η πρόσκληση για υποβολή προτάσεων να προσελκύσει διαχειριστικές ομάδες υψηλών προδιαγραφών, να δώσει θετικό μήνυμα στην αγορά, ώστε να διευκολύνει τις ομάδες αυτές στην προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών και βεβαίως να κινητοποιήσει επιχειρηματίες, ώστε να απευθυνθούν στις ομάδες.

Βεβαίως να αναφερθεί, ότι σημαντικό ρόλο στην επίτευξη των ανωτέρω αποτελεσμάτων διαδραμάτισε και το κανονιστικό πλαίσιο των ΕΔΕΤ για την παρούσα προγραμματική περίοδο. Ενδεικτικά, θα πρέπει να αναφερθούν δύο στοιχεία του: αφενός η δυνατότητα των ΕΔΕΤ να υποστηρίζουν τα επενδυτικά σχήματα και μετά το τέλος της προγραμματικής περιόδου, ακολουθώντας την κοινή πρακτική τέτοιων σχημάτων που έχουν διάρκεια δέκα ετών, αφετέρου η δυνατότητά τους να προσφέρουν στους ιδιώτες επενδυτές ευνοϊκούς όρους κατά την διανομή των τυχόν αποδόσεων, προσελκύοντας με αυτόν τον τρόπο επενδυτές που ίσως να μην αναλάμβαναν σε άλλη περίπτωση το σχετικό ρίσκο.

Η στόχευση

Το EquiFund είναι μια πρωτοβουλία μοναδικού εύρους και βάθους. Ξεκίνησε διαθέτοντας τα απαιτούμενα κεφάλαια για να συμπληρώσει το χρηματοδοτικό κενό του τομέα κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών στην Ελλάδα. Είναι μια πρωτοβουλία που καλύπτει όλη την χώρα, τους περισσότερους τομείς της οικονομίας και όλα τα στάδια επιχειρηματικής ωρίμανσης μιας επιχείρησης – από την σύστασή της μέχρι και την ανάπτυξή της, ως και την ανάπτυξη ήδη υφισταμένων επιχειρήσεων. Ένας από τους στόχους της πρωτοβουλίας ήταν η στήριξη και πάλι των νεοφυών εταιριών (start-ups), οι οποίες και αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της επιχειρηματικότητας (το παράθυρο της πρωτοβουλίας με την ονομασία Early Stage). Και φυσικά υπάρχει και η στόχευση σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις που χρειάζονται κεφάλαια ανάπτυξης (το παράθυρο Growth). Όμως παραλλήλως το EquiFund εισήγαγε την ενίσχυση επιχειρηματικών εγχειρημάτων και σε πρωθύστερο στάδιο, με κεφάλαια σποράς (seed capital), μεταφοράς τεχνολογίας (technology transfer) και επιχειρηματικής επιτάχυνσης (accelerators) (το παράθυρο Innovation). Ειδικά για την μεταφορά τεχνολογίας, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η καινοτομία βασίζεται τις περισσότερες φορές στην έρευνα και ξεκινάει μέσα σε ένα εργαστήριο. Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι να υποβοηθήσει την εμπορική αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας και να φέρει καινούργιες καινοτόμες επιχειρήσεις στη ζωή. Ευελπιστούμε ότι η πρωτοβουλία θα συμβάλει, στο μέτρο που της αναλογεί, στην ανάσχεση του διαβόητου πλέον braindrain.

Η διαδικασία

Το ΕΤαΕ με βάση τους εσωτερικούς του κανονισμούς και διαδικασίες επέλεξε τις πλέον κατάλληλες διαχειριστικές ομάδες, στις οποίες και ανέθεσε τη διαδικασία επιλογής και επένδυσης σε επιχειρηματικά σχέδια και ιδέες.

Η διαδικασία επιλογής διεξήχθη μέσω ανοιχτής πρόσκλησης για εκδήλωση ενδιαφέροντος, η οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΕΤαΕ στις 28.12.2016. Συμπληρωματικά έγγραφα με λίστες ερωτήσεων και απαντήσεων σχετικώς με την πρόσκληση αναρτήθηκαν στην ίδια ιστοσελίδα στις 13.02.2017. Η πρόσκληση απευθυνόταν σε υποψηφίους που θα ενδιαφέρονταν να υποβάλλουν προτάσεις για οποιονδήποτε από τους τομείς της «καινοτομίας», των «νεοφυών» ή της «ανάπτυξης» για οποιοδήποτε, δηλαδή, από τα τρία παράθυρα στόχευσης της πρωτοβουλίας.

Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των προτάσεων ορίσθηκε η 1η Μαρτίου 2017.

Όπως προκύπτει από τις προτάσεις που υποβλήθηκαν, το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε υπήρξε εντονότατο: υποβλήθηκαν 48 συνολικά αιτήσεις, οι οποίες αντιστοιχούσαν σε προτάσεις σύστασης διαχειριστικών ομάδων που αντιπροσώπευαν κεφάλαια συνολικού ύψους 1,7 δις ευρώ περίπου.

Η έναρξη της διαδικασίας αξιολόγησης ήταν άμεση και η όλη διαδικασία ολοκληρώθηκε ξεχωριστά για κάθε παράθυρο.

Οι διαδικασίες αξιολόγησης διενεργήθηκαν από το άκρως εξειδικευμένο προσωπικό του ΕΤαΕ, σύμφωνα με τα κριτήρια που έθετε η πρόσκληση και κατά τη συνήθη διαδικασία που προβλέπουν οι εσωτερικοί κανονισμοί του ΕΤαΕ και ανέδειξαν ως τελικώς επιλεγείσες εννέα διαχειριστικές ομάδες, η επιλογή των οποίων έτυχε της έγκρισης του Δ.Σ. του ΕΤαΕ, σύμφωνα πάντοτε με τους εσωτερικούς του κανονισμούς.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ

Με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία που περιλαμβάνουν μέχρι και το 4ο τρίμηνο του 2019, προκύπτει ότι ογδόντα εννέα επιχειρήσεις έχουν στηριχθεί από την πρωτοβουλία και έχουν λάβει ποσά ανά περίπτωση από μερικές δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ μέχρι μερικά εκατομμύρια ευρώ – ανάλογα με το στάδιο που βρίσκεται η κάθε επιχείρηση, για το αν έχει ανάγκη από κεφάλαια σποράς, εκκίνησης ή ανάπτυξης.

Το συνολικό ποσό που έχει διατεθεί στις επιχειρήσεις αυτές έχει ξεπεράσει τα ενενήντα έξι εκατ. ευρώ.

Η πορεία έχει ακολουθήσει γεωμετρική πρόοδο, αφού το προηγούμενο έτος (2018) τα επενδυμένα κεφάλαια ανέρχονταν σε είκοσι εκατ. ευρώ, ενώ μόλις το προηγούμενο εξάμηνο (Ιούνιος 2019) εκτοξεύθηκαν σε σαράντα τρία εκατ. ευρώ.

Η υποστήριξη Έρευνας και Τεχνολογίας

Έχουν υποστηριχθεί επιχειρηματικές προσπάθειες που κάνουν πράξη την εμπορική αξιοποίηση ερευνητικής δραστηριότητας από τους ίδιους τους ερευνητές. Πρόκειται για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, αλλά και σε χημικά και προηγμένα υλικά, ενέργεια και βιοεπιστήμες.

Έως τώρα, το χαρτοφυλάκιο των επενδύσεων της πρωτοβουλίας έχει συμπεριλάβει στις τάξεις του επιστήμονες από μια πληθώρα ακαδημαϊκών και ερευνητικών Ιδρυμάτων, όπως το Τεχνολογικό Πάρκο Πατρών, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), το ΤΕΙ Κρήτης, το ΤΕΙ Αθηνών, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Ερευνητικό Κέντρο Δημόκριτος και το επιχειρηματικό του πάρκο, Λεύκιππος.

Η μόχλευση

Στα χρήματα που επενδύονται από τα ταμεία υπάρχει ήδη η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Περισσότεροι από 150 επενδυτές συνέδραμαν την πρωτοβουλία, ενισχύοντας τα επενδυτικά σχήματα. Επί του παρόντος, πέραν του ΕΠΑνΕΚ και του ΕΤαΕ, στους επενδυτές – οι οποίοι δεν είναι μόνο εγχώριοι – συγκαταλέγονται κυρίως μεγάλοι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί, τράπεζες και θεσμικοί επενδυτές, που δείχνουν εμπιστοσύνη στα επενδυτικά σχήματα που επιλέγονται από το ΕΤαΕ. Πέραν της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, επένδυσαν στα funds (στα ταμεία, δηλαδή, κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών που υποστηρίζονται από το EquiFund) και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη (EBRD) αλλά και η Παρευξείνια Τράπεζα (BSTDB). Επίσης, επένδυσαν το ΕΤΕΑΝ και ελληνικές τράπεζες. Το σύνολο των επενδυτών συμπεριλαμβάνει φυσικά πρόσωπα τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας.

Όμως, υπάρχει και μια επιπρόσθετη μόχλευση, μια μόχλευση σε άλλο επίπεδο: κάθε επένδυση που πραγματοποιείται από οποιοδήποτε από τα funds ενέχει την δυναμική, λόγω του θετικού μηνύματος που δίνει στις αγορές, να προσελκύσει και άλλους επενδυτές, πέραν αυτών του EquiFund, που θα θελήσουν να συμμετάσχουν στην επένδυση. Έχει παρατηρηθεί έως τώρα στην πράξη, ότι κάθε 1 ευρώ, που επενδύεται από τους πόρους των ΕΔΕΤ μέσω της πρωτοβουλίας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αντιστοιχεί σε περίπου 4,5 ευρώ συνολικών επενδύσεων προς τις επιχειρήσεις αυτές.

Η γεωγραφική κάλυψη

Η γεωγραφική κατανομή των επενδεδυμένων κεφαλαίων φαίνεται να ακολουθεί την πληθυσμιακή κατανομή. Περισσότερο από το ένα δεύτερο των μέχρι τώρα επενδεδυμένων κεφαλαίων έχουν κατευθυνθεί στην Αττική. Όμως, επιχειρηματικά εγχειρήματα έχουν υποστηριχθεί σε πολλές περιφέρειες με επιχειρήσεις που υποστηρίζονται από το EquiFund να έχουν την έδρα τους στη Θεσσαλονίκη, το Βόλο, τα Ιωάννινα, την Πάτρα, τη Λάρισα, τα Τρίκαλα, τα Χανιά και το Ηράκλειο, την Κέρκυρα και την Κεφαλλονιά.

Η συνέχεια

Υπενθυμίζεται ότι η επενδυτική περίοδος των υφιστάμενων ταμείων δε μπορεί να ξεπεράσει το έτος 2023. Μετά το 2023 και για μια περίοδο 4 ετών, θα γίνονται συμπληρωματικές επενδύσεις σε επιχειρήσεις που θα έχουν λάβει χρηματοδότηση πριν το 2023.

Παράλληλα, σύμφωνα με το κανονιστικό πλαίσιο των ΕΔΕΤ, όπως αυτό φαίνεται να διαμορφώνεται για την καινούργια προγραμματική περίοδο, είναι δυνατή η περαιτέρω ενίσχυση της πρωτοβουλίας EquiFund για τη μελλοντική ανάπτυξη πρόσθετων χρηματοοικονομικών εργαλείων. Τα εργαλεία αυτά μπορεί να έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με τα ήδη υπάρχοντα (των οποίων η κυρίως επενδυτική δραστηριότητα θα έχει ολοκληρωθεί) ή να είναι νέα που απευθύνονται σε καινούργιους τομείς / προτεραιότητες. Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση της τελικής επιλογής θα εξαρτάται από τα αρχικά κεφάλαια που θα διατεθούν και από τις ανάγκες της αγοράς.

Πέρα από τους αριθμούς

Το συνολικό πολλαπλασιαστικό όφελος θα είναι μεγαλύτερο, καθώς αναφερόμαστε σε αμιγώς ελληνικές επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις με ισχυρό ελληνικό αποτύπωμα, που χωρίς την πρωτοβουλία αυτή πιθανώς δεν θα ετύγχαναν χρηματοδότησης και κατά συνέπεια δεν θα επιβίωναν ή δεν θα επέλεγαν τη δραστηριοποίησή τους στην ελληνική αγορά εργασίας.

Οι επιχειρήσεις εξασφάλισαν τα κεφάλαια αλλά και την τεχνική υποστήριξη σε ορισμένες περιπτώσεις για να πετύχουν το επόμενο επιχειρηματικό τους βήμα: να προσεγγίσουν καινούργιες αγορές, να διευρύνουν το πελατολόγιό τους σε υπάρχουσες, να τελειοποιήσουν το πρωτότυπό τους ή να αναπτύξουν το προϊόν τους. Να μεγαλώσουν σε εμπειρία αλλά και σε προσωπικό.

Υπήρξαν περιπτώσεις που μετά την επένδυση των ταμείων οι επιχειρήσεις πέτυχαν την συγκέντρωση επιπρόσθετων κεφαλαίων σε μεταγενέστερο στάδιο με τη συμμετοχή σημαντικών επενδυτών του εξωτερικού αυξάνοντας την ίδια στιγμή και την αποτίμησή τους.

Δημιουργείται ένα βήμα για να εισέλθει η Ελλάδα στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη.

Οι Έλληνες δυνητικοί επιχειρηματίες εμπνέονται από τις επιτυχημένες περιπτώσεις χρηματοδότησης.

Έλληνες του εξωτερικού εγκαθιστούν τμήματα των επιχειρήσεών τους στην Ελλάδα

Mια άλλη διάσταση του αντίκτυπου που είχε το EquiFund στην ελληνική αγορά: αυτή της διεύρυνσης της κοινότητας των ατόμων που σχετίζονται με τη διαχείριση τέτοιων ταμείων. Με το EquiFund υποστηρίχθηκαν όχι μόνο υφιστάμενες διαχειριστικές ομάδες αλλά και καινούργιες, ελπιδοφόρες ομάδες που σχηματίστηκαν για να ανταποκριθούν στις ανάγκες της πρωτοβουλίας. Επίσης, υποστηρίχθηκαν υφιστάμενες ομάδες που όμως ενισχύθηκαν σημαντικά με συνεργασίες εντός και εκτός της χώρας. Υπήρξαν ομάδες που αναπτύχθηκαν περαιτέρω και υποδέχτηκαν καινούργια στελέχη, μεγαλώνοντας έτσι τον πληθυσμό των ατόμων που ασχολούνται με τον τομέα αυτό.

Η παρακαταθήκη

Ένας μεγαλύτερος αριθμός διαχειριστικών ομάδων θα βρίσκεται – μετά το πέρας της επενδυτικής δραστηριότητας των υφιστάμενων funds – σε θέση να διεκδικήσει με αξιώσεις την εμπιστοσύνη των επενδυτών, ανάμεσα σε αυτούς και του ΕΤαΕ.

Επιχειρήσεις δημιουργούνται και αναπτύσσονται.

Επαφές όλων αυτών των παραγόντων με τις αγορές του εξωτερικού παγιώνονται.

Σχέσεις εμπιστοσύνης θεμελιώνονται.

Το οικοσύστημα, λοιπόν, διευρύνεται και ωριμάζει. Και βρίσκεται στο σημείο να προσελκύσει επενδυτές από το εξωτερικό, να αποτελέσει ένα ακόμα ενθαρρυντικό στοιχείο στις προσπάθειες προώθησης της ελληνικής οικονομίας στο εξωτερικό από τους Έλληνες της διασποράς, να εμπνεύσει τους Έλληνες επιχειρηματίες και να θέλξει αυτούς που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Continue Reading

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Νέο business unit για έργα βιώσιμης ανάπτυξης από την ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ

bizness.gr

Published

on

Όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ

Η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. πρωτοπορεί για ακόμα μία φορά και επενδύει στρατηγικά στον εθνικό και παγκόσμιο στόχο της ενεργειακής μετάβασης, θέτοντας όλες της τις δυνάμεις στην υπηρεσία της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Έτσι, προχωρά σε μία ακόμα κομβική κίνηση και μετασχηματίζει τον Τομέα Έργων EPC – METKA σε ένα νέο, σύγχρονο και καινοτόμο Business Unit, το Sustainable Engineering Solutions (SES BU), ως αυτόνομη Γενική Διεύθυνση.

Υλοποιώντας τη στρατηγική μας, ενδυναμώνουμε τον Τομέα με μία αναβαθμισμένη κατεύθυνση και «εκτοξευόμαστε» στο μέλλον. Έτσι, πέραν της κατασκευής θερμικών σταθμών και επιλεγμένων κατασκευαστικών έργων που παραδοσιακά εκτελεί ο Τομέας, η δραστηριότητά μας ενισχύεται με την δυναμική ανάπτυξη έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainability).

Ενδεικτικά:

  • διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων,
  • υβριδικά και off-grid ενεργειακά έργα,
  • έργα ενεργειακής αναβάθμισης,
  • εκτέλεση καινοτόμων first-of-kind ενεργειακών έργων (π.χ., έργα υδρογόνου).

Αντιλαμβανόμενη τις διεθνείς τάσεις, η MYTILINEOS προσαρμόζει τη μοναδική της τεχνογνωσία στις Λύσεις Βιώσιμης Ανάπτυξης και παράλληλα σχεδιάζει:

α) Να συνεχίσει να αξιοποιεί το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα στην κατασκευή θερμικών μονάδων και να αναπτυχθεί περαιτέρω στο χώρο του Transmission & Distribution (T&D) και

β) Να αναπτυχθεί πολύ στοχευμένα στο χώρο των υποδομών, μέσω έργων ΣΔΙΤ και έργων που απαιτούν υψηλή τεχνογνωσία, εν όψει και των μεγάλων έργων που έχουν προαναγγελθεί στη χώρα μας στο πλαίσιο επανεκκίνησης της οικονομίας στην post Covid – 19 εποχή.

Για τη βέλτιστη υποστήριξη του Στρατηγικού μας Πλάνου, προχωρούμε επιπλέον σε αλλαγές στην οργανωτική δομή με έμφαση σε τέσσερα βασικά χαρακτηριστικά:

  • ευέλικτο και αποτελεσματικό σχήμα,
  • έμφαση στην βελτιστοποίηση του κόστους εκτέλεσης έργων,
  • διάκριση αρμοδιοτήτων και παρακολούθηση απόδοσης (performance management),
  • μεγιστοποίηση συνεργειών με τους υπόλοιπους Τομείς Επιχειρηματικής Δραστηριότητας (Μεταλλουργίας – Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου – Ανάπτυξης Ανανεώσιμων και Αποθηκευτικών Έργων Ενέργειας) και βέβαια με τις υπόλοιπες Γενικές Διευθύνσεις Υποστήριξης (Legal, Treasury, HR, Finance, Communication και M & A).

Η MYTILINEOS, όπως άλλωστε έχει ορίσει και στην Επιχειρηματική της Αποστολή, δραστηριοποιείται στις τοπικές και διεθνείς αγορές, με ευρηματικότητα, αποτελεσματικότητα και σεβασμό για το περιβάλλον και την κοινωνία. Με τη συμβολή του νέου Τομέα Επιχειρηματικής Δραστηριότητας Sustainable Engineering Solutions, επιδιώκει να συνεχίσει να δημιουργεί αξία για τους μετόχους, τους εργαζόμενους, αλλά και για το σύνολο της Ελληνικής Οικονομίας.

Continue Reading

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Διαμορφώνεται νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα – Ποιές ευκαιρίες επενδύσεων παρουσιάζονται

bizness.gr

Published

on

Υπεράκτια αιολικά

Σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα στη χώρα μας, προκύπτουν από μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωρά στην διαμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου για την ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας, με γνώμονα τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα που θα παρουσιαστεί τον Οκτώβριο.

Αυτά ανέφερε χθες η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, σε ειδική εκδήλωση για τα υπεράκτια αιολικά που πραγματοποιήθηκε στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, η Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Ε.Ε. εκπονεί μελέτη για τις προοπτικές των υπεράκτιων ΑΠΕ και του υπεράκτιου δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας στη Μεσόγειο, η οποία προβλέπει για την Ελλάδα δυναμικότητα πλωτών αιολικών πάρκων 840 TWh/χρόνο, που «μεταφράζεται» σε ισχύ 2 GW στο σύστημα. «Τα επόμενα χρόνια προβλέπεται έκρηξη επενδύσεων στην πράσινη ενέργεια, και σε αυτή τη μεγάλη εικόνα πρέπει σίγουρα να δούμε τη δυνατότητα δημιουργίας υπεράκτιων αιολικών πάρκων, καθώς οι στόχοι του ΕΣΕΚ δεν μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς αυτά», σημείωσε η κ. Σδούκου.

«Η επέκταση των υπεράκτιων αιολικών πάρκων είναι μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες της Γερμανίας για την προώθηση των ΑΠΕ, και το Βερολίνο σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την προεδρία του στην Ε.Ε. για να επεξεργαστεί ένα διεθνές πλαίσιο για την κατασκευή πλωτών αιολικών πριν από το τέλος του έτους. Με αυτό το έναυσμα πρέπει και εμείς να διαμορφώσουμε έγκαιρα το δικό μας ρυθμιστικό πλαίσιο, λαμβάνοντας υπόψη ότι απαιτούνται τουλάχιστον 6-7 χρόνια έως ότου αρχίσουν να παράγουν ρεύμα αυτές οι δομές», πρόσθεσε.

Την εκδήλωση χαιρέτισε και ο γενικός γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, Ευθύμιος Μπακογιάννης που δήλωσε ότι «στηρίζουμε τις ερευνητικές πρωτοβουλίες ιδιωτών για την ανάπτυξη ελληνικής τεχνογνωσίας στο χώρο των ΑΠΕ και αναμένουμε τα αποτελέσματα και τα δεδομένα που θα μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε πιο ολοκληρωμένη άποψη για τον σχεδιασμό πολιτικών για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα».

Η ημερίδα με τίτλο «Παρουσίαση του πλωτού μετεωρολογικού ιστού Float Mast», οργανώθηκε με αφορμή την ολοκλήρωση της πρώτης καμπάνιας μετρήσεων ανεμολογικών δεδομένων για υπεράκτια αιολικά πάρκα στον ελλαδικό χώρο από τις ελληνικές εταιρείες ΕΤΜΕ και STREAMLINED. Η καινοτομία FloatMast αποτελεί την πρώτη ελληνική υποδομή υπεράκτιων αιολικών που έχει κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα από την ελληνική εφοδιαστική αλυσίδα. Τον Ιούνιο του 2017, επιλέχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για χρηματοδότηση μέσω του SME Instrument Phase 2 (Project FloatMastBlue).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement

Trending