Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος ανακάμπτει ελαφρά μετά την υποχώρηση του προηγούμενου μήνα και διαμορφώνεται στις 101,8 μονάδες (από 101 μονάδες τον Οκτώβριο). Η εξέλιξη αυτή προκύπτει κυρίως από νέα βελτίωση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, που σημειώνει την υψηλότερη επίδοσή της από τον Μάρτιο του 2015, και από τις Κατασκευές που αντισταθμίζουν σημαντική υποχώρηση στο Λιανικό Εμπόριο, ενώ οι υπόλοιποι τομείς παρουσιάζουν μόνο μικρές διακυμάνσεις. Συνολικά, ο δείκτης κινείται χαμηλότερα έναντι των καλοκαιρινών μηνών, όμως η επίδοσή του είναι υψηλότερη σε σχέση με πέρυσι, γεγονός συμβατό με τον θετικό ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας συνολικά την τρέχουσα περίοδο.
Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Κατασκευές βελτιώνεται και τον Νοέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, φθάνοντας στις 62,7 (από 58,4) μονάδες, επίπεδο υψηλότερο έναντι του αντίστοιχου περυσινού (43,9 μονάδες). Στους επιμέρους κλάδους, η τάση είναι εντόνως ανοδική στις Ιδιωτικές Κατασκευές και πτωτική στα Δημόσια Έργα. Από τις βασικές μεταβλητές του δείκτη, οι προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων επιδεινώνονται, αλλά αντισταθμίζονται από την άνοδο των προβλέψεων για την απασχόληση.
Αναλυτικά, ο αρνητικός δείκτης των -54 μονάδων στις προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων μειώνεται κατά 5 μονάδες, στις -61, με το 63% (67%) των επιχειρήσεων να διατυπώνει απαισιοδοξία για το επίπεδο των εργασιών του το επόμενο τρίμηνο και μόλις το 2% (από 13%) να δηλώνει το αντίθετο. Στις προβλέψεις για την απασχόληση, ο σχετικός δείκτης μεταβάλλεται σαφώς θετικά, από τις -45 στις -31 μονάδες, με το 37% (από 52%) των ερωτηθέντων να προβλέπει μείωση θέσεων εργασίας στον τομέα και το 6% (από 7%) άνοδο.
Από τα υπόλοιπα στοιχεία δραστηριότητας, ο αρνητικός δείκτης των -32 μονάδων στις εκτιμήσεις για την τρέχουσα πορεία εργασιών των επιχειρήσεων κερδίζει 2 μονάδες, ενώ οι μήνες εξασφαλισμένης δραστηριότητας διαμορφώνονται στους 8,1 (από 8,6). Στο πεδίο των τιμών, οι αποπληθωριστικές προσδοκίες παραμένουν έντονες, αν και ηπιότερες (-20 από -29 μον. ο δείκτης), ενώ τέλος, το 13% (από 10%) από τις ερωτηθείσες επιχειρήσεις αναφέρει απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία. Από τις υπόλοιπες, το 23% επισημαίνει τη χαμηλή ζήτηση, το 45% την ανεπαρκή χρηματοδότηση και ένα 18% λοιπούς συγκυριακούς παράγοντες ως τα βασικότερα εμπόδια στη λειτουργία του.
Αναλυτικά στους επιμέρους κλάδους:
Ανοδικά κινείται και τον Νοέμβριο ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στις Ιδιωτικές Κατασκευές, φθάνοντας τις 96,4 (από 78,2) μονάδες, επίπεδο ελαφρώς υψηλότερο έναντι του αντίστοιχου περυσινού (94,8 μον.). Ο δείκτης πρόβλεψης για το επίπεδο προγραμματισμένων εργασιών κερδίζει σημαντικό έδαφος, φθάνοντας τις -24 (από -52) μονάδες, ενώ οι προβλέψεις για την απασχόληση του κλάδου βελτιώνονται επίσης (στη -1 από -7 μον. ο δείκτης). Από τα υπόλοιπα στοιχεία δραστηριότητας, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα πορεία εργασιών των επιχειρήσεων κινούνται ανοδικά (+26 από +12 μον. ο δείκτης), ενώ οι μήνες εξασφαλισμένης δραστηριότητας διαμορφώνονται στους 6,8 (από 6,6). Ως προς τις τιμές, οι αποπληθωριστικές προσδοκίες εξομαλύνονται, με το σχετικό ισοζύγιο να διαμορφώνεται στις -5 (από -26) μονάδες.
Τέλος, αυξάνεται στο 29% (από 17%) το ποσοστό των επιχειρήσεων που δεν αναφέρουν προσκόμματα στη λειτουργία τους. Από τις υπόλοιπες, το 40% δηλώνει την ανεπαρκή χρηματοδότησης και το 15% τη χαμηλή ζήτηση ως τα βασικότερα λειτουργικά τους προβλήματα.
Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στις Κατασκευές Δημοσίων Έργων διαμορφώνεται σε χαμηλότερο επίπεδο τον Νοέμβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο, στις 41,5 (από 52) μονάδες, υψηλότερα πάντως συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό επίπεδο (29,4 μον.). Ως προς το πρόγραμμα εργασιών του κλάδου, ο δείκτης των -58 μονάδων χάνει σημαντικό έδαφος (στις -82μον.), ενώ στις προβλέψεις για την απασχόληση καταγράφεται περαιτέρω άνοδος στο σχετικό ισοζύγιο, της τάξης των 10 μονάδων, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στις -48 μονάδες. Από τις επιχειρήσεις του κλάδου, το 52% (από 62%) αναμένει λιγότερες θέσεις απασχόλησης, με το 4% να προβλέπει εκ νέου αύξησή τους. Στις υπόλοιπες μεταβλητές, ο δείκτης εκτιμήσεων για το επίπεδο των τρεχουσών εργασιών των επιχειρήσεων μειώνεται κατά 16 μονάδες, στις -62, ενώ στο πεδίοτων τιμών, το σχετικό ισοζύγιο των -30 μονάδων είναι οριακά χαμηλότερο (-28 μον.).
Τέλος, τοποσοστό των ερωτηθέντων που δηλώνει απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία διαμορφώνεται στο 4% (από 8%), με το 21% να αναφέρει τη χαμηλή ζήτηση, το 47% τη χαμηλή χρηματοδότηση και το 28% άλλους παράγοντες ως τα κυριότερα επιχειρηματικά του προσκόμματα.