«Κλείδωσε» η παράταση για το διαγωνισμός που αφορά τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, παρατείνοντας την αγωνία για την τύχη της αποεπένδυσης, η οποία συνδέεται και με τη βιωσιμότητα της ίδιας της Επιχείρησης.
Υπενθυμίζεται ότι το χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ στο οποίο έχει μπει πωλητήριο είναι οι μονάδες Μεγαλόπολη 3 και 4, συνολικής ισχύος 600 MW και Μελίτη 1 (Φλώρινα) ισχύος 450 MW μαζί με την άδεια για δεύτερη μονάδα καθώς και τα ορυχεία που τη συνοδεύουν.
Οι δε εταιρείες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον σε αυτή τη φάση είναι οι ελληνικές: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος, ο Όμιλος Κοπελούζου και η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και οι ξένες: Seven Energy (Τσεζία), Beijing Guohua (Κίνα) Power και China Western Power (Κίνα).
Ο νέος διαγωνισμός μετά την ανεπιτυχή έκβαση της προηγούμενης διαδικασίας, είχε προγραμματιστεί για την ερχόμενη Δευτέρα, 6 Μαΐου, ωστόσο, η ημερομηνία θα μεταφερθεί για μετά το πέρας των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών, πιθανότατα στις 28 Μαΐου.
Όπως έγινε γνωστό, οι τροποποιήσεις στη σύμβαση αγοραπωλησίας (Sales Purchasing Agreement) είναι ελάχιστες, συντηρώντας έτσι τις επιφυλάξεις για την ευόδωση της επαναληπτικής διαγωνιστικής διαδικασίας.
Ενθαρρυντικό θεωρείται ωστόσο το γεγονός ότι διευθετήθηκε σε μεγάλο βαθμό το ζήτημα της προμήθειας της μονάδας της Μελίτης από το ορυχείο της Αχλάδας, αν και σε αυτή την περίπτωση εξακολουθούν να υπάρχουν εκκρεμμότητες που σχετίζονται με την απόφαση απαλλοτρίωσης στο Γιουρούκι, η οποία θα κριθεί από το ΣτΕ.
Παράλληλα, έχουν προστεθεί επιπλέον ευνοϊκοί όροι ενώ φαίνεται πως υπάρχει γενικότερη διάθεση για περαιτέρω προσαρμογές μέχρι την διεξαγωγή του διαγωνισμού, προκειμένου να αποφευχθεί ένα νέο «ναυάγιο».
Η επιτυχία της δρομολογούμενης αποεπένδυσης για τη ΔΕΗ, ειδικά σε αυτή τη συγκυρία, αναμένεται να της δώσει μια σημαντική ανάσα εφόσον θα την απαλλάξει από τις λειτουργικές ζημιές των 3 μονάδων (περί τα 100 εκατ. ευρώ) ενώ θα μειώσει και τις δαπάνες για τις αγορές ρύπων.
Πηγή: ypodomes.com