Με αργό ρυθμό μεν, προχωράει δε η αδειοδοτική διαδικασία για τη νέα μεγάλη επένδυση ιατρικού τουρισμού στη Ρόδο.
Πρόκειται για την επένδυση της εταιρείας ΑΜΑΡΤΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ, με κεφάλαια από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, με σκοπό τη δημιουργία ξενοδοχείου 5 αστέρων με εγκαταστάσεις και υπηρεσίες ιατρικού τουρισμού.
Το έργο πήρε μια ακόμη θετική γνωμοδότηση από το Δήμο Ρόδου αυτή τη φορά, καθώς στην πρόσφατη συνεδρίασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της επένδυσης, μετά τις νέες τροποποιήσεις της.
Ουσιαστικά, οι διαφορές εντοπίζονται στην απάλειψη υπόσκαφων κτιρίων (που προβλέπονταν έως τώρα), στη θέση των οποίων θα γίνουν τώρα υπέργεια κτίρια, αλλά και στη μείωση της επιφάνειας που θα καταλαμβάνουν τα κτίρια στην έκταση, χωρίς να μειώνεται η δυναμικότητα σε αριθμό κλινών του νέου ξενοδοχείου.
Υπενθυμίζουμε ότι το Δεκέμβριο του 2020 η επένδυση πήρε το -μερικό- πράσινο φως και από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, όσον αφορά τη χωροθέτησή του. Αποκλείστηκε ένας τομέας στον οποίο βρέθηκαν αρχαιολογικά ευρήματα και θα γίνουν έρευνες ενώ εγκρίθηκε η χωροθέτηση στους άλλους δύο τομείς, και πάλι όμως με συμπληρωματικούς όρους, ώστε το κτίριο να ενταχθεί ομαλά στη μορφολογία και το τοπίο της περιοχής.
Το προφίλ της επένδυσης
Τα σχέδια αφορούν τη δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας 5 αστέρων, με δυναμικότητα 135 δωματίων (296 κλινών), με στόχευση στον ιατρικό τουρισμό. Θα περιέχει μεταξύ άλλων συνεδριακό κέντρο, κέντρο αποθεραπείας σοβαρών παθήσεων σε μετεγχειρητικό στάδιο, αθλητικές εγκαταστάσεις και πισίνα.
Ακόμη προβλέπει τη δημιουργία μικρής μαρίνας για 20 σκάφη αναψυχής, που το χειμώνα μπορεί να λειτουργεί και ως καταφύγιο σκαφών για την περιοχή.
Το ύψος της επένδυσης υπολογίζεται σε 25 εκ. ευρώ.
Μακέτα από την αρχική μελέτη της επένδυσης ιατρικού τουρισμού στη Ρόδο
Οι καθυστερήσεις
Ήδη από το 2017, οι επενδυτές (εκ Ισραήλ και ΗΠΑ) ανέμεναν το πράσινο φως για τη χωροθέτηση της επένδυσης. Ωστόσο, η ύπαρξη των καταλοίπων από τους πρωτοβυζαντινούς χρόνους και οι μελέτες των αρχαιολογικών υπηρεσιών, που θα κατέληγαν στην τελική έκταση στην οποία θα μπορούσε να χωροθετηθεί το ξενοδοχείο, φρέναραν τις εξέλιξεις για το έργο.
Μάλιστα, το 2019, δεσμεύθηκε από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες η έκταση που περιείχε τα αρχαιολογικά ευρήματα και η εταιρεία έπρεπε αναγκαστικά να αλλάξει τα αρχιτεκτονικά της σχέδια.