Ακόμα μία χρονιά υψηλών επιδόσεων πέτυχε η σύγχρονη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων της Κοζάνης. Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com, τα στατιστικά της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας, έχουν προκαλέσει -για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά- χαμόγελα στη ΔΙΑΔΥΜΑ, καθότι όχι μόνο «πιάστηκαν» αλλά και ξεπεράστηκαν οι συμβατικοί στόχοι.
Η Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας δε σταματά να δίνει το καλό παράδειγμα εφόσον ήταν η πρώτη -πανελλάδικά- που κατασκεύασε και λειτούργησε τις υποδομές νέας γενιάς, πιάνοντας και το 2018 τους στόχους, γεγονός που οδήγησε και στη βράβευση της μονάδας στα περυσινά Greek Green Awards (για την επεξεργασία του βιοαποδομήσιμου κλάσματος).
Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά, τους δείκτες του 2019 για τα απορρίμματα της Περιφέρειας:
Το 2019 το σύνολο των απορριμμάτων που παράχθηκαν ανήλθε σε 95.166 τόνους, εκ των οποίων οι 5.500 τόνοι αφορούσαν την ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή (μέσω κάδων τεσσάρων ρευμάτων) με τους υπόλοιπους 89.700 τόνους να οδηγούνται στη μονάδα της Κοζάνης, ως αστικά σύμμεικτα απόβλητα, όπου ανακυκλώθηκαν επιπλέον 12.800 τόνοι. Επιπλέον συλλέχθηκαν 80 τόνοι βιοαποβλήτων (μέσω των καφέ κάδων), από το πιλοτικό πρόγραμμα που «έτρεξε» σε κάποιους Δήμους της Περιφέρειας, την χρονιά που πέρασε.
Για το «πράσινο» αποτύπωμα της μονάδας όμως «μιλούν» από μόνα τους τα ποσοστά που υπερέβησαν τους στόχους που έχουν τεθεί βάσει της σύμβασης (και βάσει της κοινοτικής οδηγίας που κινείται σε πιο χαμηλά ποσοστά), καθώς επιτεύχθηκε ανάκτηση σε ποσοστό 41,4% (έναντι στόχου 35%), η επεξεργασία του βιοαποδομήσιμου κλάσματος ανήλθε σε 85,3% (έναντι στόχου 80%), με τα απορρίμματα που οδηγήθηκαν προς ταφή να αποτελούν το 35,56% (έναντι στόχου κάτω του 33,96%).
Πέραν της ανακύκλωσης, από την κομποστοποίηση στη ΜΕΑ προέκυψε και κομπόστ τύπου CLO το οποίο ανήλθε σε 16.000 τόνους και διατέθηκε για την αποκατάσταση λατομείων.
Σύμφωνα με τη ΔΙΑΔΥΜΑ, η παραγωγή απορριμμάτων εισήλθε και πάλι σε θετική τροχιά έπειτα από αρκετά χρόνια πτωτικής πορείας, καθώς το 2019 κατέληξαν στη μονάδα 600 τόνοι επιπλέον σκουπιδιών σε σχέση με το 2018 (σ.σ. 2016: 95.500 τόνοι, 2017: 91.600 τόνοι, 2018: 89.100 τόνοι και 2019: 89.700 τόνοι).
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον Οκτώβριο του 2019 οπότε η μονάδα ξεκίνησε να δέχεται τα σκουπίδια του Αιγίου, μέχρι και το τέλος του έτους, η ΜΕΑ επεξεργάστηκε επιπλέον 7.200 τόνους, για τους οποίους, αναλογικά, ικανοποιήθηκαν οι παραπάνω δείκτες που αφορούν και τα οικεία απορρίμματα της Δυτ. Μακεδονίας.
Από τις αρχές του 2020 μέχρι σήμερα το Αίγιο έχει στείλει επιπλέον 2.000 τόνους από τους συνολικά 7.800 τόνους που έχει τη δυνατότητα να στείλει ακόμη, ποσότητα που, σύμφωνα με τον τρέχοντα ρυθμό, εκτιμάται ότι θα έχει καλυφθεί μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι.
Υπενθυμίζεται ότι μετά το Αίγιο, «σειρά» παίρνουν τα απορρίμματα της Κέρκυρας, διαδικασία που βρίσκεται όμως ακόμη σε πιο πρώιμο στάδιο. Η λύση για τη μεταφορά των απορριμμάτων της Κέρκυρας στη Μονάδα της Κοζάνης με ορίζοντα το 2022, προτιμήθηκε τους προηγούμενους μήνες για την αντιμετώπιση του οξύτατου προβλήματος που αντιμετωπίζει το νησί των Φαιάκων, ώστε να εξασφαλιστεί ο απαραίτητος χρόνος για τη δημοπράτηση και ανάπτυξη των νέων περιβαλλοντικών υποδομών.
Πηγή: ypodomes.com