Connect with us

ΔΙΕΘΝΗ

Ποια είναι η πρώτη γυναίκα CEO σε αμερικανική τράπεζα

bizness.gr

Published

on

φωτογραφία Αρχείου

Την πρώτη γυναίκα διευθύνουσα σύμβουλο αναμένεται να αποκτήσει σύντομα η αμερικανική τράπεζα Citi, καθώς η Τζέιν Φρέιζερ θα διαδεχτεί τον Μίκαελ Κόρμπατ στη θέση του CEO της Citigroup.

O διευθύνων σύμβουλος της Citi, Μίκαελ Κόρμπατ, ανακοίνωσε ότι μετά από 37 χρόνια στη Citi, συμπεριλαμβανομένων και των οκτώ τελευταίων ετών που κατείχε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, σχεδιάζει να αποχωρήσει από τη Citi και από το ΔΣ, τοn Φεβρουάριο 2021.

Το διοικητικό συμβούλιο επέλεξε την Τζέιν Φρέιζερ, η οποία σήμερα είναι πρόεδρος της Citi και διευθύνουσα σύμβουλος Λιανικής Τραπεζικής, για να τον διαδεχθεί τον Φεβρουάριο.

Είναι η πρώτη γυναίκα που κατακτά τη θέση της διευθύνουσας συμβούλου της Citi.

Το βιογραφικό της πρώτης γυναίκας CEO σε αμερικανική τράπεζα

Η θητεία της στο ΔΣ της Citi ξεκινά αμέσως. Η Τζέιν Φρέιζερ εργάζεται στη Citi εδώ και 16 χρόνια, ενώ από το 2019 κατέχει τη θέση της διευθύνουσας συμβούλου Λιανικής Τραπεζικής.

Στις αρμοδιότητές της περιλαμβάνονται όλες οι μονάδες καταναλωτικής πίστης σε 19 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της καταναλωτικής πίστης, διαχείρισης περιουσίας, πιστωτικών καρτών, στεγαστικών δανείων και οι σχετιζόμενες υπηρεσίες και προϊόντα λειτουργιών και τεχνολογίας.

Πριν από αυτή τη θέση, από το 2015 έως το 2019, ήταν διευθύνουσα σύμβουλος της Citi για την περιοχή της Λατινικής Αμερικής. Από το 2013 έως το 2015, διετέλεσε διευθύνουσα σύμβουλος της καταναλωτικής και εμπορικής τραπεζικής και της στεγαστικής πίστης της Citi στις ΗΠΑ. Από το 2009 έως το 2013, η Jane Fraser διετέλεσε διευθύνουσα σύμβουλος της Citi Private Bank.

Πριν από αυτό, ήταν η παγκόσμια επικεφαλής Στρατηγικής και Συγχωνεύσεων & Εξαγορών για τη Citi, από το 2007 έως το 2009. Ξεκίνησε τη συνεργασία της με τη Citi το 2004, στο τμήμα Corporate and Investment Banking.

Πριν τη Citi, ήταν εταίρος στην McKinsey & Company. Ξεκίνησε την καριέρα της στην Goldman Sachs στο τμήμα συγχωνεύσεων και εξαγορών στο Λονδίνο και στη συνέχεια εργάστηκε για την Asesores Bursátiles στη Μαδρίτη της Ισπανίας.

Η Jane Fraser είναι μέλος του συμβουλίου συμβούλων του πρύτανη στο Harvard Business School, υπηρετεί στο παγκόσμιο συμβουλευτικό συμβούλιο του Στάνφορντ και είναι μέλος του συμβουλίου εξωτερικών σχέσεων. Κατέχει MBA από το Harvard Business School και MA στα οικονομικά από το Cambridge University. Είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά.

Η δήλωση του απερχόμενου CEO

«Έχω συνεργαστεί πολλά χρόνια με την Τζέιν και είμαι υπερήφανος που είναι διάδοχός μου. Με τις ηγετικές της ικανότητες, την εμπειρία και τις αξίες της, είμαι βέβαιος ότι θα είναι μία εξαιρετική διευθύνουσα σύμβουλος της Citi», δήλωσε ο κ.  Κόρμπατ.

Τζέιν Φρέιζερ: «Μαζί με τους συναδέλφους μου θα γράψουμε το επόμενο κεφάλαιο»

Η Τζέιν Φρέιζερ είπε: «Με τιμά η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και ευχαριστώ τον Mike για την καθοδήγηση και υποστήριξή του. Ο τρόπος με τον οποίο η ομάδα μας ενώθηκε κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας δείχνει από τι είναι φτιαγμένη η Citi.

Ο ισολογισμός μας είναι ισχυρός και η δέσμευσή μας να εξυπηρετούμε τους πελάτες μας και την κοινωνία είναι ακόμη ισχυρότερη. Θα κάνω ό,τι μπορώ για να κάνω όλους τους συμμετέχοντες υπερήφανους για την εταιρεία μας, καθώς συνεχίζουμε να χτίζουμε μια καλύτερη τράπεζα και να βελτιώνουμε τις αποδόσεις μας.

Θα επενδύσουμε στις υποδομές, τη διαχείριση κινδύνων και τους ελέγχους για να διασφαλίσουμε ότι λειτουργούμε με ασφάλεια και εξυπηρετούμε τους πελάτες μας με εξαιρετική ποιότητα.

Η Citi είναι ένα καταπληκτικό ίδρυμα με υπερήφανη ιστορία και λαμπρό μέλλον. Είμαι ενθουσιασμένη που μαζί με τους συναδέλφους μου θα γράψουμε το επόμενο κεφάλαιο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΕΘΝΗ

Lufthansa: καθηλώνει και άλλα αεροσκάφη, μειώνει τις θέσεις εργασίας

bizness.gr

Published

on

Αεροσκάφος της Lufthansa
Φωτογραφία αρχείου

Σε περαιτέρω συρρίκνωση της λειτουργίας της προχωρά η αεροπορική εταιρία Lufthansa, η οποία ανακοίνωσε σήμερα την οριστική καθήλωση τουλάχιστον 150 αεροσκαφών που συνδέεται με σημαντική αύξηση των υπό κατάργηση θέσεων εργασίας.

Η γερμανική εταιρία, η οποία τον περασμένο Ιούνιο συμφώνησε με την γερμανική κυβέρνηση σε πακέτο διάσωσης ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ, τόνισε σε ανακοίνωσή της ότι οι προβλέψεις σχετικά με την αεροπορική δραστηριότητα έχουν επιδεινωθεί περαιτέρω κατά τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ ο αριθμός των κρατήσεων μειώνεται διαρκώς μετά το πέρας και της θερινής περιόδου.

Σύμφωνα με την εταιρία, αναμένεται η λειτουργία της κατά το τελευταίο τρίμηνο να περιοριστεί στο 20-30% της περσινής χρονιάς, έναντι του 50% που ήταν η αρχική πρόβλεψη, καθώς τα σημάδια ευρωπαϊκής ανάκαμψης που υπήρχαν στην αρχή του καλοκαιριού εξατμίστηκαν λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις.

Ως αποτέλεσμα, η Lufthansa σχεδιάζει την συρρίκνωση του στόλου της κατά επιπλέον 50 αεροσκάφη από τα 100 που είχε ανακοινώσει, γεγονός το οποίο, όπως εκτιμά, θα έχει ως συνέπεια την απώλεια ακόμη περισσότερων θέσεων εργασίας από τις 22.000 που είχε υπολογίσει, με την ελπίδα ότι η υπαγωγή ικανού αριθμού εργαζομένων σε καθεστώς μερικής απασχόλησης θα αρκούσε προκειμένου να διασώσει μακροπρόθεσμα τις θέσεις.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσουν συζητήσεις με τα συνδικάτα, με την Verdi να επικρίνει ήδη τα σχέδια της εταιρίας.

Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο εξυγίανσης, η Lufthansa πρόκειται να περικόψει το 20% των διευθυντικών θέσεών της εντός του α’ τριμήνου του 2021 και να περιορίσει τις κτιριακές της εγκαταστάσεις στην Γερμανία κατά 30%. Μεταξύ των αεροσκαφών που θα καθηλωθούν βρίσκονται κυρίως Α340-600, αλλά και το εμβληματικό Α380.

Η μετοχή της εταιρίας στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης κατέγραφε νωρίτερα χθες πτώση της τάξης του 9,6%, έναντι πτώσης 4,1% του δείκτη DAX, ενώ οι απώλειες σε ρευστότητα ανέρχονται σε 500 εκατομμύρια ευρώ τον μήνα και πρέπει να περιοριστούν τουλάχιστον κατά 100 εκατομμύρια τους χειμερινούς μήνες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Πυροδότησε κύμα αγορών στα ευρωομόλογα η αβεβαιότητα για την πανδημία στην Ευρώπη

bizness.gr

Published

on

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Φωτογραφία αρχείου

Η νέα έξαρση των κρουσμάτων της πανδημίας του covid-19 σε ολόκληρη την ευρωζώνη πυροδότησε σήμερα έντονο κύμα αγορών σε όλες σχεδόν τις αγορές ευρωομολόγων με αποτέλεσμα οι αποδόσεις τους να υποχωρήσουν.

Το κλίμα αβεβαιότητας που διαμορφώνεται είναι ευνοϊκό για τα κρατικά ομόλογα τα οποία θεωρούνται επένδυση χαμηλού ρίσκου. Ταυτόχρονα το αγοραστικό ενδιαφέρον σε μεγάλο βαθμό τροφοδοτείται από την ίδια την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό τις αγορές ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά μέσω των προγραμμάτων που έχει ανακοινώσει.

Ειδικότερα μέσα από το Έκτακτο Πρόγραμμα Πανδημίας (PEPP) η ΕΚΤ έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα ύψους 10 δισ. ευρώ, όπως προκύπτει από τα δημοσιευμένα στοιχεία από της Τράπεζας.

Η χώρα μας βρίσκεται στην όγδοη θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης με κριτήριο την αξία των ομολόγων που έχει αγοράσει μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος η ΕΚΤ. Προηγούνται στην κατάταξη μεγαλύτερες οικονομίες όπως η Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Αυστρία.

Πάντως η ΕΚΤ σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times ξεκίνησε ήδη την επαναξιολόγηση του συγκεκριμένου προγράμματος (PEPP) προκειμένου να αποφασίσει το κατά πόσο πρέπει να μεταβληθούν κάποιες από τις παραμέτρους του.

Παράλληλα εξετάζεται το ενδεχόμενο η ευελιξία με την οποία υλοποιεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα η ΕΚΤ να μεταφερθεί και άλλα προγράμματα αγοράς ομολόγων, τα οποία βρίσκονταν σε εξέλιξη όταν ξέσπασε η πανδημία.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) παρατηρήθηκε και σήμερα έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον, καθώς καταγράφηκαν συναλλαγές 140 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 68 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,09% (στη διάρκεια της ημέρας υποχώρησε έως το 1,07%) έναντι 0,53% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,62% από 1,57% που έκλεισε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί το ευρώ έναντι του δολαρίου με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 1,1738 δολ. από το επίπεδο των 1,1842 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Mega-deal στις ευρωπαϊκές τηλεπικοινωνίες με ελληνικό ενδιαφέρον – Ποιός εξαγοράζει την Play

bizness.gr

Published

on

Η γαλλική εταιρεία Iliad συμφώνησε να εξαγοράσει την πολωνική τηλεπικοινωνιακή εταιρεία Play έναντι 2,2 δισ. ευρώ, καθώς επεκτείνει την παρουσία της στην Ευρώπη. Η Iliad του Γάλλου δισεκατομμυριούχου, Χαβιέ Νιέλ, πρόσφερε την τιμή των 39 ζλότι ανά μετοχή της Play και έχει δεχτεί δεσμευτικές προσφορές των δύο μετόχων που ελέγχουν την Play – της ελληνικής εταιρείας Olympia Development και της ισλανδικής Novator Partners – γα το πακέτο μετοχών τους 40%, μεταδίδει το Bloomberg. Η προσφορά της Iliad είναι κατά 39% υψηλότερη από την τιμή κλεισίματος της μετοχής της πολωνικής εταιρείας την Παρασκευή.

«Η Iliad έχει υπογράψει δεσμευτική συμφωνία για την εξαγορά ενός πακέτου ελέγχου 40% από τους δύο μεγαλύτερους μετόχους της Play με την ίδια τιμή (δηλαδή 39 ζλότι ανά μετοχή), η οποία θα δώσει στην Iliad την πλειοψηφία των θέσεων στο Συμβούλιο Διευθυντών της Play», ανέφερε η Iliad σε ανακοίνωσή της.

Η συμφωνία, που γίνεται με μετρητά και χρέος, δείχνει τη φιλοδοξία της Niel να επιταχύνει τα σχέδια επέκτασής της μετά τις εξαγορές που έκανε στη από την Ιρλανδία και την Ιταλία. Η Play Communications, που είναι η νεότερη από τις τέσσερις μεγαλύτερες τηλεπικοινωνιακές εταιρείες της Πολωνίας, άρχισε τη λειτουργία της το 2007.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg, η μετοχή της Play δέχτηκε φέτος πλήγμα, εν μέσω ανησυχιών των επενδυτών για την επικείμενη δημοπρασία των δικτύων πέμπτης γενιάς στην Πολωνία. Η εταιρεία βασίζεται πολύ στον εξοπλισμό της Huawei Technologies και θεωρείται ευάλωτη σε μία κλιμακούμενη σύγκρουση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement

Trending