Τις ανοδικές τάσεις της αγοράς ακινήτων, όπως αυτές αποτυπώνονται από την υλοποίηση μεγάλων project στο real estate σε όλη την επικράτεια, επιχειρούν να κεφαλοποιήσουν οι μεγάλες ΑΕΕΑΠ, εκμεταλλευόμενες τις πολύ καλές επενδυτικές προοπτικές του κλάδου.
Καθώς μάλιστα, οι ρυθμοί ανάπτυξης του ελληνικού real estate αναμένονται αλματώδεις, η πλειοψηφία των μεγάλων ή υπό σύσταση Ανώνυμων Εταιρειών Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ) επιχειρούν να τονώσουν τη χρηματοδοτική ή κεφαλαιακή τους ικανότητα, είτε μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ), είτε μέσω έκδοσης ομολόγων.
Αν και εξαιτίας της πανδημίας, τα σχέδια εταιριών που στόχευαν στην άντληση ρευστότητας μέσω των αγορών, μετατέθηκαν χρονικά, το τοπίο φαίνεται να αλλάζει. Η στόχευση υπερδιπλασιασμού των χαρτοφυλακίων με παράλληλη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ανοίγει την «όρεξη» και της διοίκησης του Χρηματιστηρίου να προσελκύσει μεγάλες (σε κεφαλαιοποίηση) εταιρείες , δηλαδή από 300 εκατ. ευρώ και πάνω.
Παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για ένα έτος ορόσημο για τις εταιρείες του κλάδου, καθώς πέραν των Ανώνυμων Εταιρειών Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ) που ήδη διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ), μέσα στο 2022 αναμένεται μια σειρά δημοσίων εγγραφών εταιρειών ακινήτων.
Ποιες εταιρείες «φλερτάρουν» με το Χρηματιστήριο
Η αλήθεια είναι πως το Χρηματιστήριο έχει πάψει να αποτελεί πόλο έλξης στο real estate εδώ και περίπου μια τετραετία. Η τελευταία εισαγωγή μετοχών στο ταμπλό του ΧΑ αφορούσε την Briq Properties ΑΕΕΑΠ, τον Ιούλιο του 2017, ακολουθώντας την εισαγωγή των Intercontinental International ΑΕΕΑΠ τον Αύγουστο του 2016.
Πριν όμως την έλευση της πανδημίας που «πάγωσε» την Κεφαλαιαγορά, αρκετές ΑΕΕΑΠ είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον να προβούν σε δημόσιες εγγραφές. Όπως η Noval Property (θυγατρική του ομίλου Viohalco), η Μπλε Κέδρος της οικογένειας Ευμορφίδη, η Orilina Properties συμφερόντων της Brevan Howard και του Τρύφωνα Νάτση αλλά και η Trade Estates ΑΕΕΑΠ, θυγατρική του ομίλου Fourlis.
Μεγάλα επενδυτικά σχέδια και άντληση κεφαλαίων
Η καταγεγραμμένη τάση ανόδου της αξίας των επενδυτικών χαρτοφυλακίων των μεγάλων ΑΕΕΑΠ, είτε είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο είτε υποψήφιες προς εισαγωγή, επιβεβαιώνεται από την αθροιστική αξία των χαρτοφυλακίων τους, που προσεγγίζει τα 3 δισ. ευρώ.
H Prodea Investments, η μεγαλύτερη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας στη χώρα, προχώρησε στην έκδοση “πράσινου” ομολογιακού δανείου ύψους 300 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2021, προκειμένου να χρηματοδοτήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα για κτίρια βιοκλιματικά με “πράσινα” χαρακτηριστικά αποκλειστικά.
Η Intercontinental International ΑΕΕΑΠ αύξησε την αξία του χαρτοφυλακίου της στα 104,3 εκατ. Ευρώ. Ωστόσο, με την χρηματοδότηση ύψους 40 εκατ. ευρώ που εξασφάλισε μέσω ομολογιακού δανεισμού, κατάφερε να υλοποιήσει τα επενδυτικά της σχέδια, μόνον κατά το ήμισυ.
Σε έκδοση ομολόγου ύψους 100 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα προσφύγει και η Premia Properties. Η εταιρεία έχει ήδη κάνει γνωστά τα σχέδια της, που συμπεριλαμβάνουν επενδύσεις 300 εκατ. ευρώ για την επόμενη τριετία και 1 δισ. ευρώ στην πενταετία, προκειμένου να “πρωταγωνιστήσει” στον εγχώριο real estate.
Ενώ, σχεδόν βέβαιο θεωρείται ότι ο μεγαλύτερος ελληνικός βιομηχανικός όμιλος με έδρα τις Βρυξέλλες, ElvalHalcor, θα ανακοινώσει την έκδοση ομολόγου 150 εκατ. ευρώ από την θυγατρική Noval Property ΑΕΕΑΠ.
H ήδη εισηγμένη στο ΧΑ, BriQ Properties ΑΕΕΑΠ συμφερόντων Θεόδωρου Φέσσα, σχεδιάζει να αντλήσει νέα ρευστότητα για την ολοκλήρωση του επενδυτικού της σχεδίου και την απόκτηση νέων ακινήτων, χωρίς να προσδιορίζει προς το παρόν την πηγή αναζήτησης κεφαλαίων.
Οι νέες είσοδοι ΑΕΕΑΠ στο Χρηματιστήριο
Τον εμπλουτισμό του χαρτοφυλακίου της Trade Estates ΑΕΕΑΠ με ακίνητα συνολικής αξίας άνω των 350 εκατ. ευρώ, δρομολογεί με ταχείς ρυθμούς και ο Όμιλος Fourlis, πριν προχωρήσει στην εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Η Lamda Development σχεδιάζει να εισάγει τις μετοχές της Lamda Malls στο Χρηματιστήριο, κατά το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους. Σύμφωνα με το πλάνο της Lamda Development είναι τα δύο εμπορικά κέντρα που θα αναπτυχθούν στο Ελληνικό, το Vouliagmenis Mall και η Marina Galleria, να προστεθούν στο «καλάθι» των υφιστάμενων Malls του ομίλου, με στόχο την απόσχιση του φορέα και την εισαγωγή της Lamda Malls στο ΧΑ.
Η εισαγωγή των μετοχών μιας εταιρείας real estate στην οργανωμένη αγορά που λειτουργεί στην Ελλάδα γίνεται με το πέρας δύο ετών από τη συστασή της.
- Κατά το χρόνο της εισαγωγής, το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας πρέπει να έχει επενδυθεί σε ποσοστό τουλάχιστον πενήντα τοις εκατό (50%) σε ακίνητη περιουσία.
- Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μπορεί, ύστερα από αίτηση της εταιρίας, να παρατείνει την προθεσμία της παραγράφου 1 για διάστημα που δεν μπορεί να υπερβεί τους είκοσι τέσσερις (24) μήνες από την ημερομηνία λήξης αυτής σε περίπτωση ανωτέρας βίας ή αν κρίνει ότι οι συνθήκες της αγοράς θέτουν σε κίνδυνο την επίτευξη της εισαγωγής των μετοχών της εταιρίας στην οργανωμένη αγορά.
- Εάν η εταιρία δεν έχει επιτύχει την εισαγωγή των μετοχών της σε οργανωμένη αγορά εντός των προθεσμιών, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακαλεί την άδεια λειτουργίας της και η εταιρία τίθεται υπό εκκαθάριση.
- Σε περίπτωση ανάκλησης της άδειας λειτουργίας της ΑΕΕΑΠ ανακαλούνται τα προβλεπόμενα για αυτήν φορολογικά οφέλη, καθώς και οποιεσδήποτε άλλες ευνοϊκές για αυτήν φορολογικές ρυθμίσεις
Το ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών αδειάζει από εταιρείες που βρίσκονταν υπό αναστολή εδώ και πολλά χρόνια, αλλά ταυτόχρονα μειώνεται και ο αριθμός των εισηγμένων.
Πλέον, όσες τελούσαν σε αναστολή διαπραγμάτευσης για μεγάλο χρονικό διάστημα διαγράφονται, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο διαπραγμάτευσης μόνο στα «δυνατά χαρτιά» της αγοράς κεφαλαίου.