Connect with us

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Ρεκόρ κερδοφορίας για την LAMDA Development το 2019

Newsroom

Published

on

Τα εμπορικά κέντρα της Lamda Development, The Mall Athens, Golden Hall και Mediterranean Cosmos παρουσίασαν για έβδομη συνεχόμενη χρονιά αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA) τους. Συγκεκριμένα, το EBITDA του 2019 ανήλθε σε €64,3 εκατ., αυξημένο 8,6% σε σχέση με το 2018.

Tα συνολικά ενοποιημένα λειτουργικά αποτελέσματα (EBITDA) του ομίλου προ αποτιμήσεων και εξόδων έργου Ελληνικού ανήλθαν σε €50,5 εκατ., καταγράφοντας αύξηση 7,9%, ενώ, λαμβάνοντας υπόψη και τις διαφορές από τις αποτιμήσεις των επενδυτικών ακινήτων στην εύλογη αξία τους, το συνολικό EBITDA ανήλθε σε €115,9 εκατ.

Οι βασικοί εμπορικοί δείκτες

Η μέση πληρότητα των εμπορικών κέντρων αγγίζει σταθερά το 100%, ενώ συνέχισε να καταγράφεται έντονο ενδιαφέρον από νέους μισθωτές. Ο συνολικός κύκλος εργασιών των καταστημάτων και η συνολική επισκεψιμότητα των εμπορικών κέντρων παρουσίασαν, σε σύγκριση με το 2018, αύξηση 2,5% και 0,2% αντίστοιχα.

Οι επισκέπτες επιβεβαίωσαν την προτίμηση τους στην υψηλού επιπέδου εμπειρία και το μείγμα καταναλωτικών επιλογών και ψυχαγωγίας που προσφέρουν τα εμπορικά κέντρα μας. Από την πλευρά τους, οι μισθωτές των καταστημάτων στα εμπορικά κέντρα ωφελούνται από την υψηλή και διαρκώς αυξανόμενη επισκεψιμότητα, καθώς και από τη συνεχή υποστήριξη της Εταιρείας μέσω του σχεδιασμού και της υλοποίησης προωθητικών ενεργειών, διαφήμισης και επικοινωνίας.

Τα κτίρια γραφείων συνεισέφεραν στη λειτουργική κερδοφορία του Ομίλου το 2019 κατά €0,2 εκατ.

Το συνολικό ενοποιημένο EBITDA προ αποτιμήσεων των εμπορικών μας ακινήτων και εξόδων έργου Ελληνικού ανήλθε σε €50,5 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση κατά 7,9%. Τα Καθαρά Ενοποιημένα Κέρδη ανήλθαν σε €49,9 εκατ. το 2019, έναντι €42,3 εκατ. το 2018, σημαντικότατη μεταβολή που οφείλεται κυρίως λόγω των βελτιωμένων αποτιμήσεων των επενδυτικών ακινήτων.

Η Καθαρή Αξία Ενεργητικού προ αναβαλλόμενων φόρων (Net Asset Value, NAV) ανήλθε σε €1.155 εκατ. (€6,54 ανά μετοχή) στις 31/12/2019, από €438,9 εκατ. την 31/12/2018.

Η μετοχή της LAMDA Development την 06/04/2020 ανήλθε σε €5,86, παρουσιάζοντας πτώση 28,8% σε σχέση με το κλείσιμο την 31/12/2019. Την ίδια περίοδο, οι δείκτες Large Cap και ο Γενικός δείκτης του ΧΑ σημείωσαν πτώση 37,3% και 36% αντίστοιχα. Η πτώση της τιμής της μετοχής ακολούθησε τις επιπτώσεις της πανδημίας της νόσου COVID-19 στις χρηματιστηριακές αξίες.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι ο δείκτης καθαρού δανεισμού προς την αξία του επενδυτικού χαρτοφυλακίου (Net Loan to Value) ανήλθε στο 37,1%.

Σημαντικά γεγονότα του 2019

H Lamda Development ολοκλήρωσε τον Δεκέμβριο του 2019, με υπερκάλυψη, τη μεγαλύτερη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου («ΑΜΚ») μη τραπεζικού ιδρύματος, που έχει πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία, ύψους €650 εκατ. Στην ΑΜΚ, εκτός των βασικών μετόχων, ιδιαίτερα σημαντική είναι η συμμετοχή της EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης), η οποία απέκτησε μετά την συμμετοχή της στην ΑΜΚ περίπου το 1,8% της Εταιρείας.

Επίσης, ιδιαίτερης σημασίας είναι η συμμετοχή σημαντικών επενδυτών, περιλαμβανομένης και της Aegean Airlines, στρατηγικού πλέον συνεργάτη της Εταιρείας, γεγονός που επιβεβαιώνει πως η επιχειρηματική κοινότητα στηρίζει το έργο του Ελληνικού. Η Lamda Development αποκτά πλέον κεφαλαιοποίηση και καθαρή αξία ενεργητικού άνω του €1 δισ.

Η Εταιρεία είναι έτοιμη να ξεκινήσει την υλοποίηση του έργου του Ελληνικού, με τη διευθέτηση και των τελευταίων εκκρεμών ζητημάτων, όπως, μεταξύ άλλων, η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την αδειοδότηση του Ολοκληρωμένου Τουριστικού Συγκροτήματος-Καζίνο (IRC), που αποτελούν συμβατικές αιρέσεις για την απόκτηση της «Ελληνικό Α.Ε.».

Όσον αφορά τα εμπορικά κέντρα της Εταιρείας, σημαντικό γεγονός αποτέλεσε, τον Δεκέμβριο του 2019, η έναρξη λειτουργίας του μεγαλύτερου τμήματος της επέκτασης του Golden Hall, η οποία αναπτύχθηκε στη δυτική πτέρυγα του κτιρίου του πρώην Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης.

Πρόκειται για μία επένδυση της τάξης των €25 εκατ. Στον νέο χώρο, έκτασης 11.500 τετραγωνικών μέτρων, φιλοξενούνται νέα καταστήματα, εστιατόρια και καφέ, καθώς και μοναδικός χώρος παιδικής αναψυχής και εκπαίδευσης XPLORE, διευρύνοντας περαιτέρω τις προσφερόμενες επιλογές αγορών και διασκέδασης για όλη την οικογένεια.

Στις 23/01/2020, η Eταιρεία συμφώνησε και έχει ήδη αποκτήσει από την εταιρεία D-Marinas B.V. του Ομίλου DOGUS, το υπόλοιπο 50% των μετοχών της εταιρίας LAMDA DOGUS INVESTMENTS S.A., η οποία, σήμερα, κατέχει ποσοστό 83,39% των μετοχών της LAMDA Flisvos Holding Α.Ε., μετόχου κατά 77,23% της εταιρίας LAMDA Flisvos Marina Α.Ε. που διαχειρίζεται τη Mαρίνα Φλοίσβου. Το αντίτιμο για την αγορά των εν λόγω μετοχών ανήλθε σε €12,4 εκατ.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, έχει ανασταλεί η λειτουργία των εμπορικών κέντρων The Mall Athens και Golden Hall στην Αθήνα και Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη από 14/3/2020 και μέχρι νεωτέρας.

Mε αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κ. Οδυσσέας Αθανασίου δήλωσε σχετικά:

«Το 2019 ήταν ένας σημαντικός σταθμός για τη Lamda Development, καθώς η ολοκλήρωση Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) ύψους €650 εκατ., της μεγαλύτερης ΑΜΚ μη τραπεζικού ιδρύματος που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα τα τελευταία 10 έτη, οδήγησε την κεφαλαιοποίηση και την καθαρή αξία ενεργητικού της εταιρείας σε επίπεδα άνω του €1 δισ.. Ταυτόχρονα, η Lamda Development κατέγραψε, για έβδομη συνεχή χρονιά, σημαντική αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας της, καθώς και αύξηση της αποτίμησης των επενδυτικών ακινήτων με ανάλογη αύξηση των καθαρών κερδών και της καθαρής αξίας ενεργητικού (NAV).

Σε ό,τι αφορά στο τρέχον έτος, η πανδημία του COVID-19 έχει δημιουργήσει νέες συνθήκες που επηρεάζουν την παγκόσμια αγορά, την ελληνική οικονομία και αναπόφευκτα τη λειτουργία των εμπορικών κέντρων της εταιρείας. Ωστόσο, το 2020 αποτελεί έτος ορόσημο για τη Lamda Development, καθώς αναμένεται η έναρξη των εργασιών για την υλοποίηση του εμβληματικού έργου του Ελληνικού. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε εντατικά προς αυτή την κατεύθυνση, έχοντας την εμπιστοσύνη και στήριξη των μετόχων μας. Το Ελληνικό είναι ένα έργο πνοής, που σηματοδοτεί την ανάπτυξη και θα δώσει νέα ώθηση στην ελληνική οικονομία».

Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement QS Plan
Advertisement Omikron Kappa Consulting
Advertisement Ergon Tzanidakis
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
Το νέο συγκρότημα "πράσινων" γραφείων της ΔΕΗ στη Λεωφόρο Μεσογείων - Πηγή: ΔΕΗ
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ16 ώρες ago

Μαζί ΔΕΗ – Dimand για το νέο “πράσινο” συγκρότημα γραφείων στη Λεωφόρο Μεσογείων – Πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί

Σκιάθος - Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ19 ώρες ago

Νέο ξενοδοχείο “στα σκαριά” στη Σκιάθο – Σε ποιά περιοχή του νησιού θα γίνει

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ20 ώρες ago

“Στα σκαριά” νέο 5άστερο ξενοδοχείο στη Χερσόνησο μετά το “πράσινο φως” των περιβαλλοντικών όρων – Ποιά εταιρεία επενδύει

Hilton Chania Old Town Resort & Spa - Πηγή: Hilton / Όμιλος Τσιλεδάκη
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ21 ώρες ago

Ο νέος χάρτης των διεθνών ξενοδοχειακών brands στην Ελλάδα – Τα openings και τα projects της επόμενης περιόδου

Apollo Hills - Πηγή: Hines - Henderson Park
RESIDENTIAL21 ώρες ago

Από το Ελληνικό έως τη Βουλιαγμένη: Τα μεγάλα οικιστικά projects που αλλάζουν την Αθηναϊκή Ριβιέρα

Πηγή: Google Maps
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ21 ώρες ago

Νέο ξενοδοχειακό έργο στα “σκαριά” στο Κολωνάκι

Φωτό: Γιώργος Κονταρίνης / Eurokinissi
REAL ESTATE21 ώρες ago

Διορθώνουν οι αυξήσεις τιμών πώλησης ακινήτων στην Ελλάδα το 2026 – Ποιές περιοχές είναι οι πιο οικονομικές για απόκτηση νέας κατοικίας

Ξενία Κοζάνης - Πηγή: ΕΤΑΔ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 ημέρες ago

Προς εξεύρεση επενδυτή για την αξιοποίηση του Ξενία Κοζάνης η ΕΤΑΔ – Ξεκίνησε ο διαγωνισμός για τη μακροχρόνια εκμίσθωση του ακινήτου

Electra Palace Rhodes - Πηγή: Electra Hotels & Resorts
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 ημέρες ago

Προχωρούν οι νέες επενδύσεις ανακαινίσεων στα ξενοδοχεία της Electra Hotels

Πάρος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: EUROKINISSI/PANORAMAPRESS/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 ημέρες ago

“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο στην Πάρο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 612 κλινών στην Ερμιονίδα – Σε ποιά περιοχή δρομολογείται το έργο

Saladi Project - Πηγή: Gnosis Investments
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Και επίσημα Στρατηγική Επένδυση το Saladi Project των 266 εκατ. ευρώ στην Αργολίδα

Apollo Hills - Πηγή: Hines - Henderson Park
RESIDENTIAL1 εβδομάδα ago

Προχωρά η μεγάλη οικιστική επένδυση Apollo Hills της Hines στη Βούλα – Πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί

Τα έργα σε εξέλιξη στον νέο Riviera Tower στο The Ellinikon - Πηγή: Bizness.gr
RESIDENTIAL4 ημέρες ago

Σε φάση επανασχεδιασμού η οικιστική επένδυση της Ten Brinke στο The Ellinikon – Τι αλλάζει με την αποχώρηση της Centric

Πηγή: Elxis – At Home in Greece
REAL ESTATE2 εβδομάδες ago

“Άλμα” 50% στην ζήτηση ακινήτων για εξοχική κατοικία στην Ελλάδα από ΗΠΑ και Καναδά το 2026

Η Riviera Galleria στο The Ellinikon - Πηγή: Lamda Development
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ4 ημέρες ago

Σε διαφορετικές κατασκευαστικές ταχύτητες τα δύο νέα premium malls στο The Ellinikon

Το Μέγαρο Σλήμαν, ιδιοκτησίας ΕΦΚΑ, στην Πανεπιστημίου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

“Πράσινο φως” για το μεγάλο έργο αξιοποίησης του Μεγάρου Σλήμαν – Μελλά στην Πανεπιστημίου – Τι σχεδιάζει η Mitsis Hotels

Το νέο mega εμπορικό ακίνητο της Μασούτης στις 3 Γέφυρες
RESIDENTIAL3 εβδομάδες ago

Από το έργο στις Τρεις Γέφυρες ξεκινά το νέο μοντέλο ανάπτυξης της Μασούτης με μικτές οικιστικές και εμπορικές χρήσεις ακινήτων

Green Haven Melissia - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL7 ημέρες ago

[VIDEO] Πώς προχωρά η μεγάλη οικιστική επένδυση Green Haven στα Μελίσσια

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ7 ημέρες ago

Σε εξέλιξη ο mega διαγωνισμός του Κτηματολογίου για την μίσθωση νέου κτιρίου γραφείων 8.000 τ.μ. στην Αθήνα

Pinēa Living II - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL6 ημέρες ago

[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για την επέκταση της οικιστικής επένδυσης Pinea Living στο Νέο Ηράκλειο

Ilissos Suites - Pafilia / block722
RESIDENTIAL3 εβδομάδες ago

[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η οικιστική επένδυση Ilissos Suites στο Μοσχάτο – Ποιά εταιρεία επένδυσε στο έργο

Voria Project - Πηγή: North Star Entertainment
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για τη μεγάλη τουριστική επένδυση VORIA στο Μαρούσι

Πηγή: Canva
LOGISTICS2 μήνες ago

[VIDEO] Σε λειτουργία το νέο υπερσύγχρονο κέντρο logistics της Skroutz στην Ελευσίνα

Green Haven Melissia - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] Green Haven: προχωρά η μεγάλη οικιστική επένδυση της Ten Brinke στα Μελίσσια

Etolikou 11- Πηγή: MIBS Group
RESIDENTIAL2 μήνες ago

20 οικιστικά έργα στα “σκαριά” για την MIBS – Σε ποιές περιοχές της Αττικής επενδύει

Το οικισιτκό έργο της στην οδό Καραμανλή 5 στην Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] Ξεκίνησε το νέο οικιστικό έργο της Ten Brinke στη Γλυφάδα

Το logistics center BriQ στον Ασπρόπυργο - Πηγή: BriQ Properties
LOGISTICS2 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για την επέκταση της επένδυσης logistics της BriQ στον Ασπρόπυργο

Η Riviera Galleria στο The Ellinikon - Πηγή: Lamda Development
Χωρίς κατηγορία3 μήνες ago

[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα έργα κατασκευής της Riviera Galleria στο Ελληνικό

To logistics hub της INTERIKEA στον Ασπρόπυργο - Πηγή: Ten Brinke
LOGISTICS4 μήνες ago

[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η mega επένδυση logistics για την IKEA στον Ασπρόπυργο

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).
Μ.Η.Τ.
Αριθμός Μ.Η.Τ. 242890