Εγκρίθηκαν τις προηγούμενες ημέρες οι περιβαλλοντικοί όροι από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας για έργο εγκαταστάσεις τηλεθέρμανσης στην Πτολεμαΐδα.
Πιο συγκεκριμένα, το έργο αφορά στη λειτουργία του δικτύου διανομής–μεταφοράς και κατασκευή των απαιτούμενων επεκτάσεων, στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Εορδαίας, στην Π.Ε. Κοζάνης, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Φορέας υλοποίησης και λειτουργίας του έργου είναι η Δημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας (Δ.Ε.ΤΗ.Π.).
Κατόπιν της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων, το έργο αναμένεται να δημοπρατηθεί το συντομότερο δυνατόν, σύμφωνα και με τον σχεδιασμό της ΔΕΤΗΠ. Το νέο έργο αφορά την κατασκευή και εγκατάσταση νέου δικτύου και αγωγών προκειμένου να προστεθεί και η Πτολεμαΐδα V -η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό κατασκευή και σε προχωρημένο στάδιο- ως πηγή θερμότητας πέραν της υφιστάμενης πηγής που είναι ο ΑΗΣ Καρδιάς.
Υπενθυμίζεται ότι η εγκατεστημένη ισχύς της Πτολεμαΐδας V θα ανέλθει στα 660 MWel μικτά (περί τα 615 MWel καθαρής ισχύος), με δυνατότητα παροχής θερμικής ισχύος 140MWth για τηλεθέρμανση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ∆ήµος Πτολεµαΐδας, που αποτελεί μία από τις πλέον κομβικές περιοχές για την ηλεκτροπαραγωγή στην Ελλάδα, εχει εγκαταστήσει ήδη από το 1991-93 -με συγχρηματοδότηση από το Πρόγραμμα “Valoren” και τη ∆ηµοτική Επιχείρηση Τηλεθέρµανσης Πτολεµαΐδας (∆ΕΤΗΠ)- και μετέπειτα θέσει σε λειτουργία από το 1994, το πρώτο σύστηµα τηλεθέρµανσης στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, κατά την πρώτη 25ετία λειτουργίας της τηλεθέρμανσης στην Πτολεμαΐδα, οι επενδύσεις σε υποδομές ανήλθαν σε 55 εκατ. ευρώ, με τις οποίες επιτεύχθηκε η σύνδεση άνω των 3.800 κτιρίων και σχεδόν 15.000 διαμερισμάτων, παρέχοντας φθηνή θέρμανση και ζεστό νερό χρήσης για τους κατοίκους της περιοχής.
Πάντως, σε μία περιοχή όπως η Πτολεμαΐδα που βρίσκεται στο επίκεντρο μεγάλων αλλαγών όπως η δρομολογούμενη απολιγνιτοποίηση, προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των συστημάτων τηλεθέρμανσης που μόνο θετικό πρόσημο έχουν στην ποιότητα ζωής των τοπικών κοινωνιών, είναι σκόπιμο σε μελλοντικό χρόνο να εξεταστεί η συμπαραγωγή με καύσιμο φυσικό αέριο, ειδικά αν ληφθεί υπόψιν και η ύπαρξη σημαντικών ενεργειακών διαδρόμων όπως ο νέος αγωγός TAP (και άλλα υπό ανάπτυξη project εκμεταλλευόμενα άλλες μορφές ενέργειας)- τα οποία θα δώσουν νέες δυνατότητες και εναλλακτικές έναντι της λιγνιτικής παραγωγής στην οποία στηρίζεται προς το παρόν το σύστημα.
Πηγή: ypodomes.com