Εκτεθειμένος στις τραγικές συνέπειες από την πανδημία που προκαλεί ο νέος κορονοϊός Covid-19 παραμένει ο βιοτεχνικός κλάδος, παρά την ανακοίνωση νέων μέτρων από την κυβέρνηση. Την επισήμανση αυτή κάνει ο Πρόεδρος του ΒΕΠ κ. Ανδριανός Μιχάλαρος σε εκτενή επιστολή που απεστάλη προς τους υπουργούς Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη και Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση.
Σε έκτακτη συνεδρίαση της Διοικούσης Επιτροπής του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, η οποία πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, συζητήθηκαν ενδελεχώς τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την Κυβέρνηση, καθώς και από την επιβολή της προσωρινής απαγορεύσεως στη λειτουργία των ιδιωτικών επιχειρήσεων σε όλη την Επικράτεια. Ήδη από τις 16 Μαρτίου, το ΒΕΠ είχε προτείνει με εκτενή επιστολή προς τα αρμόδια Υπουργεία αλλά και με Δελτίο Τύπου προς τα ΜΜΕ δέσμη δέκα προτάσεων για τη θωράκιση των επιχειρήσεων.
«Σήμερα όμως, βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να διαπιστώνουμε ότι όχι μόνο δεν έχουν συμπεριληφθεί ΚΑΔ της μεταποίησης στην αναστολή λειτουργίας αλλά και τα μέτρα τα οποία ανακοινώθηκαν δεν προβλέπουν καμία στήριξη για τις βιοτεχνίες που αναγκάζονται είτε να προχωρήσουν σε προσωρινή παύση εργασιών λόγο των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά με την αναστολή λειτουργίας στο λιανεμπόριο, είτε να παραμείνουν σε λειτουργία χωρίς εργατικά χέρια λόγο των αδειών ειδικού σκοπού – που ορθά εφαρμόσατε – αλλά ακόμα και σε απολύσεις», επισημαίνει ο Πρόεδρος του ΒΕΠ κ. Ανδριανός Μιχάλαρος.
Η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιώς εκφράζει το βαθύτατο προβληματισμό της για τον τρόπο με τον οποίο θα προστατευθεί ο παραγωγικός ιστός της χώρας και πώς θα διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας. Υπογραμμίζει με έμφαση μάλιστα ότι οποιαδήποτε αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου θα θέσει σε κίνδυνο τον οικονομικό κύκλο της Πατρίδας μας, αφού η παραγωγή (που είναι ο σημαντικότερος κύκλος της συγκεκριμένης αλυσίδας) δεν θα μπορεί να διαθέσει προϊόντα, να ανακεφαλαιώσει επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό και συνεπώς θα αδυνατεί να καλύψει λειτουργικά έξοδα, ενοίκια, πάγιες υποχρεώσεις σε ΔΕΚΟ και μισθοδοσίες.
Εξ ονόματος όλων των βιοτεχνιών και των επαγγελματιών μελών του ΒΕΠ, ο κ. Μιχάλαρος καλεί τους υπουργούς κ.κ. Χρήστο Σταϊκούρα, Άδωνι Γεωργιάδη και Γιάννη Βρούτση να προστατευθεί ουσιαστικά και αποτελεσματικά ο παραγωγικός – βιοτεχνικός ιστός της χώρας και να ληφθούν άμεσα μέτρα που θα εξασφαλίσουν βιωσιμότητα στις βιοτεχνίες και τις παραγωγικές επιχειρήσεις συνολικά, αλλά και διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας.
«Ο ιδιωτικός τομέας, η βιοτεχνία και ο τεχνικός κόσμος επωμίστηκαν το βάρος της δεκαετούς κρίσης. Όλος αυτός ο κόσμος αξίζει την προστασία και την προσοχή της Κυβέρνησης και της Αντιπολίτευσης διότι πέρα από κομματισμούς και ιδεολογίες στήριξε και στηρίζει την Ελλάδα σε οποιαδήποτε δύσκολη ανάγκη. Πέρα από τα πολιτικά αφηγήματα για τα «παραγωγικά μοντέλα», υπάρχει και η πραγματική Οικονομία, η οποία κινείται χάρη στις βιοτεχνίες, τους επαγγελματίες και τον τεχνικό κόσμο. Έχει έρθει η στιγμή να τύχει της στήριξης και της εμπιστοσύνης που απαιτείται», σχολιάζει ο Πρόεδρος του ΒΕΠ.
Υπενθυμίζεται ότι το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιώς προτείνει:
- Αναστολή λειτουργίας ΚΑΔ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ λόγο πανδημίας
- Κατάργηση προκαταβολής φόρου.
- Κάλυψη της δαπάνης για τη μισθοδοσία εργαζομένων σε επιχειρήσεις που έκλεισαν ή θα κλείσουν λόγω της γενικότερης κατάστασης που έχει ενσκήψει.
- Επιδότηση μέρους των ασφαλιστικών εισφορών από τις πληγείσες επιχειρήσεις και μετά να κεφαλαιοποιηθούν και να αποπληρωθούν σε 24 άτοκες δόσεις.
- Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών για την περίοδο της κρίσης από τις συνέπειες της πανδημίας.
- Αύξηση της κρατικής συμμετοχής στις παρεχόμενες Άδειες Ειδικού Σκοπού προς τους εργαζομένους.
- Εξασφάλιση ρευστότητας με μορφή κεφαλαίου κίνησης μέσω Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων – με απλοποίηση διαδικασιών.
- Τροποποίηση του Κανόνα Κρατικών Ενισχύσεων “De minimis” (ενισχύσεων ήσσονος σημασίας) από τις 200 στις 500 χιλιάδες ευρώ.
- Αξιοποίηση κονδυλίων από τα Επιχειρησιακά Περιφερειακά Προγράμματα προς όφελος των ΜικροΜεσαίων Επιχειρήσεων.
- Μέτρα αναστολής δόσεων δανείων και παροχή νέων ρυθμίσεων.
- Μείωση δημοτικών τελών.
- Παύση πληρωμής ενοικίου σε επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή ή πληρωμή με μορφή επιδότησης από το Κράτος.