Connect with us

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Δημιουργούνται δύο νέοι μηχανισμοί για την απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης

Newsroom

Published

on

«Μόνο τον τελευταίο χρόνο διοχετεύσαμε στην οικονομία πόρους ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, παρά την έξαρση της πανδημίας και το γενικευμένο lockdown» δήλωσε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος στο πλαίσιο της ομιλίας στο συνέδριο «Ξεπερνώντας την Πανδημία: Ενέργεια, Οικονομία, Επενδύσεις, Υγεία: RESET» που διοργάνωσε το επιχειρηματικό φόρουμ Α-Energy Investments Initiative. Παράλληλα εξήγγειλε τη δημιουργία δύο νέων μηχανισμών για την απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Σκάλκος αναφέρθηκε στην πρόκληση της κυβέρνησης να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των δημόσιων πόρων (εθνικών και κοινοτικών) και των αυξημένων αναγκών της ελληνικής οικονομίας. «Οι πόροι που πρόκειται να εισρεύσουν στη χώρα το επόμενο διάστημα, αν και ιδιαίτερα σημαντικοί σε απόλυτους αριθμούς, είναι, ωστόσο υπο-πολλαπλάσιοι των αναγκών της οικονομίας μας, καθώς το επενδυτικό κενό που προκάλεσε η πολύχρονη οικονομική κρίση αποτιμάται στα 100 δισ. ευρώ», σημείωσε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας.

Πέρα όμως από τις προκλήσεις, ο κ. Σκάλκος αναφέρθηκε και στις επιτυχίες που σημειώθηκαν τον τελευταίο χρόνο, καθώς όπως είπε, από τον προηγούμενο Ιούλιο, και παρά την αναστάτωση που προκάλεσε η περίοδος του γενικευμένου lockdown, οι επιδόσεις του ΕΣΠΑ βελτιώθηκαν σημαντικά.

Ενδεικτικό της προόδου που επετεύχθη τον τελευταίο χρόνο αποτελεί η αύξηση των εντάξεων κατά 5,5 δισ. ευρώ, η αύξηση των συμβάσεων κατά 3,1 δισ. ευρώ, ενώ στην πραγματική οικονομία κατευθύνθηκαν πόροι ύψους 3 δισ. ευρώ. Μάλιστα, στα 3 δισ. της απορρόφησης προστέθηκαν επιπλέον 4 δισ., τα όποια επιστρατεύθηκαν για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, που προκάλεσε ο COVID-19. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως τα 4 αυτά δισεκατομμύρια με την αναμενόμενη μόχλευση δύνανται να εισφέρουν στην ελληνική οικονομία πόρους 7 δισ. ευρώ.

Αναφερόμενος στη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2021-2027, ο γενικός γραμματέας, δήλωσε πως το κείμενο του νέου συμφώνου κατατέθηκε, χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από δύο εβδομάδες και αναμένεται να οριστικοποιηθεί τους επόμενους μήνες.

«Η κατάρτιση του νέου ΕΣΠΑ αποτελεί προϊόν διεξοδικού διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς» τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Δ. Σκάλκος, και συμπλήρωσε πως «το νέο στρατηγικό κείμενο βασίσθηκε στο Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων, τις Ειδικές Συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, καθώς και τις επιμέρους στρατηγικές που διαθέτει η χώρα, πολλές από τις οποίες αποτελούν αιρεσιμότητες για την επόμενη προγραμματική περίοδο».

Αναπόσπαστο κομμάτι της νέας στρατηγικής του ΕΣΠΑ αποτελεί, επίσης, το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), το οποίο αποτελεί ένα λεπτομερειακό χάρτη για την επίτευξη συγκεκριμένων ενεργειακών και κλιματικών στόχων με ορίζοντα υλοποίησης το 2030.

Αναλύοντας τις ενεργειακές επιλογές πολιτικής της χώρας που προβλέπεται να υποστηριχθούν μέσω του επόμενου ΕΣΠΑ, ο κ. Σκάλκος, ξεχώρισε τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων, την προώθηση και βελτίωση της οικιακής αυτονομίας με αξιοποίηση ΑΠΕ, την προώθηση της χρήσης συστημάτων ΑΠΕ για θέρμανση και ψύξη, την υποστήριξη της ενεργειακής μετάβασης των νησιών σε «καθαρές» μορφές ενέργειας, την ενίσχυση διασυνοριακών έργων διασύνδεσης, καθώς και την ανάπτυξη έξυπνων ενεργειακών συστημάτων δικτύου και εξοπλισμού αποθήκευσης σε τοπικό επίπεδο.

Σημαντικά αυξημένη αναμένεται να είναι η χρηματοδότηση για δράσεις που σχετίζονται με τη μετάβαση σε «καθαρές» μορφές ενέργειας, την κυκλική οικονομία, την πρόληψη και διαχείριση κινδύνων και τη γαλάζια ανάπτυξη. Το ποσό που αναμένεται να διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και του Ταμείου Συνοχής στις δράσεις αυτές φτάνει τα 4,8 δισ. ευρώ.

Στους παραπάνω πόρους ο κ. Σκάλκος ανέφερε πως αναμένεται να προστεθούν ακόμη 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ από το νέο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, επιπλέον πόροι από χρηματοδοτικά μέσα όπως το Ηorizon Εurope και το Connecting Europe Facility, το μηχανισμό εγγυήσεων InestEU, εθνικούς πόρους μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο, ήδη, σήμερα χρηματοδοτεί έργα ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα ANFA’s και SMP’s.

Όπως παρατήρησε ο γενικός γραμματέας, οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης φέρνουν στο προσκήνιο την πρόκληση της ωρίμασης επαρκούς αριθμού έργων μέσω των οποίων θα επιτευχθεί η αναγκαία απορρόφηση. Για το σκοπό αυτό σχεδιάζονται δύο νέοι μηχανισμοί. Ο πρώτος είναι το λεγόμενο Project Pipeline, το οποίο θα αποτελέσει μία δεξαμενή έργων στρατηγικής σημασίας και θα συσταθεί με τη συμμετοχή της Προεδρίας της Κυβέρνησης. Ο δεύτερος μηχανισμός, όπως περιέγραψε ο κ. Σκάλκος, θα έχει στόχο την ενίσχυση της προετοιμασίας και την υλοποίηση επενδυτικών έργων υποδομής στρατηγικής προτεραιότητας και θα λειτουργήσει υπό την αιγίδα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Κλείνοντας ο κ. Σκάλκος υπογράμμισε πως για την υλοποίηση του σκοπού αυτού σημαντική αναμένεται να σταθεί και η συνδρομή των έργων ΣΔΙΤ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement Ergon Tzanidakis
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
REAL ESTATE4 ώρες ago

Νέο κοινό ομολογιακό δάνειο 95 εκατ. ευρώ για την Trastor – Τι θα χρηματοδοτήσει

Πάρος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: EUROKINISSI/PANORAMAPRESS/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ7 ώρες ago

Προχωρά έργο για νέο ξενοδοχείο στην Πάρο – Πού θα γίνει

Φωτορεαλιστική απεικόνιση του νέου έργου γραφείων της Hellenic Properties στον Ταύρο - Πηγή: Hellenic Properties
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ8 ώρες ago

“Στα σκαριά” νέα επένδυση γραφείων της Hellenic Properties στον Ταύρο – Ποιό γνωστό ακίνητο θα αξιοποιηθεί

Πρέβεζα, Πάργα - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: EUROKINISSI / ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ8 ώρες ago

Νέα 5άστερη ξενοδοχειακή επένδυση στην Πάργα πήρε το πρώτο “πράσινο φως” – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

ViOS Autograph Psychiko - - Πηγή: ViOS
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ8 ώρες ago

Σε εξέλιξη έργο για νέο κτίριο σύγχρονων γραφείων στο Ψυχικό – Ποιό γνωστό κτίριο στη Λεωφόρο Κηφισίας μεταμορφώνεται

Ακτή Βουλιαγμένης - Πηγή: ΕΤΑΔ
REAL ESTATE19 ώρες ago

Οι 4 διεκδικητές για τη μίσθωση της Ακτής Βουλιαγμένης – Ποιά ηχηρά ονόματα κατέθεσαν προσφορά στο διαγωνισμό της ΕΤΑΔ

Πάρος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: EUROKINISSI/PANORAMAPRESS/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στην Πάρο

Karela Business Park - Πηγή: Prodea
REAL ESTATE1 ημέρα ago

Τι σημαίνουν τα δύο mega deals 1,3 δισ. ευρώ της Prodea – Ποιά ακίνητα πουλά και σε ποιούς 2 κλάδους θα στοχεύσει τις νέες επενδύσεις

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

Που αναζητά επενδυτικές ευκαιρίες για νέα ξενοδοχεία η Sunrise Properties – Στα σκαριά και οικιστικό έργο για τη θυγατρική της Goldair

Cove Residences, The Ellinikon
RESIDENTIAL1 ημέρα ago

The Ellinikon: στην ΤΕΚΑΛ κατασκευαστικό έργο 40 εκατ. ευρώ για τα Cove Residences

Green Haven Melissia - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL2 εβδομάδες ago

Ξεκίνησε η νέα μεγάλη οικιστική επένδυση της Ten Brinke στα Μελίσσια – Πού κατασκευάζεται και τι περιλαμβάνει

Κεφαλονιά - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

Στα “σκαριά” 4 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις στο Ιόνιο – Σε ποια νησιά θα γίνουν

Η ανανεωμένη Στοά Αρσακείου - Πηγή: Legendary Food
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ2 εβδομάδες ago

Προς ολοκλήρωση η μεγάλη εμπορική επένδυση στη Στοά Αρσακείου – Ποιοί χώροι έχουν ήδη ξεκινήσει να λειτουργούν

Sound of the Sea Karpathos, Tapestry Collection by Hilton - Πηγή: Hilton
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα από 3 ξενοδοχειακές αλυσίδες – κολοσσούς – Πού και πότε θα ανοίξουν 34 νέα ξενοδοχεία από Hilton, Wyndham και Fattal

Little Athens Project, Ελληνικό - Πηγή: Lamda Development
REAL ESTATE3 ημέρες ago

The Ellinikon: πώς προχωρούν όλα τα μεγάλα κτιριακά έργα – Πότε ολοκληρώνονται τα κτίρια κατοικιών, τα ξενοδοχεία και τα malls

ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago

Στα “σκαριά” και το δεύτερο κτίριο “πράσινων” γραφείων MOB2 της Hellenic Properties στο Μαρούσι – Προχωρά και το MOB1

Sokio Piraeus, BW Premier Collection - Πηγή: Sokio Hotels
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Ανοίγει νέα ξενοδοχεία σε Αττική και Μύκονο η Best Western – Στόχος ο διπλασιασμός των ξενοδοχείων της στην Ελλάδα έως το 2030

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

“Πράσινο φως” για το έργο για νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στην Αιτωλοακαρνανία – Με ποιές αλλαγές προχωρά η επένδυση

Το ιστορικό βιομηχανικό ακίνητο Τεγόπουλου στη Νέα Φιλαδέλφεια που θα αξιοποιηθεί - Πηγή: The Prosperity Group
RESIDENTIAL2 ημέρες ago

Αλλάζει “χέρια” το ιστορικό βιομηχανικό ακίνητο Τεγόπουλου στη Νέα Φιλαδέλφεια – Ποιά εταιρεία από την Κύπρο θα υλοποιήσει την μεγάλη επένδυση με κατοικίες και μουσείο

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Προχωρά η επένδυση για το νέο ξενοδοχείο των Electra Hotels & Resorts στη Θεσσαλονίκη – Ποιές άλλες επενδύσεις σχεδιάζονται σε Αττική και Ρόδο

Green Haven Melissia - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL1 εβδομάδα ago

[VIDEO] Σε εξέλιξη η νέα μεγάλη οικιστική επένδυση Green Haven στα Μελίσσια

Πηγή: Dimand Real Estate
REAL ESTATE1 εβδομάδα ago

[VIDEO] Παρουσιάστηκε το masterplan για τη μεγάλη επένδυση της Dimand στο ΦΙΞ στη Θεσσαλονίκη – Τι θα περιλαμβάνει

Conrad Athens The Ilisian - Πηγή: Hilton
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Τους πρώτους μήνες του 2026 θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το νέο 5άστερο Conrad Athens The Ilisian

Piraeús Gate - Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] Δείτε πώς θα γίνουν τα νέα “πράσινα” κτίρια κατοικιών και γραφείων στο Piraeus Gate Project

Το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά όταν ολοκληρωθεί - Πηγή: Dimand Real Estate
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ1 μήνα ago

[VIDEO] Προχωρούν από την Dimand τα έργα κατασκευής του νέου Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά

Το νέο Μινιόν, φωταγωγημένο - Πηγή: DIMAND - Φωτογραφίες: ΝΙΚΟΣ ΔΑΝΙΗΛΙΔΗΣ
VIDEOS2 μήνες ago

[VIDEO] Το όραμα της Dimand για τις πόλεις του σήμερα και του αύριο μέσα από 20 εμβληματικά έργα

Τα έργα σε εξέλιξη στον νέο Riviera Tower στο The Ellinikon - Πηγή: Bizness.gr
VIDEOS2 μήνες ago

[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα κτιριακά έργα για τις μεγάλες οικιστικές, εμπορικές και τουριστικές επενδύσεις στο Ελληνικό

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
LOGISTICS2 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρά η mega επένδυση logistics της ΙΚΕΑ στον Ασπρόπυργο

Το νέο κτίριο γραφείων στην Πλατεία Μαβίλη - Πηγή: Ten Brinke
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 μήνες ago

[VIDEO] Δείτε πώς μεταμορφώθηκε παλιό κτίριο γραφείων στην Πλατεία Μαβίλη

Eleusis Project - Πηγή: Karpathios Development
LOGISTICS3 μήνες ago

[VIDEO] Πώς θα γίνει το νέο έργο logistics Eleusis Project στον Ασπρόπυργο – Ποιά εταιρεία επενδύει

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).