Την εκτίμηση ότι η ελληνική ασφαλιστική αγορά θα χάσει φέτος μέχρι και το 10% του όγκου των παραγόμενων ασφαλίστρων, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 6% για την Ευρώπη και 8% παγκοσμίως, διατύπωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Interlife AAΕΓΑ, Γιάννης Βοτσαρίδης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «με προϋπόθεση τον έλεγχο της πανδημίας σε εύλογο χρονικό διάστημα», αναμένεται άμεση και ισχυρή ανάκαμψη της αγοράς, σχήματος «V». Σύμφωνα με τον κ. Βοτσαρίδη, κατ’ αναλογία της πτώσης των εισοδημάτων και της κατανάλωσης, λόγω της πανδημίας, οι ασφαλιστικές εταιρείες επλήγησαν μεν, αλλά όχι σε επίπεδο συναγερμού και οι προοπτικές στο άμεσο μέλλον «είναι έως και αισιόδοξες».
Πώς, όμως, επηρεάστηκε ο κλάδος στην Ελλάδα από την πανδημική κρίση; Όπως επισήμανε ο πρόεδρος της Interlife, «στον κλάδο ζωής, σύμφωνα με τις πρόσφατες ενδείξεις, οι εξαγορές συμβολαίων ήταν ελάχιστες. Στον κλάδο υγείας, η συνεισφορά της ιδιωτικής ασφάλισης ήταν περιορισμένη όσον αφορά τις αποζημιώσεις, καθώς το κόστος της αντιμετώπισης του κορονοϊού επιβάρυνε κυρίως το δημόσιο σύστημα υγείας. Στον κλάδο της περιουσίας κατεγράφησαν ζημίες λόγω διακοπής εργασιών στις εμπορικές ασφαλίσεις, επίσης ζημίες κατεγράφησαν στην παροχή υπηρεσιών, εξαιτίας της ακύρωσης εκδηλώσεων, συνεδρίων, συναυλιών και θεατρικών παραστάσεων», αλλά και λόγω των δυσκολιών σε εστίαση και ακίνητα.
Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι πρόκειται για ζημίες, που στην πλειονότητά τους δεν αποζημιώθηκαν από τις ασφαλιστικές εταιρείες, επειδή οι επιχειρήσεις ήταν ανασφάλιστες, συνεπεία απουσίας ασφαλιστικής συνείδησης. Στον κλάδο των αυτοκινήτων, τέλος, η Covid-19 έφερε μείωση ζημιών και κατ’ επέκταση αποζημιώσεων, καθώς μειώθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων (λόγω των μέτρων περιορισμού της προς αποφυγή της εξάπλωσης της πανδημίας), αλλά ταυτόχρονα οι ασφαλιστικές εταιρείες αντιμετώπισαν συρρίκνωση τζίρου από τη μη ανανέωση συμβολαίων και τη μείωση της παραγωγής νέων ασφαλιστηρίων.
Κατά την ομιλία του στο ανοιχτό μέρος της ετήσιας γενικής συνέλευσης της Interlife, χτες το βράδυ, ο κ. Βοτσαρίδης επισήμανε ότι η ασφαλιστική αγορά διεθνώς είναι έτοιμη να ξεπεράσει την κρίση της Covid-19. Προς τούτο επικαλέστηκε και την τελευταία περιοδική έκθεση “Sigma” της Swiss Re, βάσει της οποίας αυτό είναι εφικτό, αφού θα δούμε μεν μείωση ασφαλίστρων μέσα στο 2020, αλλά το 2021 -και σε παράλληλη τροχιά με την ανάκαμψη της οικονομίας- η παραγωγή θα επανέλθει στα προ κορονοϊού επίπεδα, με τις αναδυόμενες οικονομίες, με πρώτη την Κίνα, να πρωτοστατούν. Μάλιστα, σε ό,τι αφορά την εσωτερική αγορά, ο κ. Βοτσαρίδης επισήμανε ότι για την ασφαλιστική κάλυψη του πληθυσμού εν μέσω πανδημιών, η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) είναι μονόδρομος και πρέπει να ανοίξει διάλογος προς αυτή την κατεύθυνση, με αφετηρία και την ανάλογη κουλτούρα σε χώρες του εξωτερικού.
Oμιλητής στο ανοιχτό μέρος της γενικής συνέλευσης ήταν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η μετεξέλιξη της Θεσσαλονίκης σε πραγματικό πόλο ανάπτυξης για τη χώρα είναι εφικτή και η δυνατότητα για αυτήν υπαρκτή. Όπως είπε η συζήτηση για την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε εθνικό αναπτυξιακό πόλο δίπλα στην Αθήνα πρέπει να ανοίξει ξανά με τρόπο συντεταγμένο, ώστε η πόλη να αναλάβει αυτό τον ρόλο, συνεισφέροντας στην ανάπτυξη του ΑΕΠ και την αλλαγή του παραγωγικού προτύπου για τη χώρα. «Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται να αλλάξει, να μετασχηματιστεί, αξιοποιώντας το αναπτυξιακό momentum που έχει δημιουργηθεί. Δεν είναι κάτι εύκολο, πρόκειται για δύσκολη προσπάθεια και χρειάζονται συμμαχίες», κατέληξε.
Στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης παρουσιάστηκαν τα οικονομικά αποτελέσματα της Ιnterlife για την παρελθούσα χρήση, στη διάρκεια της οποίας η εταιρεία, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, υπερδιπλασίασε τα κέρδη της (+145,35% σε σχέση με το 2018, στα 25,24 εκατ. ευρώ), κατέγραψε αύξηση κατά 8,9% στα Γραμμένα Ασφάλιστρα (68,65 εκατ. ευρώ) και αύξησε το ενεργητικό της κατά 17,44%, (στα 228,60 εκατ.) και τα ίδια κεφάλαια κατά 24,60% (στα 94,12 εκατ. ευρώ).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ