Στο 45% των επιχειρήσεων, το ποσοστό των γυναικών που εργάζονται σε τμήματα ασφάλειας πληροφορικής είναι μικρότερο από αυτό του υπόλοιπου εργατικού δυναμικού της εταιρείας. Ωστόσο, από αυτούς τους οργανισμούς μόνο το 37% προσφέρει θέσεις εργασίας με σκοπό να προσελκύει περισσότερες γυναίκες στον κλάδο της κυβερνοασφάλειας σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των ηγετών της αγοράς ασφάλειας από την 451Research.
Η διαφορετικότητα του εργατικού δυναμικού φέρνει νέα ταλέντα σε έναν οργανισμό, καθώς και βελτιωμένα επιχειρηματικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, οι επιχειρήσεις που επενδύουν στη διαφορετικότητα του εργατικού δυναμικού αποδίδουν 19% υψηλότερα έσοδα από την καινοτομία, σε παγκόσμια κλίμακα. Με αυτόν τον τρόπο, η ιδέα της ισότητας των φύλων γίνεται όχι μόνο ένα ηθικό ζήτημα, αλλά ένας σημαντικός παράγοντας για την επιχειρηματική αποδοτικότητα. Για να βοηθηθούν οι γυναίκες να επιτύχουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες και να εξελιχθούν επαγγελματικά, υπάρχουν πρωτοβουλίες σε διάφορους τομείς, όπως οι τεχνολογίες ή η επιχειρηματικότητα.
Παρά τις πρωτοβουλίες ενίσχυσης της διαφορετικότητας, οι γυναίκες αποτελούν το 39% του εργατικού δυναμικού και κατέχουν μόλις το 25% των διοικητικών θέσεων παγκοσμίως. Η κυβερνοασφάλεια, καθώς και η πληροφορική γενικότερα, μπορεί να θεωρηθούν ως ανδροκρατούμενα πεδία. Αυτή η αντίληψη θα μπορούσε να είναι ένα εμπόδιο για τις γυναίκες που επιθυμούν να εισέλθουν στην τεχνολογική βιομηχανία. Σύμφωνα με την έρευνα που ανάθεσε η Kaspersky στην 451Research “Κυβερνοασφάλεια μέσα από τα μάτια των CISO’s. Προοπτικές για έναν ρόλο”, το 45% των CISOs επιβεβαίωσε ότι οι γυναίκες έχουν ελλιπή εκπροσώπηση στον κλάδο.
Ωστόσο, μόλις το 37% αυτών των οργανισμών έχει, ή πρόκειται να εφαρμόσει οποιαδήποτε επίσημη διαδικασία που να στοχεύει στην προσέλκυση περισσότερων γυναικών στο τμήμα ασφάλειάς τους. Η πιο δημοφιλής προσέγγιση για την προσέλκυση γυναικών είναι η εκπαίδευση εκείνων που έχουν ΙΤ background (80%). Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες δηλώνουν ότι τώρα παρέχουν ή πρόκειται να παράσχουν εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε φοιτήτριες (42%) ή είναι έτοιμοι να εκπαιδεύσουν υποψήφιες με ελάχιστα ή καθόλου προσόντα (40%). Μόνο το 22% προσλαμβάνει γυναίκες υποψήφιες από άλλα τμήματα εντός των οργανισμών τους.
Το υπόλοιπα (63%) δήλωσε ότι αναζητά πλήρως καταρτισμένους ειδικούς, χωρίς να έχει καμία σημασία το φύλο. Ωστόσο, καθώς το 70% των CISOs δυσκολεύεται να βρει εξειδικευμένους ειδικούς ασφαλείας πληροφορικής σε διάφορους τομείς, υπάρχει ένα κάλεσμα για τους CISOs να ψάξουν εναλλακτικούς τρόπους για να γεφυρώσουν το χάσμα.
Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι οι άνδρες κατέχουν περισσότερες ηγετικές θέσεις στον τομέα ασφάλειας της πληροφορικής σε σύγκριση με τις γυναίκες. Μόνο το ένα πέμπτο (23%) των συμμετεχόντων, οι οποίοι απάντησαν στην ερώτηση σχετικά με το φύλο τους, δήλωσαν ότι είναι γυναίκες. Ωστόσο, η ανάληψη του ρόλου υποδηλώνει ότι ο αριθμός των γυναικών που διαδραματίζουν ηγετικό ρόλο στην ασφάλεια αυξάνεται: το 20% των γυναικών που απάντησαν έχουν αναλάβει τη θέση τους ως ηγέτης στην ασφάλεια του τομέα της πληροφορικής τα τελευταία δύο χρόνια, δηλαδή διπλάσιες σε σύγκριση με τον αριθμό των ανδρών (10%) σε αυτόν τον ρόλο.
«Τα ευρήματα αυτής της έρευνας δείχνουν ότι η κατάσταση στη βιομηχανία αλλάζει, αλλά απέχει πολύ από το να είναι ιδανική και εξακολουθούμε να έχουμε έλλειψη ισχυρής εκπροσώπησης των γυναικών. Δεν είναι απλά θέμα εύρεσης της τέλειας αναλογίας ανδρών και γυναικών. Στις διεξοδικές συνεντεύξεις με τους CISOs, πολλοί από αυτούς αναφέρουν ότι δεν έχουν λάβει αρκετά βιογραφικά από γυναίκες. Έτσι, για να αντιμετωπιστεί το χάσμα μεταξύ των φύλων στην κυβερνοασφάλεια, θα πρέπει να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να επιλέξουν αυτόν τον δρόμο σταδιοδρομίας», σχολιάζει Evgeniya Naumova, acting Managing Director για την Ευρώπη, στην Kaspersky.
Η Kaspersky δεσμεύεται να ενθαρρύνει τις γυναίκες στον τομέα της κυβερνοασφάλειας και να αντιμετωπίσει τις προκαταλήψεις φύλου. Μεταξύ των πρωτοβουλιών της, η εταιρεία δημιούργησε μια διαδικτυακή κοινότητα, Γυναίκες στην Κυβερνοασφάλεια, με στόχο την υποστήριξη της ανάπτυξης της σταδιοδρομίας των γυναικών που εισέρχονται στον κλάδο της κυβερνοασφάλειας και εκείνων που ήδη εργάζονται στον τομέα. Η Kaspersky συνεργάζεται με το Girls in Tech για την υποστήριξη του AMPLIFY, ένας διαγωνισμός για χρηματοδότηση startup εταιρειών που έχουν ιδρυθεί από γυναίκες. Η εταιρεία πραγματοποιεί τακτικά CyberStarts εκδηλώσεις στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, με τις οποίες ενδυναμώνει την επόμενη γενιά επαγγελματιών στον κυβερνοχώρο. Ένα από τα βασικά θέματα της εκδήλωσης είναι οι δράσεις για τη μείωση του χάσματος μεταξύ των φύλων στην κυβερνοασφάλεια.