Την έγκριση του Κεντρικού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΚΕΣΠΑ) του ΥΠΕΝ εξασφάλισε χθες η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από βιομάζα της ΔΕΗΑΝ που αναπτύσσεται στο Αμύνταιο. Υπενθυμίζεται ότι το ΚΕΣΠΑ, στην πρώτη συνεδρίασή του, εξέτασε συνολικά 23 θέματα που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα επί πολλούς μήνες εκδίδοντας μάλιστα ομόφωνη θετική γνώμη για τα 22 από αυτά.
Όπως επισημαίνεται και από το ΥΠΕΝ, ο ρόλος του ΚΕΣΠΑ συνίσταται στο να παρέχει γνώμη, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών γνωμοδοτήσεων και δημόσιας διαβούλευσης, στις περιπτώσεις που υπάρχουν παραλείψεις ή εκδίδονται αντικρουόμενες γνωμοδοτήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις έργων και δραστηριοτήτων, ανοίγοντας τον δρόμο για την έκδοση των Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων.
Μεταξύ των έργων που έλαβαν (ή ανανέωσαν) την περιβαλλοντική τους αδειοδότηση συμπεριλαμβάνεται και ένα έργο «πράσινης» ενέργειας, ο Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από καύση βιομάζας, ισχύος 25 MW, στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας (ΛΚΔΜ), του Δήμου Αμυνταίου, ο οποίος θα λειτουργεί ως ανεξάρτητη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της εταιρείας ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. (ΔΕΗΑΝ).
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από βιομάζα στο Αμύνταιο της Φλώρινας από τη ΔΕΗΑΝ εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης της περιοχής.
Μεταξύ άλλων στη φιλοσοφία της νέας μονάδας εντάσσεται και η κινητοποίηση της εγχώριας αγροτικής παραγωγής, σε σημείο που να μην χρειάζεται η εισαγωγή βιομάζας από το εξωτερικό με την προοπτική η εν λόγω στρατηγική να τονώσει την αγροτική οικονομία στη Δυτική Μακεδονία και να δημιουργήσει αναπτυξιακές ευκαιρίες. Η εγκατεστημένη ισχύς της αδειοδοτημένης μονάδας είναι 25 MW για την παροχή ηλεκτρισμού.
Η τηλεθέρμανση
Σημειώνεται ότι παράλληλα προωθείται και το έργο παραγωγής θερμικής ενέργειας -που έχει ενταχθεί ήδη στο ΕΣΠΑ- για την υποστήριξη της τηλεθέρμανσης, με επιπρόσθετη ισχύ 45 MWth. Το εν λόγω έργο μάλιστα είχε προσελκύσει ζωηρό ενδιαφέρον από 15, συνολικά, στρατηγικούς επενδυτές, μεταξύ των οποίων και ισχυρών εγχώριων παικτών.
Μία από τις προκλήσεις που είχε αναδείξει η ΔΕΗΑΝ ήταν εξασφάλιση του απαιτούμενου όγκου βιομάζας εγχώριας παραγωγής, ο οποίος θα πρέπει να κυμαίνεται στους 220 χιλ. τόνους, ετησίως ώστε να υποστηριχθούν οι προδιαγραφές της μονάδας.
Πέραν της μονάδας της ΔΕΗΑΝ, η Δημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης Ευρύτερης Περιοχής Αμυνταίου (ΔΕΤΕΠΑ), αναπτύσσει ένα «δίδυμο» έργο βιομάζας για την υποστήριξη της τηλεθέρμανσης το οποίο συμβασιοποιήθηκε στις 2 Οκτωβρίου 2018 με ανάδοχο την Ηλέκτωρ για την κατασκευή νέας μονάδας θερμικής ισχύος 30 MW και προϋπολογισμό έργου 14,57 εκατ. ευρώ (συμπερ. ΦΠΑ).
Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, η νέα μονάδα με φορέα υλοποίησης τη ΔΕΤΕΠΑ, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2020.
Πηγή: ypodomes.com