Κάθε Μάιο, από το 1956 μέχρι σήμερα, το φιλοτελικό κοινό αναμένει τα γραμματόσημα EUROPA, μια από τις πιο δημοφιλείς ειδικές θεματικές εκδόσεις που εκδίδεται ταυτόχρονα και με κοινή θεματολογία, από τα Ταχυδρομεία 49 ευρωπαϊκών χωρών-μελών της PostEurop.
Η φετινή έκδοση κυκλοφορεί με την κοινή θεματολογία «Ιστορικές Ταχυδρομικές Διαδρομές» και συνοδεύεται, όπως κάθε χρόνο, από ανοικτό on line διαγωνισμό για την ανάδειξη της καλύτερης απόδοσης του θέματος.
Ο φετινός διαγωνισμός, που θα αναδείξει το ομορφότερο γραμματόσημο EUROPA, ξεκινά δυναμικά στις 9 Μαΐου και θα διαρκέσει έως τις 9 Σεπτεμβρίου 2020.
Μπαίνοντας σε αυτό το link http://www.posteurop.org/europa2020 και ψηφίστε το ελληνικό γραμματόσημο που εκπροσωπεί τα Ελληνικά Ταχυδρομεία στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό!
Στην φετινή Σειρά EUROPA, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία επιλέγουν να απεικονίσουν δύο πλοία που συνδέονται με τις θαλάσσιες ταχυδρομικές διαδρομές που αναπτύχθηκαν στην χώρα μας στις αρχές του 19ου αιώνα, ελλείψει οργανωμένων οδικών δικτύων στην ενδοχώρα. Πρόκειται για το τροχήλατο ατμόπλοιο “Πρίγκηψ Μαξιμιλιανός”, το οποίο εκτελούσε το δρομολόγιο μεταξύ Πειραιά, Καλαμακίου, Κύθνου, Σύρου και Τήνου από το 1837 έως το 1840 και το Αυστριακό ατμόπλοιο “Arciduca Lodovico”, που είχε αναλάβει τη σύνδεση της Ελλάδας με το εξωτερικό. Σημειώνεται ότι στον ηλεκτρονικό διαγωνισμό συμμετέχει μόνο το γραμματόσημο «Πριγκηψ Μαξιμιλιανός».
Η χαράκτης γραμματοσήμων και επικεφαλής του καλλιτεχνικού τμήματος της Διεύθυνσης Φιλοτελισμού των ΕΛΤΑ κ. Μυρσίνη Βαρδοπούλου, που έκανε τον σχεδιασμό και την προσαρμογή των γραμματοσήμων, υπογραμμίζει: «Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, με αφορμή την έκδοση EUROPA 2020, αποτυπώνουν δύο από τα πλοία που συνδέθηκαν άρρηκτα με την ιστορική τους διαδρομή. Η έκδοση αυτή τιμά και αναδεικνύει τη συμβολή της ναυτιλίας στα πρώτα βήματα λειτουργίας τους, καθώς και τον καθοριστικό της ρόλο στην προώθηση της ταχυδρομικής επικοινωνίας»
Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία ευχαριστούν ιδιαιτέρως τον ιδρυτή του πρώτου διαδικτυακoύ Mουσείου για τη Nαυτιλία, “Greek Shipping Miracle” (www.greekshippingmiracle.org), κ. Γ. Φουστάνο, για την παραχώρηση φωτογραφικού υλικού που συνέβαλε στη σχεδίαση των φιλοτελικών προϊόντων της παρούσας έκδοσης.