Ο περασμένος Αύγουστος ήταν ένας μήνας-ορόσημο για την Ελλάδα: έπειτα από οκτώ δύσκολα χρόνια η χώρα ολοκλήρωσε επιτυχώς το πρόγραμμα στήριξης. Τώρα είναι η στιγμή να κοιτάξουμε μπροστά. Οι μεταρρυθμίσεις, οι οποίες συνεχίζονται, θέτουν τις βάσεις για βιώσιμη ανάπτυξη. Όμως, για να μπορέσει η χώρα να σταθεί στα πόδια της, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να δώσει προοπτική στους νέους, χρειάζεται επενδύσεις.
Όταν ανέλαβα Επικεφαλής του Γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα τον περασμένο Φεβρουάριο, ένας από τους βασικούς στόχους που εξαρχής έθεσα για τη θητεία μου είναι εγώ και οι συνεργάτες μου να βοηθήσουμε από το μετερίζι μας ώστε η Ελλάδα να αφήσει οριστικά πίσω το κεφάλαιο “κρίση”. Θέλουμε να αναδείξουμε τι έχει κάνει η Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες, τις επενδύσεις που έχουν γίνει στη χώρα με ευρωπαϊκή στήριξη και πώς τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία λειτουργούν ως καταλύτης για την προσέλκυση επενδύσεων, δημόσιων και ιδιωτικών.
Επενδύσεις 100 δισ. από το 1981
Η Ελλάδα μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 1981. Λίγο-πολύ όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν τα Πακέτα Ντελόρ, τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης και τα ΕΣΠΑ. Αυτό που ίσως είναι λιγότερο γνωστό είναι ο όγκος των κονδυλίων αυτών. Τα τελευταία 37 χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επενδύσει στη χώρα πάνω από 100 δισ. ευρώ μέσω επιδοτήσεων από τα περιφερειακά ταμεία και τα ταμεία συνοχής.
Πρόκειται σίγουρα για ένα εντυπωσιακό νούμερο, μεγάλο ποσοστό του ΑΕΠ κάθε χρόνο και κεντρικός μοχλός ανάπτυξης της χώρας κατά τις προηγούμενες δεκαετίες και τώρα.
Τα χρήματα αυτά επενδύθηκαν σε υποδομές όπως το μετρό της Αθήνας, η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου και οι εθνικές οδοί. Ενίσχυσαν μικρές επιχειρήσεις σε κάθε γωνιά της χώρας, βοήθησαν ανέργους να αποκτήσουν νέες δεξιότητες ώστε να ξαναμπούν στην αγορά εργασίας και αποτέλεσαν τη μαγιά με την οποία στήθηκαν νέες επιχειρήσεις. Με λίγα λόγια, τα 100 δισ. επενδύθηκαν στο μέλλον της χώρας.
Πρωταθλήτρια στο Σχέδιο Γιούνκερ
Όμως η ευρωπαϊκή στήριξη με τη μορφή επιδοτήσεων δεν είναι πανάκεια και πρέπει να λειτουργεί συμπληρωματικά ως προς τις ιδιωτικές επενδύσεις. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή δημιούργησε το Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη, ή Σχέδιο Γιούνκερ, όπως είναι γνωστό. Στόχος του είναι η κινητοποίηση 500 δισ. ευρώ “φρέσκων” δημοσίων και ιδιωτικών κυρίως κεφαλαίων για επενδύσεις σε όλη την Ευρώπη μέσω της παροχής στοχευμένων εγγυήσεων.
Τα πλέον πρόσφατα στοιχεία δείχνουν πως η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην αξιοποίηση του Σχεδίου ως προς το μέγεθός της. Πιο συγκεκριμένα, το Σχέδιο Γιούνκερ έχει κινητοποιήσει σχεδόν 11 δισ. ευρώ ιδιωτικών, ως επί το πλείστον, κεφαλαίων για σημαντικές επενδύσεις σε τομείς όπως το γρήγορο Internet, η καθαρή ενέργεια αλλά και σε μικρές επιχειρήσεις οι οποίες έτσι μπόρεσαν να αναπτυχθούν και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.
H επιτυχία του Σχεδίου Γιούνκερ αποδεικνύει πως στην Ελλάδα υπάρχουν οι προϋποθέσεις και η δίψα για νέες επενδύσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να είναι στο πλευρό της χώρας στην προσπάθειά της να ενεργοποιήσει τα επενδυτικά και αναπτυξιακά της αντανακλαστικά.
*Ο Γιώργος Μαρκοπουλιώτης είναι επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα