Connect with us

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Κ. Μαραγκός: Βελτιώνεται το επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα

Newsroom

Published

on

«Η Ελλάδα δέχεται το μεγαλύτερο βάρος έναντι άλλων χωρών ως τόπος άφιξης μεταναστών. Η αλληλεγγύη στην Ευρώπη επιβάλλει χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία που έχουν μεγάλα και δύσκολα, λόγω της θάλασσας, σύνορα, να μην αφήνονται μόνες τους, αλλά να αναζητούνται διαρκώς λύσεις, που θα μοιράσουν δίκαια το βάρος», τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (BND), Δρ. Μπρούνο Καλ μιλώντας στο πρωτοχρονιάτικο δείπνο του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το βράδυ στην Αθήνα και στην οποία παρέστησαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο πρώην υπουργός Χρ. Σπίρτζης και ο πρέσβης της Γερμανίας στην Αθήνα Ερνστ Ράιχελ.

O κ. Καλ σημείωσε επίσης ότι «οι προκλήσεις, που πρέπει να αντιμετωπίσει η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών επηρεάζουν και την οικονομία και τις αποφάσεις στο επιχειρείν. Ο επιχειρηματίας πρέπει καθημερινά να αξιολογεί νέα ρίσκα και να αντιδρά κατάλληλα μπροστά σε κάθε νέα εξέλιξη». Σχολιάζοντας τον ρόλο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών, τόνισε ότι, έχει την υποχρέωση να συλλέγει και να τροφοδοτεί την ομοσπονδιακή κυβέρνηση με όλα τα απαραίτητα στοιχεία, ωστόσο οι αποφάσεις που λαμβάνονται πάνω στο θέμα του μεταναστευτικού στην Ευρώπη, είναι, όπως επισήμανε, θέμα της πολιτικής.

Αισιόδοξα μηνύματα για την οικονομία

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Μαραγκός, τοποθετήθηκε με αισιοδοξία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, δηλώνοντας ότι «η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία αποκαθίστανται, το επενδυτικό περιβάλλον βελτιώνεται κι αυτό αποτυπώνεται στην πορεία των ελληνικών χρεογράφων στις αγορές, όπως και στο γεγονός ότι για το 2020 η κυβέρνηση αναμένει ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ κατά πολύ υψηλότερους του 2%, με ένταση των επενδύσεων, τόνωση της ζήτησης, αλλά και μείωση της ανεργίας».

Αναφέρθηκε επίσης στην ανεργία που, όπως είπε, μειώνεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς, κλείνοντας τον Οκτώβριο του 2019 στο 16,6% από 18,5% τον αντίστοιχο μήνα του 2018, στάθηκε στο ζήτημα της νεανικής ανεργίας που παραμένει ένα σοβαρό θέμα για τον τομέα της απασχόλησης, επισήμανε την αύξηση των εξαγωγών κατά 4,4% στο 11μηνο του 2019, όπως και τον δείκτη οικονομικού κλίματος του ΙΟΒΕ, που ήδη φθάνει στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 12ετίας.

Σημείωσε ωστόσο, και ζητήματα όπως οι αργοί χρόνοι απόδοσης της δικαιοσύνης και τα γραφειοκρατικά εμπόδια τα οποία θα πρέπει, όπως υπογράμμισε, να περιοριστούν σε μεγαλύτερο βαθμό, ενώ τόνισε ως ιδιαιτέρως σημαντικά θέματα για τις επιχειρήσεις τη μείωση της φορολογίας, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω πάταξης της φοροδιαφυγής, καθώς και τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων.

Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του και στα κόκκινα δάνεια, για τα οποία σημείωσε ότι «η προώθηση του σχεδίου Ηρακλής σίγουρα δίνει μια πρώτη διέξοδο, όμως το τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να κινηθεί ταχύτατα, ώστε να μειώσει περαιτέρω τις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις και να απελευθερώσει τις εργασίες του, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη ρευστότητα στις επιχειρήσεις».

Σχολιάζοντας γενικότερα, τα όσα πρέπει να γίνουν ώστε η Ελλάδα να ενισχύσει τη θέση της ως επενδυτικός προορισμός, τόνισε ότι «η χώρα θα πρέπει να δουλέψει σκληρά και μεθοδικά. Δεν αρκεί για την επίτευξη του στόχου αυτού η πρόθεση και η αποφασιστικότητα της ανώτερης πυραμίδας της διοίκησης. Θα πρέπει να υπάρξει διάχυση ανάλογης διάθεσης και κουλτούρας μέχρι και τα κατώτερα στρώματα. Να αποδεχτεί δηλαδή, κάθε τμήμα του κράτους, ότι οφείλει να λειτουργεί ως ‘ιμάντας’ ανάπτυξης και προσέλκυσης επενδύσεων κι όχι ως αρνητής τους. Σε αυτό το σκηνικό καλούμαστε όλοι να κινηθούμε με γοργά βήματα, καθένας από τη θέση ευθύνης του. Πολιτεία, θεσμικοί παράγοντες και επιχειρήσεις έχουν χρέος να θέσουν το πλαίσιο για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανασυγκρότησης της οικονομίας, που θα βασίζεται σε δύο πυλώνες: Στην ένταση της εξωστρέφειας και στην αύξηση των ελληνικών και ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Μαραγκός.

Τέλος, ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του προέδρου του επιμελητηρίου στην καινοτομία. Ειδικότερα, επισήμανε την πραγματοποίηση του πρώτου Ελληνογερμανικού Φόρουμ Καινοτομίας, που διοργάνωσε πέρυσι το επιμελητήριο από κοινού με τη γερμανική πρεσβεία και που μέσω αυτού, ένας σημαντικός αριθμός ελληνικών επιχειρήσεων είχε την ευκαιρία να γνωρίσει την εφαρμογή προηγμένων τεχνολογιών από γερμανικές εταιρίες, όπως και τον ρόλο της καινοτομίας στην προσπάθεια του επιχειρηματία να διαφοροποιηθεί του ανταγωνισμού του.

Στο πλαίσιο αυτό, εξάλλου, όπως είπε ο κ. Μαραγκός, θα διοργανωθεί στις 9 Μαρτίου στο Βερολίνο, σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Γερμανικών Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων το «Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ – Όραμα και ευκαιρίες επενδύσεων στην πράσινη οικονομία», που συμφώνησε πέρυσι ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και το οποίο στοχεύει στην τόνωση των ελληνογερμανικων οικονομικών σχέσεων, την προσέλκυση επενδύσεων από τη Γερμανία και στη δημιουργία joint ventures μεταξύ γερμανικών και ελληνικών επιχειρήσεων.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου αναφέρθηκε επίσης στην ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων για την περαιτέρω στήριξη και ενδυνάμωση των ελληνογερμανικών σχέσεων, που συζήτησε πρόσφατα κι ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης στο Βερολίνο, με τον υπουργό του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας, Πέτερ Αλτμάιερ.

Οι στόχοι του Επιμελητηρίου για το 2020

Ο γενικός διευθυντής και μέλος ΔΣ του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Δρ. Αθανάσιος Κελέμης, στο χαιρετισμό του τόνισε ότι κεντρικός στόχος του Επιμελητηρίου και φέτος, θα είναι η ανάδειξη, με πρωτοβουλίες και δράσεις, του “οδικού χάρτη”, που θα φέρει πιο κοντά στη γερμανική αγορά, ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες δίνουν έμφαση στην εξωστρέφεια και, ταυτόχρονα, θα στρέψει το ενδιαφέρον Γερμανών επενδυτών στην Ελληνική αγορά.

Όπως είπε, οι γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα έχουν ήδη αυξηθεί στα 4,2 δισ. ευρώ, υποστηριζόμενες συνολικά από 121 γερμανικές και ελληνογερμανικές επιχειρήσεις, που απασχολούν 29.000 εργαζόμενους και πραγματοποιούν ετήσιο τζίρο της τάξης των 8,3 δισ. ευρώ, ή περίπου 3% του ΑΕΠ της Ελλάδας.

Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο κατά την περυσινή χρονιά, στάθηκε στις 800 επιχειρήσεις που δήλωσαν «παρών» σε διεθνείς εκθέσεις γερμανικών εκθεσιακών οργανισμών, για τις οποίες αντιπρόσωπος στην Ελλάδα και Κύπρο είναι το Επιμελητήριο, καταλαμβάνοντας συνολική εκθεσιακή επιφάνεια περίπου 18.000 τ.μ., στις 40 εκδηλώσεις του επιμελητηρίου, καθώς και στις επιχειρηματικές αποστολές που υποστήριξε στο εξωτερικό, με στόχο την προώθηση ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών και την προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος για αναπτυξιακά έργα στην Ελλάδα.

Ιδιαίτερα ήταν τα σχόλια του κ. Κελέμη και για τη φετινή ΔΕΘ, όπου η Γερμανία είναι η τιμώμενη χώρα. Όπως ο ίδιος υπογράμμισε, το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο θα έχει παρουσία στο εθνικό περίπτερο της Γερμανίας. «Σχεδιάζουμε για τους εκθέτες μας -ιδιαίτερα για τα μέλη μας – να διοργανώσουμε ένα πλούσιο φάσμα εκδηλώσεων, αναδεικνύοντας το δυναμικό για διμερείς συνεργασίες σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας, όπως για παράδειγμα η ψηφιοποίηση, η 4η βιομηχανική επανάσταση, η ενέργεια και το περιιβάλλον, η καινοτομία και τα start-ups», πρόσθεσε ο κ. Κελέμης.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisement

Δέλτα Τεχνική

Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement The Green Office
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
Τα έργα στο Μινιόν - Φωτό: POOL / ΝΙΚΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ / EUROKINISSI
REAL ESTATE2 ημέρες ago

Ισχυρή λειτουργική επίδοση για την Dimand το 2023 – Πόσο αυξήθηκε το χαρτοφυλάκιο ακινήτων

Karela Business Park - Πηγή: Prodea
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 ημέρες ago

Νέα εποχή για το μεγαλύτερο συγκρότημα γραφείων της Prodea – Σε ποιά εταιρεία μισθώθηκε

Πηγή: Noval Property
REAL ESTATE3 ημέρες ago

Στο Μαρούσι το κτίριο γραφείων με το χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα στην Ελλάδα – Η στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης της Noval Property

Το "δαχτυλίδι" της Αττικής Οδού στο Μαρούσι - Πηγή: Αντώνης Νικολόπουλος / Eurokinissi
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ4 ημέρες ago

Υπεγράφη η σύμβαση για το μεγάλο έργο real estate του ΤΕΕ στο Μαρούσι – Ο ρόλος ΤΕΡΝΑ και DIMAND

Το ξενοδοχείο Lighthouse Athens της Brown Hotels στην Ομόνοια - Πηγή: Brown Hotels
SPECIAL EDITIONS4 ημέρες ago

Η ομάδα της Brown Hotels μεγαλώνει και ισχυροποιείται με προσθήκη νέων στελεχών

Τα Μεσόγεια από ψηλά - Design by Canva Pro
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ5 ημέρες ago

Οι 2+1 επενδύσεις real estate στα Σπάτα που αλλάζουν τα δεδομένα στα Μεσόγεια

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ5 ημέρες ago

Σε δημόσια διαβούλευση νέα επένδυση για ξενοδοχείο στην Επίδαυρο

Πηγή: ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΜΠΑΛΩΜΑΤΙΝΗ/EUROKINISSI
REAL ESTATE6 ημέρες ago

Ποιές είναι οι νέες τάσεις στα εμπορικά ακίνητα στην “καρδιά” της Αθήνας – Ποιά μετατρέπονται σε ξενοδοχεία

Οι πολυτελείς κατοικίες της Orilina Properties στο Ελληνικό - Πηγή: Orilina Properties
REAL ESTATE6 ημέρες ago

Ξεπέρασε τα 130 εκατ. το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Orilina Properties – Σε ποιά projects εστιάζει

Κατοικία - Designed by Canva Pro
REAL ESTATE6 ημέρες ago

KPMG: οι επενδύσεις σε ακίνητα & ξενοδοχεία στην Ελλάδα θα συνεχιστούν – Σημαντική ζήτηση για νέα ποιοτικά ακίνητα

Piraeus Tower (Σεπτέμβριοσ 2023) - Φωτό: Άρτεμις Σκουλίκα / Ypodomes.com
RESIDENTIAL1 εβδομάδα ago

Ουρανοξύστες στην Αθήνα: ολοκληρώνεται ο Piraeus Tower, ξεκινά η ανέγερση του Riviera Tower

Τα Μεσόγεια από ψηλά - Design by Canva Pro
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ5 ημέρες ago

Οι 2+1 επενδύσεις real estate στα Σπάτα που αλλάζουν τα δεδομένα στα Μεσόγεια

Το "δαχτυλίδι" της Αττικής Οδού στο Μαρούσι - Πηγή: Αντώνης Νικολόπουλος / Eurokinissi
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ4 ημέρες ago

Υπεγράφη η σύμβαση για το μεγάλο έργο real estate του ΤΕΕ στο Μαρούσι – Ο ρόλος ΤΕΡΝΑ και DIMAND

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Σε διαβούλευση νέα τουριστική επένδυση με ξενοδοχείο στην Ηλεία

Cambas Project - Πηγή: REDS
VIDEOS2 εβδομάδες ago

[VIDEO] Cambas Park: δείτε το ακίνητο που θα γίνει η μεγάλη επένδυση της REDS

Το νέο κτίριο γραφείων στην Πλατεία Μαβίλη - Πηγή: Ten Brinke
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago

[ΦΩΤΟ] Στα σκαριά νέα επένδυση γραφείων στην Πλατεία Μαβίλη

Glyfada Riviera Hotel - Πηγή: SWOT Hospitality
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Νέα εποχή για το 5άστερο ξενοδοχείο Glyfada Riviera Hotel

Radisson RED Mitropoleos Square Athens - Πηγή: Radisson Hotel Group
SPECIAL EDITIONS2 εβδομάδες ago

Με συνεργασία κορυφής ανοίγει τέλος του 2024 το νέο Radisson RED Mitropoleos Square Athens

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Οι δύο μεγάλες ξενοδοχειακές εξαγορές στην Κρήτη το 2023 – Ποιά ξενοδοχεία άλλαξαν χέρια

Ο CEO της Trade Estates, Δημήτρης Παπούλης - Πηγή: Trade Estates
REAL ESTATE1 εβδομάδα ago

Στο μετοχικό κεφάλαιο της Trade Estates εισήλθε το Latsco Family Office λίγο πριν το Χρηματιστήριο

Piraeus Tower - Πηγή φωτό: Dimand Real Estate
VIDEOS3 εβδομάδες ago

[VIDEO] Piraeus Tower: oλοκληρώνεται η πρόσοψη του Πύργου του Πειραιά

Μακέτες από τη μεταμόρφωση του Μινιόν στην Πατησίων - Πηγή: Dimand
RESIDENTIAL4 εβδομάδες ago

[VIDEO] Πώς προχωρούν τα έργα στο Μινιόν στην Πατησίων

Η νέα μεγάλη τουριστική επένδυση με 5άστερο ξενοδοχείο στα Αστέρια της Γλυφάδας
VIDEOS1 μήνα ago

[VIDEO] Δείτε το ολοκληρωμένο πλέον 5άστερο One&Only Aesthesis στη Γλυφάδα

Το νέο κτίριο logistics που κατασκευάζει η Ten Brinke στη Μαγούλα - Πηγή: Ten Brinke
LOGISTICS1 μήνα ago

[VIDEO] Ξεκίνησε τη νέα επένδυση logistics στη Δυτική Αττική η Ten Brinke

Η νέα οικιστική επένδυση της Ten Brinke στην οδό Κωνσταντινουπόλεως στη Γλυφάδα - Πηγή: Τen Brinke
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] Συνεχίζει τις οικιστικές επενδύσεις στη Γλυφάδα η Ten Brinke – Σε ποιό νέο ακίνητο επενδύει

Η επένδυση της Ten Brinke στο ακίνητο επί των οδών Λ. Βουλιαγμένης και Βενεζουέλας στη Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] Προς ολοκλήρωση το εμπορικό κτίριο στη νέα μεικτή επένδυση στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης

Η οικιστική επένδυση της Ten Brinke στη Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] Προχωρά η νέα οικιστική επένδυση της Ten Brinke στη Γλυφάδα – Δείτε πού βρίσκεται

Piraeus Tower - Πηγή φωτό: Dimand Real Estate
VIDEOS3 μήνες ago

[VIDEO] Δείτε από ψηλά τη μεταμόρφωση του Πύργου του Πειραιά σε Piraeus Tower

Οικιστικό συγκρότημα της Ten Brinke στη Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL3 μήνες ago

[VIDEO] Ολοκληρώθηκε οικιστική επένδυση της Ten Brinke στη Γλυφάδα

Piraeus Tower - Πηγή φωτό: Dimand Real Estate
VIDEOS3 μήνες ago

[VIDEO] Δείτε τη μεταμόρφωση του Πύργου του Πειραιά σε Piraeus Tower – Σχεδόν έτοιμη η νέα πρόσοψη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ