Προς ενίσχυση οδεύουν οι υποδομές διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατόπιν της Πρόσκλησης που εκδόθηκε για την ένταξη νέων, συμπληρωματικών έργων με χρηματοδότηση από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ. Δυνητικός δικαιούχος είναι ο Περιφερειακός Σύνδεσμος ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας ενώ η περίοδος υποβολής ξεκινά από σήμερα 24/2/2020 με προθεσμία τις 30/6/2020.
Η πρόσκληση με τίτλο «Ολοκλήρωση και συμπλήρωση υποδομών ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων», εμπίπτει στον άξονα προτεραιότητας «Διατήρησης και προστασία του Περιβάλλοντος – Προαγωγή της αποδοτικής χρήσης των πόρων» και έχει ως επενδυτική προτεραιότητα τις επενδύσεις στον τομέα των αποβλήτων, ώστε να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του περιβαλλοντικού κεκτημένου της Ένωσης και να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες που έχουν προσδιορισθεί από τα κράτη-μέλη για επενδύσεις που υπερβαίνουν τις συγκεκριμένες απαιτήσεις.
Σύμφωνα με το περιεχόμενο της πρόσκλησης, ο ειδικός στόχος είναι η βελτίωση της αποτελεσματικότητας της ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων, με βάση τους επικαιροποιημένους ΠΕΣΔΑ καθώς και η διασφάλιση της αυτάρκειας σε δίκτυα υποδομών ανάκτησης και διάθεσης.
Η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη που διατίθεται για την ένταξη των πράξεων, ανέρχεται σε 21 εκατ. ευρώ και αφορά δράση για την ολοκλήρωση και συμπλήρωση υποδομών ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων.
Η εν λόγω δράση που δρομολογείται μέσω της Πρόσκλησης αποσκοπεί στο να καταστεί εφικτή η επέκταση και η δημιουργία νέων υποδομών διάθεσης αστικών αποβλήτων και οι οποίες πρέπει να προχωρήσουν λόγω υψηλού βαθμού ωριμότητας και σκοπιμότητας, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες νόμιμης διάθεσης υπολειμμάτων στις εξυπηρετούμενες περιοχές, υπό την προϋπόθεση της ένταξής τους στον αναθεωρημένο ΠΕΣΔΑ. Στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης χρηματοδοτούνται επεκτάσεις υφιστάμενων ΧΥΤ και εξοπλισμοί υφιστάμενων ΣΜΑ.
Η κινητικότητα πάντως στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, πέραν των εντάξεων νέων περιβαλλοντικών έργων είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική εφόσον μετά την ολοκλήρωση της νέας μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων στις Σέρρες, η οποία εισήλθε σε λειτουργία το περασμένο καλοκαίρι, ακολούθησαν δύο ακόμη μεγάλα βήματα που ήταν η έγκριση της Διυπουργικής για την ανάπτυξη της Μονάδας Δυτ. Θεσσαλονίκης ως ΣΔΙΤ στο τέλος του 2019 και στις αρχές του 2020 το «πράσινο φως» για τους περιβαλλοντικούς όρους και για την έτερη μονάδα που θα εξυπηρετεί το μητροπολιτικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, τη ΜΕΑ Ανατ. Θεσσαλονίκης.
Πηγή: ypodomes.com