Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία που διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου, η Eπίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων, Δεξιοτήτων και Κινητικότητας Εργατικού Δυναμικού κ. Μαριάν Τίσεν, δήλωσε:
«Πέρυσι, δήλωσα ότι επιθυμία μου ήταν να γίνει το 2018 έτος υλοποίησης της ευρωπαϊκής πράξης για την προσβασιμότητα. Νιώθω μεγάλη ικανοποίηση που η επιθυμία μου έγινε πραγματικότητα, καθώς πριν από λίγες εβδομάδες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία, η οποία πρόκειται να οριστικοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες.
Η συμφωνία θα βελτιώσει τη ζωή περισσότερων από 80 εκατομμύρια Ευρωπαίων με αναπηρία. Σύντομα, θα έχουν στη διάθεσή τους πιο προσβάσιμα προϊόντα και υπηρεσίες, όπως τηλέφωνα, υπολογιστές, ηλεκτρονικά βιβλία και ηλεκτρονικό εμπόριο. Το γεγονός αυτό θα καταστήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση τη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου για προσβάσιμα προϊόντα και υπηρεσίες, αποτελεί δε απτό αποτέλεσμα της ευρωπαϊκής στρατηγικής για τα άτομα με αναπηρία 2010-2020, η οποία αποσκοπεί να δημιουργήσει μια Ευρώπη χωρίς φραγμούς για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες.
Στη διάρκεια του 2018 σημειώσαμε πρόοδο όσον αφορά την εφαρμογή της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες. Πέρα από τη συμφωνία για την ευρωπαϊκή πράξη για την προσβασιμότητα, όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ αποτελούν πλέον μέρη της σύμβασης.
Είναι αποφασισμένη να συνεχίσω να εργάζομαι στον δρόμο που χαράξαμε, προς μια πιο συμπεριληπτική κοινωνία. Βήμα βήμα, δίνουμε σάρκα και οστά στον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, χτίζουμε μια δικαιότερη και πιο κοινωνική Ευρώπη για τον καθένα.»
Ιστορικό
Περισσότερα από 80 εκατομμύρια άτομα στην ΕΕ υποφέρουν από κάποια αναπηρία σε κάποιον βαθμό. Η προσβασιμότητα προϊόντων και υπηρεσιών αποτελεί προϋπόθεση για την ισότιμη συμμετοχή τους και τον ενεργό τους ρόλο στην κοινωνία. Συμβάλλει επίσης στη διασφάλιση έξυπνης, βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης.
Το 2011, η ΕΕ επικύρωσε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες (UNCRPD). Η σύμβαση αντιμετωπίζει την αναπηρία ως ζήτημα ανθρώπινων δικαιωμάτων -και όχι από ιατρική ή φιλανθρωπική σκοπιά. Καλύπτει τα ατομικά, πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα, καθώς και ένα ευρύ φάσμα τομέων πολιτικής: από τη δικαιοσύνη ως τις μεταφορές, από την απασχόληση ως την τεχνολογία πληροφοριών και ούτω καθεξής. Η Σύμβαση έχει υπογραφεί και επικυρωθεί από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.
Σε επίπεδο ΕΕ έχουν ληφθεί μέτρα με την πρόταση για την ευρωπαϊκή πράξη για την προσβασιμότητα. Η συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνία και στην οικονομία μας αποτελεί επίσης βασική αρχή του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων.
Η ετήσια διάσκεψη για την ευρωπαϊκή ημέρα ατόμων με αναπηρία θα πραγματοποιηθεί στις 3 και 4 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, συμπίπτει δε με την ετήσια απονομή του Βραβείου Προσβάσιμης Πόλης, με το οποίο αναγνωρίζονται οι προσπάθειες που κατέβαλαν πόλεις για να γίνουν πιο προσβάσιμες για τους πολίτες τους.