Σύμφωνα με τη φετινή έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για την αναπτυξιακή συνεργασία της ΕΕ, υπάρχει ευρεία σύγκλιση απόψεων των Ευρωπαίων πολιτών όσον αφορά τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας και ανάπτυξης. Για σχεδόν 9 στους 10 πολίτες της ΕΕ, η αναπτυξιακή συνεργασία έχει σημασία για τη στήριξη των ανθρώπων σε αναπτυσσόμενες χώρες, γεγονός που επιβεβαιώνει την τάση που παρατηρείται τα τελευταία έτη και καθιστά την αναπτυξιακή συνεργασία μια από τις πιο δημοφιλείς πολιτικές της ΕΕ.
Ο Επίτροπος Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης κ. Νέβεν Μίμιτσα δήλωσε σχετικά:
«Χαίρομαι ιδιαίτερα που διαπιστώνω ότι οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να στηρίζουν ένθερμα την αναπτυξιακή πολιτική της Ένωσης και συμφωνούν με τις βασικές προτεραιότητες για την υλοποίηση των οποίων εργάζομαι τα τελευταία έτη: η σύσφιξη των εταιρικών σχέσεων, για παράδειγμα, με την Αφρική, η ενίσχυση των προσπαθειών μας για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, και η προσέλκυση περισσότερων ιδιωτικών επενδύσεων. Πρόκειται για μια στέρεη βάση που επιτρέπει στην Ένωση να διατηρήσει τον ηγετικό της ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο και να αντιμετωπίσει τις μείζονες προκλήσεις που εκκρεμούν».
Τρεις στους τέσσερις Ευρωπαίους συμφωνούν ότι η ΕΕ θα πρέπει να συσφίξει την εταιρική της σχέση με την Αφρική και να αυξήσει τις χρηματοδοτικές επενδύσεις, ώστε να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης και να εξασφαλιστεί βιώσιμη ανάπτυξη και στις δύο ηπείρους. Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι πολίτες επικροτούν τις προσπάθειες που καταβάλλει η ΕΕ για να τονώσει τις ιδιωτικές επενδύσεις στην αναπτυξιακή συνεργασία. Τρεις στους τέσσερις Ευρωπαίους θεωρούν ότι ο ιδιωτικός τομέας διαδραματίζει σημαντικότερο ρόλο στη διεθνή ανάπτυξη.
Οι Ευρωπαίοι πολίτες στηρίζουν τις εργασίες που αποσκοπούν στην υλοποίηση του κοινού παγκόσμιου προγράμματος ανάπτυξης στο πλαίσιο των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Ερωτώμενοι για τις κυριότερες προκλήσεις της ανάπτυξης, οι πολίτες ανέφεραν ορισμένους βασικούς Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης με την ακόλουθη σειρά προτεραιότητας: εκπαίδευση, ειρήνη και ασφάλεια, νερό και αποχέτευση, υγεία, επισιτιστική ασφάλεια και γεωργία, οικονομική ανάπτυξη και απασχόληση, και ανθρώπινα δικαιώματα.
Για περισσότερους από 7 στους 10 πολίτες της ΕΕ, η χρηματοδοτική συνδρομή είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης της παράτυπης μετανάστευσης, και για ένα εξίσου σημαντικό ποσοστό, η παροχή χρηματοδοτικής συνδρομής σε αναπτυσσόμενες χώρες συμβάλλει στη μείωση των ανισοτήτων στις χώρες αυτές. Ο ίδιος αριθμός Ευρωπαίων είναι της άποψης ότι η παροχή χρηματοδοτικής συνδρομής σε αναπτυσσόμενες χώρες είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος ενίσχυσης της παγκόσμιας επιρροής της ΕΕ.