Ο κλάδος του Real Estate όχι απλώς αναπτύσσεται στην Ελλάδα, αλλά αναμένεται να είναι και από τους πιο θελκτικούς για επενδύσεις στη χώρα μας τα προσεχή έτη. Παρατηρείται μία άνοδος της αγοράς ακινήτων πρώτα στην Αθήνα κι εν συνεχεία στη Θεσσαλονίκη, με το κύμα να επεκτείνεται σταδιακά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Γι’ αυτό, κρίνεται απαραίτητο να παρακολουθούνται οι διεθνείς τάσεις γύρω από την ευρύτερη αγορά ακινήτων.
Ένα βασικό κομμάτι αφορά τις υποδομές, που επηρεάζουν άμεσα την επένδυση σε ένα ακίνητο (σ.σ. όπως άλλωστε είπε ο Δημήτρης Ανδριόπουλος της Dimand, στο συνέδριο της Prodexpo). Η ανάπτυξη υποδομών ορίζεται ως αναγκαία προϋπόθεση, για την πραγματοποίηση μίας επένδυσης.
Δεύτερο ζητούμενο είναι η κατοικία/στέγαση. Σε μία αγορά που τα ενοίκια βρίσκονται στα ύψη, η ζήτηση είναι μεγαλύτερη για αγορά φθηνότερων ακινήτων. Μόνο που αυτή η φθηνότερη αγορά είναι διαρκώς μειούμενη, σε αντίθεση με τις ακριβές κατοικίες που είναι μεν περισσότερες, αλλά λιγότερο συμφέρουσες.
Ζητούμενο τρίτο η κλιματική αλλαγή. Οι risks managers που μελετούν το ρίσκο που συνοδεύει μία επενδυτική κίνηση, ανησυχούν ιδιαίτερα για τις επιπτώσεις λόγω της κλιματικής αλλαγής. Η Ελλάδα δεν θα μείνει ανεπηρέαστη από τις αλλαγές που συντελούνται σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς φαινόμενα ξηρασίας, πλημμυρών, ακόμα και άνοδος της στάθμης της θάλασσας (σ.σ. αυτό προβλέπεται στα επόμενα 30-40 χρόνια) είναι θέματα που θα απασχολήσουν τη χώρα μας στο άμεσο και πιο μακρινό μέλλον.
Ενδεικτικό της σημασίας που δίνεται στην κλιματική αλλαγή και στο «πράσινο» αποτύπωμα πια των επενδύσεων, είναι το γεγονός ότι στις ΗΠΑ, τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι οι οικονομικές ζημιές από τις φυσικές καταστροφές, έφτασαν τα 300 δις. ευρώ.
Στον αντίποδα, η τεχνολογία κι η ραγδαία ανάπτυξή της έρχεται να δώσει λύσεις. Τα πρόσημα είναι θετικά (η πληροφόρηση πλέον γίνεται σαφής), ο τομέας του real estate καλείται να υιοθετήσει τις νέες τεχνολογίες, με έμφαση παράλληλα όμως στην κυβερνοασφάλεια. Εν προκειμένω στην Ελλάδα, υπάρχει η κοινή παραδοχή ότι ο κλάδος των κατασκευών υπολειτουργεί, τη στιγμή που μεγάλη είναι η ζήτηση στην κτηματαγορά.