Μετά την άκρως επιτυχημένη έκδοση του “πράσινου” ομολόγου και τα 300 εκ. ευρώ που άντλησε, η Prodea βάζει πλώρη για να υλοποιήσει τα μεγάλα projects που τρέχει ήδη αλλά και να διευρύνει το χαρτοφυλάκιο ακινήτων και επενδύσεών της.
Όπως ανακοίνωσε με το πέρας της δημόσιας εγγραφής που ολοκληρώθηκε στις 16 Ιουλίου, η εταιρεία κατάφερε να διαθέσει το σύνιολο των άυλων κοινών ανώνυμων ομολογιών, ονομαστικής αξίας 1.000 ευρώ έκαστη.
Συνολικά αντλήθηκαν 300 εκ. ευρώ ενώ η προσφορά ήταν πολύ μεγάλη (άνω των 554 εκ. ευρώ), υπερκαλύπτοντας την έκδοση κατά 1,85 φορές.
Όσον αφορά την απόδοση του “πράσινου” ομολόγου, από το εύρος 2,2% έως 2,6%, τελικά η εταιρεία κατάφερε να το κλείσει κοντά στο κάτω άκρο, με τελική απόδοση 2,3% και επιτόκιο ομολογιών στο 2,3% ετησίως.
Από το σύνολο των ομολογιών, σχεδόν τα 2/3 διατέθηκαν σε ιδιώτες επενδυτές, διευρύνοντας τη διασπορά των κεφαλαίων της, ενώ το υπόλοιπο 1/3 σε ειδικούς θεσμικούς επενδυτές.
Πώς θα διατεθούν τα 300 εκ. ευρώ
Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της Prodea, αυτή τη στιγμή το εν εξελίξει επενδυτικό πλάνο της εταιρείας ανέρχεται σε 416,2 εκ. ευρώ, εκ των οποίων 348,8 εκ. ευρώ αφορούν “πράσινα” κτίρια σύγχρονων προδιαγραφών.
Από αυτές τις “πράσινες” επενδύσεις, περίπου το 1/3 (108,1 εκ. ευρώ) αφορούν συμφωνίες που έχουν ολοκληρωθεί από την επενδυτική επιτροπή και βρίσκονται στο στάδιο των δεσμευτικών συμβάσεων.
Επιπλέον 1/3 του πλάνου επενδύσεων (111,1 εκ. ευρώ) αφορά επενδύσεις με βάση συμφωνίες υπό διαπραγμάτευση αυτή τη στιγμή.
Το υπόλοιπο ποσό αφορά επενδύσεις σε τελικό ή ολοκληρωμένο στάδιο. Συγκεκριμένα, έργα 52,8 εκ. ευρώ βρίσκονται σε τελικό στάδιο ολοκλήρωσης ενώ 76,8 εκ. ευρώ αφορούν ακίνητα την ιδιοκτησία των οποίων κατά τουλάχιστον 35% έχει η εταιρεία σήμερα.
Από το σύνολο των «πράσινων» επενδύσεων περίπου 141 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτηθούν από το ομόλογο.
Περίπου το 52% του συνολικού επενδυτικού προγράμματος των 416,2 εκατ. αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από τα κεφάλαια του ομολόγου ενώ 11% έχει ήδη καλυφθεί από την εταιρεία ως προκαταβολή ή συμμετοχή.
Για τη χρηματοδότηση του υπολειπόμενου μέρους η εταιρεία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες, τόσο τραπεζικό δανεισμό όσο και ίδια κεφάλαια.