ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
Τα 4 ακίνητα – φιλέτα του ΕΦΚΑ στο κέντρο της Αθήνας που προορίζονται για ξενοδοχεία

Published
4 έτη agoon
By
NewsroomΤο καλύτερο κομμάτι της περιουσίας του στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας δρομολογεί προς αξιοποίηση ο ΕΦΚΑ, με τέσσερα γνωστά κτίρια σε κεντρικούς δρόμους του κέντρου να προορίζονται για ξενοδοχεία τουλάχιστον 4 αστέρων.
Μόνο στο Δήμο Αθηναίων ο ΕΦΚΑ έχει στην κατοχή του 91 κτίρια, αξίας σχεδόν μισού δισεκατομμυρίου ευρώ (!).
Τα τέσσερα από αυτά, που αναμένεται να προσελκύσουν σημαντικό ενδιαφέρον από επενδυτές για να μετατραπούν σε ξενοδοχεία, βρίσκονται στον άξονα Σύνταγμα – Ομόνοια και πέριξ.
1. Ο πρώην ΦΩΚΑΣ στη Σταδίου
Στον αέρα βγήκε από τον ΕΦΚΑ, στον οποίο ανήκει, η νέα προκήρυξη του διαγωνισμού για την εκμίσθωση του ακινήτου – φιλέτου στη Σταδίου, που στέγαζε το γνωστό πολυκατάστημα FOKAS και παραμένει για πολλά χρόνια εγκαταλελειμένο.
Το ακίνητο θα εκμισθωθεί στον πλειοδότη του διαγωνισμού που θα διεξαχθεί το Νοέμβριο του 2021.
Το 5ώροφο κτίριο έχει συνολική επιφάνεια 8.453,08 τ.μ. και αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και 5 ορόφους με δώμα. Βρίσκεται στην οδό Σταδίου 41 σε στρατηγικό σημείο ανάμεσα στην πλατεία Ομονοίας και το Σύνταγμα.
Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού του ΕΦΚΑ, το κτίριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ξενοδοχείο / τουριστικό κατάλυμα, για εμπορική χρήση (καταστήματα), ως γραφεία ή ως χώρος εκδηλώσεων / εκθέσεων / τέχνης κλπ. Απαγορεύται η ολική χρήση του ως χώρος υγειονομικού ενδιαφέροντος αλλά επιτρέπεται η μερική χρήση χώρων του για το σκοπό αυτό, στα πλαίσια λειτουργίας του κτιρίου ως προς την κύρια χρήση του.
Το κατώτατο μηνιαίο μίσθωμα για την υποβολή προσφορών στο διαγωνισμό ορίζεται σε 45.000 ευρώ. Σε όποιον το εκμισθώσει, θα δοθεί περίοδος χάριτος 6 μηνών, προκειμένου να προχωρήσει στις κατάλληλες εργασίες ανακαίνισης για τη νέα λειτουργία του κτιρίου.
Το κτίριο θα εκμισθωθεί για 15 + 5 έτη. Η ημερομηνία διεξαγωγής του πλειοδοτικού διαγωνισμού είναι η 10η Νοεμβρίου 2021.
2. Το κτίριο στη Ζαλοκώστα
Μετά τους άγονους διαγωνισμούς (που προέβλεπαν μεταξύ άλλων μόνο ξενοδοχείο 5 αστέρων) και τις καθυστερήσεις λόγω της πανδημίας, προκηρύχθηκε εκ νέου από τον ΕΦΚΑ ο διαγωνισμός για το πολυώροφο κτίριο στην οδό Ζαλοκώστα 7-9, στο κέντρο της Αθήνας.
To κτίριο, που κτίστηκε το 1939, έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο και αποτελείται από 2 υπόγεια, ισόγειο και 5 ορόφους. Η συνολική του επιφάνεια ανέρχεται σε 1.854 τ.μ.
Στους όρους του διαγωνισμού περιλαμβάνεται η δημιουργία ξενοδοχείου 4 αστέρων καθώς και η υποχρέωση για επένδυση στο κτίριο (ανακαίνιση) ύψους 1,2 εκ. ευρώ στα 2 πρώτα έτη της μίσθωσης.
Η διάρκεια της μίσθωσης προβλέπεται να είναι 30 έτη με δικαίωμα παράτασης για 10 επιπλέον έτη. Το ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα για το διαγωνισμό ορίζεται στα 17.000 ευρώ.
Ο διαγωνισμός είναι πλειοδοτικός και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν τις κλειστές προσφορές τους έως τις 20 Οκτωβρίου 2021 στις 10 το πρωί. Ο διαγωνισμός θα λάβει χώρα την ίδια ημέρα στις 11 το πρωί στα γραφεία του ΕΦΚΑ, στην οδό Ιπποκράτους 19 στο κέντρο της Αθήνας.
3. Το Μέγαρο Σλήμαν – Μελά
Το μεγαλύτερο και καλύτερο από αυτά είναι το κτίριο που περικλείεται από τις οδούς Πανεπιστημίου 46, Χαριλάου Τρικούπη και Φειδίου 3. Αφορά ουσιαστικά το μισό οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τους παραπάνω δρόμους αλλά και την Εμμανουήλ Μπενάκη στο άλλο άκρο.
Αποτελείται ουσιαστικά από το μεγάλο 4ώροφο κτίριο που βρίσκεται στη γωνία της Πανεπιστημίου και της Χαριλάου Τρικούπη καθώς και το ακίνητο που βρισκόταν το πάλαι ποτέ Ωδείο Αθηνών, στη Φειδίου 3.
Όσον αφορά το μεγάλο κτίριο, αυτό κτίστηκε από τον Ερρίκο Σλήμαν στο τέλος του 19ου αιώνα και περιλαμβάνει ισόγειο (που λειτουργούν πλέον καταστήματα), υπόγειο και τους 4 ορόφους, που λειτουργούσαν για πολλά χρόνια ως γραφεία. Είναι μικτής κατασκευής (πέτρα και σκυρόδεμα) ενώ στην εσωτερική του αυλή βρίσκεται ο γνωστός κινηματογράφος ΙΝΤΕΑΛ, επιφάνειας 829,5 τ.μ.
Το κτίριο της Φειδίου, που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο, κτίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα και έως το 1971 στέγαζε το Ωδείο Αθηνών και πριν από αυτό ήταν η Πρεσβεία της Αυστρίας και η κατοικία του Πρέσβη.
Σύμφωνα με τα πλάνα του ΕΦΚΑ, στο ακίνητο μπορεί να δημιουργηθεί είτε κτίριο γραφείων είτε ξενοδοχείο 4 αστέρων. Αυτό μένει να επιβεβαιωθεί από τη μελέτη του εκτιμητή που θα εξετάσει το ακίνητο.
Ο ανάδοχος που θα επιλεγεί μετά το διαγωνισμό θα μπορεί να παραχωρήσει χώρους για εκμετάλλευση (π.χ. τον κινηματογράφο). Εξετάζεται ωστόσο και η περίπτωση, να δοθεί ο κινηματογράφος ως παραχώρηση ξεχωριστή.
4. Το διατηρητέο κτίριο στην Ομόνοια
Αφορά το διατηρητέο στη συμβολή των οδών Σωκράτους 53 και Ζήνωνος. Το κτίριο ουσιαστικά βρίσκεται πάνω στην οδό Πειραιώς, σχεδόν πάνω στην πλατεία Ομονοίας.
Ήταν το κτίριο που στέγαζε το Ταμείο Νομικών ενώ έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο ως προς το κέλυφος και τα ουσιώδη τυπολογικά και αρχιτεκτονικά του στοιχεία.
Έχει συνολική επιφάνεια 6.878 τ.μ.
Τα πλάνα του ΕΦΚΑ θέλουν να μετατραπεί σε ξενοδοχείο.
Η ακίνητη περιουσία του ΕΦΚΑ σε νούμερα
Σύμφωνα με απάντηση του Υφυπουργού Εργασίας, Παναγιώτη Τσακλόγλου, στη Βουλή, σε απάντηση ερώτησης της βουλευτού, Φωτεινής Πιπιλή, η ακίνητη περιουσία του ΕΦΚΑ περιλαμβάνει 520 ακίνητα εκ των οποίων
- 239 πλήρη κτίρια, 169 γραφεία ή διαμερίσματα, 71 οικόπεδα και 49 αγροτεμάχια
- στην Αττική βρίσκονται τα 140 πλήρη κτίρια και η αξία όλων των ακινήτων του ΕΦΚΑ στην περιφέρεια Αττικής εκτιμάται στα 738 εκ. ευρώ
- στο Δήμο Αθηναίων μόνο βρίσκονται 91 πλήρη κτίρια και η αξία όλων των ακινήτων εντός των ορίων του Δήμου εκτιμάται σε 489 εκ. ευρώ
Πλέον ο οργανισμός έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για την αξιοποίηση μερικών από αυτά, που είναι ακίνητα – φιλέτα στο κέντρο της Αθήνας, προσλαμβάνοντας εκτιμητές που θα αποτιμήσουν την αξία των ακινήτων και θα προτείνουν πιθανές χρήσεις και τρόπους αξιοποίησης.
Μην ξεχάσετε
You may like
-
“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο
-
Ξεκινά το Μάιο το νέο ξενοδοχείο Golden Milos Beach House από την Domotel – Πού βρίσκεται
-
“Στα σκαριά” 4 νέα έργα για ξενοδοχεία στην Ζάκυνθο
-
Μέσω της Wyndham επεκτείνεται στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά η καναδική Mercan – Σε ποιό γνωστό ξενοδοχείο της Κέρκυρας επενδύει
-
5 νέες επενδύσεις για ξενοδοχεία στα Ιόνια Νησιά – Δείτε σε ποιά νησιά θα γίνουν
-
[VIDEO] The Ilisian: πώς προχωρά το μεγάλο έργο μεταμόρφωσης του πρώην Hilton της Αθήνας

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Ανοίγει το νέο εμπορικό πάρκο της Trade Estates στο Ηράκλειο – Και δεύτερο retail park “στα σκαριά” στην πόλη

Ξεκινά το Μάιο το νέο ξενοδοχείο Golden Milos Beach House από την Domotel – Πού βρίσκεται

To 25% της Prosperty απέκτησε η Eurobank – Πώς θα προωθήσει άμεσα μέσω της πλατφόρμας 800 ακίνητα στην αγορά

Εκτινάχθηκαν ο κύκλος εργασιών και τα κέρδη της Prodea το 2024 – Σε ποιά στρατηγική κίνηση οφείλονται

“Στα σκαριά” 4 νέα έργα για ξενοδοχεία στην Ζάκυνθο

Μέσω της Wyndham επεκτείνεται στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά η καναδική Mercan – Σε ποιό γνωστό ξενοδοχείο της Κέρκυρας επενδύει

5 νέες επενδύσεις για ξενοδοχεία στα Ιόνια Νησιά – Δείτε σε ποιά νησιά θα γίνουν

Προσιτή κατοικία: 9 παράγοντες που επηρεάζουν την προσφορά και ζήτηση – Τι δείχνει έρευνα της Alpha Bank

[VIDEO] The Ilisian: πώς προχωρά το μεγάλο έργο μεταμόρφωσης του πρώην Hilton της Αθήνας

Σε φάση ολοκλήρωσης το νέο Μινιόν – Ποιοί είναι οι ένοικοι των γραφείων και καταστημάτων

Ξεκίνησαν τα έργα για το νέο κτίριο της Πειραιώς στην Κοραή – Ποιά εταιρεία ανέλαβε το έργο της Dimand

Μέσω Αναπτυξιακού προχωρά η νέα ξενοδοχειακή επένδυση στο κέντρο του Πειραιά – Ποιά εταιρεία επενδύει

“Στα σκαριά” 5 νέα ξενοδοχεία στις Κυκλάδες – Σε ποιά νησιά θα γίνουν

Νέα μεγάλη τουριστική επένδυση “στα σκαριά” στη Λήμνο – Τι περιλαμβάνει το Master Plan του Limnos Resort

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Λεωφόρο Συγγρού – Ποιά άλλα έργα υλοποιεί στην Αθήνα η Blend Development

“Πράσινο φως” για νέο 5άστερο ξενοδοχείο στην Εύβοια – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

[VIDEO] The Ilisian: πώς προχωρά το μεγάλο έργο μεταμόρφωσης του πρώην Hilton της Αθήνας

[VIDEO] Σε πλήρη εξέλιξη τα έργα για το νέο κτίριο γραφείων The Syndesis Hub στο Ελληνικό – Ποιός όμιλος επενδύει στο ακίνητο

Σε νέα “εποχή” περνά το ιστορικό κτίριο του ΚΕΡΑΝΗ στον Πειραιά – Πώς θα μετατραπεί σε KERANIS Residences από την καναδική MERCAN

[VIDEO] The Ilisian: πώς προχωρά το μεγάλο έργο μεταμόρφωσης του πρώην Hilton της Αθήνας

[VIDEO] The Ellinikon: “ψηλώνει” και άλλο ο “πράσινος” ουρανοξύστης κατοικιών Riviera Tower στο Ελληνικό

[VIDEO] Ξεκίνησαν τα έργα για τη νέα οικιστική επένδυση Athens Sansiveria στο Παλαιό Φάληρο – Πώς θα γίνει και ποιά εταιρεία επενδύει

[VIDEO] Ποιά είναι τα 4 μεγάλα έργα για νέα “πράσινα” κτίρια γραφείων στο Μαρούσι που έχει αναλάβει η ΤΕΡΝΑ

[VIDEO] Ξεκίνησε νέα οικιστική επένδυση στη Γλυφάδα η Ten Brinke

[VIDEO] Piraeus Gate: πώς θα μεταμορφωθεί μια ολόκληρη περιοχή στο κέντρο του Πειραιά – Ποιά κτίρια θα αξιοποιηθούν

[VIDEO] The Ellinikon: πώς προχωρούν τα μεγάλα έργα real estate στο Ελληνικό – “Σηκώθηκε” και άλλο ο Riviera Tower

[VIDEO] Σε εξέλιξη τα έργα για μια ακόμη οικιστική επένδυση της Ten Brinke στη Γλυφάδα

[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα μεγάλα έργα στο Ελληνικό

[VIDEO] Προχωρά η νέα οικιστική επένδυση της Ten Brinke στη Γλυφάδα
TRENDING
-
RESIDENTIAL2 εβδομάδες ago
Σε φάση ολοκλήρωσης το νέο Μινιόν – Ποιοί είναι οι ένοικοι των γραφείων και καταστημάτων
-
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago
Ξεκίνησαν τα έργα για το νέο κτίριο της Πειραιώς στην Κοραή – Ποιά εταιρεία ανέλαβε το έργο της Dimand
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago
Μέσω Αναπτυξιακού προχωρά η νέα ξενοδοχειακή επένδυση στο κέντρο του Πειραιά – Ποιά εταιρεία επενδύει
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago
“Στα σκαριά” 5 νέα ξενοδοχεία στις Κυκλάδες – Σε ποιά νησιά θα γίνουν
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago
Νέα μεγάλη τουριστική επένδυση “στα σκαριά” στη Λήμνο – Τι περιλαμβάνει το Master Plan του Limnos Resort