Connect with us

RESIDENTIAL

[ΦΩΤΟ] Ξεκινά το 2024 τη νέα του “ζωή” το ιστορικό Μινιόν με νέα ταυτότητα & ενοίκους

Νίκος Καραγιάννης

Published

on

Η δυτική όψη του Μινιόν. Πηγή: ypodomes.com
Τα έργα σε εξέλιξη στο ιστορικό κτίριο του Μινιόν στην Πατησίων - Πηγή: bizness.gr

Ξεκινά το 2024 τη νέα του “ζωή” το ιστορικό Μινιόν με νέα ταυτότητα & ενοίκους.

Όσοι είναι άνω των 40 και έχουν μεγαλώσει στην Αθήνα, έχουν να θυμούνται κάτι από την λειτουργία αυτού του ιστορικού τετραγώνου που υπήρξε για σχεδόν 54 χρόνια, συνδέοντας την ύπαρξη του με την ιστορία του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα της πρωτεύουσας.

Το τετράγωνο του Μινιόν το οποίο βρίσκεται μια ανάσα από την Ομόνοια, περικλείεται από τις οδούς Πατησίων και Βερανζέρου και τους πεζόδρομους της Σατωβριάνδου και Δώρου. Μάλιστα προχθές Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023, το κτίριο φωταγωγήθηκε για πρώτη φορά. Τα χρώματα είναι συμβολικά:  το ιστορικό πορτοκαλί του εμβληματικού πολυκαταστήματος των περασμένων δεκαετιών, το πράσινο της ελιάς και το λευκό επί της οδού Βερανζέρου.

Τα σε εξέλιξη έργα στο ιστορικό κτίριο του Μινιόν στην Πατησίων - Πηγή: bizness.gr

Τα σε εξέλιξη έργα στο ιστορικό κτίριο του Μινιόν στην Πατησίων – Πηγή: bizness.gr

Περπατώντας γύρω από το κτίριο οι αναμνήσεις από μια άλλη εποχή όταν η περιοχή “έλαμπε” έρχονται σε κοντράστ με το σήμερα και κλειστά, σε κακή κατάσταση πολλές φορές κτίρια αλλά και εικόνες περιθωριοποίησης. Εκεί που κάποτε έσφυζε το “λαϊκό” εμπορικό κέντρο της Αθήνας, σήμερα είναι μια από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της, με την εγκατάλειψη να είναι εμφανής σε πολλά κτίρια.

Αυτό ήρθε να αλλάξει η επένδυση της Dimand η οποία ξενάγησε το ypodomes.com στο Μινιόν. Το έργο της ανακατασκευής ξεκίνησε στις αρχές του 2023 και ήδη από το καλοκαίρι το εξωτερικό περίβλημα έχει ήδη ολοκληρωθεί, δίνοντας χρώμα και ζωντάνια σε μια περιοχή που μοιάζει κάπως ξεχασμένη αν και λιγότερο από 100 μέτρα από την πλατεία Ομονοίας.

Οι εργασίες

Οι εργασίες ανακαίνισης και λειτουργίας αφορούν όλο το οικοδομικό τετράγωνο και χωρίζονται σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση είναι η ανακατασκευή του κτιριακού συγκροτήματος σχήματος “Γ”. Οι κατασκευές ξεκίνησαν με στατική ενίσχυση του φέροντος οργανισμού. Αυτή την εποχή βρισκόμαστε στην φάση των εσωτερικών διαρρυθμίσεων και διαμορφώσεων

Τα έργα θα δημιουργήσουν μια νέα κτιριακή λειτουργία η οποία θα αφορά τη λειτουργία μιας μεγάλης εμπορικής επιχείρησης στα επίπεδα -1, στο ισόγειο, τον πρώτο και τον δεύτερο όροφο. Θα αφορά σε ένα brand και σύμφωνα με τις πληροφορίες του ypodomes.com είμαστε σε προχωρημένες συζητήσεις με μεγάλο παίκτη της αγοράς. Πιθανόν η συμφωνία να έχει κλείσει μέχρι το τέλος του έτους.

Οι όροφοι 3 έως 7 θα γίνουν χώροι γραφείων και θα μισθώνονται τουλάχιστον ανά όροφο. Ο εμπορικός χώρος και τα γραφεία θα λειτουργούν ως ξεχωριστές οντότητες. Ο καταναλωτής θα μπορεί να εισέρχεται στο κατάστημα από διαφορετικές εισόδους με 2 ανελκυστήρες ενώ για τους μισθωτές έχει προβλεφθεί ξεχωριστή είσοδος και δύο ξεχωριστοί επιπλέον ανελκυστήρες.

H νέα εμφάνιση του Μινιόν.

Τα έργα σε εξέλιξη στο ιστορικό κτίριο του Μινιόν στην Πατησίων Πηγή: bizness.gr

Το 2024 η λειτουργία

Συνολικά μιλάμε για 6.000 τ.μ. εμπορικής χρήσης και 8.000 τ.μ. γραφειακών χώρων. Ένα ενδιαφέρον στοιχείο, είναι πως στο δώμα του κτιρίου θα γίνει φύτευση και θα λειτουργεί ως χώρος ανάδειξης πρασίνου. Το νέο βιοκλιματικό πλέον κτίριο θα πιστοποιηθεί με LEED Gold ενώ θα είναι ενεργειακής κλάσης Α καθώς θα έχει ιδιαίτερα χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα. Το Μινιόν επιστρέφει λοιπόν “πράσινο” και με νέα ταυτότητα.

Η λειτουργία του κτιρίου εκτιμάται από στελέχη της Dimand για τα μέσα του 2024, δηλαδή το ερχόμενο καλοκαίρι. Αυτές τις ημέρες θα κλείσουν οι πρώτες συμφωνίες εκμίσθωσης των γραφείων οι οποίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί πριν από αυτό το χρονικό ορόσημο.

Μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια είναι πως το κτίριο θα έχει μια οικοδομική συνάφεια με τα υπόλοιπα κτίρια της περιοχής. Το κοινό τους σημείο είναι οι κολώνες που λειτουργούν ως στεγασμένα πεζοδρόμια και ως εκ τούτου η είσοδος είναι πιο μέσα δίνοντας την ευκαιρία στους πεζούς να περιδιαβαίνουν πριν μπουν μέσα στο κτίριο.

Επόμενη στάση: επιστροφή στο κέντρο

Η δεύτερη φάση των κατασκευών περιλαμβάνει την ανακατασκευή ενός κτιρίου οκτώ ορόφων 4.500 τ.μ. που συμπεριλαμβάνεται στο τετράγωνο του Μινιόν, αλλά θα λειτουργεί τελείως αυτόνομα χωρίς να έχει επαφή με το υπόλοιπο συγκρότημα.

Οι εργασίες έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν στις αρχές του 2025 και να ολοκληρωθούν δύο χρόνια αργότερα, το 2027. Αυτό θα αφορά ένα κτίριο κατοικιών, που εντάσσεται στη φιλοσοφία της επιστροφής του κατοίκου στο κέντρο της πόλης. Αυτή η τάση είναι σε εξέλιξη στην Αθήνα (ζωντανό παράδειγμα είναι το Γκάζι) αλλά παρατηρείται επίσης ως φαινόμενο στα μεγάλα αστικά κέντρα τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική.

Συνολικά θα δημιουργηθούν 30 διαμερίσματα και 5 μεζονέτες από 70 έως 125 τετραγωνικά. Στόχος είναι η προσέλκυση μόνιμων κατοίκων και όχι η δημιουργία ενός κτιρίου που πρακτικά θα λειτουργεί ως ένα airbnb. Όπως σημειώθηκε στο ypodomes.com το ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα μεγάλο για τις κατοικίες και είναι πιθανόν να έχουμε ήδη από το 2024 και προπωλήσεις.

Μια περιοχή που αλλάζει

Η Dimand ουσιαστικά σε ένα έργο, θέλει να ικανοποιήσει ένα τριπλό στόχο. Να ζωντανέψει ξανά την περιοχή, δίνοντας στο Μινιόν μια νέα ύπαρξη που θα συνδυάζει το retail, την λειτουργία επιχειρήσεων και την μόνιμη κατοικία. Δεύτερον, να ξαναδώσει κίνητρο στους καταναλωτές να έρθουν στην περιοχή και τρίτον να μεταβληθεί η περιοχή από υποβαθμισμένη σε μια νέα εστία δραστηριοτήτων.

Ο άξονας Ομόνοια-Πατησίων τα τελευταία χρόνια αρχίζει και αλλάζει. Η Dimand έχει ολοκληρώσει ήδη μια σημαντική επένδυση για το Moxy Athens City στην Ομόνοια, επίσης προχωρά και σε άλλα εμβληματικά ακίνητα από το portfolio της Alpha Bank από κοινού με την Premia Properties στα πλαίσια του project Skyline. Τώρα προχωρά το Μινιόν, σειρά από νέα ξενοδοχεία όπως το Polis Hotel αλλά και η επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου. Ωστόσο η περιοχή θα χρειαστεί πολλές ακόμα παρεμβάσεις και κυρίως επενδύσεις.

Αρχιτέκτονας του όλου εγχειρήματος είναι ο Μίνως Διγενής. Η επένδυση εκτιμάται σε περίπου 15 εκατ. ευρώ ενώ η συνολική ακαθάριστη αξία ανάπτυξης (GDV) του έργου κατά την ολοκλήρωσή του, εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε περίπου 50 εκατ. ευρώ.

Το ανακατασκευασμένο κτίριο, δεν θα ονομάζεται Μινιόν, αλλά προς τιμήν της ιστορικής του ύπαρξης, έχει προβλεφθεί το λογότυπο του να υπάρχει ανάγλυφο σε μαρμάρινη επένδυση και θα κοσμεί τον τοίχο βιτρινών και καταστημάτων. Την κατασκευή έχει αναλάβει η τεχνική εταιρεία VITAEL.

Για την ιστορία να αναφέρουμε πως η λειτουργία του κτιρίου, μας πάει πίσω στο 1944 όταν ξεκινά η σταδιακή εμπορική δραστηριότητα του οικοδομικού τετραγώνου. Το 1998 κλείνει η πρώτη φάση της ιστορίας του καθώς σταματά η λειτουργία του και αγοράζεται από την Elmec και το 2010 από την Folli Follie. Την περίοδο 2021 – 2023 πραγματοποιείται η εξαγορά του ακινήτου από την DIMAND A.E. και ξεκινά η διαδικασία ανακατασκευής.

Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement Ergon Tzanidakis
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
Zelia Halkidiki - Πηγή: Hyatt
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ9 ώρες ago

Άνοιξε στη Χαλκιδική το νέο ξενοδοχείο της Hyatt – Τι περιλαμβάνει το Zélia Halkidiki

Το Mitsis Grand Hotel στη Ρόδο όταν ολοκληρωθεί η ανακαίνιση και αναβάθμιση - Πηγή: Mitsis Hotels
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ9 ώρες ago

Σε νέα “εποχή” περνά σύντομα το Mitsis Grand Hotel στη Ρόδο – Δείτε πώς θα μεταμορφωθεί

Design by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ9 ώρες ago

Στον Αναπτυξιακό προς χρηματοδότηση έργο ανακαίνισης ξενοδοχείου στη Φθιώτιδα

Μύκονος - Φωτό: Χρήστος Μπόνης / Eurokinissi
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

Εγκρίθηκε έργο για νέο ξενοδοχείο στη Μύκονο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ/STR
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

Οι 7 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις που προχωρούν στον Πειραιά – Σε ποιά σημεία θα γίνουν και ποιές εταιρείες επενδύουν

The Grid - Πηγή: ΤΕΡΝΑ
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ1 ημέρα ago

Τα 3 έργα “πράσινων” γραφείων που ολοκληρώνει η Noval Property το 2025 – Πώς στοχεύει σε χαρτοφυλάκιο ακινήτων 1 δισ. ευρώ έως το 2030

Πρέβεζα, Πάργα - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: EUROKINISSI / ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

“Πράσινο φως” για τη νέα Στρατηγική Τουριστική Επένδυση στην Πρέβεζα – Πώς εμπλέκεται ο Δήμος

Χαλκιδική - Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR
REAL ESTATE1 ημέρα ago

Ανοδικά κινήθηκε το 2024 η αγορά ακινήτων στη Χαλκιδική – Ποιά ακίνητα προτίμησαν οι επενδυτές και από ποιές χώρες προέρχονται

Φωτό: Γιώργος Κονταρίνης / Eurokinissi
RESIDENTIAL2 ημέρες ago

Μειώνονται οι αυξήσεις στις τιμές διαμερισμάτων στην Ελλάδα το 2025 – Ποιές οι τάσεις για Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κέρκυρα - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

“Πράσινο φως” για έργο επέκτασης ξενοδοχείου 4 αστέρων στην Κέρκυρα

Πηγή: Google Maps
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 ημέρες ago

“Στα σκαριά” νέο μεγάλο έργο ξενοδοχείου και γραφείων στο κέντρο του Πειραιά – Πού θα γίνει

Luura Cliff - Πηγή: Ennismore
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

Σε ποιό νησί των Κυκλάδων “μετακομίζει” ο επενδυτικός “πυρετός” για νέα ξενοδοχεία – Ποιά 4 νέα έργα προχωρούν

Η Αθήνα από ψηλά - Design by Canva Pro
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ5 ημέρες ago

“Στα σκαριά” νέα τουριστική επένδυση στο Κουκάκι – Ποιό ακίνητο θα αξιοποιηθεί

Το νέο συγκρότημα γραφείων και καταστημάτων The Grid στο Μαρούσι - Πηγή φωτό: Noval Property
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ1 εβδομάδα ago

Ολοκληρώνεται έως τέλος του 2025 το ήμισυ του “πράσινου” συγκροτήματος γραφείων The Grid στο Μαρούσι – Ποιός θα είναι ο μισθωτής

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ/STR
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

Οι 7 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις που προχωρούν στον Πειραιά – Σε ποιά σημεία θα γίνουν και ποιές εταιρείες επενδύουν

Το νέο 5άστερο ξενοδοχείο NYX Thessaloniki στα Λαδάδικα - Φωτό: Tsolakis Architects
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

Ανοίγει το καλοκαίρι το νέο ξενοδοχείο Nyx του Ομίλου Fattal στη Θεσσαλονίκη

Piraeus Gate - Πηγή: DKG Development
RESIDENTIAL2 εβδομάδες ago

Piraeus Gate: από το 2026 οι πρώτες παραδόσεις στη μεγάλη επένδυση real estate στην καρδιά του Πειραιά – Ποιές 10 αναπτύξεις περιλαμβάνει

Κέρκυρα - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

4 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις “στα σκαριά” στα Ιόνια Νησιά – Πού θα γίνουν και ποιοί επενδύουν

Η μεγάλη αστική ανάπλαση και επένδυση real estate της Noval Property στην Πειραιώς - Πηγή: Noval Property
RESIDENTIAL2 εβδομάδες ago

Από το 2028 ξεκινά η μεγάλη επένδυση της Noval στο ακίνητο – φιλέτο στην Πειραιώς – Ξενοδοχείο, γραφεία και κατοικίες στα πλάνα

Luura Cliff - Πηγή: Ennismore
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Έρχονται στην Ελλάδα τα νέα ξενοδοχεία Luura – Σε ποιό νησί θα ανοίξει το πρώτο το 2026

Το project Nea Polis στο Περιγιάλι Καβάλας - Πηγή: Όμιλος Κουρτίδη
RESIDENTIAL1 εβδομάδα ago

[VIDEO] Σε εξέλιξη η μεγάλη οικιστική επένδυση Nea Polis στην Καβάλα – Πώς θα αναβαθμίσει την περιοχή με 7 νέους σύγχρονους οικισμούς με κατοικίες

Eleusis Project - Πηγή: Karpathios Development
LOGISTICS4 εβδομάδες ago

[VIDEO] Πώς θα γίνει το νέο έργο logistics Eleusis Project στον Ασπρόπυργο – Ποιά εταιρεία επενδύει

Piraeús Gate - Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
RESIDENTIAL4 εβδομάδες ago

[VIDEO] Δείτε πώς θα γίνουν τα νέα “πράσινα” κτίρια κατοικιών και γραφείων στο Piraeus Gate Project

Τα έργα σε εξέλιξη στον νέο Riviera Tower στο The Ellinikon - Πηγή: Bizness.gr
RESIDENTIAL4 εβδομάδες ago

[VIDEO] The Ellinikon: “ψήλωσε” και άλλο ο “πράσινος” ουρανοξύστης κατοικιών Riviera Tower στο Ελληνικό

Piraeus Gate - Πηγή: DKG Development
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] Piraeus Gate: πώς θα μεταμορφωθεί μια ολόκληρη περιοχή στο κέντρο του Πειραιά – Ποιά κτίρια θα αξιοποιηθούν

The Grid - Πηγή: ΤΕΡΝΑ
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ1 μήνα ago

[VIDEO] Ποιά είναι τα 4 μεγάλα έργα για νέα “πράσινα” κτίρια γραφείων στο Μαρούσι που έχει αναλάβει η ΤΕΡΝΑ

Athens Riviera Falirikon - QG Investments / 314 Architecture Studio
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] Ξεκίνησαν τα έργα για τη νέα οικιστική επένδυση Athens Sansiveria στην Λεωφόρο Ποσειδώνος

The Ilisian - Πηγή: Ionian Hotel Enterprises
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] The Ilisian: πώς προχωρά το μεγάλο έργο μεταμόρφωσης του πρώην Hilton της Αθήνας

Ο οικιστικός πύργος Marina Tower στο Ελληνικό - Πηγή: Lamda Development
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] The Ellinikon: “ψηλώνει” και άλλο ο “πράσινος” ουρανοξύστης κατοικιών Riviera Tower στο Ελληνικό

Το νέο οικιστικό έργο στην οδό Λόντου 42, στη Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL3 μήνες ago

[VIDEO] Ξεκίνησε νέα οικιστική επένδυση στη Γλυφάδα η Ten Brinke

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).