ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
Ανεβάζει ρυθμούς το ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση 2 ακινήτων – φιλέτων στην Κεντρική Ελλάδα
Published
3 έτη agoon
By
Newsroom
Ανεβάζει ρυθμούς το ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση 2 ακινήτων – φιλέτων στην Κεντρική Ελλάδα, με τη δημοσιοποίηση και θέση προς διαβούλευση των Στρατηγικών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τις δύο εκτάσεις.
Και οι δύο βρίσκονται στη Φθιώτιδα και αποτελούν ακίνητα με σημαντικές δυνατότητες αξιοποίησης, καθώς περιλαμβάνουν ιαματικές πηγές, οι οποίες έχουν τεθεί πλέον και στρατηγικά ως κομμάτι της ελληνικής τουριστικής πολιτικής.
Το ένα ακίνητο αφορά τις Ιαματικές Πηγές Κονιαβίτη, που περιλαμβάνουν εκτός των άλλων και το πρώην camping του ΕΟΤ, στην περιοχή των Καμένων Βούρλων, ενώ το άλλο αφορά τις Ιαματικές Πηγές Θερμοπυλών – Καλλιδρόμου.
Πώς προχωρούν οι διαδικασίες για την αξιοποίηση τους
Ήδη από τον Απρίλιο του 2022 έχουν τεθεί προς διαβούλευση οι Στρατηγικές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για τα αντίστοιχα Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων (ΕΣΧΑΔΑ), με στόχο την ωρίμανσή τους ώστε να προχωρήσει η διαδικασία για την προκήρυξη των σχετικών διαγωνισμών.
Ως διαδικασία πρέπει πρώτα να εγκριθεί το ΕΣΧΑΔΑ των περιοχών αυτών, ώστε να καθορισθούν αναλυτικά εκτός των άλλων περιβαλλοντικά ζητήματα και οι επιτρεπόμενες χρήσεις που θα καθορίσουν και τις δυνατότητες αξιοποίησης από επενδυτές.
Ο απώτερος στόχος του ΤΑΙΠΕΔ, στην ιδιοκτησία του οποίου βρίσκονται τα ακίνητα, είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία και να προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί εντός του 2022. Όπως αναφέρεται στο επικαιροποιημένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης για τον Απρίλιο, και για τα 2 ακίνητα εκτιμάται έναρξης της διαγωνιστικής διαδικασίας το Δ’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη προχωρήσει η διαδικασία και αναμένεται σε λίγες ημέρες να προκηρυχθεί από το ΤΑΙΠΕΔ και ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση της Λουτρόπολης των Καμένων Βούρλων, η οποία έχει από χρόνια εκμισθωθεί στον Όμιλο Μήτση, που αναμένεται να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις εφόσον αναδειχθεί ανάδοχος στο νέο διαγωνισμό.
Το προφίλ του ακινήτου στις Θερμοπύλες
Το ακίνητο βρίσκεται πλησίον του οικισμού και εντός του αρχαιολογικού χώρου των Θερμοπυλών που αποτελεί εμβληματικό ιστορικό τόπο αναφοράς λόγω της μάχης των Θερμοπυλών το 480 π.Χ μεταξύ Ελλήνων και Περσών.
Το ακίνητο αποτελείται από 3 αυτοτελή τμήματα που εκτείνονται από την Εθνική Οδό Αθηνών Θεσσαλονίκης (ΠΑΘΕ) και την παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών Θεσσαλονίκης μέχρι τις παρυφές του όρους Καλλίδρομο.
Εντός του ακινήτου υπάρχει μία αναγνωρισμένη και φημισμένη από την αρχαιότητα Ιαματική Πηγή, ένα υδροθεραπευτήριο και δύο ξενοδοχειακές μονάδες.
Η θέση του ακινήτου στον αρχαιολογικό χώρο των Θερμοπυλών, το μέγεθος και η γειτνίαση του με σημαντικά αξιοθέατα, ιστορικά μνημεία, παραλίες και χώρους πρασίνου το καθιστούν ελκυστικό επενδυτικά για την ανάπτυξη ποικιλίας δραστηριοτήτων θερινού και χειμερινού τουρισμού, ιαματικού και θερμαλιστικού τουρισμού, τουρισμού ευεξίας, ιστορικού και πολιτιστικού τουρισμού.
Τα υφιστάμενα κτίρια μέσα στο ακίνητο είναι:
- Κτίριο Υδροθεραπευτηρίου με 18 λουτήρες ρωμαϊκού τύπου και εσωτερική πισίνα
- Ξενοδοχείο «Αίγλη» δυναμικότητας 80 κλινών (εκτός λειτουργίας)
- Ξενοδοχείο «Ασκληπιός» δυναμικότητας 88 κλινών (εκτός λειτουργίας)
- Κτίριο γραφείων διοίκησης του υδροθεραπευτηρίου, το οποίο χρησιμοποιείται ως αστυνομικό τμήμα τροχαίας αυτοκινητοδρόμων Φθιώτιδας.
- Κτίριο εστιατορίου του υδροθεραπευτηρίου, (εκτός λειτουργίας)
- Υποστηρικτικές κτιριακές εγκαταστάσεις (κτίσματα ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, βιολογικού καθαρισμού κ.λπ)
Το ακίνητο προβλέπεται να αξιοποιηθεί με την έγκριση ΕΣΧΑΔΑ με βάση τις διατάξεις του Ν. 3986/2011 που θα περιλαμβάνει τις Χρήσεις “Τουρισμός-Αναψυχή με έμφαση στην ανάπτυξη χρήσεων θερμαλιστικού – ιαματικού τουρισμού.
Το προφίλ του ακινήτου με το πρώην camping του ΕΟΤ στα Καμένα Βούρλα
Αφορά παραθαλάσσιο ακίνητο στο νότιο τμήμα του Μαλιακού κόλπο δυτικά του οικισμού των Καμμένων Βούρλων ένα από τα πλέον φημισμένα θερμαλιστικά κέντρα από την δεκαετία του 1930.
Το θαλάσσιο μέτωπο του ακινήτου (βόρειο όριο) αποτελείται από αμμώδη παραλία μήκους περίπου 1.150 μ. ενώ το νότιο τμήμα βρίσκεται σε επαφή με την Εθνική Οδό Αθήνας – Θεσσαλονίκης (ΠΑΘΕ). Εντός του ακινήτου λειτουργούσε στο παρελθόν camping.
Το ακίνητο τροφοδοτείται από 2 Ιαματικές Πηγές, η μία εκ των οποίων έχει ήδη αναγνωριστεί ενώ για τη δεύτερη προωθούνται οι διαδικασίες αναγνώρισής της.
Ο συνδυασμός θάλασσας, θεραπευτικών πηγών και δασωμένου βουνού καθιστούν την περιοχή ένα αξιόλογο, εμβληματικό και φημισμένο θέρετρο, σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα, που προσελκύει σημαντική τουριστική κίνηση.
Το ακίνητο βρίσκεται σε άμεση επαφή με το δυτικό όριο του οικισμού των Καμμένων Βούρλων. Η πρόσβαση γίνεται άμεσα, μέσω της νέας βελτιωμένης χάραξης της Εθνικής Οδού Αθήνας – Θεσσαλονίκης (ΠΑΘΕ) καθώς και μέσω του οδικού δικτύου του οικισμού. Απέχει 175 χλμ από την Αθήνα (2 ώρες, με το αυτοκίνητο, από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος), 145 χλμ από το Βόλο, 100 χλμ από τους Δελφούς και 40 χλμ από την Λαμία.
Εντός του ακινήτου βρίσκονται εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις Camping με υποδομές για 250 τροχοσπιτα, κτίριο υποδοχής, 50 οικίσκοι, 5 καταστήματα, κτίρια προσωπικού κ.λπ.
Το ακίνητο προβλέπεται να αξιοποιηθεί με την έγκριση ΕΣΧΑΔΑ με βάση τις διατάξεις του Ν. 3986/2011 που θα περιλαμβάνει τις Χρήσεις «Τουρισμός – Αναψυχή» ή Μικτές Χρήσεις «Τουρισμός – Αναψυχή» και «Τουριστικό – Παραθεριστικό χωριό» με έμφαση στα Κέντρα Ιαματικού – Θερμαλιστικού Τουρισμού και δυνατότητα ανάπτυξης τόσο ξενοδοχεικών μονάδων υψηλής ποιότητας όσο και παραθεριστικών κατοικιών.
Η επιτρεπόμενη δόμηση θα ανέρχεται σε 52.300 τ.μ. Στο ΕΣΧΑΔΑ θα προβλέπεται η δυνατότητα κατασκευής μαρίνας ή άλλης μορφής λιμενική εγκατάσταση.
You may like
-
Εγκρίθηκε νέο έργο για επέκταση ξενοδοχείου στη Μύκονο
-
Δρομολογείται νέα ξενοδοχειακή επένδυση στη Σάμο – Πού θα γίνει
-
“Πράσινο φως” για 4 νέες επενδύσεις σε ξενοδοχεία στην Πελοπόννησο – Ποιές δύο περιοχές μονοπωλούν το επενδυτικό ενδιαφέρον
-
Ανοίγει το 2026 στην Κέρκυρα το “αδελφάκι” του The Ilisian της Αθήνας – Πού θα ανοίξει το νέο Conrad στο νησί
-
Κυριαρχούν οι αλυσίδες στα ξενοδοχεία 5 αστέρων στην Ελλάδα – Ποιές είναι οι 3 σημαντικότερες εξελίξεις στον ξενοδοχειακό κλάδο το 2025
-
Εγκρίθηκε νέο έργο ανακαίνισης ξενοδοχείου στο Ρέθυμνο
Εγκρίθηκε νέο έργο για επέκταση ξενοδοχείου στη Μύκονο
Δρομολογείται νέα ξενοδοχειακή επένδυση στη Σάμο – Πού θα γίνει
Ολοκληρώνονται τέλος του 2026 τα νέα οικιστικά έργα της Vitael στα Νότια Προάστια της Αθήνας – Σε ποιές περιοχές υλοποιούνται
“Πράσινο φως” για 4 νέες επενδύσεις σε ξενοδοχεία στην Πελοπόννησο – Ποιές δύο περιοχές μονοπωλούν το επενδυτικό ενδιαφέρον
Ανοίγει το 2026 στην Κέρκυρα το “αδελφάκι” του The Ilisian της Αθήνας – Πού θα ανοίξει το νέο Conrad στο νησί
Κυριαρχούν οι αλυσίδες στα ξενοδοχεία 5 αστέρων στην Ελλάδα – Ποιές είναι οι 3 σημαντικότερες εξελίξεις στον ξενοδοχειακό κλάδο το 2025
Εγκρίθηκε νέο έργο ανακαίνισης ξενοδοχείου στο Ρέθυμνο
“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στην Πάρο – Σε ποιά περιοχή του νησιού θα γίνει
“Στα σκαριά” δύο νέες μεγάλες ξενοδοχειακές επενδύσεις της Intracom – Σε ποιά νησιά σχεδιάζει να αναπτύξει ξενοδοχεία η Intradevelopment
[VIDEO] Προχωρούν από την Dimand τα έργα κατασκευής του νέου Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά
Άνοιξε το πρώτο ξενοδοχείο Sokio στην Αθήνα – “Στα σκαριά” ακόμη 3 νέα καταλύματα σε Αττική και Χαλκιδική
“Στα σκαριά” 14 νέα έργα για ξενοδοχεία στις Κυκλάδες – Σε ποιά νησιά θα γίνουν
Οι 11 νέες επενδύσεις για ξενοδοχεία 5 αστέρων σε όλη την Ελλάδα – Σε ποιές περιοχές θα γίνουν
Επεκτείνει τις ξενοδοχειακές επενδύσεις στην Αθήνα η Sokio Hotels – “Στα σκαριά” και νέο ξενοδοχείο μαζί με τη Wyndham στο κέντρο της Αθήνας
Προς ολοκλήρωση η μεγάλη εμπορική επένδυση στη Στοά Αρσακείου – Ποιοί χώροι έχουν ήδη ξεκινήσει να λειτουργούν
Οι 3 νέες επενδύσεις της Athenaeum Hotels στην Αθήνα – Που σχεδιάζονται νέα 5άστερα ξενοδοχεία
“Πράσινο φως” για 4 νέες επενδύσεις σε ξενοδοχεία στην Πελοπόννησο – Ποιές δύο περιοχές μονοπωλούν το επενδυτικό ενδιαφέρον
5 νέα έργα ξενοδοχείων δρομολογούνται στα Δωδεκάνησα – Ποιό νησί “κυριαρχεί” στις επενδύσεις
8 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις δρομολογούνται στα Ιόνια Νησιά – Σε ποιά νησιά θα γίνουν
“Στα σκαριά” νέο resort Radisson στην Εύβοια και ακόμη 4 νέα openings σε όλη την Ελλάδα έως το 2026 – Σε ποιές περιοχές θα γίνουν
[VIDEO] Προχωρούν από την Dimand τα έργα κατασκευής του νέου Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά
[VIDEO] Το όραμα της Dimand για τις πόλεις του σήμερα και του αύριο μέσα από 20 εμβληματικά έργα
[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα κτιριακά έργα για τις μεγάλες οικιστικές, εμπορικές και τουριστικές επενδύσεις στο Ελληνικό
[VIDEO] Προχωρά η mega επένδυση logistics της ΙΚΕΑ στον Ασπρόπυργο
[VIDEO] Δείτε πώς μεταμορφώθηκε παλιό κτίριο γραφείων στην Πλατεία Μαβίλη
[VIDEO] Πώς θα γίνει το νέο έργο logistics Eleusis Project στον Ασπρόπυργο – Ποιά εταιρεία επενδύει
Ξεκινούν από τη ΜΕΤΚΑ τα έργα για τη μεγάλη επένδυση VORIA στο Μαρούσι – Εκδόθηκαν οι οικοδομικές άδειες
[VIDEO] Προχωρά η νέα οικιστική επένδυση στη Νέα Σμύρνη – Σε ποιά περιοχή κατασκευάζεται
[VIDEO] Ολοκληρώνεται η οικιστική επένδυση της Ten Brinke στην Αργυρούπολη – Πού βρίσκεται το ακίνητο
[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα έργα σε Riviera Tower, IRC και Little Athens
TRENDING
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες agoΆνοιξε το πρώτο ξενοδοχείο Sokio στην Αθήνα – “Στα σκαριά” ακόμη 3 νέα καταλύματα σε Αττική και Χαλκιδική
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago“Στα σκαριά” 14 νέα έργα για ξενοδοχεία στις Κυκλάδες – Σε ποιά νησιά θα γίνουν
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες agoΟι 11 νέες επενδύσεις για ξενοδοχεία 5 αστέρων σε όλη την Ελλάδα – Σε ποιές περιοχές θα γίνουν
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες agoΕπεκτείνει τις ξενοδοχειακές επενδύσεις στην Αθήνα η Sokio Hotels – “Στα σκαριά” και νέο ξενοδοχείο μαζί με τη Wyndham στο κέντρο της Αθήνας
-
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ2 εβδομάδες agoΠρος ολοκλήρωση η μεγάλη εμπορική επένδυση στη Στοά Αρσακείου – Ποιοί χώροι έχουν ήδη ξεκινήσει να λειτουργούν









