ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
Ανεβάζει ρυθμούς το ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση 2 ακινήτων – φιλέτων στην Κεντρική Ελλάδα
Published
4 έτη agoon
By
Newsroom
Ανεβάζει ρυθμούς το ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση 2 ακινήτων – φιλέτων στην Κεντρική Ελλάδα, με τη δημοσιοποίηση και θέση προς διαβούλευση των Στρατηγικών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τις δύο εκτάσεις.
Και οι δύο βρίσκονται στη Φθιώτιδα και αποτελούν ακίνητα με σημαντικές δυνατότητες αξιοποίησης, καθώς περιλαμβάνουν ιαματικές πηγές, οι οποίες έχουν τεθεί πλέον και στρατηγικά ως κομμάτι της ελληνικής τουριστικής πολιτικής.
Το ένα ακίνητο αφορά τις Ιαματικές Πηγές Κονιαβίτη, που περιλαμβάνουν εκτός των άλλων και το πρώην camping του ΕΟΤ, στην περιοχή των Καμένων Βούρλων, ενώ το άλλο αφορά τις Ιαματικές Πηγές Θερμοπυλών – Καλλιδρόμου.
Πώς προχωρούν οι διαδικασίες για την αξιοποίηση τους
Ήδη από τον Απρίλιο του 2022 έχουν τεθεί προς διαβούλευση οι Στρατηγικές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για τα αντίστοιχα Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων (ΕΣΧΑΔΑ), με στόχο την ωρίμανσή τους ώστε να προχωρήσει η διαδικασία για την προκήρυξη των σχετικών διαγωνισμών.
Ως διαδικασία πρέπει πρώτα να εγκριθεί το ΕΣΧΑΔΑ των περιοχών αυτών, ώστε να καθορισθούν αναλυτικά εκτός των άλλων περιβαλλοντικά ζητήματα και οι επιτρεπόμενες χρήσεις που θα καθορίσουν και τις δυνατότητες αξιοποίησης από επενδυτές.
Ο απώτερος στόχος του ΤΑΙΠΕΔ, στην ιδιοκτησία του οποίου βρίσκονται τα ακίνητα, είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία και να προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί εντός του 2022. Όπως αναφέρεται στο επικαιροποιημένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης για τον Απρίλιο, και για τα 2 ακίνητα εκτιμάται έναρξης της διαγωνιστικής διαδικασίας το Δ’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη προχωρήσει η διαδικασία και αναμένεται σε λίγες ημέρες να προκηρυχθεί από το ΤΑΙΠΕΔ και ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση της Λουτρόπολης των Καμένων Βούρλων, η οποία έχει από χρόνια εκμισθωθεί στον Όμιλο Μήτση, που αναμένεται να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις εφόσον αναδειχθεί ανάδοχος στο νέο διαγωνισμό.
Το προφίλ του ακινήτου στις Θερμοπύλες
Το ακίνητο βρίσκεται πλησίον του οικισμού και εντός του αρχαιολογικού χώρου των Θερμοπυλών που αποτελεί εμβληματικό ιστορικό τόπο αναφοράς λόγω της μάχης των Θερμοπυλών το 480 π.Χ μεταξύ Ελλήνων και Περσών.
Το ακίνητο αποτελείται από 3 αυτοτελή τμήματα που εκτείνονται από την Εθνική Οδό Αθηνών Θεσσαλονίκης (ΠΑΘΕ) και την παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών Θεσσαλονίκης μέχρι τις παρυφές του όρους Καλλίδρομο.
Εντός του ακινήτου υπάρχει μία αναγνωρισμένη και φημισμένη από την αρχαιότητα Ιαματική Πηγή, ένα υδροθεραπευτήριο και δύο ξενοδοχειακές μονάδες.
Η θέση του ακινήτου στον αρχαιολογικό χώρο των Θερμοπυλών, το μέγεθος και η γειτνίαση του με σημαντικά αξιοθέατα, ιστορικά μνημεία, παραλίες και χώρους πρασίνου το καθιστούν ελκυστικό επενδυτικά για την ανάπτυξη ποικιλίας δραστηριοτήτων θερινού και χειμερινού τουρισμού, ιαματικού και θερμαλιστικού τουρισμού, τουρισμού ευεξίας, ιστορικού και πολιτιστικού τουρισμού.
Τα υφιστάμενα κτίρια μέσα στο ακίνητο είναι:
- Κτίριο Υδροθεραπευτηρίου με 18 λουτήρες ρωμαϊκού τύπου και εσωτερική πισίνα
- Ξενοδοχείο «Αίγλη» δυναμικότητας 80 κλινών (εκτός λειτουργίας)
- Ξενοδοχείο «Ασκληπιός» δυναμικότητας 88 κλινών (εκτός λειτουργίας)
- Κτίριο γραφείων διοίκησης του υδροθεραπευτηρίου, το οποίο χρησιμοποιείται ως αστυνομικό τμήμα τροχαίας αυτοκινητοδρόμων Φθιώτιδας.
- Κτίριο εστιατορίου του υδροθεραπευτηρίου, (εκτός λειτουργίας)
- Υποστηρικτικές κτιριακές εγκαταστάσεις (κτίσματα ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, βιολογικού καθαρισμού κ.λπ)
Το ακίνητο προβλέπεται να αξιοποιηθεί με την έγκριση ΕΣΧΑΔΑ με βάση τις διατάξεις του Ν. 3986/2011 που θα περιλαμβάνει τις Χρήσεις “Τουρισμός-Αναψυχή με έμφαση στην ανάπτυξη χρήσεων θερμαλιστικού – ιαματικού τουρισμού.
Το προφίλ του ακινήτου με το πρώην camping του ΕΟΤ στα Καμένα Βούρλα
Αφορά παραθαλάσσιο ακίνητο στο νότιο τμήμα του Μαλιακού κόλπο δυτικά του οικισμού των Καμμένων Βούρλων ένα από τα πλέον φημισμένα θερμαλιστικά κέντρα από την δεκαετία του 1930.
Το θαλάσσιο μέτωπο του ακινήτου (βόρειο όριο) αποτελείται από αμμώδη παραλία μήκους περίπου 1.150 μ. ενώ το νότιο τμήμα βρίσκεται σε επαφή με την Εθνική Οδό Αθήνας – Θεσσαλονίκης (ΠΑΘΕ). Εντός του ακινήτου λειτουργούσε στο παρελθόν camping.
Το ακίνητο τροφοδοτείται από 2 Ιαματικές Πηγές, η μία εκ των οποίων έχει ήδη αναγνωριστεί ενώ για τη δεύτερη προωθούνται οι διαδικασίες αναγνώρισής της.
Ο συνδυασμός θάλασσας, θεραπευτικών πηγών και δασωμένου βουνού καθιστούν την περιοχή ένα αξιόλογο, εμβληματικό και φημισμένο θέρετρο, σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα, που προσελκύει σημαντική τουριστική κίνηση.
Το ακίνητο βρίσκεται σε άμεση επαφή με το δυτικό όριο του οικισμού των Καμμένων Βούρλων. Η πρόσβαση γίνεται άμεσα, μέσω της νέας βελτιωμένης χάραξης της Εθνικής Οδού Αθήνας – Θεσσαλονίκης (ΠΑΘΕ) καθώς και μέσω του οδικού δικτύου του οικισμού. Απέχει 175 χλμ από την Αθήνα (2 ώρες, με το αυτοκίνητο, από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος), 145 χλμ από το Βόλο, 100 χλμ από τους Δελφούς και 40 χλμ από την Λαμία.
Εντός του ακινήτου βρίσκονται εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις Camping με υποδομές για 250 τροχοσπιτα, κτίριο υποδοχής, 50 οικίσκοι, 5 καταστήματα, κτίρια προσωπικού κ.λπ.
Το ακίνητο προβλέπεται να αξιοποιηθεί με την έγκριση ΕΣΧΑΔΑ με βάση τις διατάξεις του Ν. 3986/2011 που θα περιλαμβάνει τις Χρήσεις «Τουρισμός – Αναψυχή» ή Μικτές Χρήσεις «Τουρισμός – Αναψυχή» και «Τουριστικό – Παραθεριστικό χωριό» με έμφαση στα Κέντρα Ιαματικού – Θερμαλιστικού Τουρισμού και δυνατότητα ανάπτυξης τόσο ξενοδοχεικών μονάδων υψηλής ποιότητας όσο και παραθεριστικών κατοικιών.
Η επιτρεπόμενη δόμηση θα ανέρχεται σε 52.300 τ.μ. Στο ΕΣΧΑΔΑ θα προβλέπεται η δυνατότητα κατασκευής μαρίνας ή άλλης μορφής λιμενική εγκατάσταση.
You may like
-
Στα “σκαριά” νέα ξενοδοχειακή μονάδα 5 αστέρων σε περιοχή των Χανίων – Πού θα γίνει
-
Νέο ξενοδοχειακό project 98 κλινών στα Κολύμπια της Ρόδου
-
[ΦΩΤΟ] Δείτε πώς θα γίνει το Cambas Gardens στην Κάντζα – Τι θα περιλαμβάνει τελικά η mega επένδυση της Dimand
-
Αλλάζει χέρια έπειτα από 49 χρόνια το Athens Zafolia Hotel μετά το deal με Highgate – Eternam
-
Πρώτο “πράσινο φως” για δύο νέα 5άστερα ξενοδοχεία 711 κλινών στα Χανιά – Πού θα γίνουν
-
“Πράσινο φως” για μεγάλο νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στο Κιοτάρι της Ρόδου
Στα “σκαριά” νέα ξενοδοχειακή μονάδα 5 αστέρων σε περιοχή των Χανίων – Πού θα γίνει
Νέο ξενοδοχειακό project 98 κλινών στα Κολύμπια της Ρόδου
[ΦΩΤΟ] Δείτε πώς θα γίνει το Cambas Gardens στην Κάντζα – Τι θα περιλαμβάνει τελικά η mega επένδυση της Dimand
Συμφωνία PRODEA με Invel και LGT για νέα πλατφόρμα logistics – 3 νέα έργα στα “σκαριά” και στόχος για χαρτοφυλάκιο μισού δισ. ευρώ
Αλλάζει χέρια έπειτα από 49 χρόνια το Athens Zafolia Hotel μετά το deal με Highgate – Eternam
Πρώτο “πράσινο φως” για δύο νέα 5άστερα ξενοδοχεία 711 κλινών στα Χανιά – Πού θα γίνουν
Νέα ιστορικά υψηλά για τα εμπορικά κέντρα της Lamda Development το 2026 – Πώς προχωρούν The Ellinikon Mall και Riviera Galleria στο Ελληνικό
“Πράσινο φως” για μεγάλο νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στο Κιοτάρι της Ρόδου
Προεγκρίθηκε έργο για νέο ξενοδοχείο στο Άνω Κουφονήσι
Στον τουρισμό και το hospitality εισέρχεται η Moda Bagno – Η εξαγορά και το ιστορικό ακίνητο της εφημερίδας ΕΣΤΙΑ στο κέντρο της Αθήνας
Άνοιξε το νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων Mural στον Πειραιά – Ποιό γνωστό πρώην κτίριο γραφείων μεταμορφώθηκε
Στα “σκαριά” νέο ξενοδοχείο στην Αρκαδία – Σε ποιά περιοχή θα γίνει
Τέσσερις ξενοδοχειακές επενδύσεις προχωρούν στην Πελοπόννησο – Που θα γίνουν και ποιές εταιρείες επενδύουν
Ολοκληρώθηκε η μεγάλη επένδυση serviced residences της ZEUS στον Πειραιά – Πώς το γνωστό PHAROS μεταμορφώθηκε σε ZEUS Piraeus Grand
“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχειακό συγκρότημα 4 αστέρων στη Σκύρο – Πού θα γίνει
Σε στάδιο ωρίμανσης 4 από τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές επενδύσεις που δρομολογούνται αυτή την περίοδο σε όλη την Ελλάδα
Από Μαρούσι έως Ελαιώνα και Καλλιθέα, πέντε νέες επενδύσεις σε “πράσινα γραφεία” αλλάζουν το χάρτη ακινήτων της Αθήνας
Πώς θα μεταμορφωθεί το πρώην βιομηχανικό ακίνητο της ΑΖΕΛ στον Πειραιά σε Urban Oasis Piraeus με 387 κατοικίες – Ποιά εταιρεία επενδύει
Οι 5 άξονες των επενδύσεων real estate του Σκλαβενίτη – Από το Food Hall στο Ρέντη έως τα νέα έργα logistics
Πρώτο “πράσινο φως” με όρους για το νέο resort στο Σαλάντι – Τι θα περιλαμβάνει η τουριστική επένδυση
[VIDEO] Δείτε πώς παρουσιάζει η Bouygues τον πύργο κατοικιών Riviera Tower στο Ελληνικό
[VIDEO] Σε εξέλιξη η νέα οικιστική επένδυση Almyra Complex στις Σέρρες – Ποιός γνωστός όμιλος επενδύει
[VIDEO] Δείτε το νέο “πράσινο” κτίριο γραφείων AENORA στη Λεωφόρο Ποσειδώνος
[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για την επέκταση της οικιστικής επένδυσης Pinea Living στο Νέο Ηράκλειο
[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η οικιστική επένδυση Ilissos Suites στο Μοσχάτο – Ποιά εταιρεία επένδυσε στο έργο
[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για τη μεγάλη τουριστική επένδυση VORIA στο Μαρούσι
[VIDEO] Σε λειτουργία το νέο υπερσύγχρονο κέντρο logistics της Skroutz στην Ελευσίνα
[VIDEO] Green Haven: προχωρά η μεγάλη οικιστική επένδυση της Ten Brinke στα Μελίσσια
20 οικιστικά έργα στα “σκαριά” για την MIBS – Σε ποιές περιοχές της Αττικής επενδύει
[VIDEO] Ξεκίνησε το νέο οικιστικό έργο της Ten Brinke στη Γλυφάδα
TRENDING
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες agoΆνοιξε το νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων Mural στον Πειραιά – Ποιό γνωστό πρώην κτίριο γραφείων μεταμορφώθηκε
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες agoΣτα “σκαριά” νέο ξενοδοχείο στην Αρκαδία – Σε ποιά περιοχή θα γίνει
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ6 ημέρες agoΤέσσερις ξενοδοχειακές επενδύσεις προχωρούν στην Πελοπόννησο – Που θα γίνουν και ποιές εταιρείες επενδύουν
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες agoΟλοκληρώθηκε η μεγάλη επένδυση serviced residences της ZEUS στον Πειραιά – Πώς το γνωστό PHAROS μεταμορφώθηκε σε ZEUS Piraeus Grand
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχειακό συγκρότημα 4 αστέρων στη Σκύρο – Πού θα γίνει












