ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
Ανεβάζει ρυθμούς το ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση 2 ακινήτων – φιλέτων στην Κεντρική Ελλάδα

Published
3 έτη agoon
By
Newsroom
Ανεβάζει ρυθμούς το ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση 2 ακινήτων – φιλέτων στην Κεντρική Ελλάδα, με τη δημοσιοποίηση και θέση προς διαβούλευση των Στρατηγικών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τις δύο εκτάσεις.
Και οι δύο βρίσκονται στη Φθιώτιδα και αποτελούν ακίνητα με σημαντικές δυνατότητες αξιοποίησης, καθώς περιλαμβάνουν ιαματικές πηγές, οι οποίες έχουν τεθεί πλέον και στρατηγικά ως κομμάτι της ελληνικής τουριστικής πολιτικής.
Το ένα ακίνητο αφορά τις Ιαματικές Πηγές Κονιαβίτη, που περιλαμβάνουν εκτός των άλλων και το πρώην camping του ΕΟΤ, στην περιοχή των Καμένων Βούρλων, ενώ το άλλο αφορά τις Ιαματικές Πηγές Θερμοπυλών – Καλλιδρόμου.
Πώς προχωρούν οι διαδικασίες για την αξιοποίηση τους
Ήδη από τον Απρίλιο του 2022 έχουν τεθεί προς διαβούλευση οι Στρατηγικές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για τα αντίστοιχα Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων (ΕΣΧΑΔΑ), με στόχο την ωρίμανσή τους ώστε να προχωρήσει η διαδικασία για την προκήρυξη των σχετικών διαγωνισμών.
Ως διαδικασία πρέπει πρώτα να εγκριθεί το ΕΣΧΑΔΑ των περιοχών αυτών, ώστε να καθορισθούν αναλυτικά εκτός των άλλων περιβαλλοντικά ζητήματα και οι επιτρεπόμενες χρήσεις που θα καθορίσουν και τις δυνατότητες αξιοποίησης από επενδυτές.
Ο απώτερος στόχος του ΤΑΙΠΕΔ, στην ιδιοκτησία του οποίου βρίσκονται τα ακίνητα, είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία και να προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί εντός του 2022. Όπως αναφέρεται στο επικαιροποιημένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης για τον Απρίλιο, και για τα 2 ακίνητα εκτιμάται έναρξης της διαγωνιστικής διαδικασίας το Δ’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη προχωρήσει η διαδικασία και αναμένεται σε λίγες ημέρες να προκηρυχθεί από το ΤΑΙΠΕΔ και ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση της Λουτρόπολης των Καμένων Βούρλων, η οποία έχει από χρόνια εκμισθωθεί στον Όμιλο Μήτση, που αναμένεται να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις εφόσον αναδειχθεί ανάδοχος στο νέο διαγωνισμό.
Το προφίλ του ακινήτου στις Θερμοπύλες
Το ακίνητο βρίσκεται πλησίον του οικισμού και εντός του αρχαιολογικού χώρου των Θερμοπυλών που αποτελεί εμβληματικό ιστορικό τόπο αναφοράς λόγω της μάχης των Θερμοπυλών το 480 π.Χ μεταξύ Ελλήνων και Περσών.
Το ακίνητο αποτελείται από 3 αυτοτελή τμήματα που εκτείνονται από την Εθνική Οδό Αθηνών Θεσσαλονίκης (ΠΑΘΕ) και την παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών Θεσσαλονίκης μέχρι τις παρυφές του όρους Καλλίδρομο.
Εντός του ακινήτου υπάρχει μία αναγνωρισμένη και φημισμένη από την αρχαιότητα Ιαματική Πηγή, ένα υδροθεραπευτήριο και δύο ξενοδοχειακές μονάδες.
Η θέση του ακινήτου στον αρχαιολογικό χώρο των Θερμοπυλών, το μέγεθος και η γειτνίαση του με σημαντικά αξιοθέατα, ιστορικά μνημεία, παραλίες και χώρους πρασίνου το καθιστούν ελκυστικό επενδυτικά για την ανάπτυξη ποικιλίας δραστηριοτήτων θερινού και χειμερινού τουρισμού, ιαματικού και θερμαλιστικού τουρισμού, τουρισμού ευεξίας, ιστορικού και πολιτιστικού τουρισμού.
Τα υφιστάμενα κτίρια μέσα στο ακίνητο είναι:
- Κτίριο Υδροθεραπευτηρίου με 18 λουτήρες ρωμαϊκού τύπου και εσωτερική πισίνα
- Ξενοδοχείο «Αίγλη» δυναμικότητας 80 κλινών (εκτός λειτουργίας)
- Ξενοδοχείο «Ασκληπιός» δυναμικότητας 88 κλινών (εκτός λειτουργίας)
- Κτίριο γραφείων διοίκησης του υδροθεραπευτηρίου, το οποίο χρησιμοποιείται ως αστυνομικό τμήμα τροχαίας αυτοκινητοδρόμων Φθιώτιδας.
- Κτίριο εστιατορίου του υδροθεραπευτηρίου, (εκτός λειτουργίας)
- Υποστηρικτικές κτιριακές εγκαταστάσεις (κτίσματα ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, βιολογικού καθαρισμού κ.λπ)
Το ακίνητο προβλέπεται να αξιοποιηθεί με την έγκριση ΕΣΧΑΔΑ με βάση τις διατάξεις του Ν. 3986/2011 που θα περιλαμβάνει τις Χρήσεις “Τουρισμός-Αναψυχή με έμφαση στην ανάπτυξη χρήσεων θερμαλιστικού – ιαματικού τουρισμού.
Το προφίλ του ακινήτου με το πρώην camping του ΕΟΤ στα Καμένα Βούρλα
Αφορά παραθαλάσσιο ακίνητο στο νότιο τμήμα του Μαλιακού κόλπο δυτικά του οικισμού των Καμμένων Βούρλων ένα από τα πλέον φημισμένα θερμαλιστικά κέντρα από την δεκαετία του 1930.
Το θαλάσσιο μέτωπο του ακινήτου (βόρειο όριο) αποτελείται από αμμώδη παραλία μήκους περίπου 1.150 μ. ενώ το νότιο τμήμα βρίσκεται σε επαφή με την Εθνική Οδό Αθήνας – Θεσσαλονίκης (ΠΑΘΕ). Εντός του ακινήτου λειτουργούσε στο παρελθόν camping.
Το ακίνητο τροφοδοτείται από 2 Ιαματικές Πηγές, η μία εκ των οποίων έχει ήδη αναγνωριστεί ενώ για τη δεύτερη προωθούνται οι διαδικασίες αναγνώρισής της.
Ο συνδυασμός θάλασσας, θεραπευτικών πηγών και δασωμένου βουνού καθιστούν την περιοχή ένα αξιόλογο, εμβληματικό και φημισμένο θέρετρο, σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα, που προσελκύει σημαντική τουριστική κίνηση.
Το ακίνητο βρίσκεται σε άμεση επαφή με το δυτικό όριο του οικισμού των Καμμένων Βούρλων. Η πρόσβαση γίνεται άμεσα, μέσω της νέας βελτιωμένης χάραξης της Εθνικής Οδού Αθήνας – Θεσσαλονίκης (ΠΑΘΕ) καθώς και μέσω του οδικού δικτύου του οικισμού. Απέχει 175 χλμ από την Αθήνα (2 ώρες, με το αυτοκίνητο, από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος), 145 χλμ από το Βόλο, 100 χλμ από τους Δελφούς και 40 χλμ από την Λαμία.
Εντός του ακινήτου βρίσκονται εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις Camping με υποδομές για 250 τροχοσπιτα, κτίριο υποδοχής, 50 οικίσκοι, 5 καταστήματα, κτίρια προσωπικού κ.λπ.
Το ακίνητο προβλέπεται να αξιοποιηθεί με την έγκριση ΕΣΧΑΔΑ με βάση τις διατάξεις του Ν. 3986/2011 που θα περιλαμβάνει τις Χρήσεις «Τουρισμός – Αναψυχή» ή Μικτές Χρήσεις «Τουρισμός – Αναψυχή» και «Τουριστικό – Παραθεριστικό χωριό» με έμφαση στα Κέντρα Ιαματικού – Θερμαλιστικού Τουρισμού και δυνατότητα ανάπτυξης τόσο ξενοδοχεικών μονάδων υψηλής ποιότητας όσο και παραθεριστικών κατοικιών.
Η επιτρεπόμενη δόμηση θα ανέρχεται σε 52.300 τ.μ. Στο ΕΣΧΑΔΑ θα προβλέπεται η δυνατότητα κατασκευής μαρίνας ή άλλης μορφής λιμενική εγκατάσταση.
You may like
-
Προχωρά η ανακαίνιση του ξενοδοχείου Civitel στη Λεωφόρο Κηφισίας στο Μαρούσι – Πώς θα μεταμορφωθεί σε THE FICTION
-
Εγκρίθηκε έργο για νέο ξενοδοχείο στα Κουφονήσια
-
Οι 6 “μνηστήρες” για το ακίνητο – φιλέτο στην Ακτή Βουλιαγμένης – Ποιά σχήματα πέρασαν στην επόμενη φάση
-
Σε διαβούλευση η mega τουριστική επένδυση απέναντι από την Ύδρα στην Αργολίδα – Πώς μετονομάστηκε το project
-
Εγκρίθηκε νέο έργο ανακαίνισης ξενοδοχείου στο Ηράκλειο
-
“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Λευκάδα

Προχωρά η ανακαίνιση του ξενοδοχείου Civitel στη Λεωφόρο Κηφισίας στο Μαρούσι – Πώς θα μεταμορφωθεί σε THE FICTION

Εγκρίθηκε έργο για νέο ξενοδοχείο στα Κουφονήσια

Ολοκληρώθηκε από την METLEN το μεγαλύτερο Data Center στην Ελλάδα – Πού βρίσκεται το νέο powerhouse της Digital Realty

[VIDEO] Ολοκληρώνεται η νέα οικιστική επένδυση Pinēa Living της Ten Brinke – Σε ποιά περιοχή κατασκευάζεται

Οι 6 “μνηστήρες” για το ακίνητο – φιλέτο στην Ακτή Βουλιαγμένης – Ποιά σχήματα πέρασαν στην επόμενη φάση

Ποιές είναι οι 5 πιό premium περιοχές της Ελλάδας για οικιστικά ακίνητα – Ποιά πόλη – έκπληξη στη Βόρεια Ελλάδα παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση στις αξίες ακινήτων

Σε διαβούλευση η mega τουριστική επένδυση απέναντι από την Ύδρα στην Αργολίδα – Πώς μετονομάστηκε το project

Εγκρίθηκε νέο έργο ανακαίνισης ξενοδοχείου στο Ηράκλειο

“Πράσινο φως” για το νέο εμπορικό πόλο του Σκλαβενίτη στο πρώην εργοστάσιο ΠΙΤΣΟΣ στο Ρέντη – Πώς προχωρά η αδειοδοτική διαδικασία

Ιόνια Νησιά και Δυτική Ελλάδα οι περιοχές – έκπληξη για το τουριστικό real estate το 2025 – Πού κυμαίνονται οι τιμές των εξοχικών κατοικιών ανά την Ελλάδα

[ΦΩΤΟ] Σε “τροχιά” αδειοδότησης το νέο mega retail park στο Ηράκλειο – Ποιά εταιρεία επενδύει

Βρέθηκε ο νέος επενδυτής για το ακίνητο – φιλέτο του ΕΦΚΑ στην Κολοκοτρώνη – “Οδεύει” προς νέο ξενοδοχείο

[VIDEO] Δείτε πώς θα γίνουν τα νέα “πράσινα” κτίρια κατοικιών και γραφείων στο Piraeus Gate Project

“Πράσινο φως” για το νέο εμπορικό πόλο του Σκλαβενίτη στο πρώην εργοστάσιο ΠΙΤΣΟΣ στο Ρέντη – Πώς προχωρά η αδειοδοτική διαδικασία

“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο σε γνωστό κτίριο γραφείων στη Μητροπόλεως

“Πράσινο φως” για την mega τουριστική επένδυση Costa Nopia στην Κρήτη – Εγκρίθηκε το ΕΣΧΑΣΕ του έργου

[VIDEO] Σε εξέλιξη η μεγάλη οικιστική επένδυση Nea Polis στην Καβάλα – Πώς θα αναβαθμίσει την περιοχή με 7 νέους σύγχρονους οικισμούς με κατοικίες

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο σε διατηρητέο κτίριο στο Κουκάκι – Πού βρίσκεται το ακίνητο που θα αξιοποιηθεί

Επεκτείνεται στην Κέρκυρα η Mayor Hotels με το νέο 5άστερο Cabo Resort

Σε διαβούλευση η mega τουριστική επένδυση απέναντι από την Ύδρα στην Αργολίδα – Πώς μετονομάστηκε το project

[VIDEO] Δείτε πώς θα γίνουν τα νέα “πράσινα” κτίρια κατοικιών και γραφείων στο Piraeus Gate Project

[VIDEO] Σε εξέλιξη η μεγάλη οικιστική επένδυση Nea Polis στην Καβάλα – Πώς θα αναβαθμίσει την περιοχή με 7 νέους σύγχρονους οικισμούς με κατοικίες

[VIDEO] Στη “γραμμή εκκίνησης” το Keranis Residences με κατοικίες, γραφεία και καταστήματα στον Πειραιά – Ποιά εταιρεία επενδύει στο ιστορικό ακίνητο

[VIDEO] Προχωρά η νέα οικιστική επένδυση στη Νέα Σμύρνη – Σε ποιά περιοχή κατασκευάζεται

[VIDEO] Προχωρά η κατασκευή του νέου “πράσινου” συγκροτήματος γραφείων The Grid στο Μαρούσι – Πότε θα ολοκληρώσει την επένδυση η Noval Property

The Ellinikon: έφτασε ήδη στα μισά ο “πράσινος” ουρανοξύστης κατοικιών Riviera Tower – Ξεπέρασε τα 113 μέτρα ύψος

[VIDEO] Τα 4+2 μεγάλα συγκροτήματα γραφείων στο Μαρούσι – Ποιά βρίσκονται υπό κατασκευή και πώς προχωρούν

[VIDEO] The Ellinikon: και επίσημα το νέο υψηλότερο κτίριο στην Ελλάδα ο ουρανοξύστης κατοικιών Riviera Tower στο Ελληνικό

[VIDEO] Ξεκίνησαν τα έργα για τη νέα οικιστική επένδυση Athens Sansiveria στην Λεωφόρο Ποσειδώνος

[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα έργα στον “πράσινο” ουρανοξύστη κατοικιών Riviera Tower στο Ελληνικό
TRENDING
-
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ2 εβδομάδες ago
[ΦΩΤΟ] Σε “τροχιά” αδειοδότησης το νέο mega retail park στο Ηράκλειο – Ποιά εταιρεία επενδύει
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago
Βρέθηκε ο νέος επενδυτής για το ακίνητο – φιλέτο του ΕΦΚΑ στην Κολοκοτρώνη – “Οδεύει” προς νέο ξενοδοχείο
-
RESIDENTIAL1 εβδομάδα ago
[VIDEO] Δείτε πώς θα γίνουν τα νέα “πράσινα” κτίρια κατοικιών και γραφείων στο Piraeus Gate Project
-
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ4 ημέρες ago
“Πράσινο φως” για το νέο εμπορικό πόλο του Σκλαβενίτη στο πρώην εργοστάσιο ΠΙΤΣΟΣ στο Ρέντη – Πώς προχωρά η αδειοδοτική διαδικασία
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago
“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο σε γνωστό κτίριο γραφείων στη Μητροπόλεως