ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αυτό είναι το σχέδιο για το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού
Published
6 έτη agoon
By
NewsroomΤο σχέδιο της κυβέρνησης για την επιστροφή στην κανονικότητα καθόρισε με διάγγελμα, το οποίο απήθυνε το απόγευμα της Τρίτης (28/4), ο Πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτού αναφερθεί συγκεκριμένα στο πως θα αρθεί συντεταγμένα το lockdown της οικονομίας, στάθηκε ιδιαίτερα σε δύο λέξεις. Την προσοχή και την υπομονή, που καλούνται να επιδείξουν άπαντες κατά τη διάρκεια της επιστροφής, σιγά-σιγά, στην επόμενη μέρα της πανδημικής κρίσης. Εξ’ ου και η τροποποίηση του συνθήματος «Μένουμε Σπίτι», σε «Μένουμε Ασφαλείς».
Όπως επισήμανε ο Πρωθυπουργός, η Ελλάδα θα βγει σταδιακά από τα περιοριστικά μέτρα και θα μπει στη διαδικασία επανεκκίνησης της οικονομίας της. Ο λόγος που το άνοιγμα αυτό θα είναι σταδιακό και δυναμικό, έχει να κάνει με το γεγονός ότι κάθε φορά θα αξιολογούνται τυχόν φαινόμενα εξάπλωσης του ιού, από την κυκλοφορία του κόσμου. Έτσι ώστε να διαπιστώνεται στην πράξη, πως δεν υπάρχει κίνδυνος δεύτερου κύματος της νόσου. Γενικότερα πάντως η κυβέρνηση θα πατάει «γκάζι» ή «φρένο» στο άνοιγμα που επιχειρείται (από τις 4 Μαΐου) στην οικονομία, ανάλογα με το αν εξαπλώνεται ή όχι ο ιός. Ο προγραμματισμός δηλαδή ενδέχεται να τροποποιείται, εφόσον πάντοτε κρίνεται απαραίτητο.
Ο «ΧΑΡΤΗΣ» ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Ασφαλώς, η επανεκκίνηση του τουρισμού και ο τρόπος που θα επιτευχθεί κάτι τέτοιο, κρίνεται ως ζήτημα μεγίστης σημασίας. Όχι μόνο επειδή πρόκειται για έναν κλάδο που συνεισφέρει με ποσοστά κοντά στο 20% στο ΑΕΠ της χώρας. Αλλά εξίσου, διότι η τουριστική βιομηχανία και η ανάτασή της, δεν εξαρτάται μόνο από το πότε θα περιορίσουμε τον κορονοϊό εντός συνόρων.
Όσο δηλαδή οι μεταφορές (αεροπορικές, ακτοπλοϊκές) δεν πάρουν μπρος, όσο τα ταξίδια δεν θα ενθαρρύνονται, όσο τα σύνορα παραμείνουν κλειστά, όσο οι χώρες-μεγάλοι πελάτες της Ελλάδας (όπως η Ιταλία, η Σκανδιναβία, η Αμερική κ.α.) δεν τα βγάλουν πέρα με την επιδημία, τόσο ο τουρισμός θα πλήττεται.
Πηγαίνοντας λοιπόν στο σχέδιο της κυβέρνησης προκύπτουν, ήδη, τα πρώτα δεδομένα. Κατ’ αρχάς, την 1η Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσουν και πάλι τη λειτουργία τους τα ξενοδοχεία. Όχι όλα όμως. Την πρώτη μέρα του καλοκαιριού, για την ακρίβεια, θα ανοίξουν τις πύλες τους τα καταλύματα 12μηνης λειτουργίας. Στο «κύμα» δηλαδή μαζί με πολυκαταστήματα, καταστήματα εστίασης, μπαρ και κέντρα διασκέδασης. Σημειώνεται, ότι μέχρι τις 11 Μαΐου θα έχουν ανοίξει όλα τα καταστήματα, πλην μόνο των εμπορικών κέντρων (τα οποία θα ανοίξουν με τη σειρά τους την 1η Ιουνίου).
ΠΟΤΕ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΑ ΕΠΟΧΙΚΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ
Από εκεί και πέρα κι αφού έχει λυθεί συνάμα το μείζον θέμα των μεταφορών, από 29 Ιουνίου έως 1 Ιουλίου (σ.σ. δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα η τελική ημερομηνία) προβλέπεται να εκκινήσουν τη λειτουργία τους και τα εποχικά ξενοδοχεία. Από εκείνη τη στιγμή κι έπειτα, μάλιστα, θα μπορεί να υπάρχει ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών προς τα νησιά, με στόχο φυσικά την ουσιαστική επανεκκίνηση του τουρισμού.
Όπως έχουμε υπογραμμίσει άλλωστε μέσα από προηγούμενα ρεπορτάζ του bizness.gr, η τρίμηνη φετινή τουριστική περίοδος θα στηριχθεί κατά βάση στον εσωτερικό τουρισμό. Μέσα στον Ιούλιο, άρα, πρέπει η χώρα να έχει όλους τους τομείς της τουριστικής οικονομίας σε λειτουργική κατάσταση, με εξαίρεση τις πτήσεις που απαιτείται να συμφωνηθούν σε διεθνές επίπεδο.
Παράλληλα, για τα ξενοδοχεία θα συνταχθεί επίσης και το «υγειονομικό πρωτόκολλο», το οποίο θα καθορίζει τους κανόνες λειτουργίας των καταλυμάτων στην εποχή του ιού. Οι κανόνες ειδικότερα της απόστασης (σ.σ. για την αποφυγή συνωστισμού), θα ισχύουν για τις τουριστικές μονάδες και το σύνολο του τουριστικού κλάδου. Προσεχώς, αναμένεται να εξειδικευτούν (κατά βάση από συμβουλευτικές εταιρείες) ακόμη περισσότερο τα μέτρα ασφάλειας, υγιεινής και προστασίας που θα αφορούν τις τουριστικές επιχειρήσεις.
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΛΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Θυμίζουμε, ότι στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους του Υπουργούς Τουρισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Χάρης Θεοχάρης είχε αναδείξει την ανάγκη χάραξης και υλοποίησης μίας ενιαίας ευρωπαϊκής στρατηγικής, για την αναθέρμανση της ζήτησης και την επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας.
Ειδικότερα, ο Έλληνας Υπουργός είχε εκφράσει τις θέσεις του για:
- Ενιαίους κανόνες για την επανεκκίνηση εναέριων, θαλάσσιων και οδικών μεταφορών ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής και απρόσκοπτη μετακίνηση των ταξιδιωτών της ΕΕ
- Τη διαμόρφωση κοινών πρωτοκόλλων για αεροδρόμιο, ξενοδοχεία, ΜΜΜ, εστίαση κ.α.
- Τη δημιουργία Ταμείου Ανάκαμψης για τον Τουρισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
- Την παροχή ευέλικτων χρηματοδοτικών εργαλείων τόσο για τη βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση της κρίσης (voucher για αεροπορικές αποζημιώσεις, υποστήριξη εργασίας, στήριξη της ζήτησης) όσο και για τη μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση της κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Θεοχάρης σημείωσε, ότι θα ήταν χρήσιμο ένα νέο ΕΣΠΑ για τον τουρισμό.
You may like
-
“Στα σκαριά” νέο έργο αναβάθμισης μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας στα Χανιά – Στις 444 κλίνες το 5άστερο resort στον Σταυρό
-
Νέα ξενοδοχειακή επένδυση στα “σκαριά” στο Ρέθυμνο
-
Σε φάση επέκτασης το Sani Resort στη Χαλκιδική – Τι αφορά το σχέδιο των 250 νέων κλινών
-
Από τα δημόσια έργα στα luxury resorts – Πώς AKTOR και ΕΚΤΕΡ ενισχύουν την παρουσία τους στο ξενοδοχειακό real estate
-
“Στα σκαριά” νέο 5άστερο ξενοδοχείο στην Ιξιά της Ρόδου – Τι θα περιλαμβάνει το έργο
-
“Πράσινο φως” για νέο έργο επέκτασης 5άστερου ξενοδοχείου στη Μήθυμνα Λέσβου
“Στα σκαριά” νέο έργο αναβάθμισης μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας στα Χανιά – Στις 444 κλίνες το 5άστερο resort στον Σταυρό
Νέα ξενοδοχειακή επένδυση στα “σκαριά” στο Ρέθυμνο
Σε φάση επέκτασης το Sani Resort στη Χαλκιδική – Τι αφορά το σχέδιο των 250 νέων κλινών
“Στα σκαριά” το μεγάλο logistics center της PRODEA στον Ασπρόπυργο – Σε περιβαλλοντική αδειοδότηση το έργο των 100.000 τ.μ.
Τα οικιστικά έργα της νέας Εθνικής Στρατηγικής Στέγασης – 2.350 σπίτια σε στρατόπεδα και τα πρώτα ακίνητα για κοινωνική αντιπαροχή
Ανεβαίνουν οι “μετοχές” των Δωδεκανήσων στο real estate – Πόσο πωλούνται τα ακίνητα κατοικίας στα νησιά το 2026
Από τα δημόσια έργα στα luxury resorts – Πώς AKTOR και ΕΚΤΕΡ ενισχύουν την παρουσία τους στο ξενοδοχειακό real estate
“Στα σκαριά” νέο 5άστερο ξενοδοχείο στην Ιξιά της Ρόδου – Τι θα περιλαμβάνει το έργο
“Στα σκαριά” νέα οικιστικά projects από τη Zafido σε Πειραιά και Ταύρο – Ποιά έργα παραδίδονται έως το 2028
Χαρτογραφούνται 4.000 ακίνητα του Υπουργείου Υγείας – Το σχέδιο για αποτίμηση και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας του
“Άλμα” 50% στην ζήτηση ακινήτων για εξοχική κατοικία στην Ελλάδα από ΗΠΑ και Καναδά το 2026
Νέο masterplan για 5.000 στρέμματα στον Ελαιώνα “στα σκαριά” – Τι θα αλλάξει γύρω από τον Βοτανικό και τι προβλέπεται για οικιστικές αναπτύξεις
Προχωρά έργο μετατροπής κτιρίου σε ξενοδοχείο στην Καλαμάτα
Ποιες είναι οι 11 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις που δρομολογούνται στις Κυκλάδες – Σε ποιά νησιά θα γίνουν
Σε στάδιο ωρίμανσης 4 από τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές επενδύσεις που δρομολογούνται αυτή την περίοδο σε όλη την Ελλάδα
Νέο 6ώροφο ξενοδοχείο δρομολογείται στο Κουκάκι – Πού θα γίνει και ποια εταιρεία επενδύει
Ολοκληρώθηκε το NEXIS στη Μεταμόρφωση – Πώς το πρώην ΕΚΕΠ έγινε “πράσινο” συγκρότημα γραφείων 21.000 τ.μ.
Πέρα από την κλασική πολυκατοικία: 4 νέα οικιστικά μοντέλα που αναπτύσσονται στην Ελλάδα
Με νέο σχεδιασμό προχωρά το Project VORIA στο Μαρούσι – Τι αλλάζει στο ξενοδοχειακό κομμάτι
“Στα σκαριά” νέο έργο αναβάθμισης ξενοδοχείου σε 5 αστέρων στη Λέσβο
[VIDEO] Δείτε πώς παρουσιάζει η Bouygues τον πύργο κατοικιών Riviera Tower στο Ελληνικό
[VIDEO] Σε εξέλιξη η νέα οικιστική επένδυση Almyra Complex στις Σέρρες – Ποιός γνωστός όμιλος επενδύει
[VIDEO] Δείτε το νέο “πράσινο” κτίριο γραφείων AENORA στη Λεωφόρο Ποσειδώνος
[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για την επέκταση της οικιστικής επένδυσης Pinea Living στο Νέο Ηράκλειο
[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η οικιστική επένδυση Ilissos Suites στο Μοσχάτο – Ποιά εταιρεία επένδυσε στο έργο
[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για τη μεγάλη τουριστική επένδυση VORIA στο Μαρούσι
[VIDEO] Σε λειτουργία το νέο υπερσύγχρονο κέντρο logistics της Skroutz στην Ελευσίνα
[VIDEO] Green Haven: προχωρά η μεγάλη οικιστική επένδυση της Ten Brinke στα Μελίσσια
20 οικιστικά έργα στα “σκαριά” για την MIBS – Σε ποιές περιοχές της Αττικής επενδύει
[VIDEO] Ξεκίνησε το νέο οικιστικό έργο της Ten Brinke στη Γλυφάδα
TRENDING
-
REAL ESTATE2 εβδομάδες ago“Άλμα” 50% στην ζήτηση ακινήτων για εξοχική κατοικία στην Ελλάδα από ΗΠΑ και Καναδά το 2026
-
REAL ESTATE3 εβδομάδες agoΝέο masterplan για 5.000 στρέμματα στον Ελαιώνα “στα σκαριά” – Τι θα αλλάξει γύρω από τον Βοτανικό και τι προβλέπεται για οικιστικές αναπτύξεις
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα agoΠροχωρά έργο μετατροπής κτιρίου σε ξενοδοχείο στην Καλαμάτα
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες agoΠοιες είναι οι 11 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις που δρομολογούνται στις Κυκλάδες – Σε ποιά νησιά θα γίνουν
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες agoΣε στάδιο ωρίμανσης 4 από τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές επενδύσεις που δρομολογούνται αυτή την περίοδο σε όλη την Ελλάδα







