ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αυτό είναι το σχέδιο για το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού
Published
6 έτη agoon
By
NewsroomΤο σχέδιο της κυβέρνησης για την επιστροφή στην κανονικότητα καθόρισε με διάγγελμα, το οποίο απήθυνε το απόγευμα της Τρίτης (28/4), ο Πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτού αναφερθεί συγκεκριμένα στο πως θα αρθεί συντεταγμένα το lockdown της οικονομίας, στάθηκε ιδιαίτερα σε δύο λέξεις. Την προσοχή και την υπομονή, που καλούνται να επιδείξουν άπαντες κατά τη διάρκεια της επιστροφής, σιγά-σιγά, στην επόμενη μέρα της πανδημικής κρίσης. Εξ’ ου και η τροποποίηση του συνθήματος «Μένουμε Σπίτι», σε «Μένουμε Ασφαλείς».
Όπως επισήμανε ο Πρωθυπουργός, η Ελλάδα θα βγει σταδιακά από τα περιοριστικά μέτρα και θα μπει στη διαδικασία επανεκκίνησης της οικονομίας της. Ο λόγος που το άνοιγμα αυτό θα είναι σταδιακό και δυναμικό, έχει να κάνει με το γεγονός ότι κάθε φορά θα αξιολογούνται τυχόν φαινόμενα εξάπλωσης του ιού, από την κυκλοφορία του κόσμου. Έτσι ώστε να διαπιστώνεται στην πράξη, πως δεν υπάρχει κίνδυνος δεύτερου κύματος της νόσου. Γενικότερα πάντως η κυβέρνηση θα πατάει «γκάζι» ή «φρένο» στο άνοιγμα που επιχειρείται (από τις 4 Μαΐου) στην οικονομία, ανάλογα με το αν εξαπλώνεται ή όχι ο ιός. Ο προγραμματισμός δηλαδή ενδέχεται να τροποποιείται, εφόσον πάντοτε κρίνεται απαραίτητο.
Ο «ΧΑΡΤΗΣ» ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Ασφαλώς, η επανεκκίνηση του τουρισμού και ο τρόπος που θα επιτευχθεί κάτι τέτοιο, κρίνεται ως ζήτημα μεγίστης σημασίας. Όχι μόνο επειδή πρόκειται για έναν κλάδο που συνεισφέρει με ποσοστά κοντά στο 20% στο ΑΕΠ της χώρας. Αλλά εξίσου, διότι η τουριστική βιομηχανία και η ανάτασή της, δεν εξαρτάται μόνο από το πότε θα περιορίσουμε τον κορονοϊό εντός συνόρων.
Όσο δηλαδή οι μεταφορές (αεροπορικές, ακτοπλοϊκές) δεν πάρουν μπρος, όσο τα ταξίδια δεν θα ενθαρρύνονται, όσο τα σύνορα παραμείνουν κλειστά, όσο οι χώρες-μεγάλοι πελάτες της Ελλάδας (όπως η Ιταλία, η Σκανδιναβία, η Αμερική κ.α.) δεν τα βγάλουν πέρα με την επιδημία, τόσο ο τουρισμός θα πλήττεται.
Πηγαίνοντας λοιπόν στο σχέδιο της κυβέρνησης προκύπτουν, ήδη, τα πρώτα δεδομένα. Κατ’ αρχάς, την 1η Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσουν και πάλι τη λειτουργία τους τα ξενοδοχεία. Όχι όλα όμως. Την πρώτη μέρα του καλοκαιριού, για την ακρίβεια, θα ανοίξουν τις πύλες τους τα καταλύματα 12μηνης λειτουργίας. Στο «κύμα» δηλαδή μαζί με πολυκαταστήματα, καταστήματα εστίασης, μπαρ και κέντρα διασκέδασης. Σημειώνεται, ότι μέχρι τις 11 Μαΐου θα έχουν ανοίξει όλα τα καταστήματα, πλην μόνο των εμπορικών κέντρων (τα οποία θα ανοίξουν με τη σειρά τους την 1η Ιουνίου).
ΠΟΤΕ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΑ ΕΠΟΧΙΚΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ
Από εκεί και πέρα κι αφού έχει λυθεί συνάμα το μείζον θέμα των μεταφορών, από 29 Ιουνίου έως 1 Ιουλίου (σ.σ. δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα η τελική ημερομηνία) προβλέπεται να εκκινήσουν τη λειτουργία τους και τα εποχικά ξενοδοχεία. Από εκείνη τη στιγμή κι έπειτα, μάλιστα, θα μπορεί να υπάρχει ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών προς τα νησιά, με στόχο φυσικά την ουσιαστική επανεκκίνηση του τουρισμού.
Όπως έχουμε υπογραμμίσει άλλωστε μέσα από προηγούμενα ρεπορτάζ του bizness.gr, η τρίμηνη φετινή τουριστική περίοδος θα στηριχθεί κατά βάση στον εσωτερικό τουρισμό. Μέσα στον Ιούλιο, άρα, πρέπει η χώρα να έχει όλους τους τομείς της τουριστικής οικονομίας σε λειτουργική κατάσταση, με εξαίρεση τις πτήσεις που απαιτείται να συμφωνηθούν σε διεθνές επίπεδο.
Παράλληλα, για τα ξενοδοχεία θα συνταχθεί επίσης και το «υγειονομικό πρωτόκολλο», το οποίο θα καθορίζει τους κανόνες λειτουργίας των καταλυμάτων στην εποχή του ιού. Οι κανόνες ειδικότερα της απόστασης (σ.σ. για την αποφυγή συνωστισμού), θα ισχύουν για τις τουριστικές μονάδες και το σύνολο του τουριστικού κλάδου. Προσεχώς, αναμένεται να εξειδικευτούν (κατά βάση από συμβουλευτικές εταιρείες) ακόμη περισσότερο τα μέτρα ασφάλειας, υγιεινής και προστασίας που θα αφορούν τις τουριστικές επιχειρήσεις.
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΛΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Θυμίζουμε, ότι στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους του Υπουργούς Τουρισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Χάρης Θεοχάρης είχε αναδείξει την ανάγκη χάραξης και υλοποίησης μίας ενιαίας ευρωπαϊκής στρατηγικής, για την αναθέρμανση της ζήτησης και την επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας.
Ειδικότερα, ο Έλληνας Υπουργός είχε εκφράσει τις θέσεις του για:
- Ενιαίους κανόνες για την επανεκκίνηση εναέριων, θαλάσσιων και οδικών μεταφορών ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής και απρόσκοπτη μετακίνηση των ταξιδιωτών της ΕΕ
- Τη διαμόρφωση κοινών πρωτοκόλλων για αεροδρόμιο, ξενοδοχεία, ΜΜΜ, εστίαση κ.α.
- Τη δημιουργία Ταμείου Ανάκαμψης για τον Τουρισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
- Την παροχή ευέλικτων χρηματοδοτικών εργαλείων τόσο για τη βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση της κρίσης (voucher για αεροπορικές αποζημιώσεις, υποστήριξη εργασίας, στήριξη της ζήτησης) όσο και για τη μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση της κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Θεοχάρης σημείωσε, ότι θα ήταν χρήσιμο ένα νέο ΕΣΠΑ για τον τουρισμό.
You may like
-
Ανοίγει το 2027 το νέο Elýra των Ella Resorts στην Κέρκυρα – Τι περιλαμβάνει η μεταμόρφωση του Pelekas Monastery
-
Στα “σκαριά” έργα εκσυγχρονισμού του Tylissos Beach στην Ιεράπετρα
-
Νέα ξενοδοχειακή επένδυση 5 αστέρων δρομολογείται στην Κέρκυρα – Σε ποιά περιοχή θα γίνει
-
Νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων δρομολογείται στην Καλλιθέα – Σε ποιό σημείο θα γίνει
-
Και επίσημα στο χαρτοφυλάκιο της MHV το ξενοδοχείο Moxy Athens στην Ομόνοια – Τι σηματοδοτεί για την εταιρεία η είσοδος στην αγορά της Αθήνας
-
Νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων δρομολογείται στη Νάουσα της Πάρου
Ανοίγει το 2027 το νέο Elýra των Ella Resorts στην Κέρκυρα – Τι περιλαμβάνει η μεταμόρφωση του Pelekas Monastery
Στα “σκαριά” έργα εκσυγχρονισμού του Tylissos Beach στην Ιεράπετρα
Νέα ξενοδοχειακή επένδυση 5 αστέρων δρομολογείται στην Κέρκυρα – Σε ποιά περιοχή θα γίνει
Telekom Estate: έτοιμες οι μελέτες για το μεγάλο project γραφείων στην Πατησίων – Σύντομα η κατασκευή
Νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων δρομολογείται στην Καλλιθέα – Σε ποιό σημείο θα γίνει
[VIDEO] Δείτε τη “μεταμόρφωση” του πρώην Εκθεσιακού Κέντρου ΕΚΕΠ στη Μεταμόρφωση σε “πράσινο” συγκρότημα γραφείων NEXIS
Και επίσημα στο χαρτοφυλάκιο της MHV το ξενοδοχείο Moxy Athens στην Ομόνοια – Τι σηματοδοτεί για την εταιρεία η είσοδος στην αγορά της Αθήνας
Νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων δρομολογείται στη Νάουσα της Πάρου
“Στα σκαριά” νέα ξενοδοχειακή επένδυση στα Κουφονήσια – Πού θα γίνει
Νέα 5άστερη ξενοδοχειακή επένδυση στην Πλατεία Μητροπόλεως σχεδιάζει η MHV – Ποιό ακίνητο θα “μεταμορφωθεί”
“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στα Σύβοτα
Νέα τουριστική επένδυση στην Καλλιθέα – Τι αφορά το νέο ξενοδοχειακό έργο στα Νότια Προάστια της Αθήνας
H νέα “εποχή” του Titania στην Πανεπιστημίου και το νέο 5άστερο ξενοδοχείο της H Hotels Collection στη Ρόδο
Πώς θα μεταμορφωθεί το πρώην βιομηχανικό ακίνητο της ΑΖΕΛ στον Πειραιά σε Urban Oasis Piraeus με 387 κατοικίες – Ποιά εταιρεία επενδύει
Πέρα από την κλασική πολυκατοικία: 4 νέα οικιστικά μοντέλα που αναπτύσσονται στην Ελλάδα
“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο στο Νότιο Πήλιο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει
Νέα εποχή για το Ξενία Βυτίνας – “Πράσινο φως” για τη μετατροπή του σε 5άστερο ξενοδοχείο
Νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων δρομολογείται στην Καλλιθέα – Σε ποιό σημείο θα γίνει
Ανοίγει το 2029 το νέο 5άστερο Fairmont Chania Resort – Πώς προχωρά η αδειοδοτική διαδικασία της επένδυσης
Σε τροχιά επέκτασης και εκσυγχρονισμού ξενοδοχειακή μονάδα στη Φωκίδα
[VIDEO] Δείτε τη “μεταμόρφωση” του πρώην Εκθεσιακού Κέντρου ΕΚΕΠ στη Μεταμόρφωση σε “πράσινο” συγκρότημα γραφείων NEXIS
[VIDEO] The Ellinikon: πως προχωρά η κατασκευή των μεγάλων κτιριακών έργων στο Ελληνικό
[VIDEO] Green Hills Residences: προχωρούν τα έργα για τη μεγάλη οικιστική επένδυση στη Βούλα
[VIDEO] The Syndesis Hub: ολοκληρώθηκε η μεγάλη επένδυση “πράσινων” γραφείων της Ten Brinke στο Ελληνικό
[VIDEO] Δείτε πώς παρουσιάζει η Bouygues τον πύργο κατοικιών Riviera Tower στο Ελληνικό
[VIDEO] Σε εξέλιξη η νέα οικιστική επένδυση Almyra Complex στις Σέρρες – Ποιός γνωστός όμιλος επενδύει
[VIDEO] Δείτε το νέο “πράσινο” κτίριο γραφείων AENORA στη Λεωφόρο Ποσειδώνος
[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για την επέκταση της οικιστικής επένδυσης Pinea Living στο Νέο Ηράκλειο
[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η οικιστική επένδυση Ilissos Suites στο Μοσχάτο – Ποιά εταιρεία επένδυσε στο έργο
[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για τη μεγάλη τουριστική επένδυση VORIA στο Μαρούσι
TRENDING
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στα Σύβοτα
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες agoΝέα τουριστική επένδυση στην Καλλιθέα – Τι αφορά το νέο ξενοδοχειακό έργο στα Νότια Προάστια της Αθήνας
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ5 ημέρες agoH νέα “εποχή” του Titania στην Πανεπιστημίου και το νέο 5άστερο ξενοδοχείο της H Hotels Collection στη Ρόδο
-
RESIDENTIAL2 εβδομάδες agoΠώς θα μεταμορφωθεί το πρώην βιομηχανικό ακίνητο της ΑΖΕΛ στον Πειραιά σε Urban Oasis Piraeus με 387 κατοικίες – Ποιά εταιρεία επενδύει
-
RESIDENTIAL1 εβδομάδα agoΠέρα από την κλασική πολυκατοικία: 4 νέα οικιστικά μοντέλα που αναπτύσσονται στην Ελλάδα








