Ολοκληρώθηκε το προτελευταίο βήμα πριν τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία Αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου. Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας απαιτείται ειδική πλειοψηφία στο Συμβούλιο, με την αποχώρηση πλέον του ΗΒ να αναμένεται να πραγματοποιηθεί, οριστικά, στις 31 Ιανουαρίου 2020
Η Συμφωνία Αποχώρησης εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη το απόγευμα με 621 ψήφους υπέρ, 49 κατά και 13 αποχές.
Στη συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν η Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κροατίας Nikolina Brnjac εκ μέρους της Προεδρίας του Συμβουλίου, η Πρόεδρος της Επιτροπής Ursula von der Leyen, καθώς και ο Επικεφαλής Διαπραγματευτής της ΕΕ Michel Barnier, το Κοινοβούλιο συζήτησε τη διαδικασία αποχώρησης όπως αυτή έχει εξελιχθεί μέχρι στιγμής αλλά και τις προκλήσεις που επιφυλάσσει το μέλλον.
Σχολιάζοντας την ιστορική σημασία της ψηφοφορίας, οι περισσότεροι ομιλητές εκ μέρους των πολιτικών ομάδων τόνισαν ότι η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου δε θα σημάνει το τέλος της σχέσης της ΕΕ με το ΗΒ και ότι οι δεσμοί που ενώνουν τους λαούς της Ευρώπης είναι και θα παραμείνουν ισχυροί. Ανέφεραν επίσης ότι υπάρχουν διδάγματα από το Brexit που θα πρέπει να διαμορφώσουν το μέλλον της ΕΕ και ευχαρίστησαν το Ηνωμένο Βασίλειο και τους ευρωβουλευτές του για τη συμβολή τους όλο το χρονικό διάστημα που η χώρα τους αποτελούσε κράτος-μέλος της ΕΕ. Προειδοποίησαν ωστόσο ότι οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση μεταξύ της ΕΕ και του ΗΒ θα είναι δύσκολες, ειδικά ενόψει του χρονοδιαγράμματος που προβλέπει η Συμφωνία Αποχώρησης.
Τα επόμενα βήματα
Όπως προείπαμε, για να τεθεί σε ισχύ, η Συμφωνία Αποχώρησης θα τεθεί σε ψηφοφορία στο Συμβούλιο, στην οποία απαιτείται ειδική πλειοψηφία.
Η μεταβατική περίοδος που ξεκινά την 1η Φεβρουαρίου θα εκπνεύσει την τελευταία μέρα του Δεκεμβρίου του 2020. Η συμφωνία για το μέλλον της σχέσης ΕΕ-ΗΒ θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και επικυρωθεί μέχρι τότε για να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2021.
Η μεταβατική περίοδος μπορεί να επεκταθεί μία φορά για ένα ή δύο χρόνια, αλλά η σχετική απόφαση θα πρέπει να έχει ληφθεί από τη Μικτή Επιτροπή EE-HB πριν την 1η Ιουλίου.
Το Κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει μια τέτοια συμφωνία για τη μελλοντική σχέση ΕΕ-ΗΒ. Αν αυτή η συμφωνία αφορά αρμοδιότητες που η ΕΕ μοιράζεται με τα κράτη μέλη, τότε θα πρέπει να επικυρωθεί και από τα εθνικά κοινοβούλια.