Την ανάγκη για στροφή σε «έξυπνες» τεχνολογίες και υποδομές τόνισε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδούκου από το βήμα του 24ου Εθνικού Συνεδρίου που διοργανώνει ο ΙΕΝΕ με τίτλο «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2019».
Η κα Σδούκου αναφέρθηκε στην τάση συγκέντρωσης του παγκόσμιου πληθυσμού σε αστικά κέντρα, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα τα 2/3 του πλανήτη να ζουν σε πόλεις, με ορίζοντα το 2050. Το γεγονός αυτό γεννά τεράστιες προκλήσεις και απαιτήσεις ανάπτυξης νέων υποδομών με επενδύσεις σε διαφόρων ειδών δίκτυα, όπως δίκτυα μεταφορών, ύδρευσης και αποχέτευσης, απορριμμάτων, φωτισμού και ενέργειας, θέρμανσης κτιρίων, τουριστικών υπηρεσιών, πληροφόρησης, ανοίγοντας έτσι μία τεράστια αγορά που με τη σειρά της θα δημιουργήσει νέες αναπτυξιακές προοπτικές και πολλές θέσεις εργασίας.
Η Γενική Γραμματέας εντόπισε την κινητήρια δύναμη αυτής της μετάβασης που ήδη συντελείται -με πιο έντονο βηματισμό στο εξωτερικό- στις υψηλές περιβαλλοντικές προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προώθηση της «πράσινης ανάπτυξης», προσθέτοντας σε αυτό το πλαίσιο πως ο ρόλος των δικτύων στο νέο αυτό τοπίο είναι πλέον πρωταγωνιστικός.
«Έξυπνα δίκτυα»
«Και οι Διαχειριστές των Δικτύων Διανομής είναι οι βασικοί συντελεστές για τη μετάβαση στα εξελιγμένα συστήματα του μέλλοντος, στη δημιουργία έξυπνων υποδομών, έξυπνων πόλεων και νησιών» σημείωσε η κα Σδούκου, αναφερόμενη στις τεχνολογίες τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής που καθιστούν εφικτό τον αποδοτικό σχεδιασμό των δικτύων ώστε να μπορέσουν να ενσωματώσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αυξημένη παραγωγή ΑΠΕ, την παροχή πληροφόρησης προς το κοινό για το κόστος της καταναλισκόμενης ενέργειας και την επιθυμητή «αποκέντρωση» της παραγωγής που πλέον θα γίνεται τοπικά και όχι κεντρικά, με στόχο την μείωση των απωλειών.
«Έξυπνα νησιά», υβριδικοί σταθμοί και διασυνδέσεις
Η κα Σδούκου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην αναβάθμιση των ηλεκτρικών συστημάτων των ελληνικών νησιών μας και στα κρίσιμα έργα των διασυνδέσεων που δρομολογεί ο ΑΔΜΗΕ με 4 μεγάλα project που βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης: τις διασυνδέσεις των Κυκλάδων (Γ’ και Δ’ Φάση), τη «μεγάλη» Κρήτη, τη διασύνδεση των Δωδεκανήσων καθώς και τη διασύνδεση των νησιών του ΒΑ Αιγαίου.
Όπως είπε, στα νησιά που δεν θα διασυνδεθούν με το ηπειρωτικό σύστημα ως στόχο, θα αναπτυχθούν υβριδικοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή μονάδες ΑΠΕ σε συνδυασμό με συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, όπως στην Ικαρία και την Τήλο που λειτουργούν ήδη στην Τήλο.
Η Γ.Γ. αναφερόμενη στο νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της ενεργειακή αγοράς που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στις Επιτροπές της Βουλής, υπογράμμισε ότι αφαιρέθηκε η υποχρέωση αναφοράς στις άδειες παραγωγής για υβριδικούς σταθμούς που εκδίδει η ΡΑΕ των τιμών αποζημίωσης των σταθμών αυτών, ρύθμιση που «ξεκολλάει 180-190 επενδυτικές προτάσεις για ανάπτυξη υβριδικών σταθμών στα νησιά.
Πηγή: ypodomes.com