Η ανάπλαση της ΔΕΘ βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, που αποφάσισε τη σύναψη μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του δήμου και της ΔΕΘ- Helexpo στο πλαίσιο εκτέλεσης του έργου “Μελέτη Ανάπλασης Ειδικού Χωρικού Σχεδίου- Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης”.
Ενημερώνοντας τους δημοτικούς συμβούλους για το σχέδιο ανάπλασης ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ- Helexpo, Κυριάκος Ποζρικίδης, ανέφερε πως 12,9 στρέμματα περιμετρικά της έκθεσης θα δοθούν στον δήμο Θεσσαλονίκης για να αναπτυχθούν καλύτερα τα πεζοδρόμια και τυχόν προκήπια. Επίσης, θα παραχωρηθεί προς χρήση στην πόλη η προέκταση της Αλ.Σβώλου ως πεζόδρομος μέχρι το νέο εκθεσιακό κέντρο περίπου 7,3 στρέμματα και άλλα 10 στρέμματα στην περιοχή της οδού Αγγελάκη.
“Θα παραμείνουν το Παλαί Ντε Σπορ, ο Πύργος του ΟΤΕ, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το ιστορικό κτίριο που έχτισε η “Esso Pappas” και η αψίδα που θα είναι ενταγμένη στο πάρκο”, είπε ο κ.Ποζρικίδης ανακοινώνοντας πως στο επόμενο δίμηνο θα προκηρυχθεί διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου στη ΔΕΘ, στη βάση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου που έχει εκπονηθεί.
“Θέλουμε να κινητοποιήσουμε τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά γραφεία του κόσμου για να έχουμε την καλύτερη πρόταση για τη Θεσσαλονίκη. Θέλουμε ένα αρχιτεκτονικό στολίδι, φιλικό στο περιβάλλον, προσβάσιμο για όλους. Κάτι που θα ξεχωρίζει”, συμπλήρωσε ο κ.Ποζρικίδης υπενθυμίζοντας πως το 50% περίπου της έκτασης ουσιαστικά παραχωρείται προς χρήση στην πόλη, με το αστικό πάρκο, με τον πεζόδρομο, με τα περιμετρικά πεζοδρόμια και τους υπόλοιπους ελεύθερους χώρους.
“Η Θεσσαλονίκη πρέπει να αλλάξει και αλλάζει”, είπε από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, δίνοντας συγχαρητήρια στη διοίκηση της ΔΕΘ – Helexpo που “τρέχει” τη γραφειοκρατική διαδικασία. “Χαίρομαι για την εξέλιξη. Ως δήμαρχος, ως διοίκηση, ως δήμος Θεσσαλονίκης θα τρέξουμε, θα επισπεύσουμε τη διαδικασία. Κι έχω μια αγωνία για να χαρούμε να εφαρμόζεται το πλάνο το 2026”.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ