Κατά κοινή παραδοχή οι επενδύσεις στο real estate έχουν πάρει την ανιούσα, την τελευταία ειδικά διετία, στην Ελλάδα. Κι όταν μιλάμε για projects στην αξιοποίηση των ακινήτων της εγχώριας αγοράς, αναφερόμαστε κατά κύριο λόγο σε ξενοδοχειακά, κτιρίων γραφείων, εμπορικών κέντρων, καθώς και χώρων αποθήκης.
Οι ξενοδοχειακές επενδύσεις διαδέχονται η μία μετά την άλλη στη χώρα μας και αν ασχοληθούμε συγκεκριμένα για παράδειγμα με το κέντρο της Αθήνας, θα διαπιστώσουμε ότι εκεί υφίστανται οι προϋποθέσεις για αναμορφώσεις παλαιών κτιρίων, προς το σκοπό της δημιουργίας πολυτελών καταλυμάτων. Άλλωστε ουκ ολίγα είναι τα παραδείγματα τέτοιων ακριβώς έργων (Brown Acropol, NYX Athens, La Mirage, Moxy στην Ομόνοια, Urban Hotel Athens κα.).
Προφανώς, τα επενδυτικά σχέδια και για άλλα εκ νέου ξενοδοχεία θα συνεχιστούν. Όμως αντιστοίχως σημαντικά, κρίνονται και τα projects που αφορούν τις κατασκευές νέων γραφειακών εγκαταστάσεων. Στο πλαίσιο της ουσιώδους επιστροφής στην κανονικότητα, η Ελλάδα θα κληθεί από τώρα και για τα αμέσως επόμενα χρόνια, να αποκτήσει σύγχρονα κτίρια γραφείων. Οι λόγοι που απαιτείται κάτι τέτοιο, μάλιστα, είναι συγκεκριμένοι.
ΓΙΑΤΙ ΕΥΝΟΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΕ ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ
Πρώτον, προκειμένου να έρθουν και να δραστηριοποιηθούν στη χώρα μας αναγνωρισμένες εταιρείες και διεθνείς όμιλοι του εξωτερικού, θα πρέπει να βρουν εδώ μεγάλους και σύγχρονους χώρους γραφείων για να στεγάσουν τις υπηρεσίες τους. Ακριβώς δηλαδή όπως συνέβη στην περίπτωση του deal της γαλλικής εταιρείας-κολοσσού, Teleperformance, για την εγκατάστασή της σε ένα από τα ολοκαίνουργια κτίρια της Piraeus Port Plaza.
Δεύτερον, κρίνεται κομβικής σημασίας ο εμπλουτισμός της εγχώριας αγοράς ακινήτων γραφείων με κτίρια, που δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Μιας και μιλήσαμε παραπάνω για το Piraeus Port Plaza, ενδεικτικά μόνο, θυμίζουμε ότι το complex κτιρίων στον Πειραιά έχει λάβει την αμερικανική πιστοποίηση LEED του U.S. Green Building Council.
Τρίτον, μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα γραφεία σημαίνει αυτόματα και περισσότερες προοπτικές εξέλιξης και μετασχηματισμού της κάθε επιχείρησης. Επί παραδείγματι η ΔΕΗ στο πλαίσιο του επιδιωκόμενου εκσυγχρονισμού της, θα μεταφέρει τις υπηρεσίες της από το κεντρικό της κτίριο στη Χαλκοκονδύλη στο πρώην στρατόπεδο ΚΕΤΕΣ επί της Μεσογειών, για το οποίο πλειοδότησε στον πρόσφατο διαγωνισμό της ΥΠΑΑΠΕΔ. Επίσης, στο εμβληματικό κτίριο γραφείων «The Orbit» επί της Λ. Κηφισίας, η Beat στεγάζει ήδη το κέντρο έρευνας και ανάπτυξης καινοτομίας της. Επιβεβαιώνοντας στην πράξη, πως η εξέλιξη μίας εταιρείας και η αναβάθμιση των γραφειακών εγκαταστάσεών της, πάνε μαζί.
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΠΟΥ «ΤΡΕΧΟΥΝ»
Για την ιστορία, να αναφέρουμε μερικές μονάχα από τις επενδύσεις για νέα κτίρια γραφείων που δρομολογούνται αυτή την περίοδο. Στα παλιά γραφεία της Ελευθεροτυπίας στο Νέο Κόσμο, το ακίνητο ανακαινίζεται ριζικά έτσι ώστε να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο κτίριο γραφείων, συνολικής επιφάνειας περίπου 15.000 τ.μ.. Οι προγραμματιζόμενες εργασίες περιλαμβάνουν παρεμβάσεις στις όψεις με σκοπό την ενεργειακή θωράκιση του κτιρίου αλλά και την αισθητική του αναβάθμιση. Επίσης, περιλαμβάνουν την πλήρη ανακαίνιση των εσωτερικών του χώρων και αντικατάσταση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεών του. Σήμερα έχει ολοκληρωθεί η φάση των μελετών και αναμένεται η αδειοδότηση του έργου, με στόχο ο τελικός χρήστης να είναι σε θέση να εγκατασταθεί στο κτίριο τον Σεπτέμβριο του 2020.
Η REDS του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ πρωταγωνιστεί κι αυτή σε μεγάλες επενδύσεις, όπως χαρακτηριστικά καθίσταται το Cambas Project που θα κατασκευαστεί σε οικόπεδο 315 στρεμμάτων, στην έκταση του παλιού οινοποιείου Καμπά στην Κάντζα. Το έργο θα συνδυάζει την ανάδειξη των διατηρητέων κτιρίων Καμπά με μία νέα σύγχρονη ανάπτυξη, σε υπαίθριο περιβάλλον με χρήσεις γραφείου, αγοράς, ψυχαγωγίας και πολιτισμού, σε ένα έργο κόστους άνω των 220 εκατ. ευρώ.
Συνάμα, ένα ακόμη από κοινού επενδυτικό project υλοποιούν Prodea Investments και Dimand, σκοπεύοντας να ανακατασκευάσουν ένα complex δύο ακινήτων και να το μετατρέψουν σε σύγχρονο κτίριο γραφείων συνολικής επιφάνειας άνω των 24.000 τ.μ., απέναντι από το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Το πρώτο ακίνητο βρίσκεται στη συμβολή της Λ. Συγγρού με την οδό Λαγουμιτζή και είναι επιφάνειας 6.900 τ.μ.. Το δεύτερο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ευρυδάμαντος και Λαγουμιτζή, όντας επιφάνειας 2.000 τ.μ., για μία συνολική επένδυση της οποίας ο προϋπολογισμός ορίζεται περίπου στα 40 εκατ. ευρώ.