Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το θέμα της οριζόντιας ενίσχυσης οικονομίας-επιχειρήσεων, οι περίφημοι ΚΑΔ κι οι νέες προσθήκες

bizness.gr

Published

on

Ευρώ

Μέσα από το bizness.gr, με σειρά ρεπορτάζ, έχουμε αναδείξει το γεγονός ότι ο κορονοϊός επηρεάζει όχι απλώς σημαντικά, αλλά και άμεσα την οικονομά. Σε αυτό το πλαίσιο που έχει πια διαμορφωθεί, πάρα πολλές επιχειρήσεις έχουν αναγκαστεί να αναστείλουν τη λειτουργία τους καθ’ υπόδειξη του κράτους. Την ίδια στιγμή, που άλλες επιχειρήσεις οι οποίες μένουν ανοιχτές, βλέπουν τους τζίρους τους να μειώνονται εν μέσω της παρούσας κρίσης.

ΕΜΕΣΣΑ Ή ΑΜΕΣΑ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ ΟΛΟΙ

Ακόμη κι αν σήμερα υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών ή επιχειρήσεων που πλήττονται, αργά ή γρήγορα σχεδόν όλοι (για να μην πούμε άπαντες), θα επηρεαστούν από την επικρατούσα κατάσταση. Αυτό νομοτελειακά είναι κάτι που θα συμβεί, από τη στιγμή που έχει συνολικά διαταραχθεί η αλυσίδα αξίας για την οικονομία. Και θα συνεχίσει να γίνεται, έως ότου καταφέρουμε να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού στη χώρα μας. Διότι, τότε, θα μπορούμε να εισαχθούμε σιγά σιγά στην κανονικότητα και τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας.

Η κυβέρνηση σε μία πρώτη προσπάθεια να αμβλύνει τις συνέπειες που διαμορφώνονται, έχει ανακοινώσει οικονομικά μέτρα στήριξης συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ. Σε αυτά ακριβώς τα μέτρα εντάσσεται μεταξύ άλλων η χορήγηση ποσού 800 ευρώ, με τη μορφή ενός αφορολόγητου και ακατάσχετου επιδόματος, προς εργαζόμενους που πλήττονται. Σε πρώτο χρόνο, οι επιχειρήσεις λαμβάνουν κι αυτές μία σειρά από ελαφρύνσεις, προχωρώντας συνάμα και σε αναστολές εργασίας όσων απασχολούν και λόγω αδυναμίας, δεν μπορούν να πληρώσουν. Προς υλοποίηση αυτού του σχεδίου, έχουν δημοσιευτεί κι οι γνωστές στους περισσότερους τις τελευταίες ημέρες «ΚΑΔ». Τι είναι οι ΚΑΔ; Για την ακρίβεια ΚΑΔ σημαίνει «Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας» και ουσιαστικά, αποτελούν τον λογιστικό κωδικό που ανταποκρίνεται στην ειδικότητα κάθε επιχείρησης.

Η κριτική που γίνεται αυτή τη στιγμή, είναι πως στις ΚΑΔ που έχουν μέχρι τώρα δημοσιευτεί, δεν συμπεριλαμβάνονται όλοι κλάδοι της αγοράς που επηρεάζονται από τον κορονοϊό. Για παράδειγμα αν ως πληττόμενοι ορίζονταν οι οδοντίατροι, θα έπρεπε εξίσου να λογίζονταν κι οι οδοντοτοτεχνίτες που προμηθεύουν με υλικό τους οδοντιάτρους. Τέτοια παράπονα, ενδεικτικά, εκφράζει και ο τεχνικός κλάδος. Επομένως, αυτόματα, ασκείται η κριτική περί του ότι θα ήταν προτιμότερο να υπάρξει μία οριζόντια ενίσχυση της οικονομίας, καθώς αργά ή γρήγορα κανείς δεν θα μείνει ανεπηρέαστος από την πανδημία.

Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Από τη μεριά της η ελληνική κυβέρνηση ακούει την κριτική και όπως επισημαίνει, αντιμετωπίζει αυτή την κρίση ως «μαραθώνιο» και όχι ως «κούρσα 100 μέτρων», όσον αφορά ειδικότερα την οικονομία. Αυτό που ουσιαστικά συνιστά το βασικό επιχείρημα του κράτους, είναι ότι το φαινόμενο του κορονοϊού βρίσκεται εν εξελίξει, άρα δεν μπορούν να εξαχθούν τελικές εκτιμήσεις για το που θα κυμανθεί η ζημία. Γι’ αυτό από την κυβέρνηση υπογραμμίζουν πως πήραν τα πρώτα αυτά μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί και δυναμικά, θα προστίθενται κι άλλα εφόσον οι συνθήκες το επιτάσσουν.

Αναφορικά με τους ΚΑΔ τώρα, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης σχολίαζε συγκεκριμένα, ότι οι Κωδικοί που έχουν ανακοινωθεί θα έχουν κι αυτοί μια δυναμικότητα και ανά τακτά χρονικά διαστήματα, θα μπαίνουν και καινούργιοι στη λίστα. Μάλιστα, ειδικότερα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως εντός του Μαρτίου μόνο, θα προστεθούν (στην ήδη υπάρχουσα λίστα που έχει δημοσιευθεί) άλλοι 100 περίπου ΚΑΔ.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: μεγαλύτερη ύφεση το 2020 αλλά μεγαλύτερη ανάκαμψη το 2021

bizness.gr

Published

on

Ευρωπαϊκή Ένωση

Mείωση 9% θα σημειώσει το ελληνικό ΑΕΠ το 2020, ενώ το 2021 αναμένεται να παρουσιάσει αύξηση 6% σύμφωνα με τις θερινές προβλέψεις της Κομισιόν. Ειδικότερα, το πρώτο τρίμηνο του έτους το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 1,6% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Η μείωση του ΑΕΠ σχετίζεται με την πτώση των επενδύσεων και των εξαγωγών, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ ο αντίκτυπος των περιοριστικών μέτρων θα φανεί περισσότερο στο δεύτερο τρίμηνο με μείωση της εγχώριας ζήτησης και των εξαγωγών.

Με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων αναμένεται και ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, ο τουρισμός και οι μεταφορές αναμένεται να πληγούν σοβαρά εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ η ανάκαμψη των εξαγωγών έχει να κάνει και με τις προοπτικές των κύριων εμπορικών εταίρων της Ελλάδας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει ότι η πρόβλεψη υπόκειται σε συνθήκες αβεβαιότητας, ειδικά εξαιτίας της μεγάλης έκθεσης στους κινδύνους που έχουν σχέση με τα ταξίδια και τον αντίκτυπο στον τουριστικό τομέα της Ελλάδας. Παράλληλα, η Κομισιόν αναφέρει ότι τα περιοριστικά μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή προκάλεσαν καθυστερήσεις, εντός και εκτός της αγοράς εργασίας τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, ενώ με βάση τις θερινές προβλέψεις αναμένεται βραχυπρόθεσμη αύξηση της ανεργίας.

Αναφορικά με τις τιμές του καταναλωτή, το πρώτο τρίμηνο καταγράφηκε αύξηση 0,6% ετησίως. Ωστόσο, τον Μάιο και τον Απρίλιο υπήρξε μείωση 0,8% και 0,6%. Επιπλέον μείωση αναμένεται μέχρι το τέλος του 2020.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο ΤΕΠΙΧ και Επιστρεπτέα Προκαταβολή ζητά ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών

bizness.gr

Published

on

Χαρτονομίσματα των 50 ευρώ

Με σκοπό την ένταξη στα χρηματοδοτικά εργαλεία και των υπόλοιπων μικρών επιχειρήσεων που είτε δεν πρόλαβαν ή δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε “πηγή χρηματοδότησης”, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών κατέθεσε επιστολή στα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ζητώντας την έκδοση νέου Προγράμματος ΤΕΠΙΧ και Επιστρεπτέας Προκαταβολής 3.

Στη επιστολή, μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι:

«Τα αυστηρά τραπεζικά κριτήρια και η αναντιστοιχία ζήτησης και προσφοράς που παρατηρήθηκε στα έως τώρα εξαγγελθέντα χρηματοδοτικά εργαλεία, δεν έχουν επιτρέψει, ακόμα, σε πάρα πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις να φτάσουν στην πηγή της χρηματοδότησης».

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών προτείνει να συγκεντρωθούν από όλους τους φορείς του Δημοσίου και να διατεθούν τα λιμνάζοντα εθνικά και ευρωπαϊκά κονδύλια, υπό τη μορφή ενός νέου, βελτιωμένου προγράμματος ΤΕΠΙΧ, «που σημειωτέων είχε τεράστια ζήτηση και δεν ικανοποίησε τις συνολικές ανάγκες της αγοράς, αλλά πολύ περισσότερο μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 3, όπου η εμπειρία έδειξε ότι ο τύπος αυτής της χρηματοδότησης λειτούργησε καλύτερα από όλες τις άλλες, για τις μικρές επιχειρήσεις». Ειδικά για την Επιστρεπτέα Προκαταβολής 3, προτείνεται η πριμοδότηση μέσω αυτού του προγράμματος, όσων επιχειρήσεων δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, ώστε να επιτευχθεί η σωτήρια των πολύ μικρών υγιών μονάδων που δίνουν την καθημερινή μάχη για την επιβίωση τους, αλλά στερούνται εργαλείων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνοιξε η πλατφόρμα Mybusiness Support για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή

bizness.gr

Published

on

Χρήματα, χαρτονομίσματα των 50 ευρώ

Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα Mybusiness support μέσω της οποίας οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες μπορούν να αποδεχθούν τα ποσά της επιστρεπτέας προκαταβολής που τους έχουν εγκριθεί. Πρόκειται για τους δικαιούχους της β φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής. Η αποδοχή των ποσών αποτελεί προθπόθεση για την καταβολή της κρατικής ενίσχυσης. Οι αιτήσεις αποδοχής θα μπορούν να υποβάλονται μέχρι τις 15 Ιουλίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement

Trending