Σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών για την επιτάχυνση της απόδοσης των αποζημιώσεων στους πληγέντες αγρότες του “Ιανού” προανήγγειλε στην Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης.
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρου Αραχωβίτη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης, ανέφερε πως τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική πρωτοβουλία προκειμένου ο ΕΛΓΑ να στελεχωθεί με ακόμα 50 εποχικούς γεωτεχνικούς και να καλυφθούν οι υπερωρίες των γεωτεχνικών του ΕΛΓΑ που κάνουν ένα μεγάλο αγώνα για να ολοκληρώσουν τις εκτιμήσεις τους.
Επίσης, θα έρθει στην Βουλή, η τροποποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, που θα επιτρέψει να δοθεί άμεσα, εντός του Οκτωβρίου, σε όλους τους πληγέντες αγρότες, μια “γενναία” προκαταβολή, χωρίς δηλαδή τους περιορισμούς στο ύψος της, ενώ μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου, με τις οριστικές δηλώσεις, θα γίνει και η εξόφληση του συνόλου της αποζημίωσής τους.
Ακόμη, θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για να ενισχυθεί ο ΕΛΓΑ από το αποθεματικό του τακτικού προϋπολογισμού, όπως έχει ανακοινώσει και ο πρωθυπουργός, προκειμένου ο Οργανισμός να μπορέσει να καταβάλει αυτές τις αποζημιώσεις στους πληγέντες του “Ιανού”.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης, αναφέρθηκε και στο θέμα των αποζημιώσεων των κατεστραμμένων υποδομών (κτίρια, σταβλικές εγκαταστάσεις, αποθήκες, μηχανήματα, λάστιχα, γεωργικά μηχανήματα κλπ) από την θεομηνία, επισημαίνοντας ότι αυτές δεν εμπίπτουν στις καλύψεις του ΕΛΓΑ, αλλά και γι’ αυτές ήδη σχηματίζονται φάκελοι ώστε να ζητηθεί να υπάρξει ειδική πρόνοια από τον απαλλακτικό μηχανισμό της ΕΕ, που θα επιτρέψει αυτές να δοθούν με τη μορφή κρατικών ενισχύσεων. Τόνισε όμως ο υπουργός, ότι για αυτές τις αποζημιώσεις των υποδομών θα χρειαστεί να γίνουν δηλώσεις, οι οποίες θα συνοδεύονται και από αποδεικτικό υλικό, γι’ αυτό συνέστησε οι δηλώσεις αυτές να είναι ειλικρινείς.
Ερωτηθείς σχετικά με τις ζημιές των αρδευτικών υποδομών, ο κ. Βορίδης ανέφερε πως υπάρχουν ζημιές σε αρδευτικούς αύλακες και αυτό που εξετάζεται είναι εάν θα γίνουν επισκευές του υπάρχοντος δικτύου, που στο μεγαλύτερο μέρος του είναι παλαιό, από το 1950, ή θα πρέπει να κατασκευαστεί ένα νέο δίκτυο με σύγχρονες αρδευτικές υποδομές. Αυτό όμως, είπε, μελετάται σε συνεργασία και συνεννόηση με τους παραγωγούς, το ΓΟΕΒ και τους ΤΟΕΒ και φυσικά με το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών.
Αποτίμηση
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε ότι οι καταστροφές του “Ιανού” είναι πολύ μεγάλες. Στη Θεσσαλία έχουμε εκτεταμένες καταστροφές σε βαμβάκια, καλαμπόκια, κηπευτικά, μηδική, καπνά, δενδρώδεις καλλιέργειες. Στη Στερεά Ελλάδα, σε βαμβάκια, καλαμπόκια, κηπευτικά, ζαχαρότευτλα. Στη Δυτική Ελλάδα, Αχαΐα, Ηλεία, Κόρινθο και Ιόνια νησιά σε ελιές, κηπευτικά, αμπέλια, καλαμπόκια. Στην Αιτωλοακαρνανία σε ρύζια, καλαμπόκια.
Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 589 αναγγελίες ζημιών σε φυτικό κεφάλαιο και 740 αναγγελίες ζωικού κεφαλαίου. Οι δηλώσεις ζημιάς που αφορούν το φυτικό κεφάλαιο ανέρχονται για την Θεσσαλία σε 15.974 δηλώσεις, για την Στερεά Ελλάδα σε 2.719 δηλώσεις, στη Δυτική Ελλάδα έχουμε 4.761 δηλώσεις και στα Ιόνια νησιά, 5.185 δηλώσεις. Η πλημμυρισμένη γεωργική έκταση στις περιοχές της Θεσσαλίας και Φθιώτιδος υπολογίζεται περίπου στα 390.000 στρέμματα, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές οι δηλώσεις που υποβλήθηκαν αφορούν έκταση 140.000 στρεμμάτων.
Αναφορικά με τις απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο, ο υπουργός ανέφερε ότι έχουμε δηλώσεις για 13.800 αιγοπρόβατα, 750 δηλώσεις για βοοειδή και περίπου σε 36.861 για μελισσοσμήνη.
Το έργο των εκτιμήσεων, είπε ο υπουργός έχει ήδη ξεκινήσει και συνεχίζεται τις αμέσως επόμενες ημέρες. Εξετάζεται, εφόσον είναι εφικτό, να δημιουργηθούν συνολικές εκτιμήσεις σε περιοχές που υπάρχει ομοιογένεια των ζημιών στις ζώνες και οι ζημιές είναι πολύ υψηλές και εξατομικευμένες εκτιμήσεις στις περιοχές που δεν υπάρχει ομοιογένεια των ζημιών.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης από την πλευρά του, ζήτησε νομοθετική ρύθμιση για να επανενταχθούν οι 15 εκτιμητές του ΕΛΓΑ που μετά από περίπου δέκα χρόνια υπηρεσίας βρέθηκαν με δικαστική απόφαση εκτός του Οργανισμού. Για τον τρόπο εκτίμησης ζήτησε να ενεργοποιηθεί το άρθρο 18 παρ. 2 του ΕΛΓΑ για τις άμεσες εκτιμήσεις, ενώ επέκρινε την κυβέρνησή ότι δεν έχει επιδείξει την απαιτούμενη ταχύτητα, δεδομένων των συνθηκών, στη Θεσσαλία, λέγοντας ότι όπως αναφέρουν τα επιμελητήρια και οι φορείς, ούτε το 5% δεν έχει αποκατασταθεί, ούτε χρήματα έχουν δοθεί, ούτε έχει αποκατασταθεί η πρόσβαση σε πολλές περιοχές, ενώ σε πολλά απομακρυσμένα χωριά ακόμα δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα και καθαρό νερό.
Πηγή: ΑΜΠΕ