Πρωταθλήτρια κόσμου στις επενδύσεις σε υποδομές, εφαρμογές και λύσεις, που σχετίζονται με τις “έξυπνες” πόλεις, αναδεικνύεται για το 2020, όπως άλλωστε είχε συμβεί και το 2019, η Σιγκαπούρη. Ο δεύτερος μεγαλύτερος επενδυτής σε smart cities για το 2020 θα είναι το Τόκιο, με τις επενδύσεις της ιαπωνικής πρωτεύουσας σε ψηφιακές τεχνολογίες για την πόλη να εκτοξεύονται φέτος λόγω και των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Την τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης των χωρών με τις μεγαλύτερες επενδύσεις σε λύσεις για “έξυπνες” πόλεις θα καταλάβει το τρέχον έτος η Νέα Υόρκη, ενώ στην τέταρτη θέση θα βρεθεί για φέτος το Λονδίνο.
Αυτές οι τέσσερις πόλεις, συνολικά, θα δαπανήσουν περί το $1 δισ. το 2020 σε “έξυπνες” λύσεις, εφαρμογές και υποδομές για τους πολίτες τους. Σε γεωγραφική βάση, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Δυτική Ευρώπη και η Κίνα θα αντιπροσωπεύουν φέτος πάνω από το 70% των συνολικών δαπανών για “έξυπνες” πόλεις. Η Λατινική Αμερική και η Ιαπωνία θα είναι οι περιοχές του πλανήτη, που θα δουν την ταχύτερη ανάπτυξη των δαπανών για “smart cities” το 2020.
Την επενδυτική δραστηριότητα, ανά τον κόσμο, για το 2020 αποτυπώνει σε έρευνα της (Worldwide Smart Cities Spending Guide) η International Data Corporation (IDC). Σύμφωνα με τις προβλέψεις της εταιρείας, φέτος ο πλανήτης θα κατευθύνει σε πρωτοβουλίες, που συνδέονται με τις “smart cities”, σχεδόν $124 δισ., ποσό αυξημένο κατά 18,9% έναντι του 2019.
Οι μεγάλοι επενδυτές
Από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι το “top 100” των πόλεων με τη μεγαλύτερη δραστηριότητα στον τομέα αυτό, θα αντιπροσωπεύει το 29% της συνολικής παγκόσμιας δαπάνης. Και ενώ η ανάπτυξη θα διατηρηθεί βραχυπρόθεσμα στο πεδίο των κορυφαίων πόλεων, οι ερευνητές εκτιμούν ότι σταδιακά πολλές μικρές και μεσαίες πόλεις θα αρχίσουν να επενδύουν σε σχετικά έργα.
Όσον αφορά τους τομείς, που κατά κύριο λόγο συγκεντρώνουν τις μεγαλύτερες επενδυτικές δαπάνες στον τομέα των “smart” πόλεων, αυτοί είναι η ενέργεια και κυρίως τα “έξυπνα” δίκτυα, αντιπροσωπεύοντας το ένα τρίτο του συνόλου. Η δημόσια ασφάλεια που βασίζεται στα δεδομένα και οι “έξυπνες” μεταφορές αντιπροσωπεύουν περίπου το 18% και το 14% των συνολικών δαπανών αντίστοιχα.
Η οπτική επιτήρηση, οι προηγμένες δημόσιες συγκοινωνίες, η “έξυπνη” διαχείριση της κυκλοφορίας και το συνδεδεμένο back office είναι, επίσης, δραστηριότητες στις οποίες κατά κύριο λόγο επενδύουν οι πόλεις, που υποστηρίζουν τις smart υποδομές για τους πολίτες τους.
“Οι περιφερειακές και δημοτικές Αρχές εργάζονται για να συμβαδίζουν με τις τεχνολογικές εξελίξεις και να επωφεληθούν από τις νέες ευκαιρίες στο πλαίσιο της διαχείρισης των κινδύνων, των προσδοκιών του κοινού και της χρηματοδότησης για την αναβάθμιση των πρωτοβουλιών. Πολλοί προχωρούν στην ενσωμάτωση των περιπτώσεων χρήσης του Smart City στους προϋπολογισμούς ή στις προσπάθειες χρηματοδότησης μέσω παραδοσιακών μέσων, γεγονός που συμβάλλει στην αύξηση των σχετικών επενδύσεων”, σχολιάζουν οι αναλυτές.
Πηγή: sepe.gr