Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

World Economic Forum: Υποχώρησε κατά δύο θέσεις η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας

Newsroom

Published

on

Εκ νέου υποχώρηση καταγράφει, για το 2019, η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, η οποία βρίσκεται σε σταθερά φθίνουσα πορεία τα τελευταία χρόνια. Η θέση της Ελλάδας στην παγκόσμια κατάταξη με τις πιο ανταγωνιστικές οικονομίες του κόσμου υποβαθμίστηκε φέτος, για άλλη μια χρονιά, με τη χώρα να καταλαμβάνει πλέον την 59η θέση ανάμεσα σε 141 κράτη παγκοσμίως. Η προηγούμενη επίδοση της Ελλάδας για το 2018 την κατέτασσε στην 57η θέση μεταξύ 140 οικονομιών του πλανήτη, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση Global Competitiveness Report 2019 του World Economic Forum (WEF).

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Global Competitiveness Report 2019, που επεξεργάστηκε ο ΣΕΠΕ, η Ελλάδα συγκεντρώνει γενική βαθμολογία 62,6 στον Global Competitiveness Index 4.0, με ανώτερη βαθμολογία το 100 (έναντι 62,1 στην αξιολόγηση του 2018) και υποχωρεί κατά δύο θέσεις σε σχέση το προηγούμενο έτος. Η επίδοση αυτή, η οποία στερεί από τη χώρα πολύτιμους πόντους ανταγωνιστικότητας στον παγκόσμιο χάρτη, μεγαλώνει την “ψαλίδα” που τη χωρίζει από τις πιο δυναμικές οικονομίες του κόσμου, καθώς και από τους ανταγωνιστές της εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και εντός Ν.Α. Ευρώπης.

Όπως αναφέρει το Global Competitiveness Report 2019, η οικονομία της Ελλάδας είναι μια ενδεικτική περίπτωση του χάσματος ανταγωνιστικότητας ακόμη και μεταξύ χωρών της ίδιας γεωγραφικής ζώνης. Όπως σημειώνει, η Ελλάδα με τη βαθμολογία των 62,6 απέχει σχεδόν 20 ολόκληρες μονάδες από τη Γερμανία, που συγκεντρώνει βαθμολογία 81,8 μονάδων.

ΥΠΟΤΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ

Η υποτονική επίδοση της ελληνικής οικονομίας σε θέματα ανταγωνιστικότητας γίνεται ακόμη πιο ορατή, αν συγκριθεί με αυτές άλλων χωρών και μάλιστα γειτονικών. Η Βουλγαρία, για παράδειγμα, βρίσκεται δέκα θέσεις υψηλότερα από την Ελλάδα, στην 49η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, έχοντας κερδίσει δύο θέσεις σε σχέση με την αντίστοιχη αξιολόγηση του 2018. Αλλά και η Ρουμανία έχει καλύτερη επίδοση από την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη των πιο ανταγωνιστικών οικονομιών του κόσμου, καθώς κατατάσσεται 51η, έχοντας επίσης κερδίσει μία θέση σε σχέση με το 2018.

Ακριβώς πάνω από την Ελλάδα σε θέματα ανταγωνιστικότητας και συγκεκριμένα στην 58η θέση, βρίσκεται το Αζερμπαϊτζάν, η Κολομβία στην 57η, το Μπρουνέι στην 56η, το Καζακστάν στην 55η, η Ουρουγουάη στην 54η και το Ομάν στην 53η. Η ελληνική οικονομία πετυχαίνει ελαφρά μόνο καλύτερη βαθμολογία από χώρες, όπως η Νότιος Αφρική (60η θέση), η Τουρκία (61η), η Κόστα Ρίκα (62η), η Κροατία (63η) και οι Φιλιππίνες (64η).

Να σημειωθεί ότι, από το 2018, η μεθοδολογία, που χρησιμοποιεί το WEF για τη σύνταξη του Global Competitiveness Report, έχει αλλάξει, προκειμένου να συμπεριλάβει τις επιδόσεις των χωρών ανά τον κόσμο σε παράγοντες, που σχετίζονται με τη 4η Βιομηχανική Επανάσταση (σ.σ. εξ ου και η μετονομασία του δείκτη αξιολόγησης σε Global Competitiveness Index 4.0.) Στόχος της νέας μεθοδολογίας είναι να αποτυπωθεί η δυναμική της παγκόσμιας οικονομίας στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση, η οποία εκτιμάται ότι έχει το μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ ΗΓΕΤΕΣ

Πρωταθλήτρια κόσμου σε θέματα ανταγωνιστικότητας για το 2019 αναδεικνύεται η Σιγκαπούρη με βαθμολογία 84,8 μονάδες, η οποία καταφέρνει να εκθρονίσει τις ΗΠΑ, που το 2018 είχαν την πρωτιά, ενώ φέτος περιορίζονται στη δεύτερη θέση με επίδοση 83,7. Τρίτη πιο ανταγωνιστική οικονομία του κόσμου για το 2019 αναδεικνύεται αυτή του Χονγκ Κονγκ με βαθμολογία 83,1 μονάδες, έχοντας αναρριχηθεί κατά τέσσερις θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη έναντι του 2018. Στην τέταρτη θέση της λίστας με τις πιο ανταγωνιστικές οικονομίες του κόσμου για φέτος, βρίσκεται η Ολλανδία, η οποία συγκεντρώνει βαθμολογία 82,4, έχοντας κερδίσει δύο θέσεις σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Η Ελβετία με επίδοση 82,3 κατατάσσεται πέμπτη μεταξύ των πιο ανταγωνιστικών οικονομιών του κόσμου, υποχωρώντας κατά μία θέση έναντι του 2018, με την Ιαπωνία να κατακτά την έκτη θέση (82,3), παγκοσμίως. Τη λίστα των δέκα πιο ανταγωνιστικών οικονομιών συμπληρώνει η Γερμανία, η οποία έχασε συνολικά τέσσερις θέσεις σε σχέση με το 2018 και πλέον βρίσκεται στην έκτη θέση (με βαθμολογία 81,8) και ακολουθούν: Σουηδία, Μεγάλη Βρετανία και Δανία (όλες με βαθμολογία (81,2 μονάδες).

Η ευρωπαϊκή υπεροχή είναι σαφής στη λίστα με τις πιο ανταγωνιστικές οικονομίες του κόσμου, καθώς οι έξι από τις δέκα χώρες του “top ten” προέρχονται από την Ευρώπη. Στις επόμενες δέκα θέσεις των χωρών, οι οποίες παγκοσμίως έχουν τις καλύτερες επιδόσεις σε θέματα ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, παγκοσμίως, για 2019 κατατάσσονται: η Φινλανδία (με βαθμολογία 80,2 μονάδες), η Ταιβάν (80,2), η Νότιος Κορέα (79,6), ο Καναδάς (79,6), η Γαλλία (78,8), η Αυστραλία (78,7), η Νορβηγία (78,1), το Λουξεμβούργο (77), η Νέα Ζηλανδία (76,7) και το Ισραήλ (76,7).

ΟΥΡΑΓΟΙ

Στην άλλη πλευρά της κλίμακας, στις χώρες δηλαδή όπου έχουν τις χειρότερες επιδόσεις στον κόσμο σε θέματα ανταγωνιστικότητας της οικονομίας τους, βρίσκονται το Τσαντ, που τοποθετείται στη βάση της λίστας και στην 141η θέση, η Υεμένη, το Κονγκό, η Αϊτή, η Μοζαμβίκη, η Αγκόλα, του Μπουρούντι, η Μαυριτανία, η Βενεζουέλα, η Μαγαδασκάρη και το Λεσότο.

ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ

Το Global Competitiveness Report 2019 αποκαλύπτει τα τρωτά σημεία της ελληνικής οικονομίας, τα οποία της στερούν τη δυνατότητα να αναρριχηθεί στην κατάταξη των πιο ανταγωνιστικών χωρών παγκοσμίως. Εντοπίζει δε στην ελληνική οικονομία τις ίδιες παθογένειες, οι οποίες διαχρονικά της κοστίζουν θέσεις στην κατάταξη των πιο ανταγωνιστικών οικονομιών του κόσμου: αναποτελεσματική δημόσια διοίκηση, κρατική γραφειοκρατία, προβλήματα στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, ασταθείς πολιτικές και η αστάθεια στη διακυβέρνηση και περιορισμοί στην αγορά εργασίας.

ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ

Η αξιολόγηση των 141 οικονομιών του πλανήτη, σύμφωνα με το Global Competitiveness Report 2019, γίνεται με βάση τέσσερις επιμέρους Άξονες. Ο πρώτος “Ευνοϊκό Περιβάλλον” (Enabling Environment) αρθρώνεται σε τέσσερις επιμέρους Πυλώνες: “Θεσμικά Όργανα” (Institutions), “Υποδομές” (Infrastructure), “Υιοθέτηση ΤΠΕ” (ICT adoption) και “Μακροοικονομική Σταθερότητα” (Macroeconomic stability).

Ο δεύτερος Άξονας είναι το “Ανθρώπινο Κεφάλαιο” (Human Capital) με επιμέρους Πυλώνες την “Υγεία” (Health) και τις “Δεξιότητες” (Skills).

Τρίτος Άξονας είναι οι “Αγορές” (Markets) με επιμέρους Πυλώνες την “Αγορά Αγαθών” (Product market), την “Αγορά Εργασίας” (Labour market), το “Χρηματοπιστωτικό Σύστημα” (Financial system) και το “Μέγεθος Αγοράς” (Market size).

Τέταρτος Άξονας είναι το “Οικοσύστημα Καινοτομίας” (Innovation Ecosystem) με επιμέρους Πυλώνες την “Επιχειρηματική Δυναμική” (Business dynamism) και την “Ικανότητα Καινοτομίας” (Innovation capability).

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των επιδόσεων της Ελλάδας στους τέσσερις βασικούς Άξονες, που πραγματοποίησε ο ΣΕΠΕ, η εθνική μας οικονομία πετυχαίνει την καλύτερη βαθμολογία στον δεύτερο, που έχει να κάνει με το “Ανθρώπινο Κεφάλαιο”, έχει μια μάλλον μέτρια επίδοση στον τομέα “Ευνοϊκό Περιβάλλον”, μια εξίσου μέτρια στον τομέα “Οικοσύστημα Καινοτομίας” και μια μάλλον κακή επίδοση στο κεφάλαιο “Ευνοϊκό Περιβάλλον”.

Αναλυτικά, στον τομέα “Ευνοϊκό Περιβάλλον” η ελληνική οικονομία καταλαμβάνει την 85η θέση μεταξύ 141 χωρών στον πυλώνα “Θεσμικά Όργανα” (από την 87η μεταξύ 141 κρατών το 2018) και την 37η στις “Υποδομές” (από 38η το 2018). Πάντως, η χώρα έχει κάνει σημαντική πρόοδο στην “Υιοθέτηση ΤΠΕ”, αφού κατατάσσεται το 2019 στην 52η θέση (από την 57η το 2018), αλλά και στον τομέα “Μακροοικονομική Σταθερότητα”, όπου για φέτος βρίσκεται στην 64η θέση από την 83η το 2019.

Στον Άξονα “Ανθρώπινο Κεφάλαιο”, η Ελλάδα έχει καλύτερες επιδόσεις και καταλαμβάνει σχετικά υψηλές θέσεις στη συνολική κατάταξη: κατατάσσεται 23η ανάμεσα σε 141 χώρες στον πυλώνα “Υγεία” (από 21η ανάμεσα σε 140 χώρες το 2018) και 41η στις “Δεξιότητες” (από 39η το 2018).

Ο Άξονας “Αγορές” παραμένει ένας αδύναμος τομέας για την εθνική μας οικονομία, καθώς κατέχει την 81η θέση σε 141 χώρες στην “Αγορά Αγαθών” (63η στην προηγούμενη αξιολόγηση), καταλαμβάνει την 111η θέση στην “Αγορά Εργασίας” (107η το 2018), την 115η στο “Χρηματοπιστωτικό Σύστημα” (από την 114η θέση) και την 57η στο “Μέγεθος Αγοράς” (από την 58η το 2018). Τέλος, στον τέταρτο Άξονα, που αφορά το “Οικοσύστημα Καινοτομίας”, η ελληνική οικονομία πετυχαίνει επιδόσεις που την φέρνουν στην 76η θέση στην “Επιχειρηματική Δυναμική” (από 72η το 2018) και στην 47η στην “Ικανότητα Καινοτομίας” (από 44η που ήταν έναν χρόνο νωρίτερα).

ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ

Τη θέση της ελληνικής οικονομίας στον παγκόσμιο χάρτη ανταγωνιστικότητας, σύμφωνα με την αξιολόγηση του World Economic Forum, υποβαθμίζουν μια σειρά από παθογένειες. Για παράδειγμα, η Ελλάδα έχει μία από τις χειρότερες επιδόσεις, στον κόσμο, στην κατηγορία “Αποτελεσματικότητα του νομικού πλαισίου για την επίλυση των διαφορών”, καθώς καταλαμβάνει την 131η θέση μεταξύ 141 χωρών. Να σημειωθεί ότι η πιο αποτελεσματική οικονομία του κόσμου σε αυτόν τον παράγοντα είναι αυτή της Σιγκαπούρης.

Επίσης, στην κατηγορία “Ποιότητα στη διαχείριση γης” (Quality of land administration), η Ελλάδα κατατάσσεται στην 138η θέση, ενώ στην ίδια θέση βρίσκεται και όσον αφορά την “Ικανότητα της κυβέρνησης να εγγυηθεί την σταθερότητα της πολιτικής» (Government ensuring policy stability). Στο μεταξύ, η Ελλάδα έχει μια κακή επίδοση όσον αφορά την «Ικανότητα της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στην αλλαγή» (Government responsiveness to change), καθώς έρχεται 134η μεταξύ 141 κρατών παγκοσμίως.

Αδύναμες είναι οι επιδόσεις της χώρας και σε μια σειρά από παράγοντες που σχετίζονται με το χρηματοδοτικό σύστημα. Η Ελλάδα έχει την 133η θέση μεταξύ 141 χωρών, διεθνώς, στη “Χρηματοδότηση των ΜμΕ”, ενώ είναι στην προτελευταία θέση όσον αφορά στη “Σταθερότητα του χρηματοδοτικού συστήματος” και κατατάσσεται 139η στις κατηγορίες “Ασφάλεια τραπεζών” (Soundness of banks) και 138η στα “Μη εξυπηρετούμενα δάνεια”. Πάντως, παρά τις εγγενείς της αδυναμίες η εθνική οικονομία καταφέρνει να βρεθεί μέσα στις δέκα πρώτες θέσεις του κόσμου σε διάφορους επιμέρους δείκτες που εξετάζει το World Economic Forum.

Η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση, παγκοσμίως, στο ποσοστό του “Πληθυσμού με πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα» και την πέμπτη καλύτερη επίδοση στην αναλογία “Μαθητών/Δασκάλων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση”.

Στο μεταξύ, η ελληνική οικονομία, μαζί με άλλες 98, βρίσκεται στην πρώτη θέση, παγκοσμίως, στον παράγοντα “Πιστωτικό Χάσμα” (Credit Gap), ένα μαζί με άλλες 88 οικονομίες κατατάσσεται πρώτη στον παράγοντα “Πληθωρισμός” (Inflation).

 

Πηγή: sepe.gr

Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
Ο CEO της Trade Estates, Δημήτρης Παπούλης - Πηγή: Trade Estates
LOGISTICS22 ώρες ago

Με ομολογιακό δάνειο 9 εκατ. ευρώ από την Trade Estates προχωρά η EVITENCO τη μεγάλη επένδυση logistics της IKEA

Adia Aluma Hotels - Πηγή: Aluma Hotels / Isrotel
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ23 ώρες ago

Με 3 νέα lifestyle ξενοδοχεία επεκτείνεται η Hilton στο κέντρο της Αθήνας – Πότε ανοίγουν

Το νέο κτίριο της ΑΑΔΕ στην οδό Πειραιώς - Φωτό: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
REAL ESTATE24 ώρες ago

Άγγιξε το μισό δισ. ευρώ η αξία του χαρτοφυλακίου της Premia Properties – Ποιά τα 4 ορόσημα του 2024

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

Δείτε την ακτινογραφία της ξενοδοχειακής αγοράς της Αθήνας – Διπλασιάστηκαν οι διεθνείς αλυσίδες

Το ακίνητο του ΕΦΚΑ στην οδό Βουλής 6 στο κέντρο της Αθήνας - Πηγή: Google Maps
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο σε ακίνητο του ΕΦΚΑ στο Σύνταγμα – Ποιά κτίρια θα αξιοποιηθούν

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

“Πράσινο φως” σε νέα επένδυση ξενοδοχείου 5 αστέρων στη Ρόδο – Πού θα γίνει και ποιά εταιρεία επενδύει

Athenaeum InterContinental Athens Hotel - Πηγή: Donkey Hotels
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Ξεκίνησε από AVAX – ΜΠΑΛΛΙΑΝ το μεγάλο έργο ανακαίνισης 43,7 εκατ. ευρώ του Athenaeum Intercontinental στη Λ. Συγγρού

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Και δεύτερο ακίνητο απέκτησε η ΟΝΥΞ Τουριστική – Πώς θα αξιοποιηθεί

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στην Αιτωλοακαρνανία – Πού θα γίνει

Κουφονήσια - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

“Πράσινο φως” για έργο νέου ξενοδοχείου στα Κουφονήσια

TRYP by Wyndham Piraeus Port - Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Με νέο ξενοδοχείο επεκτείνεται η Wyndham στον Πειραιά – Σε ποιά περιοχή θα γίνει και ποιά εταιρεία επενδύει

Άποψη του Πειραιά - Πηγή: Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

“Στα σκαριά” δύο νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις στον Πειραιά και νέο boutique ξενοδοχείο στο Σύνταγμα – Ποιά εταιρεία επενδύει

Adia Aluma Hotels - Πηγή: Aluma Hotels / Isrotel
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

“Απόβαση” και στην Πλατεία Ομονοίας για τη Hilton το Μάρτιο – Ποιό νέο 5άστερο ξενοδοχείο εντάσσεται στην αλυσίδα

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Ποιές είναι οι 10 νέες επενδύσεις για ξενοδοχεία 5 αστέρων σε όλη την Ελλάδα που εντάχθηκαν στον Αναπτυξιακό Νόμο

Το πρώην εργοστάσιο της ιστορικής κλωστοϋφαντουργίας των αδελφών Ρετσίνα - Πηγή: Google Maps
REAL ESTATE2 εβδομάδες ago

[VIDEO] Δείτε το πρώην εργοστάσιο Ρετσίνα στον Πειραιά – “Στα σκαριά” η αξιοποίησή του ακινήτου

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες ago

Προς Στρατηγική Επένδυση οδεύει το νέο mega τουριστικό project στη Χαλκιδική – Ποιά εταιρεία επενδύει

Ναύπλιο - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

3 νέες επενδύσεις για ξενοδοχεία στην Πελοπόννησο εντάχθηκαν προς χρηματοδότηση στον Αναπτυξιακό Νόμο – Πού θα γίνουν

Το ακίνητο του ΕΦΚΑ στην οδό Βουλής 6 στο κέντρο της Αθήνας - Πηγή: Google Maps
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο σε ακίνητο του ΕΦΚΑ στο Σύνταγμα – Ποιά κτίρια θα αξιοποιηθούν

Λήμνος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: Βασίλης Πρωτόπαπας / Eurokinissi
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

Νέα μεγάλη τουριστική επένδυση “στα σκαριά” στη Λήμνο – Τι περιλαμβάνει το Master Plan του Limnos Resort

Τα πρώην Κεραμεία Αλλατίνη στη Νοτιοανατολική Πύλη της Θεσσαλονίκης - Φωτό: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
RESIDENTIAL3 ημέρες ago

Πρώτο “πράσινο φως” για τη μεγάλη επένδυση real estate στα πρώην Κεραμεία Αλλατίνη στη Θεσσαλονίκη – Τι θα περιλαμβάνει

Πηγή: LAMDA Development
RESIDENTIAL5 ημέρες ago

[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα μεγάλα έργα στο Ελληνικό

To οικιστικό έργο της Ten Brinke στην οδό Άρτης 13 στη Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL1 εβδομάδα ago

[VIDEO] Προχωρά η νέα οικιστική επένδυση της Ten Brinke στη Γλυφάδα

Το πρώην εργοστάσιο της ιστορικής κλωστοϋφαντουργίας των αδελφών Ρετσίνα - Πηγή: Google Maps
REAL ESTATE2 εβδομάδες ago

[VIDEO] Δείτε το πρώην εργοστάσιο Ρετσίνα στον Πειραιά – “Στα σκαριά” η αξιοποίησή του ακινήτου

Η Riviera Galleria στο The Ellinikon - Πηγή: Lamda Development
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ3 εβδομάδες ago

[VIDEO] The Ellinikon: ξεκίνησε η θεμελίωση του Riviera Galleria στο Ελληνικό – Τι θα περιλαμβάνει

Η νέα τουριστική επένδυση Alexandrou Chora Project στο Costa Ofrynio - Φωτό: Kourtidis Group
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Ξεκίνησαν τα έργα για τη μεγάλη τουριστική επένδυση Alexandrou Chora στην Καβάλα – Τι θα περιλαμβάνει

Η επένδυση της Ten Brinke στο ακίνητο επί των οδών Λ. Βουλιαγμένης και Βενεζουέλας στη Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] Προχωρά η νέα οικιστική επένδυση στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης – Ποιά εταιρεία επενδύει

To Commercial Hub στο Ελληνικό - Πηγή: Lamda Development
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ1 μήνα ago

The Ellinikon: ξεκινούν το 2025 τα έργα της πρώτης φάσης και στην πλευρά της Λεωφ. Βουλιαγμένης – Στο επίκεντρο mall και retail park

Μακέτα από το νέο data center της Microsoft στα Σπάτα - Πηγή: ΜΠΕ / Microsoft
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ2 μήνες ago

[VIDEO] “Στα σκαριά” η επένδυση της Microsoft για το νέο data center στα Σπάτα – Πού θα γίνουν τα άλλα 2

Piraeus Gate - Πηγή: DKG Development
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] Πώς θα “μεταμορφωθεί” η είσοδος του Πειραιά με τη νέα μεγάλη επένδυση Piraeus Gate – Πού θα γίνει

Το Logistics Park της BriQ Properties στον Ασπρόπυργο - Πηγή: BriQ Properties
LOGISTICS2 μήνες ago

[VIDEO] Ολοκληρώθηκε το νέο logistics center της BriQ στον Ασπρόπυργο

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).