REAL ESTATE
Επεκτείνεται στην Ελλάδα η Brook Lane – Ποιά ακίνητα & χαρτοφυλάκια έχει αγοράσει
Published
4 έτη agoon
By
Παύλος Ρίζος
Επεκτείνεται περαιτέρω στην Ελλάδα η Brook Lane Capital έχοντας ήδη αγοράσει σημαντικά ακίνητα αλλά και χαρτοφυλάκια ακινήτων ενώ βρίσκεται σε διαδικασία να αποκτήσει εκατοντάδες ακόμη ακίνητα σε όλη την Ελλάδα.
Η εταιρεία με σκοπό την αξιοποίηση ευκαιριών στην αγορά real estate σε Ελλάδα και Κύπρο επεκτείνει την παρουσία της στη χώρα μας αποκτώντας εμβληματικά ακίνητα αλλά και πακέτα ακινήτων αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Το 2019 είχε κάνει μια από τις μεγαλύτερες συναλλαγές της ενώ το 2021 απέκτησε γνωστό ακίνητο – φιλέτο της πάλαι ποτέ κραταιάς Ektasis Development στα Βόρεια Προάστια.
Παράλληλα, “χτύπησε” και άλλα φιλέτα στα Νότια Προάστια ενώ το μεγαλύτερο της πλέον asset είναι η συμφωνία με τη Lamda Development για τον Πύργο μικτής χρήσης στο Ελληνικό.
Ο νέος Πύργος στο Ελληνικό
Προχωρά η συμφωνία για το νέο μικτό Πύργο στο Ελληνικό με γνωστό fund που δραστηριοποιείται έντονα στην Ελλάδα να συμμετέχει στο κοινό επενδυτικό σχήμα.
Η Brook Lane Capital έχει ήδη συμφωνήσει με τη Lamda Development για το project του νέου Πύργου μικτής χρήσης στην πλευρά της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, στο Ελληνικό.
Η συμφωνία έχει ήδη οριστικοποιηθεί ενώ θεωρείται θέμα χρόνου να γίνει και η επίσημη ανακοίνωση από τις δύο πλευρές, σηματοδοτώντας την πρώτη μεγάλη συμφωνία του 2022 για τη μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, για το έργο θα συσταθεί joint venture στο οποίο θα συμμετέχει με 30% η Lamda Development ενώ την πλειοψηφία 70% θα έχει η Brook Lane.
Μέσω του joint venture αυτού θα αγοραστεί από την Ελληνικό Α.Ε. η έκταση στην οποία θα ανεγερθεί ο Πύργος και στη συνέχεια θα προχωρήσει η κατασκευή του.
Εκτιμάται ότι το ύψος της επένδυσης θα αγγίξει τα 200 εκατομμύρια ευρώ.
Το έργο έχει ενταχθεί στα έργα της πρώτης 5ετίας και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το 2026.
O Πύργος αποτελεί τμήμα του Commercial Hub του Ελληνικού, που θα γίνει το νέο υπερσύγχρονο εμπορικό, ψυχαγωγικό και επιχειρηματικό προορισμό στο Ελληνικό και θα εκτείνεται σε περισσότερα από 185.000 τ.μ. επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης.
Όπως είχε παρουσιάσει η Lamda Development τον περασμένο Δεκέμβριο, στο Commercial Hub θα βρίσκεται το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στην Ελλάδα, ένα εμπορικό πάρκο επόμενης γενιάς με καταστήματα μεγάλης επιφάνειας, καθώς και υπερσύγχρονοι χώροι γραφείων.
Δίπλα ακριβώς, θα αναπτυχθεί ο εμβληματικός πύργος μικτής χρήσης, ύψους 150 μέτρων, όπου θα στεγαστούν γραφεία και ξενοδοχείο / κατοικίες.
Το ακριβές μίγμα των χρήσεων δεν έχει καθορισθεί ακόμη αλλά εκτιμάται ότι το μεγαλύτερο τμήμα των έως και 65.000 τετραγωνικών μέτρων θα αποτελείται από χώρους σύγχρονων γραφείων.
Το υπόλοιπο θα αξιοποιηθεί ως ξενοδοχείο με επώνυμες κατοικίες (branded residences), μια νέα τάση στο τουριστικό real estate, που αφορά τη δημιουργία κατοικιών για μόνιμη διαμονή από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο ξενοδοχειακό κλάδο.
Ανάλογο παράδειγμα αποτελεί και η μετατροπή του Hilton Athens σε πολυδιάστατο προορισμό με ξενοδοχείο και 50 πολυτελείς κατοικίες, οι οποίες θα λειτουργήσουν υπό τα brands Conrad Residences και Waldorf Astoria Residences της Hilton.
Οι μελέτες έχουν ήδη ξεκινήσει και τα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του 2023.
Δείτε παρακάτω πώς θα γίνει ο νέος Πύργος μικτής χρήσης.
(πατήστε πάνω στις εικόνες για μεγαλύτερη ανάλυση)
Τα ακίνητα – φιλέτα σε Βόρεια και Νότια Προάστια
Σε Noval Property – Brook Lane πέρασε το ακίνητο της Kodak στο Μαρούσι, το οποίο θα μεταμορφωθεί σε “The Grid”, ένα σύγχρονο βιοκλιματικό κτίριο γραφείων σε μια από τις πιο περιζήτητες για γραφεία περιοχές της Αθήνας.
Η Noval Property είχε ανακοινώσει ότι μέσω της εταιρείας «THE GRID Α.Ε.» (μετοχική σύνθεση: 50% Noval Property, 50% Mavani Holdings Limited του ομίλου Brook Lane Capital) απέκτησε, μετά από διαδικασία ανάδειξης πλειοδότη και δυνάμει της υπ’ αρ. 1417/2021 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, οικόπεδο εμβαδού 16 στρεμμάτων περίπου, επί των οδών Χειμάρρας 10-12 και Λεωφόρου Αμαρουσίου – Χαλανδρίου στο Μαρούσι (πρώην ακίνητο Kodak).
Το τίμημα της συναλλαγής ανήλθε σε 28,6 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτήθηκε μέσω συνδυασμού τραπεζικού δανεισμού της «THE GRID Α.Ε.» από την ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ και ιδίων κεφαλαίων.
Στο εν λόγω οικόπεδο πρόκειται να αναπτυχθεί σύγχρονο συγκρότημα πράσινων κτηρίων γραφείων συνολικής δομημένης επιφάνειας περίπου 49.000 τ.μ. το οποίο θα υιοθετεί τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και του βιοκλιματικού σχεδιασμού ενώ αναμένεται να λάβει πιστοποίηση κατά LEED.
Οι εργασίες αναμένονται να διαρκέσουν 4 έτη και το κτίριο να παραδοθεί εντός του 2025.
Για το εν λόγω έργο αναμένονται την περίοδο 2022-2025 κεφαλαιουχικές δαπάνες από την THE GRID Α.Ε. ύψους περίπου €48,7 εκατ. (€77,3 εκατ. περιλαμβανομένου και του τιμήματος αγοράς της γης, το οποίο αναμένεται να καταβληθεί μέχρι το τέλος του 2021), το 50% του οποίου, ήτοι €24,4 εκατ. (€38,7 εκατ. συμπεριλαμβανομένης της αναλογίας επί του τιμήματος αγοράς της γης), αντιστοιχεί στη Noval Property.
Στα Νότια Προάστια αντίστοιχα το fund απέκτησε το 2020 το γνωστό εμπορικό κέντρο South Polis στο Παλαιό Φάληρο. Το ακίνητο κατασκευάστηκε τη “χρυσή” εποχή από τον Μπάμπη Βωβό αλλά τελικά περιήλθε λόγω χρεών στην Alpha Bank, η οποία και το έβγαλε σε διαγωνισμό προς πώληση.
Τα χαρτοφυλάκια ακινήτων των τραπεζών
To 2019 η Brook Lane είχε προβεί στην αγορά ενός μεγάλου χαρτοφυλακίου ακινήτων, ύψους άνω των 95 εκατ. ευρώ, από την Alpha Bank, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται γνωστά κτίρια στα Βόρεια Προάστια, όπως:
- το κτίριο που στεγάζει τη Vodafone στο Χαλάνδρι
- το κτίριο που είναι μισθωμένο στη Samsung στο Μαρούσι
Επίσης, την ίδια χρονιά είχε αγοράσει από την Τράπεζα Πειραιώς και το κτίριο που στεγάζει τη Μicrosoft επί της Λ. Κηφισίας στο Μαρούσι.
Στο παρελθόν είχε αποκτήσει επιπλέον δύο χαρτοφυλάκια 370 ακινήτων, αξίας άνω των 84 εκατ. ευρώ, από τη Eurobank.
Το 2022 βρίσκεται ανάμεσα στους διεκδικητές των δύο mega χαρτοφυλακίων ακινήτων (εγγυήσεων δανείων ουσιαστικά) της Alpha Bank (Project Skyline) και της Τράπεζας Πειραιώς (Project Terra).
Αλλάζουν χέρια ακίνητα 1,3 δισ. ευρώ – Επενδυτική κοσμογονία στο εγχώριο real estate
You may like
-
Υπερκαλύφθηκε η ζήτηση για το νέο ομόλογο 150 εκατ. ευρώ της Premia Properties
-
Στην πώληση κτιρίου γραφείων στο Ελληνικό προχώρησε η ΙΝΤΕΡΤΕΚ
-
Ολοκληρώθηκε το νέο mega εμπορικό ακίνητο της ΜΑΣΟΥΤΗΣ στις 3 Γέφυρες – Εντός του 2026 ολοκληρώνεται και η οικιστική επένδυση
-
Με 9 νέα ξενοδοχεία επεκτείνεται δυναμικά στην Ελλάδα η Marriott – Σε ποιές περιοχές θα γίνουν και πότε ανοίγουν
-
Προς Στρατηγική Επένδυση το νέο mega logistics center της ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ στον Ασπρόπυργο
-
Νέα επένδυση logistics 110,4 εκατ. ευρώ σχεδιάζει στη Δυτική Αττική η LIDL – Σε ποιά περιοχή θα γίνει
Prodea Investments: Απόσχιση του κλάδου logistics – Περνά στη θυγατρική Θριασεύς
Υπερκαλύφθηκε η ζήτηση για το νέο ομόλογο 150 εκατ. ευρώ της Premia Properties
Στην πώληση κτιρίου γραφείων στο Ελληνικό προχώρησε η ΙΝΤΕΡΤΕΚ
Fractional ownership το νέο μοντέλο αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας που αλλάζει τα δεδομένα στην ελληνική αγορά
Εγκρίθηκε νέο έργο ανακαίνισης και αναβάθμισης ξενοδοχείου στο Ρέθυμνο
Ολοκληρώθηκε το νέο mega εμπορικό ακίνητο της ΜΑΣΟΥΤΗΣ στις 3 Γέφυρες – Εντός του 2026 ολοκληρώνεται και η οικιστική επένδυση
Με 9 νέα ξενοδοχεία επεκτείνεται δυναμικά στην Ελλάδα η Marriott – Σε ποιές περιοχές θα γίνουν και πότε ανοίγουν
Ολοκληρώθηκε από το fund SMERC η επένδυση επέκτασης του ιστορικού ξενοδοχείου Patmos Aktis
Με τη συμβολή της BRIGHTaddvalue το deal Premia – Dedeman για το ακίνητο logistics στη Θεσσαλονίκη
Νέο έργο επέκτασης ξενοδοχείου δρομολογείται στη Ρόδο – Ποιό ξενοδοχείο αφορά
3 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις “στα σκαριά” στην Ήπειρο- Πού θα γίνει νέο 5άστερο ξενοδοχείο
Προχωρά σταδιακά από τη Dimand το Votanikos Business Park στο πρώην ακίνητο της Softex στον Ελαιώνα – Το 2027 η πρώτη παράδοση κτιρίου
12 νέες 5άστερες ξενοδοχειακές επενδύσεις δρομολογούνται σε ολόκληρη την Ελλάδα – Δείτε σε ποιές περιοχές
Εντός του 2026 το reopening της ιστορικής Αγοράς Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη – Τι σχεδιάζει η Εrgon που ανέλαβε το ακίνητο
Ανοίγει ο “δρόμος” για το οικιστικό σκέλος της 5άστερης επένδυσης στο Hinitsa Bay στην Αργολίδα
Κορυφαία προτεραιότητα της Noval η ολοκλήρωση του The Grid στο Μαρούσι – Ποιοί οι μισθωτές που έχουν ήδη “κλείσει”
Ξεκινά εντός του 2026 η κατασκευή του νέου retail park της Trade Estates στο The Ellinikon – Πού θα γίνει και τι θα περιλαμβάνει
7 νέες επενδύσεις σε ξενοδοχεία βρίσκονται στα “σκαριά” στις Κυκλάδες – Σε ποιά νησιά θα γίνουν
[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η mega επένδυση logistics για την IKEA στον Ασπρόπυργο
[ΦΩΤΟ] Προχωρά η επένδυση για το νέο κτίριο “πράσινων” γραφείων MOB2 στο Μαρούσι – Ποιά εταιρεία επενδύει
[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η mega επένδυση logistics για την IKEA στον Ασπρόπυργο
[VIDEO] Προχωρά η κατασκευή της οικιστικής επένδυσης Promenade Heights στο The Ellinikon
[VIDEO] Ολοκληρώνεται έως τέλος του 2026 από την Dimand το νέο Δικαστικό Μέγαρο του Πειραιά
[VIDEO] Λίγο πριν την ολοκλήρωση το μεγάλο έργο γραφείων Syndesis Hub στο Ελληνικό
[VIDEO] Ανοίγει την 1η Μαρτίου το νέο The Fiction Athens στο Μαρούσι – Πώς μεταμορφώθηκε το γνωστό ξενοδοχείο Civitel
[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα έργα κατασκευής του εμπορικού κέντρου Riviera Galleria στο Ελληνικό
[VIDEO] Πώς προχωρούν τα έργα για το νέο data center στα Σπάτα
Προς αξιοποίηση το ακίνητο του πρώην ξενοδοχείου “Βέρμιον” στη Νάουσα – Τι αφορά ο διαγωνισμός παραχώρησης 48 εκατ. ευρώ
Δύο νέες οικιστικές επενδύσεις από την MIBS στον Πειραιά – Ποιό πρώην βιομηχανικό κτίριο με ιστορία θα μεταμορφωθεί σε κατοικίες
[VIDEO] Ξεκίνησε η νέα οικιστική επένδυση της Ten Brinke στη Γλυφάδα
TRENDING
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago3 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις “στα σκαριά” στην Ήπειρο- Πού θα γίνει νέο 5άστερο ξενοδοχείο
-
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες agoΠροχωρά σταδιακά από τη Dimand το Votanikos Business Park στο πρώην ακίνητο της Softex στον Ελαιώνα – Το 2027 η πρώτη παράδοση κτιρίου
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago12 νέες 5άστερες ξενοδοχειακές επενδύσεις δρομολογούνται σε ολόκληρη την Ελλάδα – Δείτε σε ποιές περιοχές
-
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ2 εβδομάδες agoΕντός του 2026 το reopening της ιστορικής Αγοράς Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη – Τι σχεδιάζει η Εrgon που ανέλαβε το ακίνητο
-
RESIDENTIAL2 εβδομάδες agoΑνοίγει ο “δρόμος” για το οικιστικό σκέλος της 5άστερης επένδυσης στο Hinitsa Bay στην Αργολίδα









